Elämä

Painoa yritetään pudottaa aivan väärin, sanoo psykologi

Paino-ongelmien ratkaisua ei pidä aloittaa lautaselta vaan ihmisen mielestä, sanoo psykologi Susanna Anglé.

Haluan laihtua. Niin ajattelee moni, joka tähän nojatuoliin istahtaa.

Vastapäätä heitä pienessä huoneessa istuu Susanna Anglé. Huoneessa ei ole vaakaa, ei mittanauhaa eikä lautasmallista kertovaa julistetta. Anglé ei myöskään kysy, paljonko tuolille istunut painaa tai kuinka monta kilokaloria hän saa päivässä. Se on täysin yhdentekevää.

Anglé on painonhallintaan erikoistunut psykologi, ja hänen mielestään paino-ongelman ratkaisua ei pidä aloittaa siitä, mitä lautasella on, vaan siitä, mitä korvien välissä on.

”Jos ruoka olisi meille vain polttoainetta, tuskin kukaan olisi ylipainoinen. Mutta syöminen on niin paljon muutakin. Siksi on ihan absurdia, että painonhallintaryhmissä lasketaan kalorimääriä ja annetaan listoja hyvistä ja huonoista ruoka-aineista, ihan kuin kyse olisi vain matematiikasta.”

Sillä ei tietenkään ole. Sen tietää jokainen, joka on väsyneenä kaupassa tarttunut suklaapatukkaan omenan sijasta. Järki ja tieto eivät aina voita.

Tämän Anglé huomaa vastaanotollaan: ihmisten ylipaino ei yleensä johdu siitä, ettei heillä ole riittävästi tietoa ravitsemuksesta ja liikunnasta. Päinvastoin.

Suuri osa Anglén vastaanotolle tulevista ihmisistä on ravitsemusoppaiden suurkuluttajia, jotka ovat kokeilleet kaikkea muotidieeteistä ammattilaisten ohjaamiin laadukkaisiin laihdutusryhmiin. Silti paino on tullut aina takaisin, korkojen kera.

”Ei silloin auta se, että tuutataan lisää yksityiskohtaista tietoa ravitsemuksesta.”

Vaan mikä sitten?

Anglén mielestä huomio pitäisi siirtää pois karsimisesta ja kielloista ja alkaa miettiä, mitä voisi lisätä – lautaselle ja elämään.

Idea on, että oloa kurjistavista elämäntavoista pääsee eroon, kun löytää tilalle parempia.

Ihan ensimmäisenä Anglé neuvoo lopettamaan puntarin tuijottamisen. Vaa’an lukema on huono mittari hyvinvoinnille.

”Laihdutusryhmässä isoimmat aplodit saa se, jonka paino on pudonnut eniten. Siitäkin huolimatta, että hän on saattanut päästä tavoitteeseen nälkiinnyttämällä itseään tiukoilla syömissäännöillä ja olla kiukkuinen ja väsynyt.”

Painon sijaan ihmiseltä pitäisi Anglén mielestä kysyä, miltä hänestä tuntuu, ja onko hän onnistunut muuttamaan ruokaan liittyviä haitallisia tapoja.

Haitallisilla tavoilla Anglé tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ihminen syö päivän aikana niukasti, mutta on illalla niin nälkäinen, että ahmii herkkuja ja soimaa sitten itseään. Tai sitä, että vetää ruokavalion niin kurinalaiseksi, ettei saa riittävästi energiaa. Kun lopulta repsahtaa, tuntee itsensä epäonnistujaksi ja alkaa syödä mitä sattuu.

Haitallisen tavan tunnistaa siitä, että syömiseen liittyy ahdistusta ja itsesyytöksiä. Pahimmillaan ruuan ajatteleminen täyttää koko mielen.

Sen Anglé tietää omasta kokemuksesta.

Pöydällä oli levy suklaata ja kaali. Parikymppinen Susanna Anglé ei ollut herkutellut kuukausiin, mutta nyt opiskelijayksiön pöytälaatikossa ollut suklaalevy poltteli liikaa.

Anglé teki lupauksen: hän saisi syödä suklaan, jos söisi samalla kaalia. Tämä kompensoisi suklaan lihottavuutta.

Lupauksesta ei ollut apua. Kun pöydällä oli enää puolikas levy, Angléa ahdisti.

Hän oli ollut huolissaan lihomisesta jo monta kuukautta. Anglé valitsi kaupassa vain rasvattomia tuotteita ja vältteli herkkuja. Lounaaksi riitti kuppi kahvia ja täysjyväruisleipä, jonka päällä oli salaatinlehti.

Niukoista aterioista huolimatta Anglé teki pitkiä kävelylenkkejä joka ilta. Reilussa vuodessa paino laski alipainon rajoille.

”Tiedän omakohtaisesti sen tuskan, kun ruuan ajatteleminen täyttää koko mielen. Aluksi sitä luulee, että hallitsee itse syömistä ja painoaan, mutta ne alkavatkin hallita sinua.”

Anglélla ei koskaan diagnosoitu syömishäiriötä, mutta hän alkoi itse kiinnostua syömisen psykologiasta opinnoissaan. Anglé kanavoi ahdistuksensa aiheen tutkimiseen.

Jälkikäteen hän on ymmärtänyt, että alkoi tarkkailla syömistään kohdattuaan vaikean elämäntilanteen opintojen alkuvuosina. Kun maailma ympärillä tuntui hallitsemattomalta, syöminen oli asia, jota oli helppo kontrolloida.

Hiljalleen Anglén tieto syömiskäyttäytymisestä lisääntyi, ja suhde ruokaan normalisoitui.

”Nykyään minulla on mainio ruokahalu. Syön viidesti päivässä, enkä mitään kevytruokaa vaan täyttäviä annoksia, sillä nälkäisenä tulen kiukkuiseksi.”

Anglé arvelee, että yritys kontrolloida elämää syömisen avulla kumpusi lapsuudesta.

”Olin nirso lapsi, jolle ei maistunut oikein mikään. Sitä päiviteltiin kotona ja kylässä. Kun kohtasin vaikean elämäntilanteen, syömisestä tuli kanava käsitellä tunteita. Haitallisten syömistapojen juuret voivat olla syvällä.”

Näitä syömiseen liittyviä vyyhtejä ja ihmisten suhdetta ruokaan Anglé purkaa nyt työkseen. Hän ei kysy asiakkailtaan, paljonko kermaperunoita lautasella oli ja montako palaa kakkua santsasit.

Sen sijaan Anglé selvittää, miten ihminen viihtyy omassa elämässään. Entä mistä hän itse ajattelee ylipainon johtuvan? Millaisissa tilanteissa tulee syötyä paljon, ja milloin syöminen unohtuu? Kuinka kotona suhtauduttiin ruokaan?

”Kun ihminen kuulee itsensä vastaamassa näihin kysymyksiin, asiat alkavat loksahdella kohdalleen.”

Anglé kertoo naisesta, jonka paino oli vuosien varrella laskenut ja sitten taas noussut entistä enemmän. Anglé pyysi tätä kuvailemaan elämänhistoriaansa.

Kävi ilmi, että painon jojoilu kulki käsi kädessä parisuhteiden tilan kanssa. Kun nainen oli tyytymätön suhteeseensa, hän laittoi tuulemaan: laihdutti, erosi ja vaihtoi työpaikkaa. Kun elämä tasaantui, dieetti unohtui ja paino nousi.

Vuosikausien ajan naisen elämä oli ollut tiukkojen kampanjoiden ja niitä seuraavien repsahdusten vaihtelua. Ruoka oli hänelle palkinto ja rangaistus.

Anglé totesi, ettei laihduttaminen sovi naiselle. Oikeastaan hän ei suosittele sitä yhtään kenellekään.

Laihduttaminen on haitallista sekä aineenvaihdunnalle että psyykelle, sanoo Anglé.

”Lihavuus ei ole syömishäiriö, mutta laihdutuskierre voi aiheuttaa sellaisen. Kiellot ja kitukuurit pahentavat mielitekoja ja ylilyöntien riskiä. Kieltäymyksen kanssa taistelu lisää stressiä, ja stressihormonit lihottavat.”

Kieltojen ja karsimisen sijaan Anglé neuvookin siis ihmisiä lisäämään asioita. Hän kannustaa lisäämään ruokarytmiin välipalan, joka ehkäisee ilta-ahmimista. Lisäämään lautaselle pihvin rinnalle salaattia. Lisäämään aamiaiseen proteiinia, joka pitää nälkää pitkään. Lisäämään joustavuutta ruokasääntöihin.

”Eräs asiakkaani kertoi häpeissään, että herkuttelee kakkutaikinalla. Sanoin, että en minä ole huolissani siitä, että hän syö taikinaa vaan siitä, ettei hän silloin syö kunnon ruokaa.”

Anglé teki naisen kanssa sopimuksen, että taikinan syöminen voi jatkua, kunhan tämä syö myös oikeaa ruokaa.

”Nainen oli onnellinen, ettei joutunut luopumaan kokonaan taikinasta. Mutta sen syöminen kyllä väheni, kun hän alkoi syödä muutakin”, Anglé sanoo.

Lisäilyn ideana on, että ruokarytmistä tulee säännöllinen ja ruokavalio monipuolistuu. Säännöllinen ruokailu ja ravitseva ruoka ovat tutkitusti hyödyksi painonhallinnassa.

Muutoksia Anglé neuvoo tekemään yhden kerrallaan. Käytännössä se voi tarkoittaa vaikka sitä, että opettelee syömään välipalan. Kun muutos on tehty, kannattaa rauhassa tutkia, miten se vaikuttaa oloon.

Kaikkea ei tarvitse – tai edes kannata – muuttaa. Tämä on Anglén mielestä laihduttamisen suurin sudenkuoppa: Ihmiset rakastuvat itse rakentamiinsa tiukkoihin rajoihin. Kun ne pettävät, heitetään roskiin koko hyvin alkanut suhde.

”Painon jojoilu johtuu usein mustavalkoisesta ajattelusta. Joko tehdään kaikki täydellisesti tai sitten millään ei ole väliä. Oikeasti hyvä olo voi olla kiinni todella pienistä muutoksista.”

Hyvä olo on sanapari, joka toistuu Anglén puheessa tuon tuosta. Tutkimuksista tiedetään, että ihmisen onnellisuus vähenee sitä mukaa, kun paino nousee.

Anglé uskoo, että syynä tähän ovat ylipainoon liittyvät ulkoiset asenteet ja ihmisten omat uskomukset. Hän kohtaa jatkuvasti ihmisiä, joiden elämää ylipaino rajoittaa.

Heille Anglélla on aina sama kysymys: Mitä tekisit, jos laihtuisit?

”Laihtumistoiveen taakse on piilotettu haaveita, että alkaisin harrastaa tanssia, löytäisin puolison, saisin paremman työpaikan tai matkustaisin.”

Toiveita kuunneltuaan Anglé ehdottaa varovasti: ehkä jotakin niistä voisi tavoitella jo nyt, juuri tämän painoisena.

”Ylipaino on monelle henkinen kahle. Mutta sen rikkomiseen ei aina tarvitse laihtumista. Tärkeintä on, että ihminen oppii hyväksymään itsensä nykyisessä painossaan ja uskaltaisi elää unelmiensa elämää juuri nyt.”

Anglé uskoo, että tästä syntyy positiivinen kierre. Kun nauttii omasta elämästään, haluaa pitää huolta myös sen tärkeimmästä osallistujasta, itsestään. Ja kun motivaatio itsestä huolehtimiseen on oma hyvä olo, eivät ulkoiset ihanteet, siinä on helpompi onnistua.

Anglé toivookin, että tulevaisuudessa painonhallintaryhmissä kysellään vaa’an lukeman sijaan sitä, miltä ihmisestä tuntuu.

”Onnittelen siitä, jos joku on pukeutunut ensi kertaa vuosiin uimapukuun tai mennyt tanssimaan, en ikinä siitä, että hän on laihtunut.”

Näistä en luovu

Probiootteja sisältävä piimä

”Hyödyllisten mikrobien tiedetään olevan monella tapaa hyväksi terveydelle, myös painonhallinnalle. Raikas piimä on kiireessä hyvä, kylläisyyttä tuottava välipala. Tätä kaipaan ulkomailla.”

Sisustuslehdet

”Esteetikon mieli lepää katsellessa inspiroivia kuvia moderneista, pelkistetyistä, rouheistakin interiööreistä.”

Silittäminen

”Rentoudun ja toteutan järjestelmällistä puoltani lajittelemalla, pesemällä ja silittämällä pyykkiä. Silloin tuntuu, että kaikki on hyvin.”

Kuka?

Susanna Anglé, 47, on painonhallintaan ja syömishäiriöihin erikoistunut psykologi ja psykoterapeutti. Asuu Turussa puolisonsa kanssa.

Mistä tunnetaan?

Anglé on tutkinut syömiskäyttäytymistä, elämäntapaohjausta ja lasten lihavuutta. Väitöskirjassaan hän käsitteli pikkulasten nirsoutta ja kehonkuvaa.

Mistä ei tunneta?

”Olin lapsena mielikuvituksekas ja luova, ja minusta piti tulla kuvataiteilija tai näyttelijä. Päädyttyäni akateemisten mutkien kautta terapeutiksi, huomaan kiitollisena tekeväni hyvin luovaa työtä. Psykoterapia on vuorovaikutuksen taidetta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Painonhallinta
 • Laihduttaminen
 • Lihavuus
 • Ylipaino

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   IL: Laboratoriohoitaja kertoo videolla kohtelevansa maahanmuuttajia kaltoin – laboratorion johtaja HS:lle: ”Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin”

  2. 2

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  3. 3

   Tulli teki rikosilmoituksen entisestä turvallisuuspäälliköstään – epäily: 900 tuntia perusteettomia poissaoloja

  4. 4

   Pikkuruinen kustantamo onnistui myymään suomalaisille viikossa noin 20 000 kirjaa – koska ei polttanutkaan niitä: ”Taloudellisesti tässä ei ole mitään järkeä”

  5. 5

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  6. 6

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  7. 7

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  8. 8

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  9. 9

   Nettisivusto houkuttelee yliopistoissa opiskelevia nuoria naisia suhteisiin varakkaiden miesten kanssa – Suomessakin toimiva Sugardaddy-palvelu joutui viranomaisten hampaisiin Belgiassa ja Norjassa

  10. 10

   Pettyneet äänestäjät nostivat valtaan räyhääjän, joka haluaa keskustella holokaustista – Saksa ei ole normaali maa, ja siksi äärioikeiston esiinmarssi on erityisen huolestuttavaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  4. 4

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  5. 5

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää