Valikko
Elämä

Iso mökkireissu tulossa? Järjestelyn asiantuntijat kertovat, miten retki hoituu sopuisasti ja sujuvasti

Lastentarhanopettaja, tapahtumanjärjestäjä ja ammattijärjestäjä kertovat, miten mökkireissu suunnitellaan ja toteutetaan sujuvasti ilman suurempaa draamaa.

Jokainen kymmenhenkisen kaveriporukan kanssa mökkeillyt tietää, että viikonlopun järjestäminen on omanlaisensa sirkus. Siinä on otettava huomioon niin erityisruokavaliot kuin ihmisten tunteet ja rahatilannekin.

Lastentarhanopettaja, tapahtumanjärjestäjä ja ammattijärjestäjä – hyvän organisointikyvyn asiantuntijoita kaikki – kertovat, miten isomman porukan mökkiviikonlopusta selviää sujuvasti ja ilman suurempaa draamaa.

Odotukset

Hyvän mökkiviikonlopun suunnitteleminen alkaa odotusten selvittämisestä. Reissussa on tärkeää olla tarpeeksi samanhenkinen tiimi, joka toivoo viikonlopulta samoja asioita. Selvittäkää, onko mökkireissun keskiössä rentoutuminen, talkoot vai kenties jotain muuta.

Seuraavaksi asetetaan budjetti sekä käytettävälle ajalle että kustannuksille. Näin vältetään helpoiten riidat. Budjettia laadittaessa otetaan huomioon myös mökin vuokraamisen ehdot ja varustelutaso. Miten paljon aikaa menee mökille pääsemiseen, ja tarvitseeko sinne viedä esimerkiksi patjat mukaan? Voisiko osa porukasta valmistella mökin asuttavaksi jo etukäteen? Entä tarvitseeko mökki siivota reissun päätteeksi?

Osalla seurueesta voi olla erilainen rahatilanne kuin toisilla. Onkin hyvä sopia etukäteen, voisiko rahallisesti vähemmän panostava mökkikaveri kenties korvata osan kuluista vaikkapa isommalla työmäärällä. Hän voi esimerkiksi toimia yhteyshenkilönä tai mökin siivoojana.

Lapset mukaan vai ei?

Lasten on saatava olla mökillä lapsia ja aikuisten aikuisia. Siksi kannattaa sopia, otetaanko mökille lapsia mukaan, sillä lapset huutavat, juoksevat ja tarvitsevat tiettyä päivärytmiä mökkeillessäkin.

Mikäli lapset halutaan mukaan ja aikuiset haluavat silti pitää iltajuhlansa, voidaan vuokrata kaksi mökkiä. Toinen on lasten nukkumista varten ja toinen aikuisten jatkoille.

Yhteyshenkilö hallinnoi kassaa

Mökkeilijöistä nimetään suunnitteluvaiheessa yksi yhteyshenkilö, joka pitää langat käsissään, ja jakaa muille omat vastuualueensa. Muut voivat vastata muun muassa kyytien järjestämisestä, pääruokien suunnittelusta ja mökin valmisteluista. Yhteyshenkilö on yhteydessä vastuuhenkilöihin ja varmistaa, että kaikki hoitavat sen, minkä ovat luvanneet.

Yhteinen mökkikassa perustetaan jo etukäteen yhden yhteyshenkilön vastuulle. Mökille pääsee maksettuaan summan kassaan. Yhteyshenkilö kerää kuitit yhteen ja laskee, kuinka paljon yhteisestä kassasta on käytetty. Tarvittaessa kassaan kerätään kolehdissa lisää rahaa.

Kassa ehkäisee kuittirumbaa ja kyräilyä mökillä, kun joku tuo enemmän ruokaa kuin toinen. Viimeiseen asti kannattaa välttää ”mä tuon sen, niin sä tuot tän” -souvaamista. Siinä tulos on usein se, että yksi unohtaa tuoda ruoat, ja muut ovat nälässä.

Pääruoka suunnitellaan etukäteen

Jokaiselle päivälle suunnitellaan erikseen pääruoka, joka kustannetaan yhteisestä kassasta. Kaikki ruoat tehdään laktoosittomana. Ruokien peruspohja tehdään sellaiseksi, että se on muunneltavissa helposti ruoka-aineallergian tai erilaisen ruokavalion mukaiseksi.

Yhteinen kassa mahdollistaa, etteivät lihan- ja kasvissyöjät joudu eriarvoiseen asemaan. Aamupala ja iltapala on helpompi ja edullisempi hoitaa yhteisesti. Voidaan sopia, että jokainen tuo omat juomat, sillä juomien kulutuksessa on eroja.

Sopimus tilasta ja siisteydestä

On hyvä sopia etukäteen siitä, mikä tila mökillä kuuluu kenellekin, ja mikä on yhteistä tilaa. Toiset ovat luontaisia kommuunieläjiä, kun taas toiset tarvitsevat enemmän yksityisyyttä.

Jos jokin tavara on sinulle yksityinen ja arvokas, jätä se kotiin. Tai kerro muille, ettei sitä saa lainata, tai lainatessa sitä on kohdeltava nätisti.

Lisäksi eri ihmisillä on erilaiset standardit siisteydelle. Kannattaa sopia etukäteen hyvä kompromissi yhteisten tilojen siisteydelle. Silloin ryhmän ääripäät, siivoushullu ja sotkija, voivat valmistautua henkisesti siihen, mitä heiltä odotetaan.

Kiukku kuriin

Keskusteleminen on paras tapa selvittää erimielisyydet ja riidat. Tärkeintä on pysyä rauhallisena, ja tiedustella kiukuttelijalta, mikä harmittaa.

Syy voi olla pienikin, mutta jos ärsytyksen kohdetta ei saa selville tai se kuitataan lapsellisena kiukutteluna, tilanne säilyy ikävänä. Kiukuttelijan luotettu ystävä tai kumppani voi kysellä, mikä harmittaa, sillä kiukun syy voi olla jokin kiukuttelijan mielestä nolo juttu. Sen jälkeen koko porukka voi tarvittaessa yhdessä auttaa ongelmanratkaisussa.

Jos mökillä sattuu riita, selvittelijän kannattaa pysyä rauhallisena, eikä asettua kummankaan osapuolen taakse.

Nälkä, väsymys ja humala ovat huonoja lähtötilanteita riitojen selvittämiseen. Silloin kannattaa pysäyttää tilanne, ja selvittää asiaa uudestaan, kun kaikki ovat siihen riittävissä ruumiin ja sielun voimissa.

Väärät henkilöt kuohuttavat

Kaikki lapset eivät tykkää leikkiä toistensa kanssa, mutta osallistuvat silti yhteisiin ruokailuihin ja päiväuniin päiväkodissa. Sama pätee aikuisiin.

Joskus mökkireissuilla tapaa entisen kumppaninsa tai muuten hankalan ihmisen. Näissä tilanteissa on tärkeää olla rehellinen itselleen ja muille. Kaverit voivat esimerkiksi kysyä etukäteen, onko soveliasta, että entinen kumppani tulee mökille uuden kumppaninsa kanssa. Jos asia on edelleen arka, on kenties parempi olla lähtemättä mökille.

Mökkireissut eivät ole myöskään hyviä tilanteita uusien kumppanien esittelemiseen. Olisi hyvä saada tutustua kaveripiirin uuteen jäseneen aikaisemmin, jolloin sosiaalista jännitystä olisi vähemmän.

Riidat on hyvä selvittää tilanteen päällä. Silloin ei tule tarvetta kaivella vanhoja myöhemmillä mökkireissuilla. Mökki ei ole terapiapaikka, jossa käydään läpi vanhoja asioita.

Juttuun on haastateltu lastentarhanopettaja Mikko Iivosta Päiväkoti Lemmikistä, Suomen ammattijärjestäjät ry:n puheenjohtaja Ulla Lundqvistia ja tapahtumanjärjestäjä Jouko Pirttimaata Annin juhlapalvelusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mökkeily
 • Elämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  4. 4

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  7. 7

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  8. 8

   Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

  9. 9

   Suomalainen sosiaaliturva kannustaa asumaan yksin vaikka se on kimppa-asumista kalliimpaa – Samalla järjestelmä ruokkii syrjäytymistä

  10. 10

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  7. 7

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  8. 8

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat