Valikko
Elämä

Iso mökkireissu tulossa? Järjestelyn asiantuntijat kertovat, miten retki hoituu sopuisasti ja sujuvasti

Lastentarhanopettaja, tapahtumanjärjestäjä ja ammattijärjestäjä kertovat, miten mökkireissu suunnitellaan ja toteutetaan sujuvasti ilman suurempaa draamaa.

Jokainen kymmenhenkisen kaveriporukan kanssa mökkeillyt tietää, että viikonlopun järjestäminen on omanlaisensa sirkus. Siinä on otettava huomioon niin erityisruokavaliot kuin ihmisten tunteet ja rahatilannekin.

Lastentarhanopettaja, tapahtumanjärjestäjä ja ammattijärjestäjä – hyvän organisointikyvyn asiantuntijoita kaikki – kertovat, miten isomman porukan mökkiviikonlopusta selviää sujuvasti ja ilman suurempaa draamaa.

Odotukset

Hyvän mökkiviikonlopun suunnitteleminen alkaa odotusten selvittämisestä. Reissussa on tärkeää olla tarpeeksi samanhenkinen tiimi, joka toivoo viikonlopulta samoja asioita. Selvittäkää, onko mökkireissun keskiössä rentoutuminen, talkoot vai kenties jotain muuta.

Seuraavaksi asetetaan budjetti sekä käytettävälle ajalle että kustannuksille. Näin vältetään helpoiten riidat. Budjettia laadittaessa otetaan huomioon myös mökin vuokraamisen ehdot ja varustelutaso. Miten paljon aikaa menee mökille pääsemiseen, ja tarvitseeko sinne viedä esimerkiksi patjat mukaan? Voisiko osa porukasta valmistella mökin asuttavaksi jo etukäteen? Entä tarvitseeko mökki siivota reissun päätteeksi?

Osalla seurueesta voi olla erilainen rahatilanne kuin toisilla. Onkin hyvä sopia etukäteen, voisiko rahallisesti vähemmän panostava mökkikaveri kenties korvata osan kuluista vaikkapa isommalla työmäärällä. Hän voi esimerkiksi toimia yhteyshenkilönä tai mökin siivoojana.

Lapset mukaan vai ei?

Lasten on saatava olla mökillä lapsia ja aikuisten aikuisia. Siksi kannattaa sopia, otetaanko mökille lapsia mukaan, sillä lapset huutavat, juoksevat ja tarvitsevat tiettyä päivärytmiä mökkeillessäkin.

Mikäli lapset halutaan mukaan ja aikuiset haluavat silti pitää iltajuhlansa, voidaan vuokrata kaksi mökkiä. Toinen on lasten nukkumista varten ja toinen aikuisten jatkoille.

Yhteyshenkilö hallinnoi kassaa

Mökkeilijöistä nimetään suunnitteluvaiheessa yksi yhteyshenkilö, joka pitää langat käsissään, ja jakaa muille omat vastuualueensa. Muut voivat vastata muun muassa kyytien järjestämisestä, pääruokien suunnittelusta ja mökin valmisteluista. Yhteyshenkilö on yhteydessä vastuuhenkilöihin ja varmistaa, että kaikki hoitavat sen, minkä ovat luvanneet.

Yhteinen mökkikassa perustetaan jo etukäteen yhden yhteyshenkilön vastuulle. Mökille pääsee maksettuaan summan kassaan. Yhteyshenkilö kerää kuitit yhteen ja laskee, kuinka paljon yhteisestä kassasta on käytetty. Tarvittaessa kassaan kerätään kolehdissa lisää rahaa.

Kassa ehkäisee kuittirumbaa ja kyräilyä mökillä, kun joku tuo enemmän ruokaa kuin toinen. Viimeiseen asti kannattaa välttää ”mä tuon sen, niin sä tuot tän” -souvaamista. Siinä tulos on usein se, että yksi unohtaa tuoda ruoat, ja muut ovat nälässä.

Pääruoka suunnitellaan etukäteen

Jokaiselle päivälle suunnitellaan erikseen pääruoka, joka kustannetaan yhteisestä kassasta. Kaikki ruoat tehdään laktoosittomana. Ruokien peruspohja tehdään sellaiseksi, että se on muunneltavissa helposti ruoka-aineallergian tai erilaisen ruokavalion mukaiseksi.

Yhteinen kassa mahdollistaa, etteivät lihan- ja kasvissyöjät joudu eriarvoiseen asemaan. Aamupala ja iltapala on helpompi ja edullisempi hoitaa yhteisesti. Voidaan sopia, että jokainen tuo omat juomat, sillä juomien kulutuksessa on eroja.

Sopimus tilasta ja siisteydestä

On hyvä sopia etukäteen siitä, mikä tila mökillä kuuluu kenellekin, ja mikä on yhteistä tilaa. Toiset ovat luontaisia kommuunieläjiä, kun taas toiset tarvitsevat enemmän yksityisyyttä.

Jos jokin tavara on sinulle yksityinen ja arvokas, jätä se kotiin. Tai kerro muille, ettei sitä saa lainata, tai lainatessa sitä on kohdeltava nätisti.

Lisäksi eri ihmisillä on erilaiset standardit siisteydelle. Kannattaa sopia etukäteen hyvä kompromissi yhteisten tilojen siisteydelle. Silloin ryhmän ääripäät, siivoushullu ja sotkija, voivat valmistautua henkisesti siihen, mitä heiltä odotetaan.

Kiukku kuriin

Keskusteleminen on paras tapa selvittää erimielisyydet ja riidat. Tärkeintä on pysyä rauhallisena, ja tiedustella kiukuttelijalta, mikä harmittaa.

Syy voi olla pienikin, mutta jos ärsytyksen kohdetta ei saa selville tai se kuitataan lapsellisena kiukutteluna, tilanne säilyy ikävänä. Kiukuttelijan luotettu ystävä tai kumppani voi kysellä, mikä harmittaa, sillä kiukun syy voi olla jokin kiukuttelijan mielestä nolo juttu. Sen jälkeen koko porukka voi tarvittaessa yhdessä auttaa ongelmanratkaisussa.

Jos mökillä sattuu riita, selvittelijän kannattaa pysyä rauhallisena, eikä asettua kummankaan osapuolen taakse.

Nälkä, väsymys ja humala ovat huonoja lähtötilanteita riitojen selvittämiseen. Silloin kannattaa pysäyttää tilanne, ja selvittää asiaa uudestaan, kun kaikki ovat siihen riittävissä ruumiin ja sielun voimissa.

Väärät henkilöt kuohuttavat

Kaikki lapset eivät tykkää leikkiä toistensa kanssa, mutta osallistuvat silti yhteisiin ruokailuihin ja päiväuniin päiväkodissa. Sama pätee aikuisiin.

Joskus mökkireissuilla tapaa entisen kumppaninsa tai muuten hankalan ihmisen. Näissä tilanteissa on tärkeää olla rehellinen itselleen ja muille. Kaverit voivat esimerkiksi kysyä etukäteen, onko soveliasta, että entinen kumppani tulee mökille uuden kumppaninsa kanssa. Jos asia on edelleen arka, on kenties parempi olla lähtemättä mökille.

Mökkireissut eivät ole myöskään hyviä tilanteita uusien kumppanien esittelemiseen. Olisi hyvä saada tutustua kaveripiirin uuteen jäseneen aikaisemmin, jolloin sosiaalista jännitystä olisi vähemmän.

Riidat on hyvä selvittää tilanteen päällä. Silloin ei tule tarvetta kaivella vanhoja myöhemmillä mökkireissuilla. Mökki ei ole terapiapaikka, jossa käydään läpi vanhoja asioita.

Juttuun on haastateltu lastentarhanopettaja Mikko Iivosta Päiväkoti Lemmikistä, Suomen ammattijärjestäjät ry:n puheenjohtaja Ulla Lundqvistia ja tapahtumanjärjestäjä Jouko Pirttimaata Annin juhlapalvelusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mökkeily
 • elämä

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  3. 3

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   CNN: FBI:n mukaan Trumpin avustajat saattoivat tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonia vastaan

  7. 7

   Kaikki on aina jonkun toisen syytä

  8. 8

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  9. 9

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  10. 10

   Trumpin maalitauluksi joutuneen WTO:n pääsihteeri: Vapaakauppa ei tuhoa työpaikkoja, sen tekee teknologinen kehitys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  9. 9

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää