Valikko
Elämä    |   Kolumni

Päätin kuluttaa eettisesti – mutta päädyin ostamaan enemmän

Luovuin uusien vaatteiden ostamisesta ja luulin tekeväni jalon ympäristöteon. Viritinkin itselleni hyvän tekemisen ansan, kirjoittaa Kaisa Viljanen.

Päätin joitakin vuosia sitten, että ostan itselleni vaatteita vain, jos ne on tehty Suomessa tai jos ne ovat käytettyjä (pois lukien alusvaatteet, mitä tuskin tarvitsee puolustella). Vaatteiden halpatuotannon inhimillinen hinta alkoi ällöttää, ympäristövaikutuksista puhumattakaan.

Päätös on pitänyt hyvin, pelastanut muutenkin ankealta kaupoissa harhailulta ja perehdyttänyt eettisiä vaatteita etsiessä vaateteollisuuden lainalaisuuksiin. Ennen kaikkea se on johtanut maaniseen kirppistelyyn. Luulin tekeväni jalon ympäristöteon, mutta viritinkin itselleni hyvän tekemisen ansan.

Kun lopetin uusien vaatteiden ostamisen, huomasin, ettei se suinkaan vähentänyt ostamista. Taisi käydä päinvastoin. Kynnys ostaa kirpparilla vastaan tullut hyväkuntoinen vaate parilla eurolla on hyvin matala.

Kun ostaa käytetyn vaatteen tai tavaran, saattaa helposti kuvitella pelastavansa sen vajaakäytöltä, pahimmassa tapauksessa jopa kaatopaikalta. Mutta tarvitsenko kymmenettä mekkoa? En todellakaan!

Jotta minä voisin tehdä kirpputorilla puoli-ilmaisia löytöjä, pitää jonkun ensin ostaa vaatteet kaupasta uutena, siis tehdä likainen työ puolestani.

”Hyvään pyrkivä yksittäinen kuluttaja saattaa tahtomattaan kannustaa toisia toimimaan niin, että tulos onkin päinvastainen”, sanoo ympäristöetiikkaan erikoistunut maisteri Juuso Vähä-Piikkiö puhelimessa. Auts.

Vähä-Piikkiö arveli Helsingin Sanomien mielipidepalstalla elokuussa, että tavaroiden kierrättäminen voi jopa lisätä kuluttamista, siis uuden ostamista.

Kun monet nyt luopuvat Konmari-siivousfilosofian hengessä ylimääräisestä ja ikävästä, kuka lopulta haluaa sen tarpeettoman? Eihän se maailmasta automaattisesti minnekään katoa, vaikka omasta kaapista lähtisikin. Toisen roska ei välttämättä ole toisen aarre, vaan vain pelkkä roska, Vähä-Piikkiö kirjoitti.

Vähä-Piikkiö työskentelee varasto- ja materiaalivastaavana Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen lajittelukeskuksessa Espoossa.

”Monille ihmisille kierrätys tarkoittaa vain tavarasta eroon pääsemistä, ei sitä, että tavarat hankitaan käytettynä”, Vähä-Piikkiö sanoo. Kierrätettyjen tavaroiden metsästys vaatii aikaa ja vaivaa, jota monella ei nykyään ole, vaikka pääkaupunkiseudun lukemattomista kirppistapahtumista muuta voisi päätellä.

Ihmiset ajattelevat, että aina on olemassa joku, joka ilahtuu tavarasta kuin tavarasta, josta he luopuvat. Usein näin onkin, mutta ei suinkaan aina.

”Omia nuhjuisia vaatteitaan sietää, mutta kuka olisi valmis maksamaan niistä?” Vähä-Piikkiö kysyy. Hänen mielestään ihmiset unohtavat pohtia suhdettaan tavaran tarpeeseen syvemmin. Ja esimerkiksi vaatteita saa nykyään todella halvalla.

Kesälomalla Riiassa kävin kaupungin monissa käytettyjen vaatteiden liikkeissä. Vastaan tuli häkellyttävän paljon suomalaismerkkejä. Periaatteessa olisi ollut mahdollista ostaa Latviasta vaate, jonka naapurini olisi laittanut kierrätyslaatikkoon Maunulassa. Alkoi tuntua niin hölmöltä, että oli pakko kävellä ulos.

Yllättäen synninpäästö tuleekin muotialalta. Tilastojen valossa ei nimittäin näytä siltä, että kierrätysinto olisi kuluttajille tekosyy ostaa täysin uutta päällepantavaa. Muotikauppa on supistunut Suomessa jo useita vuosia, sanoo Tekstiili- ja muotialat ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää. Huippuvuodesta 2012 on tultu alas jopa 15 prosenttia, kun mukaan otetaan myös ulkomainen verkkokauppa.

”Kierrätystä siitä ei voi syyttää, sillä sen osuus markkinoista on vielä häviävän pieni”, Kankaanpää sanoo. Enemmän muodin kuluttamista verottaa lama ja kasvava ulkomainen verkkokauppa. Kankaanpään mukaan kuluttaja ostaakin nyt enemmän tarpeeseen ja valitsee halvemman tuotteen.

Mitä tässä siis pitäisi tehdä?

”Luonnonvarojen säästämiseksi ja kulutuksen vähentämiseksi viisainta olisi, jos ostaisimme vain tarpeeseen, emmekä kierrättäisi yltäkylläisyydestä, vaan sellaisesta joka on oikeasti ylimääräistä”, Vähä-Piikkiö ehdottaa.

Minä olen sittemmin ostanut Facebookin alueellisilta kierrätyspalstoilta kaikenlaista korkokengistä punaherukoihin. Samalla olen tutustunut useisiin uusiin ihmisiin omalla asuinalueellani, ehkä jopa ollut samalla mukana luomassa jonkinlaista uudenlaista yhteisöllisyyttä. Sekin on uusi ihana tekosyy ostaa taas vähän lisää!

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Supo: Iskujen uhka Suomessa on kohonnut

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Selänne harmittelee ystävänsä katkeruutta jääkiekkoa kohtaan: ”Todella surullista, hänellä olisi niin paljon annettavaa”

  8. 8

   Jopa yli 20 prosenttia koululaisista oireilee psyykkisesti – opettajat ovat usein neuvottomia, kertoo tutkija

  9. 9

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  10. 10

   ”Suurin ongelma on puoliso, jolle harvoin sopii, että treenaan” – Asiantuntijat kertovat, miten liikkuminen onnistuu kiireisessä arjessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  5. 5

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  6. 6

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  7. 7

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  8. 8

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  9. 9

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  10. 10

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää