Elämä

Valikko
Elämä    |   Kolumni

Imetys voi ajaa äidin kriisiin – korvikemaito ei vienytkään naiseuttani

Imetys tuntui niin tärkeältä, koska olin epäonnistunut lähes joka askelmalla. Tulin vaivoin raskaaksi. Sain keskenmenon. Kahteen kertaan pysyin loppuun asti raskaana, mutta molemmilla kerroilla päädyin keisarinleikkaukseen.

Helposti sujuva imetys on suoranainen nautinto, muttei itsestäänselvyys. Siitä muistuttaa tänäkin vuonna Imetysrauhaa-kampanja, joka puolustaa hienosti imetysmyönteisyyttä.

Kun imetys tuntuu vaikealta, voi kumppanin tuki olla ratkaiseva.

Olen itsekin tehnyt imetyspäätökset nimenomaan mieheni tukemana. Perheemme esikoisen imetys alkoi kriisillä, mutta selvisimme siitä Imetystukipuhelimen korvaamattomilla neuvoilla. Sekä lapsi että minä viihdyimme rinnatusten, mies heilui kannustavasti paratiisin laitamilla.

Kaksoslapsiakin odottaessani halusin panostaa rintaruokintaan. Imetysoppaan piirroksessa levollisen äidin ryntäillä lepäsi kaksi pilttiä. Arvelin kokeneena rintaruokkijana pystyväni samaan, jos vain saisin oikeanlaisen imetystyynyn. Noudin sen Maunulasta asti naiselta, joka oli viettänyt edeltävät neljä kuukautta sohvan nurkassa.

Aloitin reippain mielin, ihan oppaan mukaan. Vauvojen sijoittelu lähialueelle, tyynyn asetus syliin. Ykkösvauvan nosto. Kakkosvauvan nosto keikuttamatta ykkösvauvaa. Valaistumisen hetki: levollisen äidin asennossa rintavarustukseni ei ulottunut yhtä aikaa kahden vauvan suuhun.

Valaistumisen hetki numero kaksi: oudossa kyyryasennossa imetetyt vauvat eivät ole klooneja. Ykkösvauva oli jo kylläinen, hän halusi leikkiä tai röyhtäistä. Kakkosvauva halusi vielä syödä. Aloin ymmärtää, miksi kuva oli nimenomaan piirretty.

Tietysti kaksosia voi imettää yksitellen. Yritin sitäkin. Rinnalle sijoittelu sujui huomattavasti helpommin, mutta vauvat eivät arvostaneet vuorottelua. Imetysrauhasta ei ollut tietokaan kakkosvauvan itkiessä vuoroaan odotellen. Esikoinen potkutteli mopolla ympyrää, yksinään, kuulosuojaimet päässä.

Maito ehtyi kun imetysyhteyttä ei syntynyt. Valitin asiasta neuvolassa. Sain tukea ja lainaan upeimman mahdollisen lypsykoneen. Vietin kaksi iltaa siihen kytkettynä, itkun partaalla.

Imetys tuntui niin tärkeältä, koska olin epäonnistunut tuosta vain -äitiydessä lähes joka askelmalla. Tulin vaivoin raskaaksi. Sain keskenmenon. Kahteen kertaan pysyin loppuun asti raskaana, mutta synnytys pysähtyi kesken kaiken. Piti siirtyä keisarinleikkaukseen – molemmilla kerroilla. Toivuin hitaasti.

Kaikkien näiden vuosien ajan yöpöytääni hallitsi Picasson Maternity-maalaus. Niin luonnollinen, niin kaunis äiti kumartuu vaatteiden ja hiusten putouksena lapsensa puoleen, rinta paljaana. Lopulta hyvin sujunut esikoisen imetys oli palkinnut kaikki ponnisteluni, todistanut minussakin virtaavan pisaran myyttistä naiseutta.

Valitin miehelleni, joka ei lainkaan ymmärtänyt mistä kiikastaa. Jos ei heru niin ei heru. Emmekö vain voisi antaa lapsille korvikemaitoa. Jakaa ainakin nyt yösyötöt puoliksi.

Valaistumisen hetki numero kolme: myytinmurtajamieheni ei arvioi minua kehoni kanto- tai tuotantokyvyn mukaan. Kaksosemme eivät ole Picassosta kuulleetkaan. Siitä lähtien heidän puoleensa kumartuivat vuorollaan luonnolliset, kauniit vanhemmat ja myyttinen tuttipullo.

Sekin kuuluu imetysrauhaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Imetys
 • Kolumnit
 • Janna Rantalan kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Li Andersson juhli sairaalan kierrätys­kankaissa ja turvapaikan­hakijoiden tekemässä korussa – ”Tuntuu vähän oudolta tulla tänne ja hymyillä”

  2. 2

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  3. 3

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  4. 4

   Kuka oli tänä vuonna Linnan edustavin? Äänestä upeinta asukokonaisuutta

  5. 5

   Susanna Koskella on Linnassa yllään supikoiraa: ”Erinomainen, arvokas käyttötarkoitus”

  6. 6

   Upeaa, Suomen tytöt! Kymmenen tärkeintä huomiota itsenäisyyspäivästä 2016

  7. 7

   Moni vieras luotti tänä vuonna pinkkiin ja kirkkaanpunaiseen – katso kuvakooste Linnan juhlista

  8. 8

   Stubb twiittasi historiallisen hetken: seitsemän pääministeriä yhteiskuvassa Linnan juhlissa

  9. 9

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  10. 10

   Trump haluaa perua tilauksen uudesta Air Force One -koneesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  2. 2

   Itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa yhteensä seitsemän kiinniottoa – HSTV koosti illan tärkeimmät hetket

  3. 3

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  6. 6

   Trump haluaa perua tilauksen uudesta Air Force One -koneesta

  7. 7

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  8. 8

   Tutkijat ymmällään syistä: Ahkera häpykarvojen poisto nostaa herpesriskiä

  9. 9

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  10. 10

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää