Valikko
Elämä    |   Kolumni

Imetys voi ajaa äidin kriisiin – korvikemaito ei vienytkään naiseuttani

Imetys tuntui niin tärkeältä, koska olin epäonnistunut lähes joka askelmalla. Tulin vaivoin raskaaksi. Sain keskenmenon. Kahteen kertaan pysyin loppuun asti raskaana, mutta molemmilla kerroilla päädyin keisarinleikkaukseen.

Helposti sujuva imetys on suoranainen nautinto, muttei itsestäänselvyys. Siitä muistuttaa tänäkin vuonna Imetysrauhaa-kampanja, joka puolustaa hienosti imetysmyönteisyyttä.

Kun imetys tuntuu vaikealta, voi kumppanin tuki olla ratkaiseva.

Olen itsekin tehnyt imetyspäätökset nimenomaan mieheni tukemana. Perheemme esikoisen imetys alkoi kriisillä, mutta selvisimme siitä Imetystukipuhelimen korvaamattomilla neuvoilla. Sekä lapsi että minä viihdyimme rinnatusten, mies heilui kannustavasti paratiisin laitamilla.

Kaksoslapsiakin odottaessani halusin panostaa rintaruokintaan. Imetysoppaan piirroksessa levollisen äidin ryntäillä lepäsi kaksi pilttiä. Arvelin kokeneena rintaruokkijana pystyväni samaan, jos vain saisin oikeanlaisen imetystyynyn. Noudin sen Maunulasta asti naiselta, joka oli viettänyt edeltävät neljä kuukautta sohvan nurkassa.

Aloitin reippain mielin, ihan oppaan mukaan. Vauvojen sijoittelu lähialueelle, tyynyn asetus syliin. Ykkösvauvan nosto. Kakkosvauvan nosto keikuttamatta ykkösvauvaa. Valaistumisen hetki: levollisen äidin asennossa rintavarustukseni ei ulottunut yhtä aikaa kahden vauvan suuhun.

Valaistumisen hetki numero kaksi: oudossa kyyryasennossa imetetyt vauvat eivät ole klooneja. Ykkösvauva oli jo kylläinen, hän halusi leikkiä tai röyhtäistä. Kakkosvauva halusi vielä syödä. Aloin ymmärtää, miksi kuva oli nimenomaan piirretty.

Tietysti kaksosia voi imettää yksitellen. Yritin sitäkin. Rinnalle sijoittelu sujui huomattavasti helpommin, mutta vauvat eivät arvostaneet vuorottelua. Imetysrauhasta ei ollut tietokaan kakkosvauvan itkiessä vuoroaan odotellen. Esikoinen potkutteli mopolla ympyrää, yksinään, kuulosuojaimet päässä.

Maito ehtyi kun imetysyhteyttä ei syntynyt. Valitin asiasta neuvolassa. Sain tukea ja lainaan upeimman mahdollisen lypsykoneen. Vietin kaksi iltaa siihen kytkettynä, itkun partaalla.

Imetys tuntui niin tärkeältä, koska olin epäonnistunut tuosta vain -äitiydessä lähes joka askelmalla. Tulin vaivoin raskaaksi. Sain keskenmenon. Kahteen kertaan pysyin loppuun asti raskaana, mutta synnytys pysähtyi kesken kaiken. Piti siirtyä keisarinleikkaukseen – molemmilla kerroilla. Toivuin hitaasti.

Kaikkien näiden vuosien ajan yöpöytääni hallitsi Picasson Maternity-maalaus. Niin luonnollinen, niin kaunis äiti kumartuu vaatteiden ja hiusten putouksena lapsensa puoleen, rinta paljaana. Lopulta hyvin sujunut esikoisen imetys oli palkinnut kaikki ponnisteluni, todistanut minussakin virtaavan pisaran myyttistä naiseutta.

Valitin miehelleni, joka ei lainkaan ymmärtänyt mistä kiikastaa. Jos ei heru niin ei heru. Emmekö vain voisi antaa lapsille korvikemaitoa. Jakaa ainakin nyt yösyötöt puoliksi.

Valaistumisen hetki numero kolme: myytinmurtajamieheni ei arvioi minua kehoni kanto- tai tuotantokyvyn mukaan. Kaksosemme eivät ole Picassosta kuulleetkaan. Siitä lähtien heidän puoleensa kumartuivat vuorollaan luonnolliset, kauniit vanhemmat ja myyttinen tuttipullo.

Sekin kuuluu imetysrauhaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Imetys
 • Kolumnit
 • Janna Rantalan kolumnit

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Manchesterin pommi-iskussa kuoli ainakin 19 ihmistä ja loukkaantui noin 50 – Reutersin mukaan poliisi epäilee itsemurhapommittajaa

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  6. 6

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  7. 7

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  10. 10

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  5. 5

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää