Elämä    |   Kolumni

Kiistely rakkaan kanssa voi jättää pysyvät arvet – uskalla toimia toisin

Pahimmillaan parisuhderiita on kuin kaksintaistelu, jossa kumpikin haavoittuu vakavasti, eikä siitä toivuta kunnolla, vaikka kuinka pyydeltäisiin anteeksi, kirjoittaa Elina Tanskanen.

Mistä teillä väännetään? Ajan- tai rahankäytöstä vai lastenkasvatuksesta? Kotitöistä vai seksistä?

Jokaisella vähän pidempään yhdessä olleella parilla on niin kutsutut ikiongelmansa, joista syttyy sanasota säännöllisin väliajoin. On äärimmäisen tärkeää, että suhteen osapuolet pitävät omista rajoistaan kiinni ja uskaltavat olla eri mieltä.

Erimielisyyksien selvittely on kuitenkin eri asia kuin riitely, jolloin osapuolet kiihtyvät liikaa, eikä kummallakaan ole pienintäkään halua edes yrittää ymmärtää toista.

On harvoin kaunista kuunneltavaa, kun stressaantuneet ja väsyneet ihmiset ottavat yhteen. Vielä harvemmin se on hyödyllistä: mitä kovempaa huutaa, sen vähemmän kuulee. Tosin sama pätee näennäisen asialliseen, piiloaggressiivisuutta tihkuvaan parisuhdekeskusteluun, joka nostattaa pulssin pilviin.

Sillä on hintansa, että tekee kumppanistaan sanallisesti selvää. Riitely satuttaa väistämättä kaikkia osapuolia, myös niskan päällä olevaa. Pahimmillaan parisuhderiita on kuin kaksintaistelu, jossa kumpikin haavoittuu vakavasti, eikä siitä toivuta kunnolla, vaikka kuinka pyydeltäisiin anteeksi ja harrastettaisiin sovintoseksiä.

Jokainen kaipaa suhteessaan rauhaa ja rakkautta. Kun ihminen huutaa rakastetulleen vihaavansa tätä, hän tarkoittaa vihaavansa uhkaavaksi kokemaansa tilannetta ja turvatonta olotilaansa. On paradoksaalista pitää raivokkaasti puoliaan kumppaniaan vastaan, vaikka eniten maailmassa toivoisi tämän tulevan puolelleen.

Riitely ei puhdista ilmaa vaan se, että pääsee pitkästä aikaa aitoon yhteyteen kumppaninsa kanssa. Luonnollisesti riidan haastaminen sen vuoksi, että saisi kumppanistaan jotain irti, on turhan kuluttava tapa hakea huomiota.

Huonolla hetkellä tilanteen yläpuolelle nouseminen on paljon vaadittu, koska tietoisesti toisin tekeminen voi vaatia suorastaan yli-inhimillistä pinnistelyä. Silti ei koskaan ole liian myöhäistä pysähtyä ja muuttaa riidan suuntaa.

Hyökkäävän kumppanin voi itsepuolustuslajin harjoittajan tavoin ohjata ohitseen ja tarvittaessa pysäyttää ilman, että vahingoittaa. Se tarkoittaa sitä, että valitsee sanansa rakkaudella silloin, kun tekee mieli antaa toisen kuulla kunniansa tai ottaa riittävän aikalisän, kun haluaa hyppiä silmille. Että keskittyy ratkaisemaan, kun pää täyttyy tavoista rankaista tai pakottaa itsensä toimimaan oikein, kun tahtoo todistaa olevansa oikeassa.

Jos ei muu toimi, kannattaa muistuttaa itseään siitä, että se, jota siinä hetkessä pitää vihollisenaan, on ihminen, jota rakastaa ja jolle toivoo ainoastaan hyvää.

Kirjoittaja on toimittaja, seksuaalineuvoja ja logoterapeutti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Parisuhde
 • Elina Tanskasen kolumnit
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  10. 10

   Huippuekonomistit ehdottavat valtiovarain­ministerille: Korkeakouluihin lisää aloituspaikkoja ja myöhemmin lukukausimaksut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää