Pieni elämänmuutos aiheuttaa usein ketjureaktion – Uusi tiskausrutiini teki Jannika Hottisen onnellisemmaksi

Usein tuntuu vaikealta muuttaa rutiineja, vaikka tietäisi muutoksen olevan hyvästä. Erityisen vaikeaa se on silloin, jos joku muu kehottaa muuttumaan, sanoo psykologi.

Se vaati vain päätöksen ja hiukan itsekuria. Asennemuutoksen ansiosta Jannika Hottinen, 29, ei ole joutunut kärsimään tiskivuorista moneen kuukauteen.

Samalla aikaa on vapautunut mielekkäämpään tekemiseen, eikä keittiössä aiemmin vallinnut epäjärjestys enää ahdista. Voi siis sanoa, että Hottisen elämä on parantunut.

Hän asuu Itä-Helsingissä kolmiossa, jossa ei ole astianpesukonetta.

”Aiemmin tiskasin kerran viikossa tai harvemmin. Keräsimme kämppikseni kanssa astioita omille puolillemme tiskipöytää, kunnes puhtaat astiat loppuivat. Se oli ahdistavaa.”

Hottinen ei voinut tiskata kämppäkaverinsa kanssa yhtä aikaa, koska astiakaappi meni jo yhden ihmisen viikon tiskeistä niin täyteen. Uusia tiskejä sai kuivumaan vasta, kun kuivuneet astiat oli siirretty kaappiin.

Ratkaisu kuulostaa helpolta: piti vain alkaa tiskata astiat joka ruokailun jälkeen. Niin Hottinen teki, ja sillä oli yllättäviäkin seurauksia.

Jannika Hottinen aloittaa Lauantai-sivujen uuden sarjan, jossa kerrotaan arjen pienistä muutoksista. Sarjassa ihmiset kertovat oivalluksistaan, jotka ovat tehneet heistä onnellisempia.

Psykologi Arja Ahoniemi kertoo, että pieni muutos voi aiheuttaa suurta tyytyväisyyttä. Se johtuu ihmisen tarpeesta käyttää aikansa mieluisiin asioihin.

”Onnellisuudessa iso merkitys on sillä, että kokee tekevänsä itselleen tärkeitä ja arvojensa mukaisia asioita”, Ahoniemi tiivistää.

Hän on työterveys- ja ammatinvalintapsykologina nähnyt monta muutosta parempaan, mutta kaikki parannukset eivät vaadi esimerkiksi työpaikan vaihtamista. Arkinen ajankäyttö voi yhtä lailla tehdä tyytymättömäksi. Ankeuden syytä on joskus hankala jäljittää.

”Menemme aika paljon automaattiohjauksella päivästä toiseen. Sitten tulee hetkiä, jolloin havahdumme ja alamme miettiä toimintatapojamme.”

Aina havahtumista ei tarvita. Hottinen teki arkisen elämänmuutoksensa käytännön syistä. Asuntoon oli muuttamassa kolmas kämppis, ja tiskipöytä ei olisi riittänyt kolmen hengen tiskivuorille.

”Päätimme, että tämän täytyy muuttua.”

Pelkkä tyytymättömyys ei yleensä riitä pienenkään elämänmuutoksen toteuttamiseen, Ahoniemi sanoo. Siksi Hottisen tapaus on hyvä esimerkki: tyytymättömyyden lisäksi tuli ulkoinen syy, jolla muutoksen pystyi perustelemaan. Hottinen uskoo, että ilman uutta kämppistä hän tiskaisi edelleen vain kerran viikossa ja ahdistuisi tiskivuoresta.

Ahoniemi kuvaa tyytymättömyyttä työntötekijäksi. Muutoksen motivaattoreiksi tarvitaan myös vetotekijöitä. On helppoa olla tyytymätön, mutta vaikeampaa on löytää vetotekijä, eli suunta, jota kohti haluaa lähteä.

Ulkopuolelta tuleva vetotekijä voi olla esimerkiksi muuttuva olosuhde, kuten Hottisella uusi kämppäkaveri. Vetotekijä voi olla myös houkutus: haluan käydä kuntosalilla enkä tiskata!

Kun Hottinen muutti käyttäytymistään, hänelle jäi enemmän aikaa. Ennen hän hoiti tiskiurakan viikonloppuna, mutta nyt tiskaamiseen ei tarvitse varata aikaa.

”Oli yllättävän helppoa alkaa tiskata useammin. Aamuisin siihen ei mene kuin minuutti, ja on kivempi lähteä töihin kun on tehnyt jo jotain”, hän sanoo.

Vaikutus näkyy myös viikonlopuissa. Hottinen käy kuntosalilla tai ulkoilemassa ja pääsee laittamaan ruokaa saman tien. Taakse jäivät nälkäisenä suoritetut tiskiurakat ja niistä aiheutuneet liian myöhäiset illalliset sekä urakan jälkeinen täpötäysi tiskikaappi.

Tapojen muuttaminen sai Hottisen miettimään, kannattaisiko järjestelmällisyys muuallakin. Seuraavaksi tähtäimessä ovat vaateläjät. ”Jos vaatteen laittaisi takaisin heti, kun sitä on kokeillut, vaateläjiä ei pääsisi muodostumaan.”

Hyvää mieltä tuova muutos aiheuttaa usein ketjureaktion, Ahoniemi sanoo. Tekee mieli parantaa muitakin toimintatapoja, kun yhdestä muutoksesta on rohkaiseva kokemus. Ennen hyvää kokemusta voi kyynisesti ajatella, että pieni muutos ei vaikuta mihinkään.

”Rohkaisevan kokemuksen jälkeen silmät avautuvat näkemään, mitä muita hyviä muutoksia voi elämässään tehdä.”

Suuri osa ihmisistä kuitenkin jumittaa huonoiksi tietämissään tavoissa. Syy on Ahoniemen mukaan tottumuksen voima. Tuntuu vai­kealta muuttaa rutiineja, vaikka tietäisi muutoksen olevan hyvästä. Erityisen vaikeaa se on silloin, jos joku muu kehottaa muuttumaan.

”Parhaiten tapojen muuttaminen onnistuu, kun sen kokee itse tarpeelliseksi ja näkee, miten se veisi arkea ja elämää parempaan suuntaan.”

Siivoustottumuksiaan ei välttämättä edes tiedosta, ennen kuin niitä alkaa pohtia. Ahoniemen mukaan siisteyskäsitykseen vaikuttavat persoonallisuus ja kotona opitut tavat. Siistiyteen liittyy myös taitoja, jota ei opi automaattisesti.

”Jos ei ole oppinut pitämään järjestystä yllä, se voi olla vaikeaa.”

Lapsuudenkodissaan Hottisella oli astianpesukone, jonka tyhjentämisestä hän vastasi. Koneen takia varsinaisia tiskausrutiineja ei kuitenkaan päässyt syntymään.

Perhe siivosi kerran viikossa kunnolla, ja sitä tapaa Hottinen jatkoi myös muutettuaan omilleen. ”Olen oppinut, että omat jäljet korjataan ja huolehditaan, että koko ajan on perussiistiä.”

Työpaikalla hänellä on sama periaate. Pöydällä ei näy kahvitahroja eikä paksuja pölykerroksia. Kaaosmaiselta siellä tosin saattaa näyttää.

”Kesken olevien asioiden pitää olla esillä, joten työpöytä voi ulkopuoliselle näyttää sotkuiselta. Tiedän kuitenkin tasan tarkkaan, missä on mitäkin.”

Sama epäjärjestyksen illuusio näkyy Hottisen huoneessa kotona, mikäli kesken on esimerkiksi askarteluprojekti. Keskeneräisen projektin täytyy olla näköetäisyydellä, jotta se tulee tehtyä loppuun.

Kaaos ja epäjärjestys ovat käsitteitä, joille jokaisella on oma määritelmänsä. Siksi siisteysasioista kannattaa keskustella asuinkumppaneiden kanssa avoimesti.

Hottinen muutti omaa tiskausrutiiniaan, mutta kämppiksillä tiskejä pääsee edelleen kertymään. Kaikki asukkaat ovat kolmenkympin kynnyksellä, ja toinen kämppis on Hottisen tuttu opiskeluajoilta. He ovat puhuneet siivousasioista avoimesti, mutta tapojen muuttaminen ei sujunut kaikilta samassa tahdissa.

Toisten tiskit tiskialtaassa ahdistavat onneksi vähemmän kuin omat. ”Tiskin määrä on vähenemään päin, eli ehkä muutos ulottuu kämppiksiinkin pikkuhiljaa.”

Marraskuussa elinoloihin tulee taas pieni muutos, kun Hottinen aloittaa geologian opinnot Oulussa. Hän on aikaisemmalta koulutukseltaan tradenomi ja työskenteli viimeksi Helsingin kaupungin liikennelaitoksella (HKL). Geologia alkoi kiinnostaa kesätöissä Islannissa.

”Se maa on niin erikoinen. Tulivuoret ja muut rupesivat kiehtomaan, joten päädyin vaihtamaan alaa”, Hottinen kertoo.

Hän uskoo, että ulkotyö geologina sopii hänelle paremmin kuin säännöllinen toimistotyö ja sisällä istuminen. Hän aikoo asua osan ajasta kimppakämpässä Helsingissä ja osan ajasta yksiössä Oulussa.

”Onhan siinä sumplimista. Kämppikset varmaan pyörittävät arkea Helsingin päässä, ja osallistun siihen parhaani mukaan aina, kun olen paikalla.”

Oulun yksiöön Hottinen ottaa mukaan vain vähän tavaraa. Lähinnä asuntoon tulee perheeltä ja tuttavilta saatuja huonekaluja ja astioita. Koti Helsingissä pysyy sellaisena kuin se nyt on. ”Olen koko ikäni asunut täällä, en voi ajatella muuttavani pois lopullisesti.”

Ouluun lähtee kuitenkin mukaan uusi tiskausrutiini, koska astianpesukonetta ei ole siinäkään asunnossa. Hän uskoo saavansa pidettyä tavan yllä vaikka yksiössä saisi kasvattaa tiskivuorta kaikessa rauhassa. Rutiinin ylläpitoa helpottaa, että astioita tulee mukaan vain vähän.

”Jos olisi kymmenen hengen as­tiasto, sitä varmaan taas käyttäisi niin kauan kunnes astiat loppuisivat.”

Tämän muistan aina

”Vietin yhden elämäni parhaimmista kesistä tehden töitä hotellissa syrjäisessä pikkukylässä Pohjois-Islannissa. Suomen kesäsäästä ei ollut tietoakaan sateen ja tuulen keskellä, mutta ihana työyhteisö ja saaren kauneus tekivät kesästä unohtumattoman.”

Tärkein oivallus elämästä

”Ei pidä elää niin kuin muut odottavat vaan niin kuin itsestä tuntuu hyvältä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  4. 4

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  5. 5

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  10. 10

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää