Valikko
Elämä

Näin kasvatat lapsen, joka ei kiusaa – opettakaa lapsille empatiataitoja, neuvoo professori

Temperamentilla ei voi selittää huonoa käytöstä. Jokainen voi oppia käyttäytymään hyvin, sanoo psykologian emeritaprofessori Liisa Keltikangas-Järvinen.

”Kukaan ei kysy, kuinka kasvattaa lapsi, joka ei kiusaa”, ihmetteli psykologian emeritaprofessori Liisa Keltikangas-Järvinen viime viikon torstaina Helsingin Sanomissa. Muutos keskustelussa on huomattava, sillä 1980-luvulla Keltikangas-Järvistä pyydettiin jatkuvasti luennoimaan lasten aggression vähentämisestä ja siitä, miten kasvatetaan muut huomioon ottava lapsi.

Kysytään siis: miten kasvattaa lapsi, joka ei kiusaa?

”Opettamalla lapselle empatiataitoja ja moraalia”, Keltikangas-Järvinen toteaa.

Ja näin sen teet:

Alle kouluikäiset: näin kasvatat lapsen, joka ei kiusaa

Näin voit toimia, kun pieni lapsi suuttuu ja esimerkiksi huitaisee kaveria lapiolla.

1. Puutu väärään käytökseen joka ikinen kerta.

2. Tuo lapselle selkeästi ilmi, että näin ei saa tehdä, tuo oli väärin tehty.

3. Kerro lapselle, mikä olisi se toivottu käytös.

4. Tuo samaan aikaan ilmi, miltä toisesta lapsesta tuntuu: ”Katso, toista itkettää, hänestä tuntuu pahalta.”

Ihan pienelle, 1-vuotiaalle lapselle, riittää napakka ei. Hän ei ymmärrä vielä pitkiä selityksiä. Pieniä, 2–3-vuotiaita lapsia ei pidä rangaista aggressiivisesta käytöksestä. Riittää, kun pitää huolen, että lapsi ei pääse aggressiivisellä käytöksellä siihen päämäärään, mitä tavoittelee. Jos lapsi riuhtoo lelun toisen kädestä, täytyy pitää huoli, että lapsi ei saa lelua.

Kouluikäiset: näin kasvatat lapsen, joka ei kiusaa

Aggressiivisella ja ei-aggressiivisella lapsilla on Keltikangas-Järvisen mukaan suuria eroja siinä, miten nämä tulkitsevat sosiaaliset tilanteet. Tulkinnasta alkaa päättelyketju, joka lopulta määrää valitun käyttäytymistavan.

”1980-luvulla löydettiin vakuuttavaa evidenssiä, että kun tätä päättelyketjua muutetaan, myös käyttäytyminen muuttuu.”

Niinpä lapsen kanssa on harjoiteltava koko päättelyketjua vaihe vaiheelta. Se voi tapahtua näin, jos esimerkiksi Wilma-merkintä kertoo lapsen olleen osallisena kahnauksessa.

1. Aggressiivinen lapsi tulkitsee tilanteen usein niin, että häntä on ärsytetty. Lapsen kanssa voi käydä läpi hankausta aiheuttaneen tilanteen vaihe vaiheelta: miten lapsi alussa tulkitsi tilanteen? Lapselle voi tarjota vaihtoehtoisia tulkintoja: entä jos se olikin näin tai noin? Entä kiinnittikö lapsi huomiota siihen ja siihen?

2. Miettikää, mikä oli tilanteessa se ongelma.

3. Miettikää vaihtoehtoisia toimintatapoja ongelmaan. Lapsella pitää olla vaihtoehtoja ja hänen pitää oppia miettimään erilaisia toimintatapoja.

4. Opetelkaa arvioimaan seurauksia. Miten eri toimintatavat vaikuttavat tilanteeseen ja toisten tunteisiin?

Aikuisen on johdonmukaisesti opetettava lapselle, miten tilanteisiin voi reagoida aggressiivisten tapojen sijaan empaattisesti.

”Ihminen tarttuu aggressioon silloin kun ei enää kykene muuhun, kun muut keinot on lopussa. Lapsi tarttuu aggressioon, kun hänellä ei vielä ole muita keinoja reagoida.”

Kenestä sitten tulee kiusaaja?

Eihän minun lapseni kiusaa, ajattelee moni. Useimmille vanhemmille tuleekin Keltikangas-Järvisen mukaan yllätyksenä, että oma lapsi on kiusannut.

”Lapselta voi kysyä suoraan, onko tämä koskaan kiusannut ketään. Pitää olla valmis kuuntelemaan rehellisesti.”

Vanhempi voi myös pohtia, onko lapsella taipumuksia ja halua käyttää valtaa.

”Usein kiusaaminen alkaa päiväkodissa. Lapsi määrää kenen kanssa ollaan ja mitä leikitään. Lapsi lähtee pienin askelin liikkeelle ja kokeilee, kuinka pitkälle voi mennä”, Keltikangas-Järvinen sanoo.

Lapsen huonoa käytöstä selitetään nykyään hänen yksilöllisellä temperamentillaan, vaikka käytös ja temperamentti on kaksi eri asiaa, Keltikangas-Järvinen sanoo. Jokainen voi oppia käyttäytymään hyvin. Aikuiset eivät saa jättää lasta temperamentinsa armoille, vaan heidän tehtävänsä on opettaa lapselle käytännön käytöstaitoja.

”Vanhemmat voisivat antaa lapsille valmiita sanoja suuhun: jos kaverilla on uusi laukku, mene sanomaan sille, että onpa kaunis laukku.”

Oikaisu 1.12. kello 08.49: Toisin kuin otsikossa aiemmin luki, Keltikangas-Järvinen ei jutussa sanonut empatian opetuksen unohtuneen vanhemmilta. Keltikangas-Järvinen sanoi, että kukaan ei kysy, kuinka kasvattaa lapsi, joka ei kiusaa, ja tarjosi ratkaisuksi empatiataitojen opettamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kasvatus
 • Kiusaaminen
 • Lapset
 • Sanoma Pro

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  4. 4

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  5. 5

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  6. 6

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  7. 7

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  8. 8

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  9. 9

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  10. 10

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  6. 6

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää