Elämä    |   70-vuotias

Aina pitää laulaa myös sydämellä, Jaakko Ryhänen sanoo

Sydänleikkaus uhkasi päättää oopperalaulajana kansainvälisestikin tunnetun Jaakko Ryhäsen laulajanuran.

Jaakko Ryhäsen muhkea basso, hersyvä luonne ja isällisen mahtava olemus ovat tehneet hänestä yhden rakastetuimmista suomalaisista oopperalaulajista.

Oopperaura alkoi 1970-luvun alussa Suomen kansallisoopperassa, jossa kaivattiin bassolaulajaa Richard Wagnerin Reininkullan toiseksi jättiläiseksi.

Jussi Jalas kysyi Lahden musiikkiopiston rehtorilta Aarre Hemmingiltä, tietäisikö tämä ketään, jolla olisi bassoääni. Hemming sanoi, että kyllä hän tietää yhden basson, joka oli kansakoulunopettajana jossain Tampereen lähellä.”

Heinolan seminaarista valmistunut Ryhänen toimi Ylöjärvellä erityisluokan opettajana. Sieltä Jalas kävi etsimässä kaivatun bassoäänen. Lahdessa Ryhänen oli opiskellut yksinlaulua Tauno Kaivolan johdolla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vuonna 1975 Ryhänen sai solistikiinnityksen Kansallisoopperaan.

Kansallisoopperassa ja Savonlinnassa Ryhänen alkoi laulaa suuria bassorooleja. Hän kohosi vähitellen kansainväliseen maineeseen, ja suuret oopperatalot tulivat tutuiksi.

2010-luvun alkupuolella Ryhäsen ystävät alkoivat katsella huolestuneina tämän ulkomuodon muutosta. Mies laihtui silmin nähden ja näytti riutuneelta.

”Keväällä 2011 minulla oli paha poskiontelontulehdus, ja minulle tehtiin yksitoista punkteerausta. Lauloin sinä kesänä Heinrich-kuninkaan osaa Wagnerin Lohengrinissa Savonlinnan oopperajuhlilla. Kuumetta oli 38,5 astetta, ja olin heikossa kunnossa. Hyvä, että jaksoin nousta näyttämölle.”

Kun Ryhäselle ei löydetty sijaista, hän velvollisuudentuntoisena lauloi Heinrichin osaa melkein kuin viimeisillä voimillaan.

”Vuoden 2012 alussa alkoi tuntua siltä, että pumppu on sanomassa sopimuksen irti. Yöllä piti nousta istumaan ja haukkoa henkeä.”

Diagnoosi oli paha sydänvika.

”Sydämeni toimi vain kymmenen prosentin teholla. Minulle tehtiin lokakuussa 2012 viisi ohitusleikkausta.”

Sydämentahdistin asetettiin Ryhäseen muutaman kuukauden päästä. Siitä on hänen kotonaan olevan laitteen kautta suora yhteys Tampereen yliopistolliseen keskussairaalaan ongelmatilanteiden varalta.

”Kun menin leikkaukseen, ­minulta kysyttiin, pelottaako? Ei pelota, sanoin. Minulla on ­se tunne, että olen menossa ensi-iltaan”, Ryhänen kertoo.

”Ajattelin, että laulajanurani oli nyt tässä. Olen sopeutuvainen luonne. Olin saanut elää 40 vuotta etuoikeutettua elämää ja laulanut kaikkialla ajan parhaitten laulajien ja kapellimestarien seurassa.”

”Olin laulanut 120 iltaa vuodessa oopperaa, konsertteja ja oratorioita. Vaimoni Sirpa kysyi, mitä minulla oli ohjelmassa. Ei mitään, vain apteekissa tai lääkärissä käyntejä. Allakka oli ihan tyhjä. Sirpa oli tottunut siihen, että olin aina menossa.”

Leikkauksesta oli kulunut vain puoli vuotta, kun Ryhäsen lauluoppilaat alkoivat kysellä, eikö tämä jatkaisi opetustaan.

”Miten voisin enää opettaa? Äänenihän oli ihan käheä, kuiva kuin beduiinin sandaali. Minähän olen opettaessani laulajille malli, esimerkki, joka näyttää, miten joku kohta pitää laulaa.”

Vuoden päästä leikkauksesta, syksyllä 2013, Ryhänen suostui laulamaan eräässä hyväntekeväisyyskonsertissa kaksi Oskar Merikannon laulua ja Beethovenin Jumalan kunnia luonnossa -laulun.

Oli iloinen yllätys, että laulutekniikka toimi kuin toimikin.

Vastikään Ryhänen piti yhdessä Seppo Hovin, Angelika Klasin, Pentti Lasasen ja Pekka Sarmannon kanssa viisitoista Muistojen ilta -konserttia eri puolilla Suomea.

Oopperaa Ryhänen ei kaipaa. ”Sitä stressiä en enää kestäisi.”

Laulutaidon palautumisesta Ryhänen kiittää erinomaista laulukouluaan.

”Kerran Lahdessa lauloin opettajalleni Tauno Kaivolalle Filipin monologin Verdin Don Carlosista. Hän kysyi, kenen levytystä olin kuunnellut. Boris Christoffin, vastasin. Hyvä esikuva, Kaivola totesi.”

”Mutta ei saa kopioida suurten taiteilijoiden omavaltaisuuksia. Ensin pitää laittaa rytmit ja sävelpuhtaus tarkasti kohdalleen ja saada oikeat asenteet lihasmuistiin.”

Erityisen suuressa kiitollisuudenvelassa Ryhänen on italialaissyntyiselle Jolanda di Maria Petrisille, jonka koulutuksessa Sibelius-Akatemiassa hänestä tuli italialaistyylinen basso cantante, laulava basso.

”Vuonna 1995 lauloin Venet­sian La Fenice -teatterissa. Minulta kysyttiin, missä päin Ita­liaa olin opiskellut ja oppinut italialaisen laulutyylin. Suomessa, sanoin, Jolanda di Maria Petrisin oppilaana.”

”Jolanda sanoi aina, että pitää laulaa myös sydämellä.”

Jaakko Ryhänen täyttää 70 vuotta perjantaina 2. joulukuuta.

Kolme nopeaa

Italialainen laulu­koulu – ainoa oikea


1 ”Olen miettinyt, miksi minulle on annettu lisä­aikaa. Varmaan siksi, että voin viedä eteenpäin vanhaa italialaista laulu­koulua.”

 

2 ”Minulla on oppilaita, jotka jatkavat puoles­taan italialaisen laulu­koulun opetusta.”

 

3 ”On hauskaa, että laulaminen sujuu vielä ja tuntuu hyvältä. Se on italialaisen laulukoulun ansiota.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syntymäpäivät
 • Henkilöjutut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Vaatekauppa joutui tuhansien eurojen korvauksiin etnisestä syrjinnästä – myyjä ei päästänyt aluksi romaneja sisään

  5. 5

   Uusi maailman rikkain nainen on älykkö, joka soittaa pianoa ja kirjoittaa kirjoja – kosmetiikkadynastia L’Oréalin perijätär kaihtaa seurapiirejä

  6. 6

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  7. 7

   Peliyhtiö Rovion yleisöanti keskeytettiin ylimerkinnän vuoksi

  8. 8

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  9. 9

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  10. 10

   Netin vaarallisin haku juuri nyt on poptähti Avril Lavigne – Näin kanadalaislaulajasta tuli kyberrikollisten ja salaliittoteoreetikoiden suosikki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  4. 4

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  7. 7

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  8. 8

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  9. 9

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  10. 10

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää