Osuva höntti Hollywoodissa

Stand up -koomikko Ismo Leikola on tonttu, joka tarkkailee maailmaa terävästi. HS seurasi viikon ajan kulisseissa, miten hän rakentaa uraa Los Angelesin viihdemaailmassa.

Tukka. On vaikeaa ymmärtää, kuinka tärkeä asia tukka on Los Angelesissa. Siitä puhutaan, sitä mietitään, ja sitä suitaan lähes taukoamatta.

Tukan suhteen stand up -koomikko Ismo Leikolan tulevaisuus Hollywoodissa näyttää lupaavalta. Hiuspehkoa nimittäin riittää, ja suomalaiskoomikon kuontalosta on tullut jo tavaramerkki.

Omaperäisyys onkin välttämätöntä. Ei riitä, että yleisö nauraa vitseille hullunkurisesta Suomesta. Erottautuminen kaikin mahdollisin tavoin on menestyksen edellytys.

Ja menestystä Ismo Leikola on tullut Los Angelesiin hakemaan.

Ensin tietysti kursaillaan.

”On hirveän kiusallista sanoa ääneen, että uskon itseeni ja tähän juttuun”, Leikola sanoo ohjatessaan vuokra-autonsa Los Angelesia halkovalle 405-valtatielle.

Tällä kertaa liikenne rullaa harvinaisen hyvin ruuhkistaan kuuluisalla tiellä, ja Leikola on lauhkealla tuulella. ”Olisi ehkä parempi vain toistella, että teen parhaani ja katson mihin se riittää.”

Stand up -komiikkaa Leikola on tehnyt jo 15 vuotta. Ensimmäisen kerran hän nousi lavalle kotikaupungissaan Jyväskylässä 2001. Kaksi vuotta myöhemmin Leikola sai julkisuutta Hyppönen Enbuske Experience -televisio-ohjelman Jyväskylän-kirjeenvaihtajana.

Alkoi tiivis keikkailu pitkin poikin Suomea. Pian Leikola keksi ryhtyä esiintymään myös englanniksi voidakseen osallistua kansainvälisiin komiikkafestivaaleihin, esimerkiksi vuosittaiseen Edinburgh Festival Fringeen.

Kolmisen vuotta sitten losangelesilainen Laugh Factory etsi kilpailijoita Funniest Person in the World -kisaansa. Suomalaisista koomikoista Leikola oli kansainvälisesti pisimmällä, ja kisan agentit ottivat yhteyttä häneen.

Leikola suostui mutkattomasti mukaan, ja kisan saama valtava julkisuus pääsi yllättämään. Nettiääniin perustuneessa kilpailuissa Leikola sai ylivoimaisen voiton.

Kilpailumenestys avasi ovet Yhdysvaltoihin. Nyt Leikola haluaa olla Kaliforniassa ja potkia isoon maaliin. Siksi ”suomalaiseksi hyvä koomikko” ei riitä.

”Haluan olla koomikko ilman mitään etuliitteitä, ja pärjätä tämän paikan ehdoilla”, Leikola sanoo varmasti. Hortoileva ja hämillinen hahmo, johon hänen huumorinsa perustuu, on nyt jossakin toisaalla.

Mutta ei Leikola ole maataan myynyt, sen hän haluaa tehdä hyvin selväksi. Hollywoodin kukkulat valoineen tuikkivat taustapeilissä.

”Aion ehdottomasti käydä keikoilla Suomessa joka vuosi. Siellä keikoilla on aina hyvä fiilis.”

Saavutaan Long Beachiin, jossa sijaitsee yksi Laugh Factory -ketjun klubeista. Paikka on yksi Los Angelesin upeista, ainoastaan komiikalle omistetuista areenoista: on tummaa puuta, punaista nahkaa ja tähteyttä enteileviä valaistusratkaisuja.

Mutta täällä fiilis ei ole aina hyvä. Jos koomikon ote herpaantuu, yleisöä kiinnostaa kohteliaan nauramisen sijaan keskinäinen jutustelu ja ruokalistan selailu. Tarjoilijat kirmaavat toimittamassa tacoja, pihvejä ja olutpulloja läpi esitysten.

Ennen Leikolaa esiintyy koomikko, jonka tyyli on hiljainen ja hillitty. Tällaisista tunnelmaa hakevista tilanteista Leikola nousee mielellään lavalle.

”En tykkää yhtään, jos hulluna hehkutetaan, että Iiiismooo Leikolaaaa! Mun pitää tulla ikään kuin puun takaa.”

Leikola kömpii lavalle ja aloittaa tutun mutinansa.

”Hello, I’m Ismo and I’m from Finland”, Leikola tunnustelee, kuten aina, vilkutellen yleisölle.

Leikola hivelee leukapartaansa ja hyrisee hermostuneesti.

Olemus on Los Angelesissa siistiytynyt, mutta irtotakkiin ja kauluspaitaan sonnustautuneenakin Leikola näyttää pilvenpiirtäjien keskelle eksyneeltä puutarhatontulta.

Eikä yleisö osaa odottaa iskua.

”Kaliforniassa on kivaa, koska täällä on niin lämmintä. Penikseni on itse asiassa valtava!”

Hillityt naurahdukset vaihtuvat räkäisempiin röhähdyksiin, ja katseet kääntyvät ruokalistoista lavalle.

Leikola jatkaa Kalifornian ihmettelyä. Los Angelesissa ihannoidaan hänen mielestään aivan turhaan esimerkiksi lähiruokaa.

”Missä teidän farminne on, neljä nolla vitosellako?” Leikola ilkkuu, ja yleisö hirnuu. ”Minä maksaisin ylimääräistä sellaisesta ruuasta, joka on kasvatettu mahdollisimman kaukana Losista.”

Keikan jälkeen Leikola puhisee helpotustaan. ”Alku oli hankala, mutta puolivälistä sain porukan kunnolla mukaan. Loppu meni tosi hyvin”, hän kertaa.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.


Onnistunutta keikkaa voisi jäädä juhlimaan toisten koomikoiden kanssa. Illoissa esiintyjiä on yleensä neljä tai viisi. Jotakuta kiinnostaisi aina olut tai pari, mutta Leikola lompsii ulos, käynnistää auton ja suuntaa takaisin tielle 405, kohti Länsi-Hollywoodia.

Siellä on koti, ja Leikolan hassunnäköinen pieni koira pitää vielä käyttää ulkona ennen yötä.

Vajaa vuosi sitten Yhdysvaltoihin muuttivat Ismo Leikolan mukana myös vaimo ja koira. Hirsitalo Sipoossa on myynnissä, ja asunnon hankinta Los Angelesista näytöissä käymisen asteella.

Tässäkin on Leikoloiden mielestä jo turhan paljon tietoa perheen yksityiselämästä, mutta menköön, kun kerran toimittaja on tuttu pitkältä ajalta.

Julkisuus ei ole vaimon heiniä. Taustalla vaikuttaminen kiinnostaa enemmän. Mutta ei tukkatyylin vatvominen, vaan vitsien ideoiminen ja kirjoittaminen.

Kotona esinaurettuja vitsejä on kuultu jo Leikolan keikoilla sekä Ismo-televisiosarjassa, jota esitetään suomalaisessa suoratoistopalvelussa. Seuraavaksi pariskunnan olisi tarkoitus tuottaa katsottavaa yhdysvaltalaiselle yleisölle.

Nokkela idea ei tosin riitä vielä mihinkään. Se pitää osata syöttää, ja sitä varten on Los Angelesiin syntynyt taitolaji nimeltä pitching, hiotun mainoslauseen esittäminen. Näille myyntipuheille ei tosin ruksita palaveriaikaa kalenterista.

Sanojen on oltava valmiina ”kun tilaisuus koputtaa”, sanoisi amerikkalainen. ”Joku iso tyyppi, tv-tuottaja tai ohjaaja, saattaa tulla esittäytymään vaikka keikan jälkeen”, Leikola kertoo. ”Siinä on ehkä minuutti aikaa herättää sen kiinnostus johonkin omaan projektiin.”

Oikeita sanoja etsitään Leikolan keittiönpöydän ääressä. Laugh Factory -klubilla työskentelevä Erika Shankman on tullut auttamaan Leikolaa osuvien tiivistysten ja ihanteellisen sävyn tavoittelussa.

”Kun joku kysyy, kuka olet ja mitä teet, täytyy vastaukseen saada parhaat taidot ja ominaisuudet”, hän painottaa. ”Pitää vaikuttaa itsevarmalta mutta ei ylimieliseltä.”

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.


Eri versioita täytyy harjoitella, ja valita niistä paras. Lisäksi esitelmän täytyy vielä vaikuttaa spontaanilta, ei ulkoa opetellulta.

Kuulostaa teennäiseltä. Nuo amerikkalaiset!

Leikola on eri mieltä. Hänen mielestään suurimmaksi osaksi Los Angelesissa puhutaan suoraan, jopa rehellisemmin kuin Suomessa – vaikkapa rahasta.

”Saatetaan sanoa vaikka että hei, sulla on kyky, ja totta kai me halutaan tehdä sillä rahaa.”

Puhutaanpa siis hetki rahasta. Hyvään keikkailutahtiin päässyt koomikko, kuten Leikola, voi Los Angelesissa tulla toimeen klubien maksamilla palkkiolla. Mutta kunnolliset palkat piilevät televisioprojekteissa, ja niihin kaikki tähtäävät.

Maailman viihdepääkaupungin elämää eletään nyt televisiossa ja suoratoistopalveluissa elokuvien sijaan. Menestyvä televisiosarja kun tuottaa tulosta vuosia, mutta elokuvaprojekti on yleensä ohi kerrasta. Ellei sitä päätetä jatkaa – usein tuhoon tuomittujen – jatko-osien muodossa.

”Oma sitcom-sarja tai sivuosa tv-sarjassa on monen koomikon tavoite”, Leikola kertoo. ”Jotkut tekevät myös kirjoitushommia, käsikirjoittavat vitsejä sarjoihin.”

Leikola itse on ennen kaikkea esiintyjä. Harvinaisen hyvä, jos kysytään Jamie Masadalta, Laugh Factory -klubiketjun perustajalta ja omistajalta.

Komiikkamoguli Masada järjesti kaksi vuotta sitten maailman hauskimman ihmisen kisan, jonka myötä hänestä tuli kerta heitolla keskeinen hahmo omalaatuisen suomalaiskoomikon elämässä.

Masada junaili Leikolalle palkinnoksi esiintymiskiertueen Yhdysvalloissa, ja se innosti koomikon muuttamaan maahan pysyvästi. Työluvan saaminen olisi tuskin onnistunut ilman Masadan apua.

Ensi viikolla Funniest Person in the World -kilpailun semifinaalit ja loppukilpailu järjestetään Helsingissä, ja Masada matkustaa ensimmäistä kertaa Suomeen.

”Olen lukenut, että Suomi on yksi maailman onnellisimmista maista. Ja ensi vuonna se täyttää sata vuotta”, Masada tietää.

Sympaattista Masadaa tekee mieli halata, niin hartaasti hän suhtautuu kisaansa, ja komiikkaan ylipäätään. Hänen mielestään kyse on maailmanrauhasta.

”Sodat eivät auta, diplomatia ei auta. Mutta yhdessä nauraminen auttaa”, Masada sanoo painokkaasti ja vailla teennäisyyttä.

Kisassaan Masada on nähnyt lavalla muun muassa pakistanilaisen naiskoomikon, ja kokemus on saanut hänet naurun sijaan kyynelehtimään.

Iranin juutalainen Masada muutti Yhdysvaltoihin 15-vuotiaana perheensä kanssa.

Komiikka-alalle hänet johdatti sattuma. ”Hengailin nuorena usein erään komediaklubin ulkopuolella. Yhtenä iltana joku koomikoista oli sairastunut, ja klubin omistaja tempaisi minut lavalle kylmiltään.”

Nuori iranilainen juonnettiin sisään ”Lähi-idän Elviksenä”, ja Masada löysi itsensä lamppujen sokaisevasta loisteesta.

”Unohdin sen vähänkin englannin, mitä osasin. Puhuin lavalla farsia ja hepreaa, mutta ihmiset nauroivat silti.”

Ehkä juuri siksi Ismo Leikolan rosoinen englanti ja tipahtanut olemus kolahtivat Masadaan.

”Kuin kala kuivalla maalla, siinä Ismon huumorin lähde”, Masada kuvailee.

”Hänestä pidetään, hän on helposti lähestyttävä ja häneen on helppo samaistua. Afroamerikkalaiset, arabit, latinot, kaikki nauravat. Se on hieno taito.”

Masadan mielestä koomikot ovat maidensa lähettiläitä. He keräävät yleisön, ja heitä kuunnellaan.

”Neljän viiden vuoden päästä Ismo on yksi isoimmista Suomen edustajista maailmalla, yksi Suomen suurimmista tähdistä”, hän vakuuttaa.

Mutta nyt Masadalla on jo kiire järjestämään kuppikakkuja ja kuohuviinilaseja Leikolalle nimettyyn iltamaan, joka pidetään ketjun alkuperäisellä klubilla Länsi-Hollywoodissa.

Industry showcase -tapahtuma huipentaa Leikolan työviikon, onhan tilaisuuteen kutsuttu losangelesilaista viihdealan väkeä.

Leikolan pr-henkilön Michael Levinen suu on itsevarmassa Hollywood-hymyssä. Levine edustaa monia viihdealan supernimiä, myös lukuisia tunnettuja stand up -koomikoita. Siksi Jamie Masada pyysi Levinen mediaedustajaksi Leikolalle.

”Jamie kehui Ismoa sensaatioksi”, Levine kertoo. ”Tulin katsomaan hänen keikkaansa, ja huomasin sen itsekin.”

”Los Angelesissa yhdeksän ja puoli koomikkoa kymmenestä näyttää ja kuulostaa samalta”, Levine leukailee.

Leikolassa puolestaan on jotakin erityistä. ”Ismolla on ainutlaatuinen tapa nähdä maailma ja tehdä siitä osuvia huomioita.”

Luulisi, että koomikon uran tueksi riittäisi kovan luokan mediaedustaja, suopea klubimoguli ja käytännön asioita hoiteleva assistentti, mutta ei. Lisäksi tarvitaan ainakin agentti, ehkä jopa manageri.

Manageri kuitenkin ottaisi 5–15 prosentin siivun kaikista päämiehensä tienesteistä. Sellaista satsausta on Leikolan vielä hieman harkittava.

Sillä välin Leikolan on jatkettava sitä, mitä hän on tullut Los Angelesiin tekemään. Hieromaan leukapartaa ja mutisemaan.

Ehkä myös tekemään Suomea ja suomalaista huumorintajua tunnetuksi.

”Kun te amerikkalaiset haluatte riidellessä oikein solvata toista ihmistä, te sanotte: äitisi on lihava ämmä!”

”Suomalaiset eivät edes ymmärtäisi loukkaantua. He olisivat ihan että ’ai jaa, mistäs te tunnette?’”

Kuka?

Ismo Leikola


 37-vuotias stand up -koomikko, kotoisin Jyväskylästä.

 Asunut vuoden Los Angelesissa, Länsi-Hollywoodissa.

 Voitti 2014 Funniest Person in the World -kilpailun ja sai tilaisuuden keikkailla Yhdysvalloissa.

 Tehnyt keikkoja englanniksi vuodesta 2006 myös muun muassa Norjassa, Islannissa, Britanniassa, Irlannissa ja Uudessa-Seelannissa.

 Harrastukset: koiran ulkoilutus, ravitsemustieto. On viime aikoina innostunut Bulletproof-dieetistä ja laihtunut sen avulla noin kuusi kiloa.

 Toimii isäntänä ensi viikolla (5.–10.12.) Helsingissä järjestettävässä Funniest Person in the World -kilpailussa.

 Kisaan tulee koomikoita muun muassa Ugandasta, Saudi-Arabiasta, Israelista, Filippiineiltä, Kreikasta ja Intiasta. Mukana on suomalainen Harri Soinila.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  3. 3

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  4. 4

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Kumppanin painonvaihtelut voivat kriisiyttää seksielämän, ja siksi aiheesta pitäisi uskaltaa puhua, sanoo pariterapeutti Minna Oulasmaa

  9. 9

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  10. 10

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää