Elämä

Suomalaisyrittäjät saavat ison tilipussin Berliinin joulumarkkinoilta – sotkamolainen mustaherukkaviini ja ylivieskalainen salmiakkihunaja kelpaavat saksalaisille

Saksassa pyörii miljardin euron joulumarkkinabisnes. Kari Vääräkangas ja Nils Colliander tekevät ison osan vuoden liikevaihdostaan Berliinin joulumarkkinoilla.

Berliini

Saksalaiset ovat aikamoinen joulumarkkinakansa. Marraskuun lopussa alkavan ja jouluun päättyvän sesongin aikana saksalaisilla joulumarkkinoilla piipahtaa 85–100 miljoonaa kävijää. Markkinoita on tuhansia. Keskimäärin saksalainen käy ennen joulua kolmilla joulumarkkinoilla.

Joulumarkkinoilla juodaan Glühweinia eli kuumaa hehkuviiniä. Sitä kaadetaan joulumarkkinoiden parin desin keramiikkamukeihin vuosittain satoja miljoonia litroja. Rahaa joulumarkkinataloudessa pyörii yli miljardi euroa, arvioi saksalainen kaupan alan liitto Bundesverband Deutscher Schausteller und Marktkaufleute.

Litra-, euro- ja kävijämäärät ovat niin valtavia, että ne ovat houkutelleet joulumarkkinoille kauppiaita myös maailmalta, kuten Ylivieskasta ja Sotkamosta. Berliiniläisillä Lucia-joulumarkkinoilla Glühwein-kansan huomiosta kilpailevatkin myös suomalainen maustettu mustaherukkaviiniglögi ja hunaja.

Vääräkankaan hunajan omistaja Kari Vääräkangas on joulumarkkinoilla Berliinin Prenzlauer Bergissä nyt yhdeksättä kertaa. Vuokatin viinin Nils Collianderille joulunaluskeikka Berliinissä on viides.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kauppa käy joka vuosi paremmin ja paremmin, Vääräkangas sanoo. ”Kanta-asiakkaista on tullut tärkeitä, ihmiset palaavat mielellään hakemaan tuttuja tuotteita. Osa tulee myös vähän kauempaa.”

Ei voi valittaa, Colliander myhäilee, vaikka Skandinavia-teemalla markkinoitavat Lucia-joulumarkkinat ovat saksalaisittain pienet. Kävijöitä on 550 000, kun isoilla on useampi miljoona. ”Kovaa työtähän tämä on, mutta kauppa kannattaa.”

Collianderin kojun katolla liehuu Suomen lippu. Mustaherukkaviiniglögin lisäksi Colliander myy muun muassa poromakkaraa, poronkäristystä ja kuhmolaisia ruistaskuja. Tapahtumajärjestäjä luo tunnelmaa soittamalla suomalaistakin musiikkia.

”Kyllähän se herkistää, kun Tapio Rautavaara välillä kajauttaa kävijöiden iloksi, että Oi ihana toukokuu”, Vääräkangas sanoo.

Vääräkankaan hittituote on Berliinissä hieman yllättäen salmiakkihunaja. ”Vaikka eivät nämä muuten ole niin salmiakin perään.”

Myös mustaherukkaviiniglögillä on jo uskolliset kanta-asiakkaat. Tänä vuonna Colliander uskalsi nostaa hintojakin. Tosin Saksan hintataso on suomalaista matalampi, se täytyy hinnoittelussa muistaa, Colliander sanoo. Mutta katteet ovat suomalaisittain hyvät, sillä Saksassa viinillä ei ole lainkaan alkoholiveroa, ja arvonlisäverokin on matalampi.

Vääräkangas on hunajakuormineen liikenteessä omalla pakettiautolla, mutta Collianderille oma kyyti ei enää riitä. Sotkamosta Saksaan lähtevä kuorma on kasvanut vuosi vuodelta, ja nyt Colliander tähyilee saksalaismarkkinaa myös joulusesongin ulkopuolella. ”Pienempiä ruokamarkkinoita on ympäri vuoden, ja niille kun löytää hyvät tuotteet, kauppa käy.”

Molemmille, Collianderille ja Vääräkankaalle, kertyy 32 päivän joulumarkkinarupeamasta merkittävä osa vuoden liikevaihdosta. ”Ei nyt puolta, mutta huomattava osa”, Colliander sanoo.

Myyjille joulumarkkinat ovat mukava yhteisö, Colliander sanoo. Tutuiksi on tultu kaikkien kanssa, naapureina on saksalaisten lisäksi islantilaisia ja ruotsalaisia. ”Järjestäjä puolestaan pitää huolen siitä, ettei uusi tulokas syö muiden markkinaa. Karin lisäksi ei oteta muita hunajanmyyjiä.”

Lucia-markkinoita pyörittää iso tapahtumajärjestäjä Ketering, jolla on muun muassa myös saksalaiset joulumarkkinat Milanossa.

Markkinarakoa olisi vielä muillekin suomalaisyrittäjille, Colliander ja Vääräkangas pohtivat. Saksaa kannattaisi osata, ja varautua siihen, että sesonki on tiivis ja vaatii paitsi hyviä tuotteita myös hyvää suunnittelua. ”On tässä muutama yö tullut nakuteltua saksankielisiä tuoteselostuksia”, Vääräkangas sanoo.

Vaikka markkinoiden järjestäjä vastaa pitkälti saksalaisbyrokratiasta, Colliander on rekisteröinyt firmansa myös Saksaan ja palkannut paikallisen kirjanpitäjän avukseen. ”Ei ole pelko persiissä, että tapahtuisi jotain.”

Työntekijät markkinakojuille löytyvät puskaradion kautta, ja suomalaisia ystäviäkin on apulaisina. Tulijoita on aina riittänyt. Collianderilla on viikonloppuisin neljä apulaista, Vääräkankaalla kaksi. Suomalaisia, ruotsalaisia, belgialaisia, portugalilaisia, Vääräkangas luettelee. Colliander ei edes oikein voi koko ajan hääriä myyntikojulla, sillä käsi on paketissa jouluaattoon asti. ”Tuossa ensimmäisenä toripäivänä touhutessa kompastuin, ja siinä se sitten meni.”

Vääräkangas on luvannut, että ensi vuoden joulumarkkinoiden jälkeen hän pitää pienen tuumaustauon. ”Sitten on kymmenen vuotta takana. On mietittävä, mitä tekee: jatkanko vai laajennanko muutamalle torille lisää.”

Colliander rikkoo tänä vuonna vähän aiempia jouluperinteitä. Enää aatto ei mene paluumatkalla Saksan-laivalla, vaan hän lentää Suomeen, kun markkinat on aatonaattona purettu. ”Ensimmäinen lapsenlapsi sen saa aikaan.”

Kolme nopeaa

Glühwein, glögg ja glögi


1 ”Glühweinin siemailu on syvällä saksalaisissa. Se huomaa siitä, miten nuoretkin tulevat joulumarkkinoille joukolla. Heillä on alkoholikasvatus kohdallaan”, Vuokatin viinin Nils Colliander sanoo.

2 ”Suomalainen maustettu mustaherukkaviini maistuu saksalaisille. Testailimme yhtenä kesänä makua Vuokatilla saksalaisturistien kanssa. Nyt moni kysyy, että onhan varmasti mustaherukkaa tarjolla. Tämä on on hapokkaampaa kuin Glühwein. Ja olemme näillä markkinoilla ainoa, joka myy omaa tuotantoa.”

3 ”Me myymme Berliinissä glögiä, ja ruotsalaisilla on naapurikojussa juomana glögg.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Berliini
 • Saksa
 • Joulumarkkinat
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja myi puolet osakkeistaan ennen kurssin laskua – selitti tarvitsevansa rahaa putkiremonttiin

  2. 2

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  3. 3

   IL: Laboratoriohoitaja kertoo videolla kohtelevansa maahanmuuttajia kaltoin – laboratorion johtaja HS:lle: ”Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin”

  4. 4

   Saudi-Arabiassa historiallinen käänne: Naiset saavat luvan ajaa autoa – ”Suuri askel oikeaan suuntaan”

  5. 5

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  6. 6

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  7. 7

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  8. 8

   Trump uhkasi Pohjois-Koreaa sotilaallisilla toimilla: ”Jos päädymme siihen vaihtoehtoon, siitä tulee tuhoisaa”

  9. 9

   ”Hoitoa tarvitseva seksiaddikti” saattoi tehdä Trumpista presidentin – Anthony Weiner on ehkä Amerikan vihatuin mies

  10. 10

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  4. 4

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  5. 5

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää