Valikko
Elämä

Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

Stressihormonit voivat vaikuttaa suoraan aivojen rakenteeseen, sanoo palkittu aivotutkija ja professori Miia Kivipelto. Nyt töissä koetun stressin vaikutukset voivat ulottua jopa 20–30 vuoden päähän.

Pitkäaikainen työhön liittyvä stressi jättää jälkiä aivoihin, sanoo palkittu aivotutkija ja professori Miia Kivipelto.

”Lyhytaikainen stressi töissä on okei, mutta jos kielteinen stressi jatkuu vuoden, kaksi tai kolme, se alkaa jättää jälkiä”, Kivipelto sanoo.

Kivipelto työskentelee Tukholman Karoliinisessa yliopistosairaalassa. Muistihäiriöisten burnout- ja stressipotilaiden määrä on kasvanut muistipoliklinikalla selvästi, ja moni potilaista on neli–viisikymppisiä.

Vaikka stressistä kärsineet ovat jo palautuneet fyysisesti ja päässeet takaisin töihin, heitä vaivaa usein muistin tahmeus.

He eivät pysty tekemään enää samalla tahdilla asioita kuin ennen.

Heille jää myös pidemmäksi aikaa päälle eräänlainen stressiherkkyys.

Pitkään kestänyt stressi on Kivipellon mukaan yhteydessä lisääntyneeseen muistihäiriön vaaraan. Etenkin näin on silloin, jos töissä on aina kiire ja tunne, ettei pysty hallitsemaan tehtäviään ja tekemään niitä loppuun.

”Suomalaisessa 30 vuoden väestöpohjaisessa pitkittäistutkimuksessa stressi on nyt liitetty kasvaneeseen muistihäiriöiden riskiin, myöhemmässä elämänvaiheessa jopa Alzheimerin taudin riskiin. Stressi on yksi riskitekijä, joka voi laukaista muistihäiriön”, Kivipelto kertoo tuoreista tutkimustuloksista.

Monen pari-, kolme- tai nelikymppisen mielestä Alzheimer ja dementia kuulostavat kaukaisilta vanhusten asioilta, jotka eivät itseä koske. Nyt töissä koetulla stressillä voi kuitenkin olla pitkät jäljet. Vaikutukset voivat näkyä vasta myöhemmässä elämänvaiheessa, jopa 20–30 vuoden päästä.

Myös vähäinen tai häiriintynyt uni on yhteydessä kasvaneeseen riskiin sairastua myöhemmin dementiaan. Usein stressi ja unihäiriöt kulkevat käsi kädessä.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että stressihormoni kortisolilla voi olla suoria vaikutuksia aivojen toimintaan ja rakenteeseen. Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että kortisolin pitkäaikainen kohoaminen on yhteydessä pienentyneeseen hippokampuksen kokoon.

Aivojen hippokampus on muistin kannalta tärkeä rakenne.

Aiemmin on ajateltu, että muistisairauksille altistavat lähinnä korkea ikä ja ihmisen geenit. Nyt tutkijat ovat havainneet, että myös muilla tekijöillä on osansa.

Elintavat, liikunta ja ravitsemus vaikuttavat muistisairauksien riskiin. Viime vuosina on keskitytty entistä enemmän psykososiaalisiin tekijöihin ja tutkittu masentuneisuuden, yksinasumisen ja stressin vaikutusta.

Kivipelto muistuttaa, että yksilötasolla on aina vaikea sanoa, mistä dementia johtuu. Se on usein sekoitus monista tekijöistä.

Stressi on vaikea tutkimusala siksi, että stressin määrittely on hankalaa. Sitä on vaikea mitata, ja yksilökohtaiset vaihtelut ovat suuria.

”Joku ihminen haluaa pitää viittä palloa ilmassa yhtä aikaa ja tykkää siitä, että se on vähän stressaavaa. Toiselle se voi olla aivan mahdoton negatiivinen stressi”, Kivipelto sanoo.

Karoliinisen sairaalan muistipoliklinikan uusi tutkimus on kartoittanut stressin oireita kysymyksillä. Lisäksi ryhmä mittaa stressihormoneja eri vuorokauden aikoina nähdäkseen, mitä ihminen kokee ja mitä kehossa tapahtuu.

Kivipellon mukaan tarvitaan vielä pidemmän ajan lisätutkimusta siitä, kuinka pysyvästi stressihormonit vaikuttavat aivoihin.


Ruotsissa asuva Kivipelto on mukana myös Itä-Suomen yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimushankkeissa.

Tutkimustulokset kuulostavat nykytyöelämän näkökulmasta hurjilta, kun joka neljäs työntekijä kärsii työstressistä. Aivotutkija muistuttaa kuitenkin, että myös positiivista tutkimustietoa on löytynyt.

”Tiedämme sen, että aivot ovat hyvin muovautuvat. Palautumiskeinoja löytyy varmasti, ja stressiä voi oppia hallitsemaan eri tavoilla. Elämäntavat vaikuttavat aivoihin”, Kivipelto sanoo.

Rentoutumiskeinoilla ja unella on iso vaikutus. Monipuolinen ulkona liikkuminen ja sosiaalinen verkosto ovat ihmiselle hyväksi. Myös hengitysharjoituksia voi kokeilla.

Lisäksi aivot tarvitsevat terveellistä ravintoa. Tärkeitä vitamiineja ovat B-, C-, E- ja erityisesti talvella D-vitamiinit. Näitä löytyy värikkäältä lautaselta, jossa on kasviksia, vihanneksia, marjoja, kalaa ja juoksevia öljyjä.

Kivipelto pitää nyky-yhteiskunnan vaatimuksia välillä mahdottomina.

”On vaade, että pitäisi olla ajan tasalla kaikesta 24/7. Tietotulva on ihan mahdoton.”

Professori sanookin, että ihmisten pitäisi itse oppia asettamaan rajansa paremmin. Samalla hän toivoisi tukea myös yhteiskunnalta. Työterveyshuollossa voitaisiin esimerkiksi seurata työntekijöiden jaksamista samalla tavalla kuin verenpainetta tarkkaillaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  6. 6

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  7. 7

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  8. 8

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  9. 9

   Taistelevia jumalia, feminististä seksikomediaa ja Prisman hypnoottinen kassahihna – Nämä kymmenen tv-sarjaa kannattaa katsoa juhannuksena

  10. 10

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää