Elämä

Opettajalta lähti ääni ja muisti katkeili sisäilmaongelmien vuoksi – nyt hän haluaa saada koko maailman hengittämään suomalaista metsäilmaa

Aki Soudunsaari johtaa yritystä, joka tekee ilmaa puhdistavia viherseiniä. Uusille työntekijöille tehdään yksi asia heti selväksi: töissä ei käytetä parfyymejä.

Sinä vuonna Aki Soudunsaarella oli muistikatkoksia. Hän opetti keskisuomalaisessa koulussa liikuntaa sekä terveystietoa yläkoululaisille ja lukiolaisille. Tunnilla hän saattoi sanoa saman asian moneen kertaan.

Äänikin lähti. Kerran hänen piti opettaa lukiolaisille valssia. Sitä oli pakko vain näyttää, koska puhumaan ei pystynyt.

Soudunsaari haki apua lääkäristä ja puheterapeutilta, turhaan.

Vika ei nimittäin ollut äänenkäytössä vaan koulun sisäilmassa. Kun hän opetti ulkona liikuntaa, hän ei oireillut. Sisällä taas tuli muovimatoilla seistessä kamala olo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Soudunsaari oli yliherkistynyt kemikaaleille.

Ilman noita kokemuksia Soudunsaari, 33, ei olisi siinä, missä nyt on: Naava-nimisiä viherseiniä valmistavan Naavan (entinen Naturvention) toimitusjohtaja. Soudunsaari on toinen firman perustajista.

Naava-viherseinien luvataan puhdistavan ilmaa – eli tekevän hengittämisestä helpompaa myös Soudunsaaren kaltaisille ihmisille.

Viherseinät ovat kuin kasveista tehtyjä huoneentauluja. Yhdessä Naavassa voi olla jopa yli 200 viherkasvia.

”Naavoissa on viidakon kasveja, esimerkiksi vehkoja. Ihan tavallisia huonekasveja: niitä, joista mummot sanoivat jo 1960-luvulla, että ne puhdistavat ilmaa.”

Mummot eivät tosin tienneet, että ilma puhdistuu juurten, eikä lehtien ansiosta. Naavoihin on kehitetty tekniikka, jolla aktivoidaan juurten mikrobeja, imetään ilma juuriston läpi ja työnnetään hengitettäväksi tuulettimien avulla. Naavassa ei ole multaa, vaan ilmanpuhdistukseen suunniteltu epäorgaaninen kasvualusta, joka perustuu Nasan tutkimuksiin.

Viherseinille on ollut kysyntää, sillä moni kärsii sisäilmaongelmista. Kouluissa ja työpaikoilla tarvotaan iltapäiväväsymyksessä, aivosumussa, silmät kuivina ja jatkuvassa flunssassa.

Naavan saa palauttaa, jos tuntuu, ettei se auta.

”95 prosenttia kokeilleista on kuitenkin jäänyt käyttäjiksi.”

Naavan liikevaihto ylti viime vuonna miljoonaan euroon. Tuotteet tehdään Jyväskylässä. Työntekijöitä on 50, joukossa muun muassa hortonomeja, kemistejä ja insinöörejä.

Mutta aluksi oli vain kaksi opiskelijaa ja runsas määrä kasveja.

Sen jälkeen kun Soudunsaari oli opettanut koululla ja kärsinyt kemikaaleista, hän palasi opiskelijaksi Jyväskylän yliopistoon.

Aiemmin hän oli opiskellut liikunta- ja terveystieteitä. Nyt hän aloitti opinnot kauppakorkeakoulun kasvuyritystoiminnan koulutusohjelmassa.

Soudunsaari tutustui tietotekniikkaa ja biologiaa opiskelleeseen Niko Järviseen. Kerran tylsällä markkinoinnin luennolla Järvinen näytti Soudunsaarelle Youtube-videota, jossa rakennettiin viherseinää.

Kasveista tehty taulu näytti hienolta sisustuselementiltä. Voisikohan sellaisesta olla jopa bisnekseksi?

Joulun välipäivinä vuonna 2010 kaksikko rakensi ensimmäistä viherseinäänsä Järvisen 35 neliön yksiössä. Aikaa meni tuntitolkulla, ja multaa oli jopa paikassa. Välillä Soudunsaari ja Järvinen köröttelivät autolla kukkakauppaan ja ostivat kymmenittäin kasveja.

Lopulta tuli valmista. Järvinen ja Soudunsaari veivät roskat ulos.

Kun he palasivat pakkasilmasta sisälle, Soudunsaari huomasi sen ovella: Yksiöön oli tullut viidakon raikkaus. Hengitysilma tuntui puhtaalta ja kostealta.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.


Soudunsaari ja Järvinen alkoivat kehittää viherseinästä ilmanpuhdistajaa. Ensimmäinen versio testattiin keskisuomalaisessa koulussa. Koulu oli uudehko, ja ilmassa oli runsaasti rakennusmateriaaleista nousevia kemikaaleja.

Kun koulu lupautui mukaan kokeiluun, toimivaa viherseinää ei itse asiassa vielä ollut.

”Edeltävänä viikonloppuna rakensimme sen. Kasvien lisäksi siihen tuli muun muassa viemäriputkia ja jeesusteippiä. Se näytti hirveältä.”

Viherseinä sijoitettiin sisäilmasta oireilevan opettajan luokkaan. Testin aluksi ja lopuksi tehtiin ilmanlaatumittaukset.

Kun seinä oli ollut luokassa muutaman viikon, opettaja sanoi, että hänen oireensa ovat saattaneet vähentyä. Kuukauden kuluttua hän arvioi, että olo on selvästi parempi. Lopulta hän sanoi, että oireet ovat kokonaan kadonneet.

Toukokuussa 2011 Soudunsaari käveli Jyväskylässä aurinkoisessa säässä alamäkeä. Järvinen soitti ja kertoi ilmanlaatua koskeneista laboratoriotuloksista.

”Tulosten mukaan kemikaalien määrä oli luokassa vähentynyt. Myös kemikaalien tyypit olivat vaihtuneet: rakennusmateriaaleista tulleiden kemikaalien tilalle oli tullut luonnollisia kemikaaleja. Ilma siis oli luonnollisempaa.”

Se oli ensimmäinen todiste, että keksinnössä voisi olla järkeä.

Yrityksen he perustivat lokakuussa 2011.

Tuotteen nimeksi tuli Naava, koska luonnossa naava kasvaa siellä, missä ilma on puhdasta.

Tänä päivänä Naava hyödyntää tekoälyä ja automaatiota. Se mittaa ympäristöstään lämpöä, kosteutta sekä valaistusta ja mukauttaa toimintansa niiden mukaan.

Seinää myydään toistaiseksi vain yrityksiin, mutta tarkoitus on tarjota sitä myös kuluttajille. Yritykset ostavat Naavan palveluna, joka maksaa alkaen 159 euroa kuussa. Hintaan sisältyy huolto ja takuu.

Naavan tehoa on tutkittu laboratorio-olosuhteissa ja normaalia huonetilaa matkivissa olosuhteissa. Tutkimuksia on tehty yhteistyössä VTT:n, suomalaisten yliopistojen ja lontoolaisen BRE-tutkimuskeskuksen kanssa.

Vuosina 2013–2014 Naava tutki käyttäjien kokemuksia viherseinistä. Tutkittavia oli 561, ja he olivat 18:sta eri organisaatiosta. He vastasivat sisäilmaa koskeviin kysymyksiin ennen Naavojen asennusta ja muutama kuukausi sen jälkeen.

”Työympäristön haitat ja työntekijöiden oireet vähenivät tilastollisesti merkitsevästi. Erityisesti vähenivät väsymys, yskä ja se, että ilma koettiin kuivaksi sekä tunkkaiseksi.”

Viherseinät ovat vasta alkua: Naavan tavoite on valloittaa maailma. Eniten heitä tarvitaan Soudunsaaren mukaan saastuneissa suurkaupungeissa.

”Pyrimme siihen, että vuoteen 2025 mennessä miljardi ihmistä maailmassa pääsee hengittämään skandinaavista, huippulaatuista metsäilmaa.”

Naava kehittää parhaillaan teknologiaa, jolla voidaan puhdistaa biologisesti ilmaa rakennuskohtaisesti tai suuremmissa puolisuljetuissa tiloissa. Tulevaisuudessa kiinalaisen ostoskeskuksen tai kadun myyntivaltti voi olla, että siellä on helppo hengittää.

Naava toimii toistaiseksi Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Soudunsaari matkustaa koko ajan, muun muassa Lähi-idässä ja Kiinassa.

”Etsin rahoittajia ja yhteistyökumppaneita.”

Soudunsaari on aina tiennyt, että suomalaisessa ulkoilmassa on hyvä hengittää.

Hän varttui Posiolla Lapissa. Sieltä on noin 300 kilometriä Muonioon, jossa on YK:n terveysjärjestön WHO:n mukaan maailman paras hengitysilma.

Soudunsaari viihtyi ulkona. Hän metsästi, kalasti, suunnisti ja yleisurheili.

Puhtaasta ilmasta huolimatta häntä vaivasi poskiontelotulehdus neljä kertaa vuodessa. Nyt hänellä on epäilys, miksi.

”Koulussa oli yhdellä käytävällä samanlainen muovimatto kuin urheilukentillä. Siitä varmasti pääsi ilmaan kemikaaleja.”

Koko perhe hiihti kilpaa. Jälkikäteen Soudunsaari on miettinyt, millaisia kemikaalihöyryjä tuli hengitettyä suksia voidellessa.

Opiskeluaikana hän työskenteli urheilukaupassa. Sielläkin hän voi huonosti.

”Urheiluliikkeissä on runsaasti vaatteista ja kengistä lähteviä kemikaaleja. Kemikaalien sietokykyni kuormittui entisestään.”

Soudunsaari ei edelleenkään pysty olemaan tiloissa, joissa kokee olevan runsaasti haitallisia kemikaaleja. Jokaiselle Naavan uudelle työntekijälle tehdään selväksi, että työpaikalla ei käytetä parfyymejä. Se on Soudunsaaren mukaan hyväksi heille itselleenkin.

”Hajuvesi kaulalla on kuin haistelisi maalipurkkia koko päivän.”

Kemikaaleille herkistyminen on yksi osa ympäristöyliherkkyyttä. Ympäristöyliherkät kärsivät epämääräisistä oireista, joiden taustalta ei välttämättä löydy selvää syytä.

Mediassa on tarinoita ihmisistä, jotka joutuvat jättämään kotinsa ja työpaikkansa, koska saavat niistä niin vakavia oireita.

Paljon puhutaan myös hometaloista. Niissä Naava on pelkkää ensiapua.

”Jos rakennuksessa on hometta, se ei korjaannu viherseinällä.”

Haitallisia kemikaaleja saattaa tulla rakennuksiin matoista, maaleista, liimoista, huonekaluista ja muoveista. Jos ilmanvaihto on huono, kemikaalit eivät Soudunsaaren mukaan häviä.

Myöskään tavallinen, vain vähän haitallisia kemikaaleja sisältävä, toimistoilma ei ole ongelmatonta.

”Mekaanisesti puhdistetusta ilmasta puuttuu luonnollisuus. Ihminen on lajityypillisesti tottunut elämään metsäympäristössä ja raittiissa ilmassa. Vielä sata vuotta sitten asuttiin hirsitaloissa, joissa tuuli kävi lattianraoista.”

Soudunsaari siteeraa Harvardin yliopiston tutkimusta, jonka mukaan hyvä hengitysilma parantaa älyllistä suorituskykyä.

”Olen miettinyt, voivatko suomalaisen koulun hyvät Pisa-tulokset johtua myös välitunneista. Yhdysvalloissa ja Aasiassa saatetaan opiskella 55 minuuttia ja sitten viidessä minuutissa vaihdetaan kiireellä luokkaa. Meillä taas opiskellaan 45 minuuttia ja mennään vartiksi pihalle.”

Soudunsaari asuu sekä Jyväskylässä että Helsingissä. Jyväskylän-kotiin valittiin remontissa mahdollisimman kemikaalittomia materiaaleja.

Helsingissä hän muutti vasta rakennettuun taloon kaksi kuukautta sitten. Ennen muuttoa hän vei asuntoon Naavan.

Taloyhtiössä on kuntosali. Jos Soudunsaari on yksin, hän saattaa avata ulko-oven ja vetää soututreenin oven edessä.

Siinäkin saa raitista ilmaa.

Kuka?

Aki Soudunsaari


 Kotoisin Posiolta, vanhemmilla oli porofarmi. 33-vuotias.

 Entinen kilpahiihtäjä ja -suunnistaja.

 Opiskellut muun muassa liikunta- ja terveystieteitä Jyväskylän yliopistossa. Hänen ensimmäinen yrityksensä järjesti valmennuskursseja liikuntatieteelliseen pyrkiville.

 Aloittanut väitöskirjan siitä, mitä yritykset voivat oppia poikkeuksellisen menestyneiltä urheilujoukkueilta ja toisinpäin.

 Biologista ilmanpuhdistusta tekevän Naavan (entinen Naturvention) toimitusjohtaja ja toinen perustaja.

 Harrastukset: Juoksu, hiihto ja rantalentopallo.

 Perhe: Vaimo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  6. 6

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  7. 7

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  8. 8

   Merkel maksaa kovaa hintaa pakolaiskriisistä

  9. 9

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  7. 7

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  8. 8

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  10. 10

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää