Elämä

”Äidin sydän oli särkyä” – HS:n lukijat kertovat, miten he kieltäytyvät perhejoulusta

Aikuinen lapsi saa kieltäytyä sukujoulusta, mutta vanhemmat mieluusti eivät, sanovat HS.fi:n lukijakyselyyn vastanneet.

Jouluseuransa saa valita vapaasti, siis periaatteessa. Kun HS.fi:ssä olleessa kyselyssä kysyttiin, saako vanhempien kutsusta kieltäytyä, valtaosa vastasi, että saa. Silti kyselyyn tulleet avovastaukset kertoivat muuta. Kutsusta on vaikea kieltäytyä, koska ei kehdata tai pelätään pahaa mieltä ja riitoja.

HS.fi:n kyselyyn vastasi liki neljätuhatta ihmistä. Koko väestöön vastauksia ei voi yleistää, koska kyselyyn vastasi todennäköisesti enemmän heitä, joita perhejoulut ahdistavat.

Kokosimme lukijoiden kertomuksia ei-toivotuista perhejouluista:

Moni ei kehtaa kieltäytyä joulunvietosta vanhempiensa tai appivanhempiensa parissa. Miksi ei? Usein syynä on se, että ei haluta loukata...

”Mieluiten olisin oman perheen kesken, mutta omat ja puolison vanhemmat loukkaantuisivat jos joulua ei vietetä heillä.”

... tai jättää vanhempia yksin:

”Lasteni isovanhemmat viettäisivät joulun yksin, jos eivät tulisi meille. Oma joulumieli olisi kateissa, jos tietäisi heidän olevan yksin. Joulusta on silti rentous kaukana, kun omille vanhemmille esitetään joulun näytelmää.”

Joku viettää perhejoulua lastensa tähden:

”Olisin mieluiten joulun Kaakkois-Aasiassa pinnan alla koralliriutan kirkkaissa vesissä ja antaisin joulun lipua ohi kuin huomaamatta. Sen sijaan 7-vuotias lapseni rakastaa perinteistä, neljän sukupolven perhejoulua ja uhraudun hänen vuokseen.”

Kieltäytyminen perhejoulusta on vaikeaa, aikuisenakin:

”Kyllä sitä jo kuusikymppisenä haluaisi joulunsa viettää niin kuin itse tahtoo, mutta minkäs teet, kun ei ole sitä taitoa tai tahtoa sanoa ’ei’. Lapsuudenkotiin on pitänyt iät ajat tulla, vaikka itse haluaisin jouluna jotain aivan muuta. Lapsuudenkoti on samalla paikkakunnalla, jossa asun, joten vähän vaikea on aina ollut kieltäytyä.”

Hs.fi:n kyselyyn vastanneista valtaosa oli sitä mieltä, että aikuisella lapsella on täysi oikeus kieltäytyä joulun vietosta vanhempiensa luona:Miten kieltäytyminen joulunvietosta sitten tehdään? Jotkut ovat vain ilmoittaneet asian:

”Olen joskus lähtenyt joulun ajaksi ulkomaille. Ilmoitin vain, etten tule yhteiseen jouluun. Se oli ihanan vapauttava kokemus!”

Joskus toimii pieni valhe...

”21-vuotiaana kerroin pienen valkoisen valheen ja sanoin olevani töissä. Niin olinkin, mutta täysin omasta pyynnöstäni.”

...tai tekosyy:

”Nyt on ensimmäinen niin sanotusti yksinäinen jouluni. Väitin, ettei kissoja voi jättää. Nyt teen mitä lystään ja syön mitä haluan eli lojotan laiskana ja syön blinejä.”

Painostusta saattaa silti olla:

”Olen muutaman vuoden viettänyt ystävän perheen kanssa, mutta joka joulu on pientä painostusta vanhempani suunnalta. Täytyy pysyä kovana ja vähän morkkishan siitä tulee itselle, kun tekee vastoin toisen tahtoa.”

Pahaa mieltä voi tulla, vaikka kaikki ymmärtäisivätkin asian:

”Äidin sydän oli särkyä, kun kerroin lupautuneeni mukaan ulkomaille jouluksi. Ensimmäisen erossa vietetyn joulun jälkeen oli helpompi sanoa, että emme välitä jouluruuhkissa reissaamisesta ja överiksi menevistä joulukattauksista, kun voimme viettää mukavasti yhteistä aikaa muulloinkin. Vanhempani ymmärtävät, mutta pettyvät silti joka vuosi.”

Joskus kieltäytyminen sen sijaan sujuu paljon kuviteltua paremmin:

”Ennen sukujoulut olivat ihan piinaa: anopin uunikuivatut perinnelaatikot piti lappaa äkkiä naamaan, kun lapseni serkuilla oli kiire päästä kiljuen raastamaan paketit auki. Saunassakin piti käydä äkkiä, että kaikki ehtivät. Koko ajan oli kiire ja hösä päällä. Omien vanhempieni luona jouduttiin puolestaan jännittämään, meneekö alkoholin kanssa överiksi. Tämä tietysti kiristi tunnelmaa myös omassa perheessämme. Kun päätimme lopulta, että oma joulurauha on sukujoulua tärkeämpi, oli suurin yllätys se, etteivät kummankaan vanhemmat ottaneet päätöksestä nokkiinsa, vaikka olimme sitä etukäteen pelänneet.”

HS.fi:n kyselyssä suhtauduttiin nihkeästi vanhempien oikeuteen kieltäytyä sukujoulun vietosta. Alle puolet vastaajista hyväksyi suorilta käsin sen, että vanhemmat eivät ota lapsiaan vastaan jouluna:Kaikki vanhemmat eivät halua viettää joulua omassa kodissaan suvun ympäröimänä. Vaikka suku olisi rakasta, joulun järjestäminen voi olla raskasta:

”En haluasi yksin järjestää ja kustantaa koko suvulle joulua kolme päivän ajaksi. En vain enää jaksa. Tätä on jatkunut jo 51 vuotta. Haluaisin itsekin valmiiseen pöytään. Ei ole mitään draamaa, kaikki hyvissä väleissä ja rakkaita.”

Joskus vanhemmat sanovat toiveensa suoraan:

”Nyt aikuisena vanhempani ovat ilmoittaneet kaksi kertaa haluavansa viettää joulun kahdestaan mökillä, viimeksi tänä jouluna. Minäkin olen ollut jouluna matkoilla, esimerkiksi poikaystäväni kanssa.”

Sen sijaan joillekin epätoivottu jouluseura tarkoitti sitä, että vieraita oli liian vähän. Nämä vastaajat olisivat halunneet kunnon sukujoulun:

”Vietän joulua ydinperheen kanssa vaikka olisin mieluummin isommalla porukalla.”

”Kutsun aina omat vanhempani ja puolisoni vanhemmat sekä sisarukset meille jouluksi, mutta kukaan ei koskaan tule. Vanhempamme ovat jo niin iäkkäitä, etteivät jaksa kutsua koko sukua omiin koteihinsa. Minusta olisi kuitenkin kiva viettää välillä joulua suvun kanssa.”

Ahdistaako sukujoulu? Lue tästä, miten tehdä ei-toivotusta perhejoulusta mukavampi. Jutussa myös lisää lukijoiden kertomuksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Joulu
 • Kysely

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rinteen synnytystalkoot ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  4. 4

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  5. 5

   Tätä on Helsinki vuonna 2021: Vihdintie bulevardiksi, varhaiskasvatus maksuttomaksi, tuplasti englanninkielisiä kouluja

  6. 6

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Katovuodesta kärsivä Pohjois-Korea jakaa kansalaisilleen vain 300 grammaa ruokaa päivässä – maan ruokahuolto ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille

  9. 9

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  10. 10

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää