Valikko
Elämä

Löytökoiran ottaminen vaatii pitkää pinnaa, mikä on osalle yllätys –”Lenka oli tullessaan tosi ujo”, kertoo perheenäiti

Vatsa on sekaisin ja kaikki pelottaa – löytökoiran vaativuus saattaa yllättää aluksi, mutta suurin osa Suomeen tulleista hylätyistä koirista sopeutuu hyvin.

Parivuotias Lenka-koira on uteliaana ovella vastassa. Pöydän ääressä se painaa leukansa vieraan syliin ja pyytää rapsutuksia. Viipurista talon alta löytyneestä arasta pennusta ei ole tietoakaan.

”Lenka oli puolivuotiaana tullessaan tosi ujo mutta erittäin pehmeäluontoinen koira”, koiran emäntä Jenni Saaren-Seppälä kertoo.

Perheen 4– ja 6–vuotiaisiin lapsiin se suhtautuu säyseän uteliaasti ja intoutuu mielellään hakemaan lelua tai painimaankin kevyesti. Muiden koirien kanssa se tulee hyvin toimeen. Myös perheen kissa on sen hyvä kaveri.

Espoolaisperheeseen tullessaan vähän yli puolivuotias Lenka pelkäsi kaikkia kaupungin ääniä, kuten liikkuvia autoja ja ihmisiä. Parisen viikkoa sitä kannettiin ulos tarpeilleen. Vahinkoja tuli sisällekin.

”Kävimme arkitottelevaisuuskurssin, jonka jälkeen Lenka alkoi olla meihin tosi kiintynyt. Nyt sitä voi jo pitää vapaana maalla sienimetsällä.”

Löytökoiran ottamiseen kannattaa suhtautua hyvin avoimin mielin, Viipurin koirat -yhdistyksessa vapaaehtoistyötä tekevä Laura Uotila neuvoo.

Jos perhe ottaa kultaisen noutajan pennun, tietää suurin piirtein millaisen koiran on saamassa. Hylätyn koiran rotu on lähes aina epävarma, eikä siitä siksi ole esimerkiksi palvelus- tai näyttelykoiraksi.

Monirotuisen löytökoiran kanssa voi toki harrastaa lähes kaikkea, mutta siitä ei ole kisaajaksi kaikkiin virallisiin kilpailuihin. Esimerkiksi agilityn mestaruuskisoissa tarvitaan virallinen näyttelytulos.

”Nuori löytökoira on perusseuralainen ja innokas harrastuskaveri vaikka ensimmäiseksi koiraksi lapsiperheeseen. Erityisesti lasten kanssa on hyvä, jos koiraa pääsee tapaamaan ennen lopullisen päätöksen tekoa ”, Uotila sanoo.

”Siihen pitää suhtautua niin, että katsotaan minkälainen tyyppi sieltä tulee.”

Uotilan mukaan koiran ottaneita ihmisiä saattaa yllättää koiran arkuus. Ja se, että totuttelu uuteen kotiin voi vaatia aikaa ja työtä. Kadulta löydetty koira ei ole oppinut olemaan ihmisten kanssa, joten sitä pitää kehua ja palkita paljon. Parhaimmillaan se itse oivaltaa, mitä siltä odotetaan.

Yhdistyksessä koiran saavat perheet yritetään valita myös sen mukaan, että ihmiset sietävät koiran suhteen myös stressiä, sillä aina voi tulla yllätyksiä.

”Koiraa pitää osata tulkita. Jos koira esimerkiksi murisee, sitä jännittää jokin asia, eikä sitä saa siitä rangaista. Murina on koiran tapa kommunikoida”, Uotila sanoo.

Tarhassa asuneiden koirien hyvä puoli on, että ne osaavat usein lukea hyvin muita koiria. Viipurissa suuri osa koirista on entisiä kotikoiria, jotka on pentuina hylätty tarhoille.

Koiraa hakevat joutuvat täyttämään hakemuksen ja läpäisemään haastattelun. Tarkoilla kriteereillä on onnistuttu vähentämään kotia vaihtavien koirien määrää.

Kun jaksaa olla kärsivällinen, voi tarhakoira olla lopulta ihan samanlainen kuin kotona luovutusiästä asti ollut pentu. Koirat ovat kuitenkin aina yksilöitä.

”Suurin osa löytökoirista on sopeuduttuaan ihan samanlaisia kuin mikä tahansa koira. Mutta toki joukkoon mahtuu myös niitä, joilla on sellaisia käytösongelmia, joita ei saada kokonaan ratkottua”, Uotila sanoo.

Viipurin koirat tuo koiria Suomeen kahdelta tarhalta Venäjältä noin 300 vuodessa. Yhteensä koiria tuodaan Suomeen reilu 2 000, joista valtaosa on löytökoiria. Eniten koiria tulee Romaniasta, Espanjasta ja Virosta.

Tarhaoloissa kasvanut koira on uuteen kotiin tullessaan lähes poikkeuksetta ihmisarka ja varovainen. Se ei useinkaan osaa kävellä hihnassa eikä osaa tehdä tarpeitaan ulos, vaikka olisi jo ohittanut pentuiän. Vaikka koira olisi tarhassa reipas, se voi uudessa tilanteessa jännittää yllättävän paljon.

”Mitä kauemmin koira on ehtinyt elää tarhassa, sitä enemmän pitää usein nähdä vaivaa sen totuttamisessa kotielämään.”

Osaa löytökoirista suositellaankin vain omakotitaloon tai maalle.

Joillakin koirilla stressi kestää kauemmin, ja voi kehittyä eroahdistukseksi. Silloin koiraa on vaikea jättää yksin varsinkaan pidemmiksi ajoiksi.

”Eroahdistunut koira tekee tarpeensa sisälle, haukkuu ja ulisee sekä saattaa hajottaa paikkoja”, Laura Uotila kertoo.

Löytökoira on aluksi herkästi hyvin omistushaluinen ja vahtii vaikkapa emäntäänsä, sohvannurkkaa tai leluaan turhan kiivaasti. Uotilan mukaan aikuiseenkin löytökoiraan kannattaa aluksi suhtautua kuin pentuun: rajoittaa sen elämänpiiri vain kotiympäristöön ja kutsua vieraita kylään rajoitetusti. Uotila painottaa, että koiran kouluttamisen pitää aina perustua palkitsemiseen, ei rangaistuksiin.

Tavallisesti tarhakoirakin oppii muutamassa viikossa luottamaan ihmisiin ja tekemään tarpeensa ulos.

Vastuulliset löytökoirayhdistykset välittävät ongelmakoirakouluttajien neuvoja vaikeita tilanteita varten. Suurimmassa osassa tapauksista ongelmat saadaan ratkaistua parissa kuukaudessa.

Tarhakoirat syövät kuivaruokaa, mutta kadulla koirat ahmivat mitä sattuu. Siksi aika monilla on Suomeen tullessaan vatsaongelmia.

”Aluksi, kun koira on lisäksi stressaantunut, kannattaa varata koirien kuitu- ja maitohappobakteereita valmiiksi kotiin. Joskus olen itse antanut tulokkaalle ensin vain riisiä ja seitä, jota koiran vatsa sietää hyvin.”

Löytökoira on varsinkin alkuvaiheessa erittäin herkkä karkaamaan, sillä kiintyminen uuteen perheeseen kestää. Siksi sillä on hyvä olla autossa häkki ja ulkoillessa sekä kaulapanta että valjaat. Pelästyessään koira saa sekunneissa purtua talutushihnan poikki tai rimpuiltua itsensä irti kaulapannasta.

Uutena vuotena moni muukin koira säikkyy papattien ja ilotulitteiden pauketta. Jo valmiiksi arka löytökoira karkaa vielä herkemmin, eikä välttämättä enää löydäkään kotiin.

Saaren-Seppälän perheessä Lenka ulkoilutetaan uutena vuotena hyvissä ajoin ennen kello kuutta, ettei sen tarvitse kuunnella ihan pahinta pauketta. Reilun vuoden aikana Lenka on kiintynyt perheeseensä niin hyvin, ettei se sisällä kotona pelkää mitään.

Kun Lenka on riittävästi tutustunut vieraisiin, se hyppää coolisti sohvalle nakertamaan pitkän sikarin näköistä luutaan. Levollisempaa nuorta koiraa on vaikea kuvitella.

Ennakoi koirasi karkaaminen uutena vuotena Etsijäkoiraliiton ohjeilla.

Löytökoiran tullessa, muista nämä:

1. Aikuinenkin koira käyttäytyy usein pennun lailla, ja sisäsiisteyden voi joutua opettamaan alusta asti.

2. Tarhassa kasvanut koira voi pelätä kaikkea kaupungissa. Totuta se yksinoloon ja ulkoiluun pikku hiljaa.

3. Koira on tarhalla voinut syödä mitä tahansa, ja sen vatsa on usein sekaisin. Katukoira on usein jopa aliravittu.

4. Löytökoira karkaa herkästi. Hanki sille etukäteen kunnon varusteet.

5. Jos haluat kilpailla koirasi kanssa tavoitteellisesti, voi rotukoira olla varmempi valita.

Laura Uotilan kirjasuositukset koiran kouluttamiseen:

Koirien käyttäytyminen (WSOY, 2015), Tuire Kaimio

Rauhoittavat signaalit (Sanasilta, 2007), Turid Rugaas

Opettele tulkitsemaan koiraa. Katso video:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Löytökoira
 • koira
 • Katukoira
 • Koiran hankkiminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  3. 3

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  4. 4

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  5. 5

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  6. 6

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  7. 7

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  8. 8

   Kaukolämpöputken rikkoutuminen täytti Mannerheimintien tulikuumasta höyrystä Svenska Teaternin edustalla – Lämpimän käyttöveden jakelussa esiintyy häiriöitä parin korttelin alueella

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Diabeetikko Arto Lukkarin, 53, ei ennustettu elävän yli kolmikymppiseksi – nyt hänet palkittiin sitkeydestä Harvardin yliopiston kunniamitalilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  6. 6

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Kaukolämpöputken rikkoutuminen täytti Mannerheimintien tulikuumasta höyrystä Svenska Teaternin edustalla – Lämpimän käyttöveden jakelussa esiintyy häiriöitä parin korttelin alueella

  9. 9

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  10. 10

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää