Elämä

Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

Heli Kurjanen johtaa nopeasti kasvavaa vienti­yritystä kotinsa yläkerrasta Juupajoen maalais­pitäjästä. Kurjasen kuukautiskupit kiinnostavat niin Yhdysval­loissa kuin kehitysmaissakin.

Keltaisessa kivitalossa tehdään globaalia kasvubisnestä.

Se ei ensi näkemältä tulisi mieleen.

Talossa Juupajoen Kopsamon kylällä toimi ennen pankki. Se koki 1990-luvun pankkikriisissä saman kohtalon kuin monet muut maaseutukonttorit: kaatui.

Idyllinen kyläkoulu ja ruokakauppa näillä kulmilla sentään yhä toimivat. Silti Kopsamo näyttää uinuvalta pirkanmaalaiselta maalaiskylältä: muutama talo ja järvinäkymä.

Mutta mennään takaovesta sisään keltaiseen taloon ja kiivetään portaat toiseen kerrokseen. Siellä eletään tavallista maanantaiarkea. Yhdessä huoneessa on meneillään Skype-puhelu Saksaan, toisessa pakataan verkkokauppalähetyksiä maailmalle: Israeliin, Itävaltaan, Saksaan, Singaporeen, Venäjälle, Ruotsiin.

Vanhan pankin yläkerrassa toimii nyt maailman myydyimmän kuukautiskuppiyhtiön pääkonttori. Alakerrassa asuu yhtiön perustaja, omistaja ja toimitusjohtaja Heli Kurjanen perheensä kanssa.

Kurjasen firmalla Lune Groupilla pyyhkii hyvin. Kuukautiskuppien menekki on kasvanut niin, että Lune Groupin ja sen amerikkalaisen tytäryhtiön yhteisliikevaihto on parin viime vuoden aikana lähes kolminkertaistunut.

Jos suunnitelmat menevät putkeen, tämäkin vuosi on hurjan kasvun aikaa. Luvassa on muun muassa uusi globaali jakelukanava ja vielä julkistamattomia yhteistyökuvioita Yhdysvaltain-markkinoilla.

Kurjanen tavoittelee tänä vuonna konsernin kokonaisliikevaihdon kasvattamista yli kaksinkertaiseksi viime vuodesta. Euroissa se tarkoittaisi jopa noin kahdeksaa miljoonaa.

”On pientä paniikkia: täytyy yrittää kasvaa niin, ettei kaaduta siihen kasvuun”, yhdeksän hengen tiimiä pyörittävä yrittäjä sanoo.

Teini-iässä Kurjanen, 36, ajatteli, ettei hän koskaan muuttaisi maaseudulle – eikä koskaan tarvitsisi työssä tiekonetta. Tamperelaistyttö aikoi taiteilijaksi ja meni siksi kuvataidelukioon.

Suunnitelmat muutti Juupajoelta kotoisin oleva mies. Kurjanen muutti maalle miehensä kotipitäjään ja tuli parikymppisenä äidiksi.

Taiteilijahaaveet Kurjanen oli jo haudannut, kun hän aloitti suunnitteluassistentin koulutuksen Oriveden ammattiopistossa. Siellä hän harjoitteli tietokoneen käyttöä: nettisivujen tekoa ja markkinointimateriaalien laatimista.

Toinen lapsi syntyi koulutuksen aikana, ja nuori äiti suunnitteli hoitavansa lapsia kotona pitkään. Mutta koska hän kaipasi kotiäitiyden rinnalle haasteita, hän alkoi pyörittää naapurinsa kanssa kestovaippojen verkkokauppaa.

Kestovaippoihin liittyviä keskustelupalstoja selatessaan Kurjanen törmäsi vahingossa kuukautiskuppeihin. Hän ei tiennyt mitään emättimeen asetettavista kestokupeista, jotka keräävät vuodon ja kestävät käytössä vuosia.

Ajatus kupista yökötti ensin Kurjasta, mutta ympäristötietoisuus sai hänet tilaamaan kupin.

”Ajattelin, että jos lapsilla käytän kestovaippoja, niin miksen voisi miettiä sitä omaa jätemäärää, joka kuukautisista syntyy.”

Kuppi ei miellyttänyt Kurjasta. Aviomies tokaisi siihen, että vaimon pitäisi tehdä itse parempi.

Koulussa suunnitteluassistentti oli piirtänyt lvi- ja sähköpiirustuksia. Nyt ruutupaperille syntyi silikonikuppi. Kurjanen löysi Turun läheltä kumppanikseen lääketieteellistä silikonia käyttävän alihankkijan, ja puolisen vuotta myöhemmin Lunette-kuukautiskupit tulivat myyntiin verkkokauppaan.

Kysyntää oli heti. Kurjanen tajusi, ettei toiminta voisi pyöriä kotiäidin sivubisneksenä toiminimellä. Lune Group syntyi joulukuussa 2005. Kaksi- ja viisivuotiaat lapset aloittivat samalla päivähoidossa.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.

Kurjanen laati yrityksen nettisivut myös englanniksi, ja jo alkuvuonna 2006 lähtivät ensimmäiset tilauspaketit ulkomaille.

Kiinnostus oli sen verran suurta, että pian nuori yrittäjä tarvitsi apua yrityksensä kansainvälistymisessä. Ely-keskuksen neuvosta hän otti yhteyttä suomalaisia pk-yrityksiä ulkomaille avittavaan Finprohon.

Yhteistyö oli pettymys.

Kurjanen olisi kaivannut käytännönläheisiä neuvoja esimerkiksi kauppaketjujen toiminnasta, tilauksista ja jakelusta. Finpro suositti sen sijaan markkinatutkimuksen tekemistä. Se oli ilman ulkopuolisia sijoittajia toimineelle pienyrittäjälle iso ponnistus.

Yksi markkinatutkimus yhteistyöstä syntyi. Se tehtiin Britanniassa, jota Kurjanen piti yhtiölleen luonnollisena ja helpponakin markkinana.

”Siellä emme ole kunnolla vieläkään”, toimitusjohtaja nauraa.

Kurjasesta onkin tullut kriittinen ulkopuolisen avun suhteen.

Paljon paremmin tekee itse.

Suomen vienninedistämistyöhön yrittäjä kaipaisi enemmän tekemistä ja vähemmän miettimistä.

”Suurin ongelma oli mielestäni se, että tutkitaan, analysoidaan ja mietitään. Se toimii varmaan joillakin tuotesegmenteillä. Mutta kun me olemme tehneet uutta ja luoneet samalla kysyntää, ei auta mitään tutkia vaikka sitä, miten naiset kuukautissuojiin suhtautuvat”, hän sanoo.

”Hankkeet kuolevat itsestään, kun niitä tutkitaan liikaa eikä luoteta siihen, että homma kantaa.”

Kurjanen törmäsi liike-elämässä aluksi myös naureskeluun ja vähättelyyn. Että maaseudulta pienestä kunnasta tuleva nainen muka valloittaa maailman – ja vielä tällaisella hippituotteella.

Suurin haaste maailmanvalloitukselle lienevät kiusallisuus ja häpeä, jotka kuukautisia yhä ympäröivät. Naisetkin puhuvat kuukautisista kiertoilmaisuilla.

Ja vaikka Suomessa aika moni jo tietää kuukautiskupin, maailmalla nämä siteiden ja tamponien vaihtoehdot tunnetaan vielä melko huonosti.

”Esimerkiksi Yhdysvaltain-markkinoilla sana vagina on pariin viime vuoteen saakka ollut käytännössä ihan kirosana”, Kurjanen sanoo.

Suomalaislähtöisen firman suorasukaisuus on toimitusjohtajan mukaan välillä järkyttänyt ihmisiä. Lune kun on esimerkiksi käyttänyt markkinoinnissaan sanaa vagina. Mutta jos käsityksiä haluaa muokata, pitää perinteitä uskaltaa rikkoakin, ei pelkästään kunnioittaa.

Parin viime vuoden aikana kuukautisista on kuitenkin keskusteltu useissa länsimaissa jopa yllättävän näyttävästi. Erityisesti agendalla on ollut kuukautistuotteiden verotus.

Esimerkiksi valtaosassa Yhdysvaltain osavaltioita kuukautistuotteita verotetaan korkean veroluokan luksustuotteina.

Presidentti Barack Obama ei kysyttäessä keksinyt ­asiaan muuta syytä kuin sen, että lait ovat miesten säätämiä.

Monissa EU-maissa ja myös Suomessa kuukautissuojista maksetaan normaalia arvonlisäveroa, vaikka EU-direktiivi sallisi verotuksen myös alemmassa verokannassa farmakologisina tuotteina.

Ranskassa ja Britanniassa kuukautisverokampanjat ovat tuottaneet tulosta, ja maat ovat nyt päättäneet laskea tuotteiden verotusta huomattavasti.

Pitäisikö Suomenkin? Käytännössä tämä voisi tarkoittaa siirtymistä 24 prosentin arvonlisäluokasta kymmenen prosentin farmakologisten tuotteiden verokantaan.

”Olisihan se kivaa, että naisena olemisesta ei verotettaisi ylimääräistä”, Kurjanen vastaa.

Ainakin asiasta pitäisi hänen mielestään keskustella kunnolla, vaikka oman vientivetoisen liiketoiminnan kannalta asia ei ole kovin olennainen.

Suurimman palveluksen naisille Kurjanen saattaa kuitenkin tehdä kehitysmaissa.

Kuukautiset ovat alkeellisissa oloissa eläville köyhille naisille hankala ja kallis ajanjakso kuukaudessa. Myös siteistä ja rievuista syntyvät jätemäärät ovat suuri ongelma. Siksi kuukuppi on houkuttava vaihtoehto vaikeisiin oloihin. Sen turvallinen käyttö tosin vaatii puhdasta vettä.

Useat YK:n alaiset järjestöt ovatkin Kurjasen mukaan ottaneet kiinnostuneina yhteyttä Lune Groupiin. Jo nyt yritys hankkii kokemusta kehitysmaaoloista yhteistyökumppanuuden kautta Keniassa.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.

Kuppifirman johtajasta ei tullut taiteilijaa, mutta luovaa työtä hän kokee silti tekevänsä. Koko ajan kehitteillä on jotain uutta.

Kurjanen sanoo suoraan, että organisaation johtajana hän ei ole kovin hyvä.

Luovuutta ruokkii ympärillä avautuva juupajokelainen maalaismaisema. Maaseudulla toimimisesta ei Kurjasen mielestä ole yritykselle mitään haittaa, päinvastoin.

Globaalia bisnestä voi hyvin pyörittää pikkupitäjästä, joka sijaitsee 60 kilometrin päässä Tampereelta. Siellä voi keskittyä tekemiseen eikä tule kutsuja kissanristiäisiin.

Kurjanen on niin juurtunut nykyiseen kotipaikkaansa, ettei haluaisi muuttaa sieltä vanhaan kotikaupunkiinsa Tampereelle. Perhe on pohtinut muuttoa lasten harrastusten ja koulujen vuoksi.

Sitä paitsi: miljoonabisneksen luonut toimitusjohtaja on niin pihi, että häntä hirvittää, mitä kasvuyrityksen pyörittäminen Tampereella maksaisi.

Heli Kurjanen

Kuka?

36-vuotias yrittäjä. Asuu Juupajoella maanviljelijämiehensä ja kahden teini-ikäisen lapsensa kanssa.

Mistä tunnetaan?

Kuukautiskuppeja myyvän Lune Groupin perustaja ja toimitusjohtaja. Omistaa yrityksen yhdessä miehensä kanssa.

Mistä ei tunneta?

Pitää seikkailullisista lajeista kuten sukelluksesta ja laskuvarjohypyistä. Tapasi puolisonsa thai-nyrkkeilyssä.

Fakta

Lune Group


 Heli Kurjasen vuonna 2005 perustama yritys. Työntekijöitä Suomessa 7, Yhdysvaltain tytäryhtiössä 2.

 Tuote on lääketieteellisestä silikonista valmistettu kuukautisvuodon keräävä kestokuppi.

 Valmistus alihankkijalla Turun lähellä, pakkaus Tampereella, verkkokauppalähetykset toistaiseksi Juupajoella. Liikevaihdosta 83 prosenttia tulee viennistä, tuotteita myydään yli 40 maassa.

 Vuonna 2015 liikevaihto oli 2,1 miljoonaa euroa, viime vuonna arviolta 3,5 miljoonaa euroa. Yhdysvaltain tytäryhtiön osuus tästä noin miljoona. Kurjanen tavoittelee liikevaihdon kasvattamista tänä vuonna Suomessa lähes viiteen miljoonaan euroon ja Yhdysvalloissa noin kolmeen miljoonaan.

 Vuonna 2015 liiketulos 250 000 euroa, viime vuonna arviolta 450 000.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuukautiset
 • Yrittäminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  6. 6

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  7. 7

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  8. 8

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää