Valikko
Elämä

Näin kahden lapsen äiti löysi aikaa kuntoilulle – koko perheen arki parani aamutreenien ansiosta

Entinen iltavirkku Varpu Koivunen treenaa aamuisin, kun moni vielä nukkuu. Se on tuonut koko elämään kaivattua ryhtiä.

Kahdeksalta aamulla moni vasta heräilee, mutta Varpu Koivunen on jo ehtinyt tehdä sata punnerrusta ja kaksisataa kyykkyä. Rääkin jälkeen olo on iloinen ja energinen, hän vakuuttaa.

”Vaikka kroppa on uupunut, päällimmäisenä on mieletön itsensä voittamisen tunne. Olen taas onnistunut tekemään jotain sellaista, mihin en ensin uskonut pystyväni.”

Espoossa asuva Koivunen, 43, aloittaa päivänsä mieluiten kuntoilemalla. Treeniaamuina ei vitkastella: kun kello aamuvarhaisella soi, Koivunen nousee saman tien sängystä, pukeutuu urheiluvaatteisiin ja kävelee tai pyöräilee kuntosalille.

Vielä viisi vuotta sitten tilanne oli aivan toinen. Koivunen oli iltavirkku, ja nukkumaanmeno pääsi usein venähtämään. Aamuisin uni maittoi niin makeasti, että aikaisin herääminen tuntui lähes mahdottomalta.

Treenaaminen kyllä houkutti, mutta miten kahden lapsen äidin aika riittäisi urheiluun? Sitä Koivunen joutui pohtimaan usein. Hän nautti ryhmäliikuntatunneista, mutta joutui usein lintsaamaan treeneistä työn tai lasten vuoksi.

Ratkaisu tilanteeseen löytyi sattumalta. Koivunen meni 40-vuotiaana lääkärin rutiinitarkastukseen, ja hänen kolesterolinsa huomattiin olevan koholla. Silloin hänen kuntosaliohjaajansa suositteli aamutreenejä: liikkuminen ei unohtuisi, kun sen hoitaisi pois alta heti aamusta.

Uuden elämäntyylin ansiosta Koivunen on saanut arkeensa aivan uudenlaista rytmiä.

”Ehdin tehdä paljon enemmän kuin ennen. Päivän kaikkiin kuvioihin tulee säännöllisempi aikataulu, kun aloittaa aamut ajoissa.”

Koivunen työskentelee seurakunnan nuorisotyönohjaajana, ja töitä on usein iltaisinkin. Viime vuosina kiireitä ovat aiheuttaneet myös lasten harrastukset: nyt 16-vuotiasta tytärtä on pitänyt kuskata tanssi­treeneihin ja 14-vuotiasta poikaa jalkapallo-otteluihin.

Kiireessä omat treenit ovat jääneet kakkoseksi. Se on harmittanut Koivusta, sillä liikkuminen on aina ollut hänelle mieleistä.

Kouluiässä hän pelasi innokkaasti jalkapalloa ja kuului koulunsa koripallo- ja lentopallojoukkueisiin. Opiskeluaikoina liikunta jäi hetkeksi syrjään, mutta aikuisiällä treenikärpänen puraisi uudelleen.

Liikuntainnostus sai alkunsa, kun Koivunen voitti arvonnasta puolen vuoden kuntosalijäsenyyden. Hän innostui ryhmäliikuntatunneista niin paljon, että päätti jäädä salin asiakkaaksi.

Koivunen tykästyi erityisesti crosstraining-tunteihin, jotka kehittävät sekä lihasvoimaa että kestävyyttä. Tunnin aikana nostellaan painoja, vedetään leukoja, punnerretaan ja kyykätään. Välillä nyrkkeillään tai seistään käsillä.

Liikkeet ovat yksinkertaisia, mutta niitä tehdään paljon. Hiki virtaa jo ensimmäisten minuuttien aikana.

”Moni juttu vaikuttaa ensin mahdottomalta: pitää esimerkiksi hypätä sata kertaa boksille, joka on niin korkea, että yksikin hyppy tuntuu vaikealta. Melkein kaikkeen kuitenkin pystyy, kun vain ryhtyy tekemään”, Koivunen kuvailee.

Mahdottomalta tuntui ensin myös ajatus aamutreeneistä. Koska Koivusella on joustava työaika, varhaiset herätykset eivät olleet vuosiin kuuluneet hänen arkeensa.

Ensin koko idea kauhistutti. Se tuntui kuitenkin ainoalta vaihtoehdolta, sillä Koivunen halusi käydä nimenomaan ohjatuilla liikuntatunneilla. Tavanomaisesta kuntosali­treenistä tai juoksemisesta hän ei ollut koskaan innostunut, sillä yksin treenatessa motivaatiota oli vaikea löytää.

Kokeiltava siis oli.

”Kun laitoin herätyskellon soimaan puoli seitsemältä, ehdin nipin napin varttia yli seitsemän alkaneeseen jumppaan. Muutaman sellaisen aamun jälkeen tajusin, että kyllä minusta on tähän.”

Koivunen innostui aamutreeneistä niin paljon, että saattoi lähteä crosstraining-salille vaikka viitenä aamuna peräkkäin. Hän joutui löysäämään tahtia, sillä liian rankka harjoittelu uhkasi lopulta tappaa innostuksen. Nykyään treenejä kertyy kahdet tai kolmet viikossa.

Koivunen on huomannut, että herääminen käy helpoiten, kun aamut noudattavat tuttua kaavaa. Treenivaatteet odottavat valmiina sängyn vieressä ja houkuttelevat nousemaan.

Aamiaisen innokas treenaaja nauttii vasta salilta palattuaan, jotta täysi vatsa ei haittaisi menoa.

”Treenin jälkeen onkin sitten niin kova nälkä, että tulee syötyä kunnon aamupala. Se taas pitää kylläisenä pitkään. Ateriarytmini on muuttunut aiempaa säännöllisemmäksi, ja vatsa toimii hyvin.”

Kymmenen minuutin kävely kuntosalille on pieni elämys itsessäänkin: ulkona on taianomaisen rauhallista, eikä vastaan yleensä tule kuin pari koiranulkoiluttajaa.

Se on tärkeä osa Koivusen päivää. Ympärillä luonto herää yhdessä kaupungin kanssa: valo lisääntyy vähitellen, ja aamun ensimmäiset pikkulinnut alkavat laulaa. Matkan aikana havahtuvat mieli ja ruumis.


Aamuherätysten ansiosta Koivunen ehtii kuntoilla kaikkein kiireisimpinäkin päivinä. Ja kun treeniaikataulu on säännöllinen, olo pysyy pirteänä. Se näkyy kauas, hän uskoo.

”Urheilu on tuonut olemukseeni energisyyttä ja iloisuutta. Oma hyvinvointi välittyy myös ulospäin. Sekin tietysti ilahduttaa ja antaa itsevarmuutta, että kroppa näyttää hyvältä.”

Myös Koivusen työhön liikuntaharrastus on vaikuttanut positiivisesti. Aamutreenit ovat tuoneet hänen elämäänsä kauan kaivattua itsekuria.

Menneitä ovat päivät, jolloin töihin lähtö venyi ja vanui: nykyään Koivunen lähtee työpaikalleen säntillisesti heti aamiaisen syötyään.

Toisinaan kuritettu kroppa muistuttaa olemassaolostaan. Lihakset kipeytyvät, ja joskus harvoin uupumus iskee kesken työpäivän. Yleensä käy päinvastoin. Treenin jälkeen ajatukset tuntuvat kirkkailta, ja energiaa piisaa pitkälle iltaan.

Voimia onkin oltava, jos mielii pysyä rippikouluikäisten perässä.

”Kun tekee nuorten kanssa duunia, pitää olla yhtä vauhdikas kuin he. Hyvästä kunnosta on ollut hyötyä varsinkin leirityössä. Sen ansiosta jaksan touhuta leiriläisten kanssa aamusta iltaan.”

Äidin elämänmuutos on lisännyt myös lasten hyvinvointia, Koivunen pohtii. Perheellä on nyt aiempaa enemmän yhteistä aikaa. Se tuntuu helpottavalta, sillä joitakin vuosia sitten Koivunen poti jatkuvasti huonoa omaatuntoa kiireistään.

Avioeron vuoksi lapset asuivat äidillään joka toinen viikko, eikä yhteistä aikaa ollut paljoa. Koivusesta tuntui pahalta lähteä iltaisin urheilemaan, kun jälkikasvu kerrankin oli kotona. Lasten puheista hän huomasi, että asia vaivasi heitäkin.

Uuden treeniaikataulun myötä ongelma hävisi. Koivusesta on ihanaa viettää illat lastensa kanssa kotona: auttaa läksyissä, pelailla, katsella yhdessä televisiota. Tai sitten vain olla läsnä siltä varalta, että äitiä äkkiä tarvitaankin.

”Muksut tekevät nykyään paljon omia juttujaan, mutta he tykkäävät kyllä siitä, että äiti on paikalla. On kivaa, ettei minun harrastukseni vie lapsilta aikaa.”

Kun aamuherätykset alkoivat muuttua arjeksi, Koivunen huomasi jotain hämmästyttävää: vuorokauteen oli kuin varkain ilmestynyt lisää tunteja.

”Jos varaa omaa aikaa myöhäiseen iltaan, se kuluu helposti television katseluun tai muuhun möllöttämiseen. Jos taas vapaa-ajan sijoittaa aamuun, tulee tehtyä enemmän asioita. Silloin olo on paljon energisempi”, Koivunen selittää.

Alkukankeuden jälkeen keho tottui uuteen rytmiin nopeasti. Ny­kyään Koivunen avaa silmänsä lähes poikkeuksetta aamuseitsemältä – oli herätyskello soimassa tai ei.

Se koskee myös viikonloppuja. Vielä pari vuotta sitten Koivunen käytti vapaat aamunsa mieluiten nukkumiseen, mutta nyt hän ottaa päivän ensi tunneista kaiken irti.

”Viikonloppuisin treenejä ei välttämättä ole, mutta käytän aamut muihin asioihin. On aikaa lueskella ja syödä rauhassa aamupalaa.”

Elämään on syntynyt positiivinen kehä: kun aamulla treenaa, alkaa illalla nukuttaa kuin itsestään. Television tuijottelu on jäänyt, samoin liikkumattomuuden aiheuttama huono omatunto.

Se kaikki tekee Koivusen onnelliseksi. ”Liikunnasta tulee ihmeellinen voimantunne, ihan kuin pystyisi mihin vain. Vaikka paikat kipeytyisivät fyysisesti, ovat aivot aina virkeät.”

Sarja kertoo elämänmuutoksista, jotka ovat tuoneet lisää ener­giaa ja onnellisuutta. Kerro muutoksestasi: hs.lauantai@hs.fi

Ajatuksia elämästä

Varpu Koivunen


Tämän muistan aina

Opiskeluaikana vietin kaksi kuukautta työharjoittelussa Namibiassa. Tutustuin paikallisen kirkon nuorisotyöhön ja nuortenleireihin keskellä karua ja kuivaa maastoa. Siellä opin, kuinka moneen lähtöön meitä on.

Tärkein oivallus elämästä

Tajusin olevani itse vastuussa elämäni suurista muutoksista, oli kyse sitten mistä tahansa asiasta. Oma kehitys voi vaikuttaa positiivisesti myös ympärillä oleviin ihmisiin. Muutoksen tekeminen ei ole koskaan liian myöhäistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämänmuutos
 • Kuntoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  4. 4

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  5. 5

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  6. 6

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   IT-konsultiksi 12 viikossa – Fysioterapeutti Josefin Reuter sai ensimmäisen paikan ilmaiselta pikakurssilta

  9. 9

   Nainen kuoli tulipalossa Helsingin Taka-Töölössä

  10. 10

   Sopiiko jäätelö välipalaksi ja onko vegaaninen tavallista terveellisempää? – Ravitsemusterapeutti arvioi jäätelöiden ravintosisällöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  9. 9

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  10. 10

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää