Valikko
Elämä

Onko siivousinto mennyt jo liian pitkälle? Ammattijärjestäjä vertaa KonMaria ihmedieettiin

Ammattijärjestäjät kertovat, mistä asioista suomalaiset luopuvat viimeiseksi.

Turhasta tavarasta luopumisen autuutta hehkuttava ideologia on lyönyt itsensä läpi Suomessakin, mutta onko siivousvimma mennyt jo liian pitkälle? Onko siivoamisesta tullut naisille elämää suurempi asia?

Nimimerkki Kyläluuta kirjoitti Helsingin Sanomien Mielipidesivulla, että kylään ei enää kutsuta, ellei emännällä ole ensin ollut aikaa puunata koko kotia. ”En myöskään itse enää kutsu juurikaan naisystäviä luokseni, koska he katsovat oikeudekseen arvostella kotini siisteystasoa”, hän kirjoittaa.

Järjestämisen idea on ymmärretty väärin, jos siitä tulee ystävysten kanssakäymisen este. Asian pitäisi olla juuri päinvastoin: ”Järjestys tuo elämään tasapainoa, tilaa ja aikaa olla ystävien kanssa ja palautua työstä”, sanoo ammattijärjestäjä Anne te Velde-Luoma.

Kyläluudan mukaan on myös yleisesti hyväksyttyä puhua halveksien niistä, jotka eivät siivoa riittävästi. ”Minua taas säälittää seurata vierestä sinänsä älykkäitä naisia, joiden elämä kuluu siivoamiseen”, Kyläluuta kirjoittaa,

Ammattijärjestäjä ja kulttuurihistorian tutkija Ilana Aalto vahvistaa, että juuri naiset kokevat painetta pitää koti kuosissa, koska heitä arvioidaan kodin siisteyden perusteella. ”Vaikka sotkija olisi puoliso tai lapset, niin koti viime kädessä kertoo ikään kuin tämän naisen kunnollisuudesta”, hän sanoo.

”Myös ammattijärjestäjän käyntiä jännitetään, että nyt sieltä tulee joku siivousnatsi arvostelemaan minua”, Aalto kertoo.

”Ammattijärjestäjät eivät halua toiminnallaan ainakaan lisätä ihmisten ahdistusta kodin siisteydestä. Tarkoitus on sitä vastoin madaltaa kynnystä kutsua vieraita kylään, vaikka puuro olisikin aamulla kiehahtanut hellalle”, lisää ammattijärjestäjä Eveliina Lindell.

Hän muistuttaa, että epäjärjestys ja elämänhallinnan puutteet voivat joillekin olla myös vakavia ongelmia. ”Niitä ei ratkota vähättelemällä”, hän sanoo.

Hollannissa asuva te Velde-Luoma on ollut tuomassa Yhdysvalloissa syntynyttä Professional Organizingin ajatusta Suomeen. Hänen kirjansa Kaaoksen kesyttäjä ilmestyi 2010.

Seuraavana vuonna järjestämisen idea räjähti koko maailman tietoisuuteen, kun japanilainen Marie Kondo julkaisi kirjansa KonMarí – Siivouksen elämänmullistava taika (Bazar). Suomeksi kirja ilmestyi vuonna 2015, ja se oli vielä joulukuussa 2016 Suomen myydyin pokkari. Suomen Marie Kondo -Facebook-ryhmässä on 35 000 seuraajaa.

Suomessa toimii nykyisin yli sata ammattijärjestäjää. Järjestämistä käsitteleville luennoille ja kursseille tulvii väkeä. ”95 prosenttia ammattijärjestäjien asiakkaista on naisia”, kertoo Aalto, jonka omassa Facebook-ryhmässä on 8 000 seuraajaa. Hänen Paikka kaikelle -kirjansa ilmestyy helmikuussa.

Aallon mielestä on hyvä asia, että järjestämiseen on tarjolla erilaisia malleja. ”Yksi sopii yhdelle ja toinen toiselle. KonMaríssa annetaan hyvin tarkkoja ohjeita siitä, miten vaatteet järjestetään kaappeihin värien mukaan. Jollekin voi olla haasteellista pelkästään oppia viikkaamaan vaatteensa”, Aalto selittää.

”KonMarí pyrkii täydellisyyteen, mutta minä kehotan asiakkaitani laskemaan rimaa. Tavoitteena ei ole minimalismi vaan se, että arki sujuu ja tavarat löytyvät. Tavarasta on tarpeen luopua silloin, jos se häiritsee elämää. Riittävän hyvä riittää”, Lindell sanoo.

Te Velde-Luoma vertaa KonMaría ihmedieettiin, joka ratkaisee tavarapaljouden ongelman kerralla. Pysyvä elämäntaparemontti vaatii kuitenkin pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä, vähän niin kuin pysyvä painonpudotuskin.

”Ihmisen suhde tavaraan on voimakas, myötäsyntyinen mekanismi, jota kulutuskulttuurimme vahvistaa. Tavaran hankkiminen saa mielialahormoni dopamiinin virtaamaan, ja se tekee onnelliseksi. Otat mainoslahjan iloiten vastaan, eikä mene montakaan sekuntia, kun et enää halua luopua siitä”, hän selittää.

Ammattijärjestäjät uskovat, että alan ammattimaisten raivauspalvelujen käyttö kodeissa yleistyy Suomessakin. Yksi syy on se, että kun ihmiset ikääntyvät, tavaraa kertyy yhä enemmän. Samalla kuitenkin heidän oma kykynsä tehdä päätöksiä siitä, mistä pitäisi luopua, heikkenee.

Mitkä sitten ovat sellaisia tavaroita, joista suomalaiset luopuvat viimeiseksi?

”Kirjat ja lahjat”, sanoo Lindell. Kirjat ovat suomalaisille pyhiä, ne symbolisoivat sivistystä ja koetaan osana omaa identiteettiä. Lahjasta luopuminen puolestaan tuntuisi loukkaukselta lahjan antajaa kohtaan, joten sen säilyttämistä pidetään velvollisuutena.

Te Velde-Luoma on puolestaan havainnut, että suomalaisilla naisilla on usein varastoissaan lankoja ja muita käsityötarpeita. ”Siellä ne langat ovat vuosia odottaneet, milloin vihdoin löytyisi aikaa kutoa se villapaita. Voisi olla vapauttavaa luopua niistä”, hän sanoo.

Aallon mukaan ihmisten on vaikeinta luopua asioista, jotka symbolisoivat jotain unelmaa, vaikka se ei koskaan toteutuisikaan. ”Joku säilyttää isoa astiastoa, koska hänen unelmansa on järjestää isoja perhepäivällisiä. Vaikka perhettä ei tosiasiassa koskaan saada koolle, unelmasta ei silti haluta luopua”, Aalto toteaa.

Suomen ammattijärjestäjät ry:n järjestämä Kuinka paljon on tarpeeksi? -tapahtuma lauantaina 21.tammikuuta kello 11–18 Pelastusarmeijan Templetissä, Uudenmaankatu 40. Vapaa pääsy.

Näistä en luovu:

”Äidiltä saamani lompakko”, sanoo Anne teVelde-Luoma.

”Olen tavaroilleni tosi uskollinen ja käytän niitä niin kauan kuin mahdollista.”

”Nuoruuden kirjeet”, kertoo Eveliina Lindell.

”Löysin juuri vanhojen joulukorttien alta pinon kirjeitä, jotka toivat mieleeni unohdettuja ydinmuistoja teinivuosilta.”

Kännykkä”, sanoo Ilana Aalto.

”Kaikki muu saisi mennä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Siivous
 • Koti
 • KonMari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

  2. 2

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  3. 3

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  4. 4

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  5. 5

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  6. 6

   Eduskunnan tarkastusvaliokunta epäilee syvästi sotesta luvattuja säästöjä – HSTV näyttää suorana perustuslaki­valiokunnan tiedotus­tilaisuuden kello 12

  7. 7

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  8. 8

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  9. 9

   Matkustajakoneet olivat törmätä toisiinsa Helsinki-Vantaalla viime syksynä – uusia turvallis­suussuosituksia julki

  10. 10

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – Kirkko nykymuodossaan on tulossa tiensä päähän, hän sanoo

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  5. 5

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  6. 6

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat