Valikko
Elämä

Onko siivousinto mennyt jo liian pitkälle? Ammattijärjestäjä vertaa KonMaria ihmedieettiin

Ammattijärjestäjät kertovat, mistä asioista suomalaiset luopuvat viimeiseksi.

Turhasta tavarasta luopumisen autuutta hehkuttava ideologia on lyönyt itsensä läpi Suomessakin, mutta onko siivousvimma mennyt jo liian pitkälle? Onko siivoamisesta tullut naisille elämää suurempi asia?

Nimimerkki Kyläluuta kirjoitti Helsingin Sanomien Mielipidesivulla, että kylään ei enää kutsuta, ellei emännällä ole ensin ollut aikaa puunata koko kotia. ”En myöskään itse enää kutsu juurikaan naisystäviä luokseni, koska he katsovat oikeudekseen arvostella kotini siisteystasoa”, hän kirjoittaa.

Järjestämisen idea on ymmärretty väärin, jos siitä tulee ystävysten kanssakäymisen este. Asian pitäisi olla juuri päinvastoin: ”Järjestys tuo elämään tasapainoa, tilaa ja aikaa olla ystävien kanssa ja palautua työstä”, sanoo ammattijärjestäjä Anne te Velde-Luoma.

Kyläluudan mukaan on myös yleisesti hyväksyttyä puhua halveksien niistä, jotka eivät siivoa riittävästi. ”Minua taas säälittää seurata vierestä sinänsä älykkäitä naisia, joiden elämä kuluu siivoamiseen”, Kyläluuta kirjoittaa,

Ammattijärjestäjä ja kulttuurihistorian tutkija Ilana Aalto vahvistaa, että juuri naiset kokevat painetta pitää koti kuosissa, koska heitä arvioidaan kodin siisteyden perusteella. ”Vaikka sotkija olisi puoliso tai lapset, niin koti viime kädessä kertoo ikään kuin tämän naisen kunnollisuudesta”, hän sanoo.

”Myös ammattijärjestäjän käyntiä jännitetään, että nyt sieltä tulee joku siivousnatsi arvostelemaan minua”, Aalto kertoo.

”Ammattijärjestäjät eivät halua toiminnallaan ainakaan lisätä ihmisten ahdistusta kodin siisteydestä. Tarkoitus on sitä vastoin madaltaa kynnystä kutsua vieraita kylään, vaikka puuro olisikin aamulla kiehahtanut hellalle”, lisää ammattijärjestäjä Eveliina Lindell.

Hän muistuttaa, että epäjärjestys ja elämänhallinnan puutteet voivat joillekin olla myös vakavia ongelmia. ”Niitä ei ratkota vähättelemällä”, hän sanoo.

Hollannissa asuva te Velde-Luoma on ollut tuomassa Yhdysvalloissa syntynyttä Professional Organizingin ajatusta Suomeen. Hänen kirjansa Kaaoksen kesyttäjä ilmestyi 2010.

Seuraavana vuonna järjestämisen idea räjähti koko maailman tietoisuuteen, kun japanilainen Marie Kondo julkaisi kirjansa KonMarí – Siivouksen elämänmullistava taika (Bazar). Suomeksi kirja ilmestyi vuonna 2015, ja se oli vielä joulukuussa 2016 Suomen myydyin pokkari. Suomen Marie Kondo -Facebook-ryhmässä on 35 000 seuraajaa.

Suomessa toimii nykyisin yli sata ammattijärjestäjää. Järjestämistä käsitteleville luennoille ja kursseille tulvii väkeä. ”95 prosenttia ammattijärjestäjien asiakkaista on naisia”, kertoo Aalto, jonka omassa Facebook-ryhmässä on 8 000 seuraajaa. Hänen Paikka kaikelle -kirjansa ilmestyy helmikuussa.

Aallon mielestä on hyvä asia, että järjestämiseen on tarjolla erilaisia malleja. ”Yksi sopii yhdelle ja toinen toiselle. KonMaríssa annetaan hyvin tarkkoja ohjeita siitä, miten vaatteet järjestetään kaappeihin värien mukaan. Jollekin voi olla haasteellista pelkästään oppia viikkaamaan vaatteensa”, Aalto selittää.

”KonMarí pyrkii täydellisyyteen, mutta minä kehotan asiakkaitani laskemaan rimaa. Tavoitteena ei ole minimalismi vaan se, että arki sujuu ja tavarat löytyvät. Tavarasta on tarpeen luopua silloin, jos se häiritsee elämää. Riittävän hyvä riittää”, Lindell sanoo.

Te Velde-Luoma vertaa KonMaría ihmedieettiin, joka ratkaisee tavarapaljouden ongelman kerralla. Pysyvä elämäntaparemontti vaatii kuitenkin pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä, vähän niin kuin pysyvä painonpudotuskin.

”Ihmisen suhde tavaraan on voimakas, myötäsyntyinen mekanismi, jota kulutuskulttuurimme vahvistaa. Tavaran hankkiminen saa mielialahormoni dopamiinin virtaamaan, ja se tekee onnelliseksi. Otat mainoslahjan iloiten vastaan, eikä mene montakaan sekuntia, kun et enää halua luopua siitä”, hän selittää.

Ammattijärjestäjät uskovat, että alan ammattimaisten raivauspalvelujen käyttö kodeissa yleistyy Suomessakin. Yksi syy on se, että kun ihmiset ikääntyvät, tavaraa kertyy yhä enemmän. Samalla kuitenkin heidän oma kykynsä tehdä päätöksiä siitä, mistä pitäisi luopua, heikkenee.

Mitkä sitten ovat sellaisia tavaroita, joista suomalaiset luopuvat viimeiseksi?

”Kirjat ja lahjat”, sanoo Lindell. Kirjat ovat suomalaisille pyhiä, ne symbolisoivat sivistystä ja koetaan osana omaa identiteettiä. Lahjasta luopuminen puolestaan tuntuisi loukkaukselta lahjan antajaa kohtaan, joten sen säilyttämistä pidetään velvollisuutena.

Te Velde-Luoma on puolestaan havainnut, että suomalaisilla naisilla on usein varastoissaan lankoja ja muita käsityötarpeita. ”Siellä ne langat ovat vuosia odottaneet, milloin vihdoin löytyisi aikaa kutoa se villapaita. Voisi olla vapauttavaa luopua niistä”, hän sanoo.

Aallon mukaan ihmisten on vaikeinta luopua asioista, jotka symbolisoivat jotain unelmaa, vaikka se ei koskaan toteutuisikaan. ”Joku säilyttää isoa astiastoa, koska hänen unelmansa on järjestää isoja perhepäivällisiä. Vaikka perhettä ei tosiasiassa koskaan saada koolle, unelmasta ei silti haluta luopua”, Aalto toteaa.

Suomen ammattijärjestäjät ry:n järjestämä Kuinka paljon on tarpeeksi? -tapahtuma lauantaina 21.tammikuuta kello 11–18 Pelastusarmeijan Templetissä, Uudenmaankatu 40. Vapaa pääsy.

Näistä en luovu:

”Äidiltä saamani lompakko”, sanoo Anne teVelde-Luoma.

”Olen tavaroilleni tosi uskollinen ja käytän niitä niin kauan kuin mahdollista.”

”Nuoruuden kirjeet”, kertoo Eveliina Lindell.

”Löysin juuri vanhojen joulukorttien alta pinon kirjeitä, jotka toivat mieleeni unohdettuja ydinmuistoja teinivuosilta.”

Kännykkä”, sanoo Ilana Aalto.

”Kaikki muu saisi mennä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Siivous
 • Koti
 • KonMari

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  5. 5

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  6. 6

   Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

  7. 7

   Trumpin vävy joutuu senaatin tiedusteluvaliokunnan kuulusteluun Venäjä-yhteyksistä

  8. 8

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  9. 9

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  10. 10

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  8. 8

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  9. 9

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää