Arjen rauhasta tuli luksusta

Päivi Vestala sai tarpeekseen matkatyöstä, lentokentillä jonottamisesta ja unihäiriöistä. Mutta ennen kuin arjesta osasi nauttia, tuli lamaannus.

Päätös ei syntynyt hetken mielijohteesta. Epäilys oli muhinut rinnassa vuosia.

Päivi Vestala työskenteli vuosikymmenen alussa asiakasratkaisupäällikkönä perinteikkäässä pohjoismaisessa teollisuusyrityksessä. Reissuja oli usein Keski-Eurooppaan, minkä lisäksi Vestala koulutti asiakkaita kaukokohteissa ympäri maailmaa.

”Työn sisältö oli upeaa, samoin suurin osa asiakkaista”, kuopiolainen Vestala sanoo.

Vuosien kuluessa matkustamisesta lähti kuitenkin kaikki hohto.

”Ensin oli tunne, että olet poissa kaikesta. Muutaman vuoden ku­luessa tunne kehittyi siihen, että se kaikki muu alkaa olla minusta poissa”, Vestala kuvailee. Hän tunsi etääntyvänsä arjesta ja perhe-elämästä. Piti vain uskoa, että asiat kotona hoituvat.

Lisäksi Vestala koki, että kotona ollessaan hän oli aina joko purkamassa tai pakkaamassa tavaroitaan. Pesemässä pyykkiä, silittämässä, varmistamassa, että kaapeissa olisi lapsille ruokaa työmatkojen ajaksi.

Vestala huomasi teini-ikäisten tyttärensä ja poikansa sopeutuvan siihen, ettei äitiä näkynyt. Sitä hän ei halunnut.

Päätös syntyi Ranskan-reissun päätteeksi kevätkesällä 2011.

Kyseessä oli periaatteessa aivan tavallinen matka. Vestala oli käynyt paikallisen maahantuojan vieraana monesti ennenkin.

Se kerta oli kuitenkin liikaa. Aamusta lentomatkalla alkanut työpäivä jatkui perillä heti tuntikausien neuvotteluilla. Lounas jäi väliin, ja isäntien laatima aikataulu oli niin tiukka, että vieras sai ruokaa suuhunsa vasta myöhään illalla.

Nälkä painoi, eikä ilmapiiri muutenkaan ollut paras mahdollinen. Ranskalaiset halusivat projektilta asioita, joiden toteuttamisen asiakkaan haluamissa aikatauluissa Vestala tiesi vaikeaksi.

Ranskassa Vestala kysyi itseltään: Haluanko oikeasti olla mukana tässä hommassa? Ovatko nämä arvoja, joita edustan?

Kiinnostava työpaikkailmoitus osui silmään muutamaa kuukautta myöhemmin. Heti ensimmäinen hakuyritys tärppäsi, ja työpaikan vaihdosta alkoi aivan uusi elämä.

Elämä, johon kuuluu työn lisäksi ihan tavallinen arki.

Liikaa töitä. Unihäiriöitä. Turhautumista lentokentillä jonottamiseen ja matkanteon ahtauteen. Liikunnan ja muiden harrastusten vähentymistä. Tasapainottelua työn ja muun elämän välillä.

Matkatyöläisille tuttuja juttuja, joista myös Vestala, 53, sai osansa.

Olennaista matkatyön kuormittavuudessa on reissupäivien luonne, ei pelkästään määrä, sanoo vanhempi asiantuntija Barbara Bergbom Työterveyslaitokselta. Mitään yksiselitteistä suositusta matkapäivien määräksi ei siksi ole olemassa.

”Kriittinen raja on jokaisella erilainen. Mutta vähintään siinä vaiheessa, kun ihmisellä on matkapäiviä vuodessa 50, pitää matkustavan hyvinvointiin sekä työn ja muun elämän tasapainoon kiinnittää erityistä huomiota”, matkatyöläisiä tutkinut Bergbom sanoo.

Vestala ei koskaan laskenut matkapäiviensä määrää. Hän kertoo reissuja olleen vähintään kerran kahdessa viikossa, toisinaan viikoittain. Tavallisia olivat Keski-Euroopan kohteet, mutta matkoja oli tasaisesti ympäri maailmaa, vuosien aikana lähes 30 maahan.

Raskaimpia olivat kaukomatkat aikaerohyppäyksineen. Yhteen pitkään reissuun saattoi sisältyä pari eri mannertakin.

”Kauheinta on se, että vaikka olet umpiväsynyt, niin sisäisen kellosi takia et pysty nukkumaan uudella aikavyöhykkeellä”, Vestala sanoo.

Hongkongissa uni tuli yö toisensa perään vasta aamukolmelta, vaikka aamuisin Vestalan piti olla jo kouluttamassa asiakkaitaan. Kun keho sitten sopeutui paikalliseen aikaan, olikin jo aika lähteä kotiin.

Hongkongista tultuaan hän marssi työterveyshoitajalle ja pyysi nukahtamispillereitä. Ne toimivat.

Matkanteon rutiinit alkoivat ärsyttää. Turistiluokassa olkaan saattoi yöllä nojata kuorsaava vieras mies. Vessaan ei päässyt.

”Kun lentokenttätarkastukset tiukentuivat terrori-iskujen takia, oman itsen kannalta tilannetta miettii niin, että mitä helvettiä teen täällä turvatarkastuksessa riisumassa ja pukemassa näitä vöitä.”

Vestala erosi miehestään ja lastensa isästä matkatyövuosien aikana. Kotona auttoi samalla paikkakunnalla asuva äiti. Silti Kolumbiassa Vestala saattoi stressata siitä, kuka hoitaisi lumet pois omakotitalon katolta kotona.

”Arjen rauhallisuus puuttui minulta täysin.”

Kerran Vestala meni aamupäivällä ruokakauppaan ennen iltapäivälennolle lähtöä. Rauhallinen kauppareissu tuntui luksukselta.

Vestala oli myös tavannut uuden kumppanin. Uusi parisuhdekin herätti miettimään, millaista elämä voisi olla.

Matkatyössä viihtyminen on paljolti sidoksissa siihen, onko paljon matkaava itse hakeutunut kansainväliseen työhön vai syystä tai toisesta ajautunut siihen, Työterveyslaitoksen Bergbom sanoo.

Oma elämäntilanne ja mahdolliset elämänmuutokset vaikuttavat myös: pienet lapset tai huoli iäkkäiden vanhempien pärjäämisestä voivat suitsia matkustushaluja.

Bergbom muistuttaa, että moni matkatyöläinen viihtyy erinomaisesti työssään.

Silti valtaosaa vaivaa samalla epäoikeudenmukaisuuden tunne. Kun Työterveyslaitos Työsuojelurahaston tukemana kartoitti matkatyöläisten mielialoja, kolme neljäsosaa vastanneista oli sitä mieltä, etteivät he saa matkalla tekemästään työstä riittävää korvausta.

Matka-aikaa ei usein katsota työ­ajaksi. Työnantaja voi edellyttää, että työntekijä matkaa esimerkiksi Brysseliin jo sunnuntaina valmiiksi maanantaiaamun kokousta varten.

”Käytäntöjä on hyvin erilaisia. Yksityisellä sektorilla on suurta vaihtelua ja enemmän joustovaraa. Matka-aikaa voi saada vapaana tai siitä saa korvausta. Julkisella sektorilla on yleensä vähemmän pelivaraa”, Bergbom sanoo.

Ongelmaksi asia käy, jos matka-aika lyhentää lepoaikoja toistuvasti.

Vestala vaihtoi matkatyöstä val­tion palvelukseen. Ulkomaankeikkoja ei ollut paljon, mutta hämmästys oli niillä suuri: päivät loppuivat neljältä, ja ilta oli oikeasti vapaata.

”Oli oikeus ajatella, että työllä on myös raja.”

Aiemmassa työssä matkapäivät olivat olleet aina pitkiä. Koulutuksen ja myyntityön jälkeen työpäivä jatkui kolmen neljän tunnin sähköpostisessiolla hotellihuoneella.

Päivän lopuksi Vestala oli niin väsynyt, ettei kuntosalille tai kävelylle riittänyt enää paukkuja.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Matkatyön jättämistä voi kärjistäen verrata uuteen maahan muuttamiseen, Bergbom sanoo.

”Voi olla, että elämän joutuu rakentamaan kokonaan uudelleen. Pitää löytää uusia rutiineja, joilla täyttää elämää, kun vapaa-aikaa jää enemmän”, tutkija kertoo.

Moni tuntee tyhjyyttä, varsinkin jos matkustamisesta on nauttinut.

Kriisin koki Vestalakin.

Uudessa työssä asema ja arvostus piti hankkia täysin uudestaan.

”Lamaannuin, ja jäin entistä enemmän kodin seinien sisään ja television ääreen”, Vestala kertoo.

Lisääntyneestä vapaa-ajasta ei aluksi osannut nauttia.

Lopulta ilo alkoi löytyä pienistä asioista: kauppareissuista, lenkeistä koiran kanssa. Vestala vähensi tietoisesti työn merkitystä elämässään. Hän intoilee kuoroharrastuksesta, johon on nyt aikaa.

Vestala on parhaillaan vuoden virkavapaalla työstään Team Finlandin koordinaattorina. Hän toimii liiketalouden ja tekniikan lehtorina Savonian ammattikorkeakoulussa ja opettaa kansainvälistä kauppaa, yrittäjyyttä ja verkostoutumista.

Ura on siis jatkanut viennin parissa, näkökulma vain on vaihtunut.

”Suomen vienti on lähellä sydäntäni. Mutta mitä enemmän puhutaan siitä, että ollaan viennistä riippuvaisia, sitä enemmän ihmiset tarvitsevat henkilöstöhallinnon ja työterveyshuollon apua matkatöidensä suunnittelussa.”

Palautumista reissujen jälkeen auttaisivat Vestalan mielestä esimerkiksi etätyöpäivät. Itse hänen piti olla aina työpaikalla heti seuraavana aamuna pitkäksikin venyneen matkarupeaman jälkeen.

Opettajan työ muistuttaa hänen mukaansa matkatyötä siinä, että molemmissa tehdään välillä urakalla töitä. Palautumiselle pitää siksi raivata tietoisesti tilaa. Palautumista voi olla kuoroleiri, lenkki koiran kanssa – tai vaikka brittisarja television äärellä. ”Se ravitsee.”

Kun ulkomaanmatkoja on nyt vähemmän, niistä voi jopa vähän haaveksia. Keväällä Vestala mielisi viikoksi Wieniin opettajavaihtoon.

Ajatuksia elämästä

Päivi Vestala


Tämän muistan aina

Ensimmäinen yö äitinä. Muistan aina lapseni nälkäisen tuhinan.

Tärkein oivallus elämästä

Kiitollisuus on valinta. Tämä ajatus kirkastuu itselle erityisesti silloin, kun kohtaa itsekkäitä ja ahneita ihmisiä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  4. 4

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  5. 5

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Melania Trump puhui YK:ssa nettikiusaamista vastaan – riko vaikka miehesi puhelin, vastasi internet

  8. 8

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  9. 9

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  10. 10

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  9. 9

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää