Elämä

Nykyihminen suree somessa ja lohduttaa sydän-emojilla: ”Surevilla on verkossa oma maailmansa”

Suomalainen suru on siirtynyt digimaailmaan laajemmin kuin suuri yleisö edes huomaa. Miten somesuruun pitäisi suhtautua?

Ystävä on menettänyt äitinsä aivan yllättäen ja avautuu surustaan Facebookissa. Tuntuu oudolta nähdä niin rajua henkilökohtaisuutta kissavideoiden lomassa.

Esimerkki on keksitty, mutta tilanne tavanomainen.

Ihmiset jakavat elämästään somessa nykyään kaiken – lasten syntymät, rakkaudet, sairastumiset, erot. On luonnollista, että myös kuolema näkyy verkossa.

Mutta miten somesuruun pitäisi suhtautua?

Anna Haverinen väitteli kolme vuotta sitten Turun yliopistossa kuolemanrituaalien digitalisoitumisesta ja verkon muistosivuista. Surukin on jo osa Facebookin käyttöä, hän sanoo. Avoimet surun ja osanoton ilmaukset ovat hivuttautuneet virtuaalisilta muistosivuilta myös ihmisten Facebook-tileille.

Sosiaalinen media kuitenkin alleviivaa elämäntilanteiden erilaisuutta, sanoo toinen suruasiantuntija, suomalaisesta surusta väitellyt uskontotieteilijä Mari Pulkkinen. Kun toinen avautuu läheisen kuolemasta ja samaan aikaan kaverit näyttävät makoilevan lomalla drinkit käsissään, kokemus erillisyydestä korostuu.

”Sanoisitko toiselle kasvokkain, että koeta pärjäillä, mä lähden baariin?” kysyy Pulkkinen.

”Ei pidä tietenkään lakata elämästä, mutta ei haittaisi, jos somenkin kommunikoinnissa oltaisiin hieman sensitiivisempiä. Ehkä niiden bilepäivitysten kanssa voi odottaa hieman, jos läheisillä on tuoretta surua.”

Surusta puhuminen on sosiaalisessa mediassa ehkä helpompaa surevalle kuin niille, jotka siihen yrittävät ottaa osaa, Pulkkinen sanoo.

”On vaikea olla reagoimatta mitenkään, jos Facebook-kaveri kirjoittaa surevansa. Se olisi toisen ihmisen kokemuksen ja murheen täydellistä sivuuttamista.”

Sosiaalisessa mediassa onkin kehittynyt oma kielensä myös osanotolle.

”Sydän-emojin postaaminen on tyypillinen osoitus siitä. Se täyttää vähimmäisvaatimuksen myötäelämisestä.”

Ihmiset ottavat osaa solidaarisuudesta, vaikka eivät välttämättä koe menetystä läheiseksi.

On eri asia surra somessa rocktähteä kuin vaikka edesmennyttä ystävää. R.I.P. Bowie, postasivat lukemattomat ihmiset Facebookiin ja Twitteriin, kun David Bowie viime vuonna kuoli. Sellainen suru on kollektiivista, mutta kaukaista.

Pulkkisen mielestä ihmiset voisivat uskaltaa rohkeammin osoittaa myötätuntoa omin sanoin.

”Jos uskallamme avautua ja analysoida Bowien merkitystä itsellemme hyvin syvällisesti, miksi emme voisi tehdä sitä myös kuolleiden läheisten kohdalla? Sanoilla on valtava voima. Surupuheen ei pitäisi jäädä surevien yksipuoliseksi monologiksi, sillä myötätuntoa ja osanottoahan he postauksillaan kaipaavat.”

Somessa toivotetaan toiselle myös helposti voimia.

”Jos 200 kaveria toivottaa voimia, se saattaa näyttää tragikoomiselta. Saattaa myös vaikuttaa siltä, että ihmiset toimivat tavan eikä tapauksen mukaan, eivätkä pysähdy yksilön kokemuksen ääreen”, Pulkkinen sanoo.


Mari Pulkkisen mielestä suomalainen suru on siirtynyt digimaailmaan laajemmin kuin suuri yleisö edes huomaa. Erilaiset digitaaliset surunvalittelusivustot tulevat nimittäin tutuksi useimmiten vasta kun läheinen kuolee.

Paperilehtien valtakaudella moni tapasi huvikseen lukea kuolinilmoituksia lehdestä. Ainakaan vielä ei ole Pulkkisen mukaan syntynyt sellaista kulttuuria, että ihmiset hakeutuisivat huvikseen netin muistosivuille.

”Surevilla on oma maailmansa myös verkossa. Vasta kun suru on omakohtaista, ihminen huomaa, mitä siinä maailmassa tapahtuu”, Pulkkinen sanoo.

Suomessa sureminen digitaalisilla muistosivuilla alkoi erilaisten yleisten keskustelupalstojen alaryhmistä. Pulkkinen kertoo itse sytyttäneensä ensimmäisen virtuaalisen kynttilän vuoden 2004 tsunamin uhrien muistoksi.

Verkossa toimii useita suomenkielisiä muistosivuja. Osa niistä on maksullisia. Useilla sivustoilla voi tarkastella kenen tahansa tietoja.

Palveluissa voi viestiä osanotosta, lähettää kuolinilmoituksen, sytyttää virtuaalikynttilän, kutsua omaiset hautajaisiin, jakaa kuvia ja muistoja. Muistosivustoja on maailmalla valtavasti.

”On kiinnostavaa, johtavatko digitaaliset surupalvelut esimerkiksi haudalla käymisen vähenemiseen, sillä nehän sopivat kiireiselle ihmiselle. Haudalla käyminen on monelle nykyään pikainen suoritus ja jopa velvollisuus joka hoidetaan korkeintaan jouluna ja pyhäinpäivänä.”

Muistosivuilla läheisen menettäneistä voi muodostua uusi yhteisö, kun samaa henkilöä surevat omaiset kokoontuvat verkossa yhteen muistelemaan.


Anna Haverinen sanoo, ettei hautakäyntien väheneminen johdu siitä, että sureminen olisi siirtynyt digitaalisille muistomerkeille.

”Kuoleman rituaalit ovat muuttuneet ja haudoilla käyminen vähentynyt joka tapauksessa. Toisaalta moni saattaa ottaa kuvan haudasta, jolle on käynyt laittamassa kesäkukat, ja postaa sen Facebookiin. Näin perinteisestä hautausmaakäynnistä tulee yhteisöllisempi kokemus”, hän toteaa.

Haverinen sanoo, että ihmiset haluavat yhä jakaa surunsa, kuten kaiken muunkin.

”Surussa läheisiä juuri tarvitaan.”

Haverisen mukaan Suomen Facebookissa ovat viime vuosina korostuneet erilaiset vertaistukeen perustuvat sururyhmät, kuten lapsensa menettäneiden äitien ryhmät.

”Facebook on kuitenkin pääosin kevyttä hauskanpitoa. Siellä vallitsee hienovarainen etiketti siitä, mitä siellä on sallittua jakaa. Jatkuva suurten tunteiden ja ahdistuksen vuodattaminen ei oikein kuulu sinne.”

Muistosivustot eivät vielä hyödynnä kaikkea sitä mitä tekninen osaaminen tarjoaisi, Mari Pulkkinen sanoo. Surusivustoja on myös vaikea mainostaa tyylikkäästi.

”Suru on tavallaan suurempi tabu kuin kuolema. Moni pelkää surevaksi leimautumista, sillä se muuttaa ihmisten suhtautumista sinuun. Onneksi viime vuosina esimerkiksi naistenlehdet ovat tarttuneet aiheeseen jämäkämmin.”

Kuolevaisuudesta muistuttaminen koetaan helposti ikäväksi. Olisi kuitenkin äärimmäisen tärkeää ajatella omaa ja läheisen kuolemaa, Pulkkinen sanoo.

”Se saa elämään tässä hetkessä ja arvostamaan elämää. Kuolema on meidän kaikkien osa.”

MUISTOSIVUSTOJA:

http://www.muistopaikka.fi/

https://ikuisuus.fi/

http://www.sytytakynttila.fi/

https://willrememberyou.com/

http://www.muistollesi.fi/

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolema
 • Elämä
 • suru
 • Sosiaalinen media
 • Facebook

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  4. 4

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Petteri Orpo: ”Suomessa voi olla vain laillisesti”

  10. 10

   Tiukka linjaus hallituksen riveistä: Uusi vaihtoehto peruuttaisi Suomen kansalaisuuden jihadisteilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää