Opintovapaa pelasti opettaja Marika Nirosen työväsymykseltä, kunnes alkoi taistelu syöpää vastaan

Marika Nironen tajusi vasta opintovapaalle jäätyään, että oli ollut työuupunut.

Äidinkielen opettaja Marika Nironen poimii hakuteoksen Kansalliskirjaston hyllystä. Hän tarvitsee sitä kotimaisen kirjallisuuden seminaarityössä.

Jo yhden maisteritutkinnon suorittanut Nironen, 42, on taas opiskelija ja opintovapaalla työstään.

Opiskelemaan hänet ajoi halu elämänmuutokseen. Työ yläasteen ja lukion äidinkielen opettajana helsinkiläisessä koulussa oli mukavaa. Silti Nirosen mieleen hiipi ajatus, että hän haluaa tehdä jotain muuta.

”Aloin jo pari vuotta sitten potea ikäkriisiä. Vuosi sitten se kärjistyi voimakkaaseen riittämättömyyden tunteeseen”, hän kertoo.

”Minusta tuntui, etten ole tarpeeksi hyvä enkä tiedä tarpeeksi opettamistani asioista. Tuntui, että kaikki uudet romaanit pitäisi lukea ja olla selvillä myös nuortenkirjallisuudesta.”

Opintovapaa järjestyi helposti. Koulussa kannustettiin tekemään tutkimusta ja hankkimaan lisäkoulutusta. Nironen haki Helsingin yliopistoon viime vuoden tammikuussa. Heinäkuussa selvisi, että hänet oli hyväksytty kotimaisen kirjallisuuden maisteriopintoihin.

Opiskelu aikuisena tuntui upealta. ”Kuljin yliopistolla ja luentosaleissa ja ihastelin, miten kauniissa ympäristössä voin opiskella. Syksyllä ajoin keskustaan pyörällä kotoani Oulunkylästä Töölönlahden ja Linnunlaulun kahvilan ohi ja katselin upeita maisemia.”

Nironen karsi kulujaan lopettamalla esimerkiksi vaatteiden oston. Kerran viikossa hän kuitenkin salli itselleen retken johonkin keskustan kahvilaan, jossa ei ollut aikaisemmin käynyt. Se tuntui ylelliseltä.

Istuminen luennoilla oli hurjan hauskaa. Saattoi keskittyä kuuntelemaan kiinnostavia asioita, ja uusia ajatusmaailmoja avautui.

Aikuisuudesta oli paljon etua opiskelussa. Esimerkiksi esseiden kirjoittaminen oli Niroselle helppoa, koska hän on työskennellyt kielen ja kirjallisuuden parissa. Myös elämänkokemus auttoi.

Nironen ehti suorittaa syksyllä 15 opintopistettä, ennen kuin opiskelu loppui kuin seinään. Hän sai tietää, että hän oli sairastunut munasarjasyöpään.

Syöpää oli epäilty magneettikuvauksessa ja ultraäänikuvissa, ja se varmistui leikkauksessa marraskuun lopussa.

”Kestin tiedon ihmeellisen hyvin”, Nironen sanoo nyt.

”En romahtanut missään vaiheessa, koska olin osannut aavistaa sairauden. Tutkimuksissa oli jo puhuttu kasvaimesta, mutta sen pahanlaatuisuus selvisi vasta leikkauksen jälkeen.”

Lohtua toi tieto, että ennuste on hyvä. Nirosen syöpätyypin uusimisriski on kaksikymmentä prosenttia. Syöpä oli saatu kokonaan leikatuksi, eikä se ollut levinnyt.

”En kertonut sairaudesta sukulaisille ja ystäville, ennen kuin diagnoosi oli täysin varma. Kertominen oli vaikeaa, koska tiesin, että he alkavat itkeä.”

Toipuminen alkoi hyvin, mutta tammikuussa ilmaantui komplikaatioita, joiden takia Nironen joutui uuteen leikkaukseen.

”Koin hetken uskon puutetta, kun jouduin odottamaan monta päivää uutta leikkausta letkuissa sängyssä maaten. Joku kiireellisempi leikkaus ohitti monesti leikkaukseni.”

Tammikuussa alkoivat myös sytostaattihoidot, ja häneltä lähtivät hiukset. Hän sai pari viikkoa sairaalassa nesteytyshoitoa, ja ennestäänkin hoikalta naiselta karisi kiloja.

”Katsoin leikkauksen jälkeen it­seäni sairaalan peilistä. Näytin keskitysleirivangilta, kun luut törröttivät ja tukka oli pudonnut päästä.”

Nironen kokee saaneensa sairastumisen jälkeen valtavasti tukea lähellä olevilta ihmisiltä.

”Kokeneet naissairaanhoitajat ovat upeita. He sanoivat, että kutsu meidät vuoteen viereen, jos haluat itkeä. Ystävät ja sukulaiset auttoivat arkisissa asioissa kuten kaupassa käynnissä. Opettajakollegat lähettivät kukkia ja kirjan.”

Nironen toipui nopeasti leikkauksista. Helmikuussa hän jaksoi jo opiskella osan päivästä ja kävi Kansalliskirjastossa etsimässä aineistoa kirjallisuuden graduunsa.

Virallisesti hän on keskeyttänyt opintovapaansa täksi kevääksi. Sairausloma jatkuu huhtikuun loppuun asti sytostaattihoitojen takia.

Opintoja hän jatkaa sen verran, että saa suoritettua graduun kuuluvan seminaarin kevään aikana.

”Kerroin professorille ja seminaarikavereille sairaudestani. He suhtautuivat hienosti, kun sanoin, etten ole laiska, jos en ole aina täysillä mukana.”

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Viime syksynä opintojen alkaessa Nironen oli hyvin onnellinen, vaikka päässä liikkui myös ristiriitaisia ajatuksia.

”Työyhteisöstä luopuminen pelotti. Mietin, jäänkö yksin ja mitä sosiaaliselle elämälleni tapahtuu. Minulla ei ole omaa perhettä. Pelkäsin, osaanko opiskella enää vai laahustanko tyhmän näköisenä pitkin yliopiston käytäviä.”

Pelot osoittautuivat turhiksi. Nironen pääsi kiinni opiskelun imuun ja sai uusia ystäviä. Hän osasi valita, mihin osallistuu.

”Nuorena opiskelijana piti löytää paikkansa opiskelijayhteisössä ja hankkia ystäväpiiri. Minun ei enää tarvinnut etsiä ystäviä, koska minulla oli jo ystäviä. Minua ei myöskään haitannut mennä yksin syömään yliopiston ruokalaan. Nuorempana se olisi ollut kurjaa.”

Nironen rahoittaa opintojaan aikuiskoulutustuella ja säästöillä.

”Minulla on asuntolainaa, mutta sen maksamisesta saa lyhennysvapaata. Kaikille opintovapaa ei varmaan sovi, mutta perheettömänä voin toteuttaa tämän unelman.”

Yhä useammalla näyttää olevan samanlaisia unelmia, sillä aikuiskoulutustuen suosio on kasvanut 2000-luvulla.

Viime vuonna myönteisen tukipäätöksen sai Koulutusrahaston mukaan yli 35 000 hakijaa. Luku kasvoi edellisvuodesta lähes viidellätuhannella. Naiset hakevat tukea paljon enemmän kuin miehet.

Tämän vuoden alusta aikuiskoulutuksen tukiaika on enintään viisitoista kuukautta ja se myönnetään kerran työuran aikana. Lakimuutos lyhensi tukiaikaa neljällä kuukaudella.

Aikuiskoulutus­tuen perusosaa leikattiin viidellätoista prosentilla. Perusosa on nyt hieman alle 700 euroa kuukaudessa. Sen lisäksi tukeen kuuluu palkkatulojen perusteella määräytyvä ansio-osa.

Eniten tukea haetaan sosiaali-, terveys ja liikunta-alan koulutuksiin.

Yleisimmät ammattialat aikuiskoulutustuen saajilla olivat viime vuonna terveyden- ja sairaanhoitotyö ja opetusalaan kuuluva työ.

Marika Nironen pitää opintovapaalle jäämistä loistavana päätöksenä.

”Tajusin opintovapaan alkaessa, että olin ollut työuupunut, vaikka työpaikkani oli ihana. Tunsin oloni koulussa huonoksi, vertasin itseäni muihin opettajiin ja pidin itseäni huonompana. Niin ei pitäisi koskaan tehdä. Eräs vanhempi kollega sanoo, että vertailu on suora tie kadotukseen.”

Nironen väsyi helposti ja nukkui päiväunia. Hänen mieleensä nousi myös kyynisiä mietteitä.

”Ajattelin, että miksi kannattaa yrittää opettaa jotain ylimääräistä, jos oppilaat eivät ole kiinnostuneita siitä.”

Hän muuttui kiukkuiseksi työpaikalla.

”Saatoin olla vihainen oppilaille, vaikka pidin heistä paljon. Kerran yksi poika tuli kysymään, miksi olet aina vihaisen ja surullisen näköinen.”

Jotain oli tehtävä, ja muutoksen pohtimiseen tarjoutui aikaa viime vuoden tammikuussa, kun Nironen joutui polvileikkaukseen.

”Olen turvallisuushakuinen ja arka tekemään muutoksia elämässä, mutta viidentoista opettajavuoden jälkeen olin valmis kokeilemaan uutta.”

Ensin hän päätti hakea Teatterikorkeakouluun dramaturgilinjalle. Sinne hän ei päässyt, mutta valmistautuminen pääsykokeisiin oli hauskaa. Kotimaisen kirjallisuuden maisteriopinnot olivat toinen vaihtoehto, ja se tärppäsi.

Nironen oli valmistunut maisteriksi suomen kieli pääaineenaan 2001. Ensimmäisten yliopisto-opintojen jälkeen mieleen jäi kaivertelemaan ajatus, että kirjallisuutta olisi kiva opiskella lisää.

”Ilmainen yliopisto-opiskelu on mahtava etu.”

Mutta ei sentään ihan kaikki aikuisena opiskelussa ole helppoa.

”Seminaarityön tekeminen on vaikeaa. Hankalaa on myös se, että minulta puuttuu kosketus uusimpaan tutkimustietoon, koska en ollut viiteentoista vuoteen opiskellut kirjallisuuden teoriaa”, hän sanoo.

Myös vieraskieliset teoriakirjat ovat vaikeita.

Nironen aikoo jatkaa opintojaan kokopäiväisesti ensi syksynä. Koulusta hän saa kaksi vuotta virkavapaata opintoihin.

Syöpähoidoissakin hän haluaa nähdä jotain myönteistä.

”Kun kuulin sairastavani syöpää, ajattelin, että onneksi minulla on ollut niin ihana syksy opiskelun parissa. Sen voimalla kestän mitä vain”, Nironen sanoo.

”Syöpä on opettanut myös nauttimaan niistä asioista, joista pystyn nauttimaan. Olen nyt tasapainoisempi kuin ennen opiskelun aloittamista.”

Ajatuksia elämästä

Marika Nironen


Tämän muistan aina

Kiitollisuuden. Tätä jauhetaan nykyään paljon mutta ei turhaan. Omalla kohdallani se tarkoittaa sitä, että en ajattele, mitä minulta puuttuu verrattuna tuohon toiseen ihmiseen, vaan mitä minulla on. Se onkin aivan ikiomaani.

Tärkein oivallus elämästä

Oivallukset ovat prosesseja. Elämä ei ole elokuva, jossa päähenkilön oivallus pitää tiivistää hetkeen. Asiat kehittyvät hitaasti, muuttuvat hitaasti, ja esimerkiksi kriisistä toipumisen huomaa vasta myöhemmin, kuin katsoisi kartalta jo kuljettua reittiä. Mitään ei voi pakottaa, hyväksyminen on tehokkaampaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  2. 2

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  6. 6

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  7. 7

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  8. 8

   Muistisairauksia on todettu jo kolmekymppisillä – Unohtelu ja väsymys johtuvat yleensä silti jostain muusta kuin muistisairaudesta

  9. 9

   Voimakas maanjäristys surmasi ainakin lähes 150 Meksikossa – järistys runnoi myös miljoonakaupunki Méxicoa

  10. 10

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  5. 5

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää