Valikko
Elämä

Monet vanhemmat ovat epäonnistuneet talouskasvatuksessa, sanoo asiantuntija – näillä vinkeillä teet lapsestasi rahankäytön mestarin

Kaikkein tärkein asia, joka lapselle rahasta pitää opettaa, on myönteinen suhtautuminen siihen, sanoo varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi. Säästäminen on yhtä tärkeää kuin hampaiden pesu.

Raha on osa arkea, eikä siitä puhumista pienillekään lapsille voi välttää. Usein lapsi aloittaa rahan maailmaan tutustumisen kauppaleikeissä.

Mutta miten saada pikkulapsi ymmärtämään, että kaikkea ei voi ostaa? Miten lapsen voi kasvattaa järkeväksi kuluttajaksi? Varallisuusvalmentaja ja Koululaisen rahakirjan kirjoittanut Terhi Majasalmi neuvoo.

Puhu rahasta lapselle avoimesti

Ei ole yhtä ikää, jolloin lapselle voi alkaa puhua rahasta. Se tulee arjessa ilmi luontaisesti. Kun tulee hyvä tilanne selittää raha-asioita, käytä se, Majasalmi sanoo.

Majasalmen mukaan vanhemmat saattavat kokea rahasta puhumisen vaikeaksi. Raha-asioita ei kannata piilotella lapsilta, vaikka lasten ei tietenkään tulisi kantaa huolta rahan riittämisestä.

Vaikka perheessä ei puhuttaisi rahasta, lapsi seuraa, miten sitä käytetään, Majasalmi sanoo.

”Raha on mahdollisuus saada elämään välttämättömiä asioita – sähköä, ruokaa, vaatteita. Ilman sitä ei selviä. Rahalla voi mahdollistaa myös mukavia, itselle tärkeitä asioita.”

Lapselle kannattaa selittää, että rahaa menee esimerkiksi asumiseen ja ruokaan. Pitää myös kertoa, mistä sitä tulee.

”Vanhemmat voivat lisäksi kertoa, mihin he pakollisten menojen jälkeen ylimääräistä rahaa haluavat käyttää: meneekö se harrastuksiin, kotiin vai matkoihin.”

Puhu rahasta innostavasti

Rahaan ladataan hirveästi, jopa liikaa tunteita, Majasalmi sanoo. Tämä on ongelma, sillä vanhempien tunteet ja asenteet siirtyvät vääjäämättä lapselle.

”Kun puhut rahasta lapsille, niin älä puhu kielteisesti. Lapsi aistii kaiken, ja saattaa kantaa asenteita loppuelämän mukanaan. Puhu mahdollisuuksista, positiivisesti ja innostavasti.”

Opeta lapsi säästämään

Yksi tärkeä taloustaito, jonka vanhempi voi lapselleen opettaa, on Majasalmen mukaan säästäminen. Sen voi aloittaa jo ihan pienestä.

”Lapselle voi antaa vaikka kaksi euroa sillä ehdolla, että toinen niistä pitää laittaa säästöön. On tärkeää, että lapselle tulee olo, että hän saa itse hallita rahaa ja päättää, mitä säästöillään tekee. Viikkoraha on yksi parhaista tavoista opettaa rahan arvoa ja pitkäjänteisyyttä”, Majasalmi sanoo.

Lapselle pitää opettaa, että yli varojen ei kannata elää. Rahaa pitää olla enemmän kuin sitä kuluttaa. Jotta jotain voi ostaa, raha siihen pitää ensin olla olemassa, Majasalmi toteaa.

Hänen mielestään kaikesta saadusta rahasta kannattaa säästää osa. Siitä pitäisi puhua yhtä rutiininomaisesti kuin hampaiden pesusta.

Majasalmea huolestuttavat etenkin nuorten lisääntyneet pikavipit, kulutusluotot ja maksuhäiriömerkinnät. Maksuhäiriöiden määrä kertoo, että vanhemmat ovat epäonnistuneet lasten talouskasvatuksessa, hän toteaa.

Jos lapsi haluaa jotain, sopikaa yhdessä, mitä sen saamiseksi tulee tehdä

Lapset haluavat uusia asioita. Mitä vanhemmaksi he kasvavat, sitä kalliimmiksi asiat muuttuvat. Riippuu lapsesta, minkä ikäisenä raha alkaa kiinnostaa, ja milloin lapsi alkaa ymmärtää sen arvoa. Ensin summat ovat pieniä.

”Pienikin lapsi voi ymmärtää, että eurolla saa Muumi-tikkarin. Summat kannattaa pilkkoa osiin. Jos barbienukke maksaa vaikka 20 euroa, lapselle voi kertoa, kuinka monta kahden euron kolikkoa sitä varten tarvitaan. Niin isommatkaan summat eivät tunnu kaukaiselta.”

Majasalmella itsellään on 9- ja 5-vuotiaat tyttäret.

”Vanhempi tyttäreni alkoi kolmevuotiaana haluta hirveästi kaikkea. Sanoin, etten osta hänelle sitä kaikkea, mutta että hän voisi kerätä pulloja ja tölkkejä”, Majasalmi kertoo.

”Asumme Munkkiniemessä, eikä pulloja juuri ollut. Mietin jo, pitäisikö viedä pari pulloa hänen löydettäväkseen”, Majasalmi nauraa.

”Lopulta pikkusiskokin alkoi kerätä pulloja. Se oli helppo tapa opettaa heille, että mahdollisuuksia rahan tekemiseen on, ja niihin pitää osata tarttua. Rahan eteen pitää oppia tekemään työtä.”

Pienenkin lapsen kanssa voi sopia, mitä hänen tulee tehdä, jotta hän saa haluamansa.

”Lapsi voi säästää viikkorahoistaan ja vanhemmat voivat antaa päälle oman osansa summasta lapsen saadessa oman tavoitteensa täyteen. Itse huomasin tyttäreni kohdalla, että ei se hänen haluamansa lelu sitten ollutkaan tärkeä. Juuri sen saamiseksi ei löytynytkään tarpeeksi motivaatiota.”

Vanhempia saattaa nolottaa, jos perheessä ei ole rahaa. Lasta saatetaan kiusata varallisuuteen liittyvistä syistä.

”Lapselle kannattaa selittää, että ihmisillä on erilaisia rahatilanteita eikä raha tee kenestäkään parempaa tai huonompaa. Varattomuus ei välttämättä ole pysyvä olotila, vaan siitä voi päästä myös pois.”

”Jos ajattelee, ettei johonkin ole varaa, se tukkii aivot. Kannattaisi mieluummin kysyä miten johonkin olisi varaa. Sellainen ajattelu voi helpottaa löytämään ratkaisuja”, Majasalmi sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lapset
 • Talous
 • Kuluttaminen
 • Raha
 • säästäminen

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  2. 2

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  6. 6

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  7. 7

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  8. 8

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  9. 9

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää