Valikko
Elämä

Monet vanhemmat ovat epäonnistuneet talouskasvatuksessa, sanoo asiantuntija – näillä vinkeillä teet lapsestasi rahankäytön mestarin

Kaikkein tärkein asia, joka lapselle rahasta pitää opettaa, on myönteinen suhtautuminen siihen, sanoo varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi. Säästäminen on yhtä tärkeää kuin hampaiden pesu.

Raha on osa arkea, eikä siitä puhumista pienillekään lapsille voi välttää. Usein lapsi aloittaa rahan maailmaan tutustumisen kauppaleikeissä.

Mutta miten saada pikkulapsi ymmärtämään, että kaikkea ei voi ostaa? Miten lapsen voi kasvattaa järkeväksi kuluttajaksi? Varallisuusvalmentaja ja Koululaisen rahakirjan kirjoittanut Terhi Majasalmi neuvoo.

Puhu rahasta lapselle avoimesti

Ei ole yhtä ikää, jolloin lapselle voi alkaa puhua rahasta. Se tulee arjessa ilmi luontaisesti. Kun tulee hyvä tilanne selittää raha-asioita, käytä se, Majasalmi sanoo.

Majasalmen mukaan vanhemmat saattavat kokea rahasta puhumisen vaikeaksi. Raha-asioita ei kannata piilotella lapsilta, vaikka lasten ei tietenkään tulisi kantaa huolta rahan riittämisestä.

Vaikka perheessä ei puhuttaisi rahasta, lapsi seuraa, miten sitä käytetään, Majasalmi sanoo.

”Raha on mahdollisuus saada elämään välttämättömiä asioita – sähköä, ruokaa, vaatteita. Ilman sitä ei selviä. Rahalla voi mahdollistaa myös mukavia, itselle tärkeitä asioita.”

Lapselle kannattaa selittää, että rahaa menee esimerkiksi asumiseen ja ruokaan. Pitää myös kertoa, mistä sitä tulee.

”Vanhemmat voivat lisäksi kertoa, mihin he pakollisten menojen jälkeen ylimääräistä rahaa haluavat käyttää: meneekö se harrastuksiin, kotiin vai matkoihin.”

Puhu rahasta innostavasti

Rahaan ladataan hirveästi, jopa liikaa tunteita, Majasalmi sanoo. Tämä on ongelma, sillä vanhempien tunteet ja asenteet siirtyvät vääjäämättä lapselle.

”Kun puhut rahasta lapsille, niin älä puhu kielteisesti. Lapsi aistii kaiken, ja saattaa kantaa asenteita loppuelämän mukanaan. Puhu mahdollisuuksista, positiivisesti ja innostavasti.”

Opeta lapsi säästämään

Yksi tärkeä taloustaito, jonka vanhempi voi lapselleen opettaa, on Majasalmen mukaan säästäminen. Sen voi aloittaa jo ihan pienestä.

”Lapselle voi antaa vaikka kaksi euroa sillä ehdolla, että toinen niistä pitää laittaa säästöön. On tärkeää, että lapselle tulee olo, että hän saa itse hallita rahaa ja päättää, mitä säästöillään tekee. Viikkoraha on yksi parhaista tavoista opettaa rahan arvoa ja pitkäjänteisyyttä”, Majasalmi sanoo.

Lapselle pitää opettaa, että yli varojen ei kannata elää. Rahaa pitää olla enemmän kuin sitä kuluttaa. Jotta jotain voi ostaa, raha siihen pitää ensin olla olemassa, Majasalmi toteaa.

Hänen mielestään kaikesta saadusta rahasta kannattaa säästää osa. Siitä pitäisi puhua yhtä rutiininomaisesti kuin hampaiden pesusta.

Majasalmea huolestuttavat etenkin nuorten lisääntyneet pikavipit, kulutusluotot ja maksuhäiriömerkinnät. Maksuhäiriöiden määrä kertoo, että vanhemmat ovat epäonnistuneet lasten talouskasvatuksessa, hän toteaa.

Jos lapsi haluaa jotain, sopikaa yhdessä, mitä sen saamiseksi tulee tehdä

Lapset haluavat uusia asioita. Mitä vanhemmaksi he kasvavat, sitä kalliimmiksi asiat muuttuvat. Riippuu lapsesta, minkä ikäisenä raha alkaa kiinnostaa, ja milloin lapsi alkaa ymmärtää sen arvoa. Ensin summat ovat pieniä.

”Pienikin lapsi voi ymmärtää, että eurolla saa Muumi-tikkarin. Summat kannattaa pilkkoa osiin. Jos barbienukke maksaa vaikka 20 euroa, lapselle voi kertoa, kuinka monta kahden euron kolikkoa sitä varten tarvitaan. Niin isommatkaan summat eivät tunnu kaukaiselta.”

Majasalmella itsellään on 9- ja 5-vuotiaat tyttäret.

”Vanhempi tyttäreni alkoi kolmevuotiaana haluta hirveästi kaikkea. Sanoin, etten osta hänelle sitä kaikkea, mutta että hän voisi kerätä pulloja ja tölkkejä”, Majasalmi kertoo.

”Asumme Munkkiniemessä, eikä pulloja juuri ollut. Mietin jo, pitäisikö viedä pari pulloa hänen löydettäväkseen”, Majasalmi nauraa.

”Lopulta pikkusiskokin alkoi kerätä pulloja. Se oli helppo tapa opettaa heille, että mahdollisuuksia rahan tekemiseen on, ja niihin pitää osata tarttua. Rahan eteen pitää oppia tekemään työtä.”

Pienenkin lapsen kanssa voi sopia, mitä hänen tulee tehdä, jotta hän saa haluamansa.

”Lapsi voi säästää viikkorahoistaan ja vanhemmat voivat antaa päälle oman osansa summasta lapsen saadessa oman tavoitteensa täyteen. Itse huomasin tyttäreni kohdalla, että ei se hänen haluamansa lelu sitten ollutkaan tärkeä. Juuri sen saamiseksi ei löytynytkään tarpeeksi motivaatiota.”

Vanhempia saattaa nolottaa, jos perheessä ei ole rahaa. Lasta saatetaan kiusata varallisuuteen liittyvistä syistä.

”Lapselle kannattaa selittää, että ihmisillä on erilaisia rahatilanteita eikä raha tee kenestäkään parempaa tai huonompaa. Varattomuus ei välttämättä ole pysyvä olotila, vaan siitä voi päästä myös pois.”

”Jos ajattelee, ettei johonkin ole varaa, se tukkii aivot. Kannattaisi mieluummin kysyä miten johonkin olisi varaa. Sellainen ajattelu voi helpottaa löytämään ratkaisuja”, Majasalmi sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lapset
 • Talous
 • Kuluttaminen
 • Raha
 • säästäminen

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  4. 4

   Vapaavuoren mieli muuttui: antaa kritisoidun tuhansien eurojen siirtymäkorvauksensa hyväntekeväisyyteen

  5. 5

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  6. 6

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  7. 7

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  8. 8

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  9. 9

   Hallitus päätti kielikokeilusta, jossa ruotsin sijaan voi opiskella muuta vierasta kieltä – perussuomalaiset eivät aikailleet tiedottamisessa

  10. 10

   Hallitus haluaa lisätä apteekkien määrää ja tuoda joitakin lääkkeitä ruokakauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  6. 6

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  7. 7

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  10. 10

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää