Valikko
Elämä

Monet vanhemmat ovat epäonnistuneet talouskasvatuksessa, sanoo asiantuntija – näillä vinkeillä teet lapsestasi rahankäytön mestarin

Kaikkein tärkein asia, joka lapselle rahasta pitää opettaa, on myönteinen suhtautuminen siihen, sanoo varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi. Säästäminen on yhtä tärkeää kuin hampaiden pesu.

Raha on osa arkea, eikä siitä puhumista pienillekään lapsille voi välttää. Usein lapsi aloittaa rahan maailmaan tutustumisen kauppaleikeissä.

Mutta miten saada pikkulapsi ymmärtämään, että kaikkea ei voi ostaa? Miten lapsen voi kasvattaa järkeväksi kuluttajaksi? Varallisuusvalmentaja ja Koululaisen rahakirjan kirjoittanut Terhi Majasalmi neuvoo.

Puhu rahasta lapselle avoimesti

Ei ole yhtä ikää, jolloin lapselle voi alkaa puhua rahasta. Se tulee arjessa ilmi luontaisesti. Kun tulee hyvä tilanne selittää raha-asioita, käytä se, Majasalmi sanoo.

Majasalmen mukaan vanhemmat saattavat kokea rahasta puhumisen vaikeaksi. Raha-asioita ei kannata piilotella lapsilta, vaikka lasten ei tietenkään tulisi kantaa huolta rahan riittämisestä.

Vaikka perheessä ei puhuttaisi rahasta, lapsi seuraa, miten sitä käytetään, Majasalmi sanoo.

”Raha on mahdollisuus saada elämään välttämättömiä asioita – sähköä, ruokaa, vaatteita. Ilman sitä ei selviä. Rahalla voi mahdollistaa myös mukavia, itselle tärkeitä asioita.”

Lapselle kannattaa selittää, että rahaa menee esimerkiksi asumiseen ja ruokaan. Pitää myös kertoa, mistä sitä tulee.

”Vanhemmat voivat lisäksi kertoa, mihin he pakollisten menojen jälkeen ylimääräistä rahaa haluavat käyttää: meneekö se harrastuksiin, kotiin vai matkoihin.”

Puhu rahasta innostavasti

Rahaan ladataan hirveästi, jopa liikaa tunteita, Majasalmi sanoo. Tämä on ongelma, sillä vanhempien tunteet ja asenteet siirtyvät vääjäämättä lapselle.

”Kun puhut rahasta lapsille, niin älä puhu kielteisesti. Lapsi aistii kaiken, ja saattaa kantaa asenteita loppuelämän mukanaan. Puhu mahdollisuuksista, positiivisesti ja innostavasti.”

Opeta lapsi säästämään

Yksi tärkeä taloustaito, jonka vanhempi voi lapselleen opettaa, on Majasalmen mukaan säästäminen. Sen voi aloittaa jo ihan pienestä.

”Lapselle voi antaa vaikka kaksi euroa sillä ehdolla, että toinen niistä pitää laittaa säästöön. On tärkeää, että lapselle tulee olo, että hän saa itse hallita rahaa ja päättää, mitä säästöillään tekee. Viikkoraha on yksi parhaista tavoista opettaa rahan arvoa ja pitkäjänteisyyttä”, Majasalmi sanoo.

Lapselle pitää opettaa, että yli varojen ei kannata elää. Rahaa pitää olla enemmän kuin sitä kuluttaa. Jotta jotain voi ostaa, raha siihen pitää ensin olla olemassa, Majasalmi toteaa.

Hänen mielestään kaikesta saadusta rahasta kannattaa säästää osa. Siitä pitäisi puhua yhtä rutiininomaisesti kuin hampaiden pesusta.

Majasalmea huolestuttavat etenkin nuorten lisääntyneet pikavipit, kulutusluotot ja maksuhäiriömerkinnät. Maksuhäiriöiden määrä kertoo, että vanhemmat ovat epäonnistuneet lasten talouskasvatuksessa, hän toteaa.

Jos lapsi haluaa jotain, sopikaa yhdessä, mitä sen saamiseksi tulee tehdä

Lapset haluavat uusia asioita. Mitä vanhemmaksi he kasvavat, sitä kalliimmiksi asiat muuttuvat. Riippuu lapsesta, minkä ikäisenä raha alkaa kiinnostaa, ja milloin lapsi alkaa ymmärtää sen arvoa. Ensin summat ovat pieniä.

”Pienikin lapsi voi ymmärtää, että eurolla saa Muumi-tikkarin. Summat kannattaa pilkkoa osiin. Jos barbienukke maksaa vaikka 20 euroa, lapselle voi kertoa, kuinka monta kahden euron kolikkoa sitä varten tarvitaan. Niin isommatkaan summat eivät tunnu kaukaiselta.”

Majasalmella itsellään on 9- ja 5-vuotiaat tyttäret.

”Vanhempi tyttäreni alkoi kolmevuotiaana haluta hirveästi kaikkea. Sanoin, etten osta hänelle sitä kaikkea, mutta että hän voisi kerätä pulloja ja tölkkejä”, Majasalmi kertoo.

”Asumme Munkkiniemessä, eikä pulloja juuri ollut. Mietin jo, pitäisikö viedä pari pulloa hänen löydettäväkseen”, Majasalmi nauraa.

”Lopulta pikkusiskokin alkoi kerätä pulloja. Se oli helppo tapa opettaa heille, että mahdollisuuksia rahan tekemiseen on, ja niihin pitää osata tarttua. Rahan eteen pitää oppia tekemään työtä.”

Pienenkin lapsen kanssa voi sopia, mitä hänen tulee tehdä, jotta hän saa haluamansa.

”Lapsi voi säästää viikkorahoistaan ja vanhemmat voivat antaa päälle oman osansa summasta lapsen saadessa oman tavoitteensa täyteen. Itse huomasin tyttäreni kohdalla, että ei se hänen haluamansa lelu sitten ollutkaan tärkeä. Juuri sen saamiseksi ei löytynytkään tarpeeksi motivaatiota.”

Vanhempia saattaa nolottaa, jos perheessä ei ole rahaa. Lasta saatetaan kiusata varallisuuteen liittyvistä syistä.

”Lapselle kannattaa selittää, että ihmisillä on erilaisia rahatilanteita eikä raha tee kenestäkään parempaa tai huonompaa. Varattomuus ei välttämättä ole pysyvä olotila, vaan siitä voi päästä myös pois.”

”Jos ajattelee, ettei johonkin ole varaa, se tukkii aivot. Kannattaisi mieluummin kysyä miten johonkin olisi varaa. Sellainen ajattelu voi helpottaa löytämään ratkaisuja”, Majasalmi sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lapset
 • Talous
 • Kuluttaminen
 • Raha
 • säästäminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  4. 4

   Alkoholin kohtuukäyttö on riskikäyttöä

  5. 5

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  6. 6

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  7. 7

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  8. 8

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Sompasauna saa jatkaa ainakin kolme vuotta, sen jälkeen saunan on joko siistiydyttävä tai muutettava – ”Se ei voi olla tuollainen kuin se nyt on”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  9. 9

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  10. 10

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää