Valikko
Elämä

Leena Putkonen meni väliin, kun teinityttöä nöyryytettiin Kampissa – Nuorten käytöstä enemmän häntä järkyttää aikuisten someraivo

”Minusta on itsestään selvää, että jos 13-vuotiaat käyvät toisiinsa käsiksi, aikuinen menee väliin”, Leena Putkonen sanoo.

”Minä olin se nainen, joka huutaa videolla Hei! Nyt loppuu!”, sanoo ravitsemusterapeutti Leena Putkonen, 34.

”En miettinyt tilannetta hetkeäkään. Minusta on itsestään selvää, että jos 13-vuotiaat käyvät toisiinsa käsiksi, aikuinen menee väliin.”

Putkonen puhuu tapauksesta, jossa varhaisteinit nöyryyttivät ja retuuttivat yhtä tyttöä Kampin kauppakeskuksessa ja kuvasivat tapahtuman videolle viime torstai-iltana. Asiasta kertoi Ilta-Sanomat.

Tilanne oli Putkosen mukaan sokeeraava. Yhtä suuri järkytys hänelle oli kuitenkin se tapa, jolla aikuiset kommentoivat tapahtumaa somessa sen jälkeen, kun video oli levinnyt.

”Siellä tuntemattomat aikuiset uhkailivat teinejä, vaativat nimiä ja puhelinnumeroita julki ja kehittelevät fantasioita 13-vuotiaan hakkaamisesta. On sulaa hulluutta vastata väkivaltaan väkivallalla, tuomita väkivalta kostolla. Aikuisten pitäisi ymmärtää paremmin”, Putkonen sanoo.

Saatuaan tiedon videon leviämisestä netissä, Putkonen otti sunnuntaiaamuna yhteyttä poliisiin ja pyysi puuttumaan keskusteluun. Videon ehti nähdä yli 300 000 ihmistä, ennen kuin se poistettiin.

Leena Putkonen on kotoisin Pohjois-Savon Leppävirralta ja käynyt lukion Kuopiossa. Nykyisin hän asuu sinkkuna Helsingin Kampissa ja työskentelee ravitsemusterapeuttina.

Hän oli matkalla työpaikaltaan Herttoniemestä kotiin torstai-iltana ennen yhdeksää, kun hän huomasi Kampin kauppakeskuksen ovensuussa parinkymmenen varhaisteinin joukon. Porukassa mustatukkainen nuori nainen käski vaaleatukkaista polvistumaan ja pyytämään häneltä anteeksi. Muu porukka seurasi tilannetta ja moni tallensi sitä puhelimellaan.

Videolla näkyy, että joku teineistä yritti estää väkivaltaa, mutta sillä ei ollut vaikutusta. Ohikulkijoista kukaan muu ei puuttunut tilanteeseen.

Kun vaaleatukkainen tyttö yritti poistua paikalta, mustatukkainen totesi: ”Sä et lähde mihinkään, vittu, tajuutsä, että sä kuolet.” Lopulta mustatukkainen painoi vaaleatukkaisen maata vasten ja retuutti häntä, kunnes Putkonen puuttui tilanteeseen.

Sen jälkeen porukka hajaantui sekunneissa. Myös uhri katosi paikalta.

Putkonen sanoo jälkeenpäin olevansa pahoillaan siitä, että uhri hävisi paikalta niin nopeasti. Hän olisi halunnut varmistaa, että tyttö oli kunnossa.

Hän kertoo olleensa hiukan sokissa itsekin. ”Sain siinä tilanteessa teineiltä niskaani huutelua ja pottuilua ihan kiitettävän määrän. En kuitenkaan pelännyt väkivaltaa. Paikalla liikkui ihmisiä ja silminnäkijöitä. Kiusaajista suurin osa oli minua päätä lyhyempiä eikä kukaan ei näyttänyt olevan huumeiden vaikutuksen alaisena”, Putkonen sanoo.

Poliisiin hän otti yhteyttä vasta sunnuntaiaamuna saatuaan tiedon videon leviämisestä. ”Sähköpostikirjeenvaihdossa poliisi varoitti minua siitä, että olisin tilanteessa saattanut itse saada köniini. Vastasin, että tiedostin riskin”, Putkonen sanoo.

Poliisi tutkii nyt tapausta pahoinpitelynä.

Putkonen kertoo itse purkaneensa järkytystään puhumalla tilanteesta jälkeenpäin omille kavereilleen.

Hän toivoo, että myös nuorilla olisi tilaisuus purkaa ja sovitella tilannetta yhdessä vanhempien ja mahdollisesti sosiaaliviranomaisten kanssa. ”Vihan kierre ei lopu, ennen kuin selvitetään, mistä se syntyy. Nuoret tarvitsevat siihen aikuisten apua”, Putkonen sanoo.

Julkisuus ei hänen mukaansa ole oikea tie. ”Tosin videon tultua julki tapausta on nyt pakko selvitellä julkisuudessa, mutta videota ei olisi pitänyt julkistaa alun perin lainkaan.”

Jälkeenpäin Putkonen tuntuu olevan järkyttyneempi aikuisten someraivosta kuin nuorten nahistelusta.

”Kyse oli 13-vuotiaista lapsista. Kaikki teinit käyttäytyvät välillä kypsymättömästi, huutelevat ja nimittelevät. Heidän tunnesäätelynsä ei toimi, he tekevät virheitä ja siksi aikuisten pitää katkaista tilanne, ennen kuin mitään todella pahaa tapahtuu.”

Aikuisten käytöstä hän ei ymmärrä: ”En tiedä mikä on aikuisten tekosyy hölmöille some-kommenteilleen”, hän sanoo. Hänen mielestään asia pitäisi hoitaa täysin toisin:

”Ole aikuinen. Puutu asiaan. Anna hyvä esimerkki. Älä provosoidu äläkä keksi älyttömiä kostofantasioita, ne eivät auta mitään.”

Putkonen on kirjoittanut aiheesta myös Se erilainen fitness-blogi -blogissaan, jossa hän antaa toimintaohjeet someraivon hillintään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuoret
 • Väkivaltarikokset
 • Sosiaalinen media

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  3. 3

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  6. 6

   Äärioikeiston hallitsemassa entisessä kaivoskaupungissa odotetaan äänivyöryä Marine Le Penille – mutta soraääniäkin kuuluu: ”Tulee sisällissota, jos Le Pen voittaa”

  7. 7

   Bändikaveri muistelee lauantaina kuollutta laulaja Pekka Myllykoskea – ”Pekka oli äärimmäisen tietoviisas mutta herkkä ihminen”

  8. 8

   Jako ihmisiin ja eläimiin pitäisi lopettaa – se vähentäisi myös rasismia ja naisten syrjintää, sanoo eläinfilosofi Elisa Aaltola

  9. 9

   Kutosella alkaa Arthur C. Clarken 1950-luvun tieteisromaaniin perustuva minisarja, jonka myös Stanley Kubrik olisi halunnut tehdä

  10. 10

   Japanin hävittäjiä liittyi Yhdysvaltojen laivasto-osastoon, Pohjois-Korea uhkasi upottaa tukialuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  3. 3

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  4. 4

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  5. 5

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  6. 6

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  7. 7

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  8. 8

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää