Valikko
Elämä

Leena Putkonen meni väliin, kun teinityttöä nöyryytettiin Kampissa – Nuorten käytöstä enemmän häntä järkyttää aikuisten someraivo

”Minusta on itsestään selvää, että jos 13-vuotiaat käyvät toisiinsa käsiksi, aikuinen menee väliin”, Leena Putkonen sanoo.

”Minä olin se nainen, joka huutaa videolla Hei! Nyt loppuu!”, sanoo ravitsemusterapeutti Leena Putkonen, 34.

”En miettinyt tilannetta hetkeäkään. Minusta on itsestään selvää, että jos 13-vuotiaat käyvät toisiinsa käsiksi, aikuinen menee väliin.”

Putkonen puhuu tapauksesta, jossa varhaisteinit nöyryyttivät ja retuuttivat yhtä tyttöä Kampin kauppakeskuksessa ja kuvasivat tapahtuman videolle viime torstai-iltana. Asiasta kertoi Ilta-Sanomat.

Tilanne oli Putkosen mukaan sokeeraava. Yhtä suuri järkytys hänelle oli kuitenkin se tapa, jolla aikuiset kommentoivat tapahtumaa somessa sen jälkeen, kun video oli levinnyt.

”Siellä tuntemattomat aikuiset uhkailivat teinejä, vaativat nimiä ja puhelinnumeroita julki ja kehittelevät fantasioita 13-vuotiaan hakkaamisesta. On sulaa hulluutta vastata väkivaltaan väkivallalla, tuomita väkivalta kostolla. Aikuisten pitäisi ymmärtää paremmin”, Putkonen sanoo.

Saatuaan tiedon videon leviämisestä netissä, Putkonen otti sunnuntaiaamuna yhteyttä poliisiin ja pyysi puuttumaan keskusteluun. Videon ehti nähdä yli 300 000 ihmistä, ennen kuin se poistettiin.

Leena Putkonen on kotoisin Pohjois-Savon Leppävirralta ja käynyt lukion Kuopiossa. Nykyisin hän asuu sinkkuna Helsingin Kampissa ja työskentelee ravitsemusterapeuttina.

Hän oli matkalla työpaikaltaan Herttoniemestä kotiin torstai-iltana ennen yhdeksää, kun hän huomasi Kampin kauppakeskuksen ovensuussa parinkymmenen varhaisteinin joukon. Porukassa mustatukkainen nuori nainen käski vaaleatukkaista polvistumaan ja pyytämään häneltä anteeksi. Muu porukka seurasi tilannetta ja moni tallensi sitä puhelimellaan.

Videolla näkyy, että joku teineistä yritti estää väkivaltaa, mutta sillä ei ollut vaikutusta. Ohikulkijoista kukaan muu ei puuttunut tilanteeseen.

Kun vaaleatukkainen tyttö yritti poistua paikalta, mustatukkainen totesi: ”Sä et lähde mihinkään, vittu, tajuutsä, että sä kuolet.” Lopulta mustatukkainen painoi vaaleatukkaisen maata vasten ja retuutti häntä, kunnes Putkonen puuttui tilanteeseen.

Sen jälkeen porukka hajaantui sekunneissa. Myös uhri katosi paikalta.

Putkonen sanoo jälkeenpäin olevansa pahoillaan siitä, että uhri hävisi paikalta niin nopeasti. Hän olisi halunnut varmistaa, että tyttö oli kunnossa.

Hän kertoo olleensa hiukan sokissa itsekin. ”Sain siinä tilanteessa teineiltä niskaani huutelua ja pottuilua ihan kiitettävän määrän. En kuitenkaan pelännyt väkivaltaa. Paikalla liikkui ihmisiä ja silminnäkijöitä. Kiusaajista suurin osa oli minua päätä lyhyempiä eikä kukaan ei näyttänyt olevan huumeiden vaikutuksen alaisena”, Putkonen sanoo.

Poliisiin hän otti yhteyttä vasta sunnuntaiaamuna saatuaan tiedon videon leviämisestä. ”Sähköpostikirjeenvaihdossa poliisi varoitti minua siitä, että olisin tilanteessa saattanut itse saada köniini. Vastasin, että tiedostin riskin”, Putkonen sanoo.

Poliisi tutkii nyt tapausta pahoinpitelynä.

Putkonen kertoo itse purkaneensa järkytystään puhumalla tilanteesta jälkeenpäin omille kavereilleen.

Hän toivoo, että myös nuorilla olisi tilaisuus purkaa ja sovitella tilannetta yhdessä vanhempien ja mahdollisesti sosiaaliviranomaisten kanssa. ”Vihan kierre ei lopu, ennen kuin selvitetään, mistä se syntyy. Nuoret tarvitsevat siihen aikuisten apua”, Putkonen sanoo.

Julkisuus ei hänen mukaansa ole oikea tie. ”Tosin videon tultua julki tapausta on nyt pakko selvitellä julkisuudessa, mutta videota ei olisi pitänyt julkistaa alun perin lainkaan.”

Jälkeenpäin Putkonen tuntuu olevan järkyttyneempi aikuisten someraivosta kuin nuorten nahistelusta.

”Kyse oli 13-vuotiaista lapsista. Kaikki teinit käyttäytyvät välillä kypsymättömästi, huutelevat ja nimittelevät. Heidän tunnesäätelynsä ei toimi, he tekevät virheitä ja siksi aikuisten pitää katkaista tilanne, ennen kuin mitään todella pahaa tapahtuu.”

Aikuisten käytöstä hän ei ymmärrä: ”En tiedä mikä on aikuisten tekosyy hölmöille some-kommenteilleen”, hän sanoo. Hänen mielestään asia pitäisi hoitaa täysin toisin:

”Ole aikuinen. Puutu asiaan. Anna hyvä esimerkki. Älä provosoidu äläkä keksi älyttömiä kostofantasioita, ne eivät auta mitään.”

Putkonen on kirjoittanut aiheesta myös Se erilainen fitness-blogi -blogissaan, jossa hän antaa toimintaohjeet someraivon hillintään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuoret
 • Väkivaltarikokset
 • Sosiaalinen media

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Presidentti Mauno Koivisto saatetaan hautaan – HSTV:n kuusi tuntia kestävä suora lähetys käynnissä

  2. 2

   Britannia ”raivoissaan” USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – brittipoliisi lopetti tutkintamateriaalin jakamisen Yhdysvaltoihin

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Trump tapaa hämmentävän EU-himmelin pomot Brysselissä – huoneeseen marssii kolme ”presidenttiä” ja ”yksi varapresidentti”

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  9. 9

   Paljonko kuusivuotias saa maksaa?

  10. 10

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää