Elämä

Mies kuoli maanantaina, ratsastamaan Pia Blom-Johansson lähti torstaina – nyt hän aikoo houkutella myös naiset ja nuoret raveihin

Pia Blom-Johansson on ensimmäinen nainen perinteikkään Vermon raviradan toimitusjohtajana. Ukkoutunut raviala odottaa hänestä pelastajaa.

”Yksi, kaksi, aja.”

Vettä vihmoo vaakasuorasta. Kaviot kumisevat märällä hiekkapinnalla. Hiestä kiiltävät hevoset kaartavat takasuoralle. Kura täplittää raviohjastajien ajolaseja.

Yksikään katsoja ei ole uskaltautunut seisomaan sateisen loppusuoran viereen. Kourallinen miehiä tuijottaa sisätiloissa tv-ruutuja ja puristaa toto-lappuja käsissään.

Vermon maaliskuisista keskiviikkoraveista on glamour kaukana. Raveihin kaivattaisiin kipeästi naisia ja nuoria, mutta mikä heidät tänne houkuttelisi?
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sitä miettii Pia Blom-Johansson, joka seisoo radan vieressä huppu päässä vesisateessa ja katsoo ohiravaavia hevosia. Hän on Vermon ensimmäinen naistoimitusjohtaja, ja hänestä toivotaan koko lajin uudistajaa.

Ratkaiseva hetki on elokuun alussa, jolloin Vermon on tarkoitus loihtia suuri kansanjuhla satavuo­tiaan Suomen ja 110-vuotiaan suomenhevosen kantakirjan kun­niaksi. Vuoden tärkein ravitapahtuma Kuninkuusravit palaa 25 vuoden tauon jälkeen pääkaupunkiseudulle.

”Miksi et voittanut?” oli isän ensimmäinen kysymys, kun Pia Blom-Johansson tuli kotiin ratsastuskilpailuista.

Jos koulusta toi kotiin koepaperin, jonka arvosana oli 10 miinus, isä kysyi, mistä miinus tuli.

”Lapsena en pitänyt sitä ihmeellisenä. Myöhemmin olen ajatellut, etten ehkä olisi omille lapsilleni sanonut aivan yhtä jyrkästi”, Blom-Johansson, 51, sanoo.

Isä iskosti kahdelle tyttärelleen selkäytimeen kovat vaatimukset, kunnianhimon ja määrätietoisuuden. Insinööri-isä ja pankkialalla työskennellyt äiti muistuttivat tyttärilleen, että naisen pitää selvitä elämässä omillaan eikä tukeutua yhteenkään mieheen.

Ei ole mitään, mitä naiset eivät voisi tehdä siinä missä miehetkin, vanhemmat sanoivat. Isosiskosta tuli pankinjohtaja. Pia Blom-Johanssonista tuli johtaja vakuutusyhtiöön ja kaksi vuotta sitten Vermoon.

Raviala halusi pääradalleen ulkopuolisen, koska valtaosa ravi-ihmisistä tietää, että lajin on pakko uudistua.

Yleisömäärällä mitattuna ravit on jääkiekon jälkeen Suomen suosituin urheilulaji. Viime vuonna raveissa kävi 670 000 katsojaa. Totopelien vaihto oli 234 miljoonaa euroa, ja 80 prosenttia pelaajista oli miehiä.

Uskollisimmat harrastajat vanhenevat, joten laji tarvitsee uusia kävijöitä, naispelaajia ja nuorisotoimintaa. Pia Blom-Johansson on tarttunut hänelle heitettyyn haasteeseen.

Hänen johdollaan Vermo on järjestänyt sinkkuraveja ja koko perheen tapahtumia. Vuoden alussa Vermossa aloitti Ypäjän hevosopiston pyörittämä ravikoulu, jossa aikuiset ja lapset voivat harjoitella raviohjastamista.

Vastaavia nuorille suunnattuja harrastuspaikkoja on vasta vähän. Osa ravialan ihmisistä on silti pettynyt siihen, etteivät ravit uudistuneetkaan hetkessä. Kritiikkiä on tullut, mutta Blom-Johansson on tottunut koviin paikkoihin työ- ja perhe-elämässä.


Hän kirjoitti L:n paperit ylioppilaskirjoituksissa ja uskoo, että olisi saattanut tulla liian perfektionistiksi, elleivät kaverit olisi tuoneet hänen 18-vuotisjuhliinsa armeijalomalla olevaa kaveriaan.

”Sanotaan, etteivät miehet tule kotiovelta hakemaan, mutta minun mieheni tuli.”

29 vuoden yhteiselo silotti molempien särmiä, Staffan-miehen suurpiirteisyyttä ja Pian täydellisyydentavoittelua.

Blom-Johanssonin kesätöistä alkanut työura vakuutusyhtiö Tapiolassa oli nousujohteinen. Hän johti eläinvakuutusten laajaa uudistamista ja toimi vastuullisen yritystoiminnan johtajana. Mies pyöritti omaa johdonkonsultointiyritystä.

Kesällä 2011 kaikki oli vielä hyvin. Tytär oli juuri kirjoittanut ylioppilaaksi. Sitten elämä pysähtyi.

Nuhteettomia elintapoja noudattanut mies sairastui sappitiesyöpään. Se on yleensä aina vakava.

Blom-Johansson mietti pari kuukautta ja päätti jättää uran vakuutusalalla perheensä vuoksi. Hän jäi hoitamaan miestään ja pyörittämään tämän yritystä.

Tuli hyviä päiviä. Silloin pariskunta lähti merelle. Huonoina päivinä tiesi, että yöllä pitäisi soittaa ambulanssi.

”Annoin miehelleni ja perheelleni kaiken sen ajan, joka meillä oli jäljellä. Vaikka aika oli rankkaa, jälkikäteen minulla on puhdas omatunto, että tein oikean ratkaisun.”

Viimeiseen asti mies vannotti, että hänen jälkeensä vaimon pitäisi palata vaativiin johtajatehtäviin, olihan tämä jättänyt uransa hänen takiaan.

Onneksi olivat hevoset. Ne ovat olleet Blom-Johanssonin elämässä seitsemänvuotiaasta lähtien. Ensin ratsastuskouluhevosina, sitten muiden hevosia vuokraamalla.

Ensimmäisen oman hevosensa hän osti 1995. Ruuhkavuosina kotipihan tallissa asui viisi hevosta.

Muutaman vuoden ikäinen kuopuspoika istui vanhimman tamman selässä tallissa ja katsoi, kun äiti siivosi lantaa ja ruokki hevosia.

Oma hevonen oli syy, jonka takia hän nousi vaikeina aamuina ylös sängystä. Hevonen on ruokittava ja ratsastettava joka päivä.

Hänen oma kasvattinsa, vaikealuonteinen Toffee Time, ei hyväksy puolinaista läsnäoloa. Se vaatii omistajansa kaiken huomion. Kilpailuissa se antaa kaikkensa mutta kotona ei päästä ketään helpolla.

”Silloin saa väistellä edestä hampaita ja takaa kavioita. Mutta sen itse kasvattaneena voin vain katsoa peiliin”, hän naurahtaa.

Staffan kuoli maanantaina, ja Blom-Johansson lähti ratsastusvalmennukseen torstaina.

”Muut ratsastajat kysyivät, miksi tulin valmennukseen. Ihmettelin, miksi en olisi tullut. Oli ihanaa, että hevosen kanssa sain hetkeksi kaiken vaikean pois mielestä.”

Kun raviradan vieressä seisoo, voi kuulla hevosen hengityksen ja ka­vioiden jytinän. Kokea eläimen voiman ja vauhdin.

Pia Blom-Johansson uskoo, että juuri hevosessa on ravialan voima. Ravit voivat tarjota elämyksiä luonnosta ja eläimistä vieraantuneille ihmisille. Ratojen pitää olla paikka, jossa ihmiset pääsevät näkemään, kokemaan ja koskettamaan hevosta.

Hän haluaa myös murtaa myytin, että raviratojen hevoset juoksisivat pakotettuna.

”Ravihevoset on jalostettu vuosikymmenten aikana juoksemaan ravia. Ne elävät kilpailulle. Sen näkee niiden ilmeestä, kun ne saapuvat radalle.”

Miehensä kuoleman jälkeen Blom-Johansson oli valmis uusiin työhaasteisiin. ­Headhunterin soitto ei olisi voinut tulla parempaan aikaan.

Vermon hallitus ei ollut löytänyt hakijoiden joukosta sopivaa, koska se etsi jotain uutta.

Maaliskuussa 2015 raviala kohisi. Pääradan johtoon tulisi alan ulkopuolinen. Ja vielä nainen! Nyt Blom-Johanssonia huvittaa alkuaikojen taivastelu.

”Edelleenkin huomaan usein olevani ainoa nainen alan kokouksissa. Mutta ei naisena oleminen ole vaikuttanut mitenkään työhöni. Sitä ei ole kommentoitu alun jälkeen.”

Myös Suomen toiseksi suurimman raviradan Tampereen Teivon toimitusjohtaja on nykyään nainen.

Elokuun Kuninkuusravit ovat ravialan isoin tapahtuma. Ne ovat myös järjestävän raviradan toimitusjohtajan kiirastuli.

Huonosti mennyt tapahtuma saattaa päätyä irtisanomiseen. Hyvin sujunut tapahtuma varmistaa radan talouden pitkäksi aikaa mutta aiheuttaa toimitusjohtajalle helposti loppuunpalamisen.

Kymmenhenkinen työyhteisö käyttää kaiken liikenevän aikansa tapahtumajärjestelyihin. Viikonlopuksi toivotaan 50 000:ta kävijää.

Vermon liikevaihto oli viime vuonna 6,5 miljoonaa, ja Kuninkuusravit nostavat sen yli yhdeksään miljoonaan. Vermon pari viime vuotta ovat olleet tappiollisia, mikä hidastaa uudistuksia.

Rakennukset ovat 1970-luvulta, ja niiden peruskorjaukset on jätetty tekemättä. Sähköiset järjestelmät kaipaavat uudistamista ja toimintatavat tuuletusta.

”Teen sen, mikä on tiukan talouden puolesta mahdollista.”

Ravialan tulonjako on murroksessa. Vielä viime vuonna Vermo sai 90 prosenttia liikevaihdostaan ravipelejä hoitavalta Fintoto-peliyhtiöltä totopelien palautuksina.

Tämän vuoden alussa Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto yhdistyivät Veikkaukseksi. Nyt Vermo anoo maa- ja metsätalousministeriöltä toiminta-, investointi- ja palkintotukea. Lisäksi se saa Veikkaukselta pelimyyntituloja samaan tapaan kuin R-kioskit.

Radan pitää hankkia yhä enemmän liikevaihtoa myös itse esimerkiksi tapahtumia järjestelmällä, yritysyhteistyöllä sekä tilojen ja radan vuokra- ja käyttömaksuilla.

”On vielä liian aikaista sanoa, millaiseksi uusi tulonjako muodostuu. Näen Veikkauksen yhdistymisessä kuitenkin uusia yhteistyömahdollisuuksia muun pelaamisen ja urheilulajien kanssa.”

Blom-Johansson sanoo, että ei kadu elämässään mitään. Kaikki meni niin kuin oli tarkoitus.

Vaikeat hetket opettivat empatiaa ja toivat läheiset vieläkin lähemmäksi. Kokemus teki hänestä empaattisemman johtajan.

Hän on kiitollinen myös hevosille. Ne auttoivat vaikeina hetkinä yksityiselämässä, ja nyt ne tarjoavat työn.

”Hevoset ovat ohjanneet elämääni aina. Monet perhe- ja sukujuhlat ovat jääneet väliin kilpailumatkojen takia. Nyt voin käyttää elämäni aikana hankkimaani hevostietoa hyväksi työssäni.”

Kuka: Pia Blom-Johansson

 51-vuotias toimitusjohtaja.

 Työskennellyt Vermon toimitusjohtajana toukokuusta 2015. Työskennellyt aiemmin muun muassa Lähi-Tapiolan eläinvakuutusten ja vastuullisen yritystoiminnan johtajana.

 Kaksi lasta, joista nuorin asuu vielä kotona Kirkkonummella. Perheeseen kuuluu lisäksi Blom-Johanssonin kasvattihevonen Toffee Time.

 Kilpaillut kouluratsastuksessa koko ikänsä ja kasvattanut hevosia harrastuskäyttöön. Harrastaa ratsastuksen lisäksi tanssia ja veneilyä.

Fakta

Vermo on Suomen päärata


 Espoon ja Helsingin rajalla sijaitseva Vermo on Suomen pääravirata. Se siirrettiin vuonna 1977 Helsingin Käpylästä Espoon Leppävaaraan.

 40-vuotias rata järjestää elokuussa Kuninkuusravit.

 Alueella sijaitsevat ravirata katsomorakennuksineen, Ypäjän Hevosopiston pyörittämä ravikoulu, valmennustallit, hevos- ja pieneläinklinikka, Horze-hevosvarustemyymälä ja kengityspaja. Alueelle on varattu paikka ratsastuskoululle, jonka rakentamisen neuvottelut ovat kesken.

 Liikevaihto oli viime vuonna 6,5 miljoonaa euroa. Tulos oli tappiollinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hevoset
 • Naisjohtajat
 • Ravit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  5. 5

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  6. 6

   ”Maailman painavin nainen” kuoli – Sydän ja munuaiset pettivät puoli vuotta rajun lihavuusleikkauksen jälkeen

  7. 7

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  8. 8

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  9. 9

   Tässä on Suomen vaarallisin kortteli – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  10. 10

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää