Valikko
Elämä

Apua, lapseni ei puhu enää suomea – sosiologi Soile Pietikäinen tulee apuun kun englanti jyrää monikielisessä perheessä

Kielen oppiminen on aina kiinni ihmissuhteista. Kaksikielisessä perheessä heikomman kielen jumppaamiseen pitää varata aikaa.

Lontoo

Kun Soile Pietikäinen ja hänen italialainen Paolo-aviomiehensä saivat esikoisensa, tajusivat he olevansa ison haasteen edessä: Miten saada poika oppimaan kunnolla sekä suomea että italiaa – etenkin, kun perhe asuu Englannissa?

”Se ei ollut mikään helppo nakki”, Pietikäinen kertoo kotonaan Etelä-Lontoossa.

Pietikäinen on ammatiltaan sosiologi ja kaksikielisyyden asiantuntija. Hän on nähnyt tutkijana ja yliopisto-opettajana, kuinka helposti kaksikielisten perheiden lasten heikompi kieli surkastuu ja kuihtuu pois.

Kaksikielisissä perheissä kuvitellaan helposti, että molempia kieliä puhutaan yhtä paljon. Se on harhaluulo.

Pietikäinen on luonut käsitteen kaksikielinen kakku. Sen viipaleista näkee, miten eri kielien osuus perheessä jakaantuu.

Kivijalka on vanhempien keskenään puhuma kieli. Sen lisäksi pitää laskea, mitä kieltä vanhemmat puhuvat lapsille, ja lapset keskenään. ”Suomen kielen osuus saattaa jäädä ehkä vain kymmenesosaan perheen viestinnästä.”

Pietikäisen mukaan kielitaitoa pitääkin jumpata koko ajan. Altavastaajakielelle täytyy järjestää suojattua aikaa, jotta se saisi tilaa kehittyä.

Näin tehtiin myös Pietikäisen suomalais-italialaisessa perheessä. Italian kieli oli hallitsevassa asemassa, joten suomi tarvitsi erityistukea. Kun pariskunnan poika ja tytär olivat pieniä, pysyi Pietikäinen aina visusti kotona kun lapset pääsivät koulusta.

”Meillä oli silloin pari kolme tuntia puhtaasti suomenkielistä aikaa. Palasin töihin sitten kuuden jälkeen.”

Sisukkuus palkittiin. Lapset ovat nyt teinejä, ja sekä italia että suomi sujuvat erinomaisesti. Englannin he oppivat koulussa.

Pietikäisen kotonakin näkyy merkkejä monikulttuurisesta taustasta. Keittiön lattiaa koristavat siniset suomalaisen isoäidin kutomat räsymatot. Ulkokengät riisutaan sisään tullessa.

Ruokapöydän ääressä istutaan italialaisilla perintötuoleilla. Kokkausta harrastavan perheen oliiviöljy tulee kymmenien litrojen erissä, ja pizzajauhot 25 kilon säkeissä. Takapihalla on pizzauuni.

Pietikäisen mukaan kielen oppiminen liittyy aina ihmissuhteisiin ja vuorovaikutukseen. Ihmisellä pitää olla tarve oppia ja käyttää kieltä.

”Kieltä oppii vain niin paljon kuin sitä tarvitsee. Siksi kielten opettelu koulussa on vaikeaa.”

Pitkään tutkijana toimineella Pietikäisellä on nykyään oma Bilingual Potential -yhtiö, joka antaa apua monikielisyyden haasteissa. Osa asiakkaista on perheitä, joiden lapsen heikompi kieli on häviämässä.

”Opetan vanhemmille, kuinka vähemmistökielen voi palauttaa takaisin. Tuloksia voi saada nopeastikin, jos lapsen puhumattomuudesta ei ole kulunut liian pitkää aikaa.”

Vain alle puolet asiakasperheistä ovat puoliksi suomalaisia. Suurin osa on perheitä, joissa toinen vanhemmista on englanninkielinen, ja toinen tulee jostain muualta: Ranskasta, Portugalista, Norjasta, Venäjältä.

Esimerkiksi erään ranskalais-venäläisen perheen lapselle Pietikäinen suunnitteli henkilökohtaisen kaksikielisen lukemisen ohjelman, kun lapsi aloitti koulunsa englanniksi.

Britannia on ollut Pietikäisen koti 17 vuotta. Hän on tunnettu hahmo Lontoon suomalaisissa ja pohjoismaisissa kulttuuripiireissä: teatterintekijänä, marttana, festivaalinjärjestäjänä, Suomi-kouluaktiivina ja lasten medialukutaidon kehittäjänä.

Pietikäisen perhe tuntee itsensä lontoolaiseksi, vaikka siteet Suomeen ja Italiaan ovat lujat.

”Emme ole kokeneet olevamme enää ulkomaalaisia.”

Mutta sitten tuli EU-kansanäänestys. Britannian ilmapiiri muuttui ja epävarmuus lisääntyi. Äkkiä vain brexit-leirillä tuntui olevan puheoikeus.

Brexit-päätös oli Pietikäiselle ammatillinen isku, sillä se pani jäihin yrityksen laajentumisen. Muuten häntä ei hiljennetty.

Kun ulkomaalaisista alettiin puhua kasvottomana massana, kokosi Pietikäinen Maahanmuuton kasvot -muotokuvasarjan yhdessä valokuvaaja Minna Rossin kanssa. Malleina oli Britanniassa asuvia pohjoismaalaisia.

”Meidän on saatava osallistua brexit-keskusteluun. Meillä on kuulemisen arvoista sanottavaa muustakin kuin oleskelulupahakemuksistamme.”

Kuka

Savosta Italian kautta Englantiin


 Sosiologi Soile Pietikäinen on Lontoossa asuva kaksikielisyyden tutkija.

 Hänen perusti 2015 Bilingual Potential -yrityksen, joka ratkoo muun muassa monikielisten perheiden ongelmia.

 Pietikäinen teki Koneen säätiön tukeman väitöstutkimuksensa Lontoon yliopistoon kuuluvan Goldsmithsin kasvatustieteen laitoksella.

 Tutkimus käsitteli Lontoossa asuvien suomalaisten lasten äidinkielen kehittymistä tai hiipumista kouluvuosien aikana.

 Pohjois-Savon Kiuruvedeltä kotoisin oleva Pietikäinen luki maisteriksi Torinon yliopistossa Italiassa.

 Pietikäisen perheeseen kuuluvat King’s College Londonissa päihdetutkijana työskentelevä aviomies sekä teini-ikäinen poika ja tytär. Perheen kielet ovat italia, suomi ja englanti.

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  4. 4

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  5. 5

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  6. 6

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  7. 7

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  8. 8

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Säätytalolla muisteltiin presidentti Koivistoa ilolla – Paavo Lipponen vertasi filosofikuninkaaseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää