”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

Valokuvaaja Raisa Kyllikki Ranta teki kirjan lapsettomuuden aiheuttamasta surusta ja pettymyksestä. Lapsettomuudesta puhutaan edelleenkin aivan liian vähän, hän sanoo.

Valokuvassa on luukku, josta kajastaa valo. Se erottaa laboratorion toimenpidehuoneesta. Luukusta ojennetaan alkio. Joskus se tuottaa uuden elämän, joskus syvän pettymyksen, kun raskaus ei ala.

Väestöliiton mukaan noin joka kuudes hedelmällisessä iässä oleva pari kohtaa tahatonta lapsettomuutta. Keskenmenotkin ovat hyvin yleisiä. Lapsettomuutta käsitellään usein lääketieteen näkökulmasta. Mutta miten kertoa siitä, miltä se tuntuu? Miten kuvata siihen liittyvää pettymystä, surua, epätoivoa ja kaipuuta?


Valokuvaaja Raisa Kyllikki Ranta, 37, seurasi viiden vuoden ajan viiden äidiksi tahtovan naisen elämää. Valokuvateos Odotus ilmestyi pari viikkoa sitten Mustan taiteen julkaisemana.

Ranta tapasi ja kuvasi naisia yhdeksän kuukauden välein paikoissa, jotka olivat heidän tarinansa kannalta merkityksellisiä. Naiset hän löysi lapsettomien yhdistys Simpukan kautta sekä vertaisryhmästä.

Kirjassa on paitsi Rannan ottamia valokuvia, myös naisten omakuvia sekä toimittaja Anna Pihlajaniemen kirjoittamia päiväkirjamaisia tekstejä heidän elämästään. Yhdessä kirjan kuvista on tuo toivon ja pettymyksen alkioluukku.


Kuvassa sataa, siksi itkuani ei huomaa helposti. Tässä samassa paikassa, taidekeskus Purnussa, olivat kaksi vuotta sitten minun ja mieheni häät. Vieraita oli noin sata, ylläni itse ommeltu hääpuku. Silloin päätimme, että haluamme tulla äidiksi ja isäksi. Emme tulleet. Hääpäivästä tuli lapsettomuuden vuosipäivä. (ote kirjasta)

Rannan mielestä lapsettomuudesta puhutaan edelleen aivan liian vähän.

”En ole tutkija tai muu asiantuntija, mutta kyllä syy puhumattomuuteen varmaankin häpeään liittyy. Lapsettomuus tapahtuu omassa kehossa ja on siten hyvin intiimiä ja henkilökohtaista”, Ranta sanoo.

Ydinperhekeskeisessä yhteiskunnassa tahtomattaan lapsettomaksi jäävä saattaa myös kokea voimakasta osattomuutta.

Useimmiten lapsettomuus yllättää vanhemmiksi haluavat.

”Me sukupolveni naiset olemme kasvaneet aikana, jolloin ehkäisy ja perhesuunnittelu ovat itsestäänselvyys. Minulla on ollut mahdollisuus valita, etten juuri nyt halua lasta”, Ranta kirjoittaa kirjan esipuheessa.

Perhesuunnittelulla raskauden voi estää, mutta toiseen suuntaan hallinta on vaikeampaa, joskus jopa mahdotonta. Vaikka moni lopulta saa avun lapsettomuushoidoista, on lapsen saaminen edelleen asia, joka on osittain ihmisen ulottumattomissa.

Illuusio siitä, että elämä olisi lasten hankinnankin osalta täysin hallittavissa,on kuitenkin säilynyt, Ranta kirjoittaa.

Ranta joutui itsekin yllättymään.

”Minulla oli elämässäni noin kahden vuoden ajanjakso, jolloin huomasin, että ei sitä noin vain tulla äidiksi”, Ranta kertoo. Hän koki myös keskenmenon.

”Tuntuu hullulla, miten se yllättää, kun raskaaksi tuleminen ei tapahdukaan noin vain”, Ranta sanoo.

Hänestä tuli lopulta äiti kuusi vuotta sitten. Äitiysloman jälkeen Ranta päätti tarttua kameraan.


Kirjan tekemisen myötä Rannan oma kokemus lapsettomuudesta asettui uuteen valoon.

”Oma kokemukseni edustaa enemmänkin keskivertotietä matkalla äidiksi. En tiedä mitään siitä, millaista on olla vuosia lapsettomuushoidoissa tai adoptiojonossa, tai jäädä lopulta kokonaan lapsettomaksi.”

Kaikesta ei pysty kertomaan sanoin. Ranta toi tapaamisiin aiemmin otettuja kuvia ja sanoi naisille, että he voisivat tehdä kuville minkä tahansa teon. Yksi heistä leikkasi kuvastaan vatsan pois. Hänen kohtunsa oli poistettu.

”En olisi itse voinut sitä paremmin kuvalla kertoa”, Ranta sanoo.


Rannan kuvat ovat hiljaisia ja pysähtyneitä, tyhjiä maisemia tai tiiviitä tunteita. Ne yhdistyvät kirjassa myös karuun tilastotietoon. Koskettavat listat kertovat naisten kokemista toimenpiteistä: hoidoista, pistoksista, keskenmenoista, ja – onnekkaiden kohdalla – lapsista.

5 ivf-hoitoa, 10 alkionsiirtoa, 0 raskautta, 15 pettymystä, 0 lasta, lukee yhdessä listassa.

Lapsettomuushoidot vievät naisen rankkaan fyysiseen mankeliin.

Kesken valokuvaprojektin Ranta alkoi odottaa toista lastaan. Se oli kriisi. Ranta kyseenalaisti oikeutensa kuvata koko aihetta. Asian kertominen naisille tuntui hyvin vaikealta.

”Se paljasti, miten monenlaisia tunteita asiaan liittyy, miten vaikea se on. Pahimmillaan lapsettomuus rikkoo perheitä ja ystävyyssuhteita, se voi erottaa.”

Jälkeenpäin Ranta kuuli, että ainakin yksi naisista oli suuttunut Rannalle kunnolla tämän raskausuutisesta. He kuitenkin jatkoivat kuvauksia. Nainen halusi jopa myöhemmin tavata Rannan lapset.


Kamalimpina vuosina olin raivohullu lapsihaaveineni. Hormonihullu. Eläimellinen. En voinut mitään halulleni olla äiti. Haukuin eksän apinaksi, kun hän ei ymmärtänyt, miksi surin varhaista keskenmenoa vielä kolmantenakin päivänä. Nyt mietin, miksi ihmisille on luotu lapsikuume. Kun ei ole keinoa, millä sen saisi pois. Eihän kukaan halua olla hullu. Lopulta kuume meni ohi. (ote kirjasta)

Lapsettomuus­tarinoille kirjoitetaan useimmiten vain kahdenlaisia loppuja – onnellisia ja onnettomia. Onnellisissa saadaan lapsi, onnettomissa ei. Rannan mielestä asia on monisyisempi.

Odotus-kirjan tekoon osallistuneista viidestä naisesta kaksi sai pitkän kirjaprojektin aikana lapsen. Yksi heistä odottaa adoptiolasta. Yksi naisista on sijaisperhevalmennuksessa. Yksi on kasvanut hyväksymään lapsettomuutensa.

Yksi naisista tuli raskaaksi hyvin pian sen jälkeen, kun kuvaukset olivat alkaneet.

”Hänellä oli jo pieni vauva mukana, kun kuvasin häntä toisen kerran. Päätimme kuitenkin jatkaa kuvaamista. Tässäkin näkyi, että elämää ei voi ennakoida. Yritin kertoa aiheesta niin kuin se elämässäkin näyttäytyy, arvaamattomana ja keskeneräisenä”, Ranta sanoo.

Ranta toivoo, että kirja poistaisi lapsettomuudesta koettavaa häpeää ja lisäisi keskustelua aiheesta.

”Kirjan naiset ovat olleet hyvin avoimia ja rohkeita. Toivon, että se kannustaisi muitakin puhumaan kokemuksistaan.”

Yksi naisista kirjoitti näin itselleen syksyllä 2015:

Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä. Että lopetin kaiken ajoissa ennen kuin sinusta ehti tulla ihmisraunio. Anna anteeksi pahat sanani, hirveät tekoni, julmat ajatukseni. Etten riittänyt enkä jaksanut. Anna anteeksi sinä reipas nainen, joka olet selvinnyt niin paljosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia synnytystalkoisiin – kaksikin lasta olisi jo ”huomattava parannus”

  4. 4

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  5. 5

   Kaksi uutta kiinniottoa Turun puukotusjutussa – epäillyt ovat antaneet ristiriitaisia tietoja taustastaan

  6. 6

   Mies kaahasi satasta keskellä Töölöä ja vastaantulevien kaistalla Bulevardilla – autossa oli mukana huumeita ja ladattu käsiase

  7. 7

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Turun puukotuksiin reagoitiin vahvasti mediassa ja somessa – osa meni överiksi, listasimme räikeimmät ylilyönnit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  3. 3

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  8. 8

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  9. 9

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää