Elämä

Menestyvän pelifirman johtaja kielsi pitkät työpäivät ja tekee itse töitä vain rahan takia – ”Jonkun pitää sanoa, että nyt riittää”

Kun peliyhtiö Colossal Orderin toimitusjohtaja Mariina Hallikainen kielsi alaisiaan tekemästä liikaa töitä, hän sai nimen ”luovuuden tappaja”. Naisjohtajan titteliä hän karsastaa. ”Olen ihan vain johtaja, kiitos.”

Oli loppuvuosi 2008, kun 23-vuotias teekkari Mariina Hallikainen sai vanhalta lukiokaveriltaan viestin. Kaveri pyysi kaljalle, koska hän muisteli Hallikaisella olevan ”jotain bisnespuolen opintoja”.

Hallikainen luki kyllä sivuaineenaan teollisuustaloutta. Pääaineena Tampereen teknillisessä yliopistossa hänellä oli kuitenkin säätötekniikka ja tähtäimessä ura ydinvoimalassa. Mikään bisneshai hän ei siis varsinaisesti ollut.

Mutta kaljalle meno toki kiinnosti.

Tapaamisessa Hallikaista odotti yllätys. Tarjolla oli toimitusjohtajan pesti. Lukiokaveri ja kolme muuta nuorta miestä aikoivat perustaa pelifirman ja tarvitsivat jonkun hoitamaan paperi- ja talouspuolta.

Hallikainen ei tiennyt pelialasta juuri mitään – eikä ollut pelaamisesta edes erityisen kiinnostunut.

Hänellä ei ollut sijoittaa yhtään rahaa firman alkupääomaksi, toisin kuin työelämässä jo mukana olleella nelikolla. Talous oli tiukoilla, sillä hän asui alaikäisen siskonsa kanssa kahdestaan, ja sisaruksilla oli rahaa vaativa harrastus: hevoset.

Hallikainen omisti kolme hevosta ja paiski menojen kattamiseksi parhaimmillaan kolmea työtä.

Toimitusjohtajan pestiä ei kuitenkaan tarvinnut miettiä pitkään.

”Pelialalla – tai millä muulla tahansa alalla – tehdään tuote, joka pitää myydä. Ei se ole mitään rakettitiedettä”, Hallikainen, 31, sanoo.

Ja hän on tiimeineen onnistunut tekemään myyvän tuotteen. Colossal Order -yrityksen toissa vuonna julkaistua Cities: Skylines -peliä on myyty jo 3,5 miljoonaa.

Rahattomasta teekkarista on tullut miljoonabisneksen keulakuva.

Opiskeluajan tapaan hevosharrastus nielee kuitenkin edelleen lähes kaikki rahat.

Omaisuuden haaliminen ei Hallikaista kiinnostaisikaan. Hän ei halua omistusasuntoa eikä säästä tai sijoita rahojaan. Mieluummin hän käyttää ne tekemisiinsä nyt.

 

”Minulla on aina ollut töissä motivaattorina raha.”

Johtajuus on tuntunut Hallikaisesta aina luontevalta. Pikku-Mariina ohjasi jo hiekkalaatikolla leikkejä, äiti on kertonut tyttärelleen.

Perhe muutti Hallikaisen lapsuudessa isän työn perässä paikkakunnalta toiselle, aina Indonesiaan saakka. Arki muuttui, kun isä kuoli Mariinan ollessa kuusivuotias. Perhe asettui lopulta Jyväskylään.

Uudessa kotikaupungissa Mariinasta tuli äkkiä kiusattu.

”Ala-aste oli ihan horroria. Minut kiusattiin melkein hengiltä.” Syytä ei koskaan selvitetty.

Onneksi olivat hevoset. Talleilla tuli kavereita, ja harrastus auttoi selviytymään alakouluvuosista.

Hallikainen sai ensimmäisen oman hevosen 13-vuotiaana. Yksinhuoltajan tyttärelle se tarkoitti, että kalliin harrastuksen eteen oli tehtävä myös hommia. Töissä Hallikainen on käynyt 14-vuotiaasta.

”Minulla on aina ollut töissä motivaattorina raha”, hän sanoo. ”Olen perusluonteeltani laiska ja jonkin verran ahne.”

Urahaaveet vaihtelivat juristista verisuonikirurgiin, putkimieheen ja fysiikan opettajaan. Lukiossa Hallikainen valitsi matemaattis-luonnontieteellisen linjan.

Kun ovet fysiikan yliopisto-opintoihin eivät auenneet ensi yrittämällä, Hallikainen muutti suunnitelmia ja pääsi Tampereelle lukemaan automaatiotekniikkaa.

Toimitusjohtajaksi ryhtyessään Hallikainen vaihtoi sitten yliopistokurssejaan pelifirman perustamiseen sopiviksi. Pian työ vei kuitenkin mukanaan. Diplomi-insinöörin paperit jäivät saamatta.


Colossal Orderia on kutsuttu pelialan oudoksi linnuksi. Syy on se, että yritys on valinnut peliensä alustaksi perinteisen tietokoneen.

Colossal Order on kyseenalaistanut yleisen näkemyksen, jonka mukaan kaikkien kannattaa keskittyä nyt mobiilipeleihin, kun käyttö siirtyy yhä enemmän pois tietokoneista. Yritys on noussut omassa lajissaan maailman kärkijoukkoon eikä suunnittele kännykkäpeleihin siirtymistä.

On pari muutakin alan kliseetä, jotka eivät tähän firmaan päde.

Usein ajatellaan, että pelien kehittäminen on aloittelevissa stu­dioissa enemmän elämäntapa kuin bisnes: intohimoista kutsumustyötä, jota voi tehdä kellot ympäri puoli-ilmaiseksi. Devaamiselta ei välttämättä ehdi kotiin edes nukkumaan.

Colossal Orderissa on aina noudatettu 37,5-tuntista työviikkoa. Kun osa tiimistä suunnitteli alkuaikoina tekevänsä 16-tuntisia päiviä ja kantoi toimistolle ilmapatjat nukkumista varten, toimitusjohtaja uhkasi polttaa ne ulkona.

Hän käski kollegansa kotiin suihkuun, syömään ja nukkumaan. Kukaan ei polttaisi itseään loppuun heti alkumetreillä.

Ja kolmas klisee – sen mukaan pelialan kärkityypit ovat tyypillisesti tietysti miehiä. Tässä firmassa kaapin paikan näyttää nainen.

Luovuuden tappaja. Tämän tittelin Hallikainen sai alkuaikoina kollegoiltaan, jotka olisivat halunneet paiskia vielä enemmän hommia.

”Minulle sanottiin, etten ymmärrä pelialan luonnetta. Sanoin, että ihan sama. Kun pelialalla tekijöillä on hirvittävä tarve tehdä kaikki täydellisesti, niin jonkun pitää sanoa, että nyt riittää.”

Hallikaisen ehto mukaan lähtemiselle oli ollut nimenomaan bisnesmäinen ajattelu. Firmalla piti olla heti visio ja strategia: minkälainen yritys halutaan tehdä ja miten se tehdään. Kun käytössä oli vain pieni määrä rahaa, työhön käytetty aika piti suhteuttaa siihen.

Erityisen tärkeää henkilöjohtamisessa on Hallikaisen mielestä se, että työllä on tekijöille merkitys. Merkitys syntyy, kun työntekijät saavat vastuuta, tekevät päätöksiä ja ovat ylpeitä omasta tontistaan. Onnellinen työntekijä on tuottava.

Ulkopuolisia pääomasijoittajia yritys ei ole kaivannut. Perustajien valtaosin omistama firma saa tehdä omat ratkaisunsa vapaasti.

Suomalaisen pelialan avointa mentorikulttuuria Hallikainen kiittää. Kun tiimi aloitteli toimintaansa, se sai kokeneemmilta tekijöiltä auliita neuvoja aina johtajia myöten.

Nyt Hallikaisesta itsestään on tullut roolimalli. Toimitusjohtaja jakaa mielellään omia kokemuksiaan.

 

”Olen ihan vain johtaja, kiitos.”

Suhde naisjohtajuuteen on hänelle kimurantti kysymys. Hän on nimenomaan naisjohtajana esillä agentuuritoimisto Keksin ja Keskuskauppakamarin yhteiskampanjassa, joka esittelee 365 menestyjänaista.

”Sukupuoleni on hyvin epäoleellinen asia siinä, mitä teen”, Hallikainen sanoo.

”Olen ihan vain johtaja, kiitos. Ei tittelissäni lue sukupuoltani.”

Hän on silti johtaja vahvasti miesvaltaisella alalla. Toissa vuonna tehdyn kansainvälisen selvityksen mukaan kolme neljästä pelialan työntekijästä on miehiä. Koodareista naisia on vain viisi prosenttia.

Hallikainen leikki jo pienenä poikien kanssa. Automaatiotekniikan 138 vuosikurssilaisesta naisia oli aikoinaan vain yhdeksän. Hän ei ennen kiinnittänyt tällaisiin seikkoihin juuri huomiota. Hän arvioi kasvaneensa jonkinlaisessa kuplassa. Rooleja ei määritelty sukupuolen mukaan, vain osaaminen ratkaisi.


Menestyksen myötä toimitusjohtaja on kuitenkin tajunnut, että keskustelua sukupuolten välisestä tasa-arvosta tarvitaan yhä Suomessakin.

”Tärkeää on, että nuoret tytöt ja heidän vanhempansa näkevät, että naiseus ei nyt ainakaan estä johtajaksi nousemista tai johonkin ammattiin ryhtymistä. Kotoahan nämä asenteet paljon tulevat.”

Hän korostaa, että tasa-arvo on sukupuolta laajempi sosiaalipoliittinen kysymys: se tarkoittaa esimerkiksi, että myös vähävaraisista perheistä pitää olla mahdollisuus ponnistaa. Jos yliopistokoulutus olisi Suomessa maksullista, leskeksi jääneen yksinhuoltajan tytär ei luultavasti olisi päätynyt teekkariksi.

”Todellinen tasa-arvo meillä on silloin, kun taustasi ei määritä sitä, mitä sinusta voi tulla.”

Toissa vuoden hittipeli on toistaiseksi taannut Colossal Orderille kassavirran. Yritys keskittyy yhä peliin: ulos on tulossa neljäs lisäosa.

Pitkän tähtäimen suunnitelma on, että kehitteillä olisi kaksi peliä samanaikaisesti. Nyt firman talousluvut ovat riippuvaisia yhdestä pelistä ja sen julkaisuajankohdasta.

Työntekijät ovat saaneet osansa menestyksestä ”järjettöminä” bonuksina. Hallikainen itse on käyttänyt ylimääräiset rahat hevoseen, uuteen kuorma-autoon ja auton varastotilaan. Pikkusisko kilpailee yhä esteratsastuksessa, ja Hallikainen toimii sponsorina. Myös vanha Honda Civic vaihtui parempaan.

Haaveissa on vieläkin parempi kaupunginrakennuspeli. Jos se menestyisi, Hallikainen hankkisi vintage-urheiluauton – ja siskolleen sellaisen hevosen, jolla pääsee hyppäämään entistä korkeammalle.

 

Mariina Hallikainen

Kuka?

 Tamperelaisen Colossal Order -peliyhtiön 31-vuo­tias toimitusjohtaja, perustajajäsen ja osaomistaja. Tekniikan kandidaatti asuu yksin Hervannassa työsuhdeasunnossa, joka on sataneliöinen kattohuoneisto. Omistaa kaksi hevosta ja käy talleilla päivittäin.

Mistä tunnetaan?

 Hallikaisen pyörittämä yritys kasvoi miljoonabisnekseksi vuonna 2015, kun sen kolmannesta pelistä tuli myyntimenestys. Toimitusjohtaja on sen jälkeen ollut mukana esimerkiksi Naisjohtajat esiin! -kampanjassa.

Mistä ei tunneta?

 Kuuntelee lähinnä metallimusiikkia mutta fanittaa salaa Antti Tuiskua. Erityisesti Hallikaiseen uppoaa Rahan takii -kappale.

Fakta

Colossal Order


 Vuonna 2009 perustettu tamperelainen peliyritys.

 Viidestä perustajasta on yhä mukana kolme: toimitusjohtaja Mariina Hallikainen, pääkoodari Antti Lehto ja graafikko Antti Isosomppi. Kolmikko omistaa valtaosan yrityksestä, ja kaik­kiaan omistajia on 9. Työntekijöitä on 18.

 Hittituote on 2015 julkaistu kaupunginrakennuspeli Cities: Skylines. Peliä myytiin ensimmäisenä vuorokautena yli 250 000, ja se kuului maailman suurimman digipelikaupan Steamin myydyimpiin peleihin vuonna 2015.

 Menestyspelin julkaisuvuonna yhtiön liikevaihto kasvoi yli kymmenkertaiseksi, 6,2 miljoonaan euroon. Viime vuonna se oli 4,4 miljoonaa. Liikevoittoa Colossal Order teki viime vuonna 2,9 miljoonaa euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Johtaminen
 • Peliala
 • Naisjohtajat
 • Työelämä
 • Yrittäjyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  2. 2

   Suomalainen Siru Laine seuraa Barcelonan tapahtumia työpaikkansa ikkunasta: ”Ihmisiä juoksi ja kiljui ulkona jonkinlaisessa yleispaniikissa”

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  5. 5

   Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”

  6. 6

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Demarien gallup-luvut ovat pohjanoteeraus, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar – ”Jos kurssi ei muutu, puoluejohdon asema on arvioitava uudelleen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää
  Uusimmat