Valikko
Elämä

”Kukaan ei ole paha syntyessään” – Tiina Rantanen tuntee niin rikosten tekijät kuin uhritkin

Heikommassa asemassa olevien auttaminen on kiinnostanut Tiina Rantasta aina. Viimeiset parikymmentä vuotta hän on työskennellyt Rikosuhripäivystyksessä.

”Tuo on minun työtäni”, ajatteli opiskelija Tiina Rantanen seminaarissa, jossa esiteltiin Rikosuhripäivystyksen toimintaa.

Rantanen toimi opintojensa ohella vapaaehtoisena rikosten sovittelijana ja istui seminaarissa Helsingissä. Oli kevät 1996 ja puhujana Englannin rikosuhripäivystyksen johtaja Helen Reeves, joka kertoi toiminnasta Suomessa. Rantanen sai kuulla, että Helsingin, Tampereen ja Oulun jälkeen toimintaa oli tarkoitus ulottaa Turkuun.

”Se oli kohtalo. Minulla oli vain nippu papereita muovitaskussa, kun kaksi kuukautta myöhemmin perustin toiminnan Turkuun.”

Heikommassa asemassa olevien auttaminen on kiinnostanut Rantasta aina.

Oppikoulun jälkeen hän pyrki mielisairaanhoitajaksi. Ensimmäinen kerta ei tuonut tulosta, joten hän meni lukioon ja yritti uudestaan. Se onnistui. Työ paljastui kuitenkin toiseksi, mitä Rantanen oli kuvitellut.

”Sairaala oli niin byrokraattinen paikka, etten halunnut jatkaa. Ymmärsin olevani henkeen ja vereen järjestötyöntekijä.”

Eräällä tauolla Rantanen luki lehdestä, että paikallinen poikakoti etsi sijaista. Hän haki paikkaa ja jäi sille tielle kymmeneksi vuodeksi.

Töiden ohella Rantanen opiskeli sosiaalikasvattajaksi ja sosionomiksi – ja ehti toimia miehensä kanssa myös tukiperheenä itsenäistyville nuorille.

”Poikakodissa olin tekemisissä rikosten tekijöiden kanssa. Opiskeluvaiheessa sovittelijana tapasin sekä rikollisen että uhrin. Sitten siirryin uhripuolelle.”

Parikymmentä vuotta sitten Rikosuhripäivystyksessä eli Rikussa asiakkaisiin suhtauduttiin vielä toisin kuin nyt, kertoo Rantanen. Kun toiminta oli uutta, asiakkaiden puolesta tehtiin paljon – ehkä liikaakin.

”Nyt autamme asiakasta tekemään itse emmekä kanna häntä. Se on tärkeä muutos, joka tukee ihmisen omia voimavaroja. Rikoksen uhrista ei saa tehdä kyvytöntä.”

Tietoa tarvitaan esimerkiksi siitä, kattaako kotivakuutus oikeusturvan ja milloin on oikeutettu saamaan maksuttoman asianajajan.

Rantasen mukaan suomalaisilla on huono käsitys siitä, miten rikosprosessi etenee ja kauanko se kestää. Tv-sarjojen perusteella amerikkalaiset oikeustavat tunnetaan, mutta ei omia.

Syy on se, ettei näitä asioita mietitä ennen kuin jotain tapahtuu. Riku kouluttaa ja käy esitelmöimässä kouluilla, mutta esimerkiksi messuilla esiintyminen ja ihmisten tavoittaminen on tuuleen huitomista.

”Kukaan ei halua profiloitua mahdolliseksi rikoksen uhriksi ja ottaa meidän korttia jääkaapin oveen varmuuden vuoksi. Uhreina pidetään aina joitain muita.”

Jos päivät – ja vuodet – toistensa jälkeen kuluvat pelkästään negatiivisten asioiden parissa, miten ihmeessä sitä voi jaksaa kyynistymättä?

Rantasen mukaan työ ei missään nimessä ole pelkästään negatiivista, vaan jokaisen ihmisen selviytyminen on hieno kokemus. Lisäksi hän on kehittynyt siinä, ettei vie töitä kotiin. Myös matkustelu – aiemmin perheenä ja nyt miehen kanssa – auttaa ottamaan etäisyyttä.

Kyynistymisen sijaan Rantanen on oppinut paljon.

”Kukaan ei ole paha syntyessään. Vuodet poikakodissa olivat tämän ymmärtämisen kannalta tärkeitä. Kaikkia ihmisiä on mahdollista auttaa, tiedon lisäksi myös kuuntelemalla”, hän sanoo.

”Uusien hankkeiden ja palvelujen ansiosta olen koko ajan taitojeni äärirajoilla, ja se tekee työn mielenkiintoiseksi. Tämä on ensimmäinen vuotemme täysin valtion rahoittamana, joten resursseja on aiempaa enemmän.”

Rantanen kuitenkin myöntää maailmankuvansa muuttuneen. Vaikka hän ei elä pelossa, työ on vaikuttanut turvallisuuden tunteeseen.

”Rikos vie ihmiseltä perusluottamuksen, eikä se palaudu täydellisesti. Olen kuullut lukemattomia tällaisia tarinoita, ja niillä on heijastusvaikutusta.”

Moni asia on Suomessa hyvin, mutta ei tarpeeksi. Netissä tapahtuvat huijaukset ja ahdistelut sekä seksuaalirikosten määrä ovat kasvussa. Se huolestuttaa Rantasta. Niiden vuoksi yhtey­denottoja tulee paljon.

Hän toivookin, ettei ihmisten välinpitämättömyys toisia kohtaan kasvaisi. Tilastojen mukaan rikollisuus kokonaisuudessaan on laskussa, mutta Rantanen on silti mietteliäs.

”Lisääntyykö pienempi rikollisuus niin, ettei tapauksista edes ilmoiteta, ja hyväksymmekö sen, ettei yhteiskunnan tarvitse puuttua niihin?”

Kuka?

Tiina Rantanen


  Mielisairaanhoitaja, sosiaalikasvattaja, ylemmän ammattikorkeakoulu­tutkin­non suorittanut sosionomi, seksuaalineuvoja ja seksuaalista väkivaltaa kokeneiden ryhmäohjaaja.

  Rikosuhripäivystyksen Lounais-Suomen aluejohtaja sen perustamisesta kesällä 1996 asti.

  Työskentelee eri­tyisesti seksuaalista väkivaltaa koke­neiden kanssa ja on Turun seksuaaliväkivallan ehkäisy -työryhmän puheenjohtaja.

  Harrastaa krav maga -itsepuolustuslajia ja matkustamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilö
 • rikosuhripäivystys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  3. 3

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  6. 6

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan

  7. 7

   Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

  8. 8

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  9. 9

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  10. 10

   Palkkaus on poliittista ja sukupuolittunutta – vielä 70-luvulle tultaessa ajateltiin, että naisille tulee maksaa vähemmän palkkaa kuin miehille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ainakin 17 kuollut kerrostalon romahdettua Intian Mumbaissa
  3. Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa
  4. Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan
  5. Aitajuoksun nuorten EM-mitalisti Viivi Lehikoinen hätkähdytti rajulla ennätys­parannuksellaan – ”Raainta lajiharjoittelua ei ole tehty kuin parit treenit”
  6. Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia
  7. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  8. Tunti sitten
  9. Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi
  10. Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”
  11. Suomi pehmentää Putinin vierailua Punkaharjun maisemilla, mutta Venäjän presidentti suhtautuu pehmeään valtaan kuten kansalais­järjestöihin – vihamielisesti
  12. Terveystiedon googlaus on niin helppoa, että yhä useampi pelkää sairastavansa jotain vakavaa – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista
  13. Näytä lisää