Elämä

Bloggaaja ja seksuaali­terapeutti kävivät läpi seksuaalihistoriansa – Nyt he kertovat, miksi oman seksielämän pohtiminen olisi tärkeää jokaiselle

Sami Minkkinen ja Marja Kihlström kertovat avoimesti esimerkiksi pettämisestä ja kömmähdyksistä sängyssä.

”Eka pornolehteni oli Anttilan kuvasto, josta katselin alusvaatekuvia salaa.”

Näin kirjoittaa bloggari Sami Minkkinen uudessa kirjassaan, jonka hän on kirjoittanut yhdessä seksuaaliterapeutti Marja Kihlström kanssa. Pannaan menemään -kirjassa he käyvät avoimesti läpi omat seksuaalihistoriansa.

Lukijasta se tuntuu välillä tirkistelevältä ja kiinnostavalta, välillä vähän vaivaannuttavalta. Harvoin kuulee yhtä avointa tilitystä siitä, miksi tulikaan petettyä kumppaniaan tai siitä, miten sängyssä ei seiso tai kuinka kesken petipuuhien kajahtaa pieru.

Seksuaaliterapeutti Kihlström halusi omalla tarinallaan osoittaa, että terapeuttikin on ihminen.

”Kun kirjoittaa auki seksuaalihistoriansa, siinä näkyy ihmisyys. Vaikka olemmekin kaikki uniikkeja, tarinoissa on aina paljon myös universaaleja kohtia, joihin moni pystyy samastumaan.”

Kirjan tekstit on muokattu teksteistä, jotka ovat aiemmin ilmestyneet Minkkisen Havaintoja parisuhteessa -blogissa ja Kihlströmin Puhu muru -blogissa. Lisäksi kirjassa kerrotaan yleisesti seksuaalisuudesta eri elämänvaiheissa.

”Me veimme rakkauden leikit uudelle tasolle, ja yhteinen hullutuksemme oli tehdä tuhmuuksia milloin missäkin. Kiinnijäämisen riski luo ihan uudenlaisen vimman.”

Nän Kihlström kuvailee erästä suhdettaan.

Kihlström ymmärsi omaa historiaa pohdittuaan, että hänen myönteinen suhtautumisensa seksuaalisuuteen on saanut perustansa jo lapsuudessa. Sillä on vaikutuksensa, miten perheessä suhtaudutaan seksuaalisuuteen liittyviin asioihin.

”Kun minulla alkoi kuukautiset, äiti kaappasi syliin ja sanoi, että nyt juhlitaan.”

Kihlströmin mielestä oman seksuaalihistorian pohtiminen on tärkeää, koska sen avulla oppii ymmärtämään itseään ja sitä, miksi nykyään käyttäytyy miten käyttäytyy.

Samaa sanoo Minkkinen. Hän ryhtyi jo ennen kirjan tekoa käymään läpi menneisyyttään, kun huomasi parisuhteidensa toistavan aina samoja kuvioita.

”Piti pysähtyä miettimään, mistä se johtuu. Ja mieluummin katsoin peiliin kuin syytän toisia.”

Kihlströmin suurimpia oivalluksia oman seksuaalihistoriansa pohtimisessa on ollut armollisuuden oppiminen. Hän kantoi pitkään syyllisyyttä siitä, että päätti aiemman suhteensa tökerösti jättämällä sormuksen pöydälle ja lähtemällä.

”Nyt näen sen parikymppisen tytön, joka ei vain osannut toimia muuten. Vaikka teinkin väärin, en ehkä vain pystynyt silloin parempaan.”

”Joskus öisin olin niin väsynyt ja surullinen, että avasin verhot ja katsoin tähtiä ja itkin, mutta en osannut pyytää käsiä ympärilleni enkä ymmärtänyt niitä itsekään tarjota.”

Näin Minkkinen kuvailee kirjassa elämänvaihettaan, joka lopulta päättyi pettämiseen.

Etenkin pettämisestä kirjoittaessaan Minkkistä pelottaa, mitä ihmiset kommentoivat blogiin. Palaute on kuitenkin ollut yllättävän positiivista: vihdoin joku uskaltaa kirjoittaa vaikeastakin aiheesta.

”Ihmiset ovat rikkinäisiä, minäkin. Jos sitä ei uskalla sanoa, pysyykin rikkinäisenä. Kun kirjoitan vaikeista aiheista, kokoan samalla itseäni.”

Minkkinen on tehnyt tietoisen päätöksen olla mahdollisimman avoin.

”Uskon vihdoin ja viimein sellaiseen maailmaan, joka olisi mahdollisimman avoin ja rehellinen. Suomessa on pitkään eletty kulttuurissa, jossa ongelmat ja vaikeat aiheet piilotetaan. Se ei johda mihinkään.”

”Välillä huiputamme lapsia varastaaksemme aikaa rakkaudelle uusin keinoin.”

Minkkistä ja Kihlströmiä ei hävetä avata omia seksielämiään kaikelle kansalle. He kannustavat muitakin kehtaamaan enemmän. Kirjaa ei jokaisen tarvitse kirjoittaa, mutta edes kumppanin kanssa olisi hyvä uskaltaa puhua omasta seksuaalisuudestaan.

”Itseensä ja elämäänsä voisi suhtautua lempeämmin, ja sitä kautta oppia puhumaan edes oman kumppaninsa kanssa seksuaalisuudesta”, Kihlström sanoo.

Minkkinen ja Kihlström käsittelevät blogeissaan myös omia parisuhteitaan. Kumpikaan ei kysele julkaisulupia puolisoiltaan, eikä sanomista ole tullut. Molemmilla on kuitenkin jotain, mistä he eivät kirjoittaisi.

”Riitoja en ala julkisesti setvimään. Jälkikäteen saatan palata vaikkapa siihen, miltä riita on tuntunut”, Kihlström sanoo.

Minkkinen taas ei halua kertoa blogissaan esimerkiksi lapsistaan kovin tarkkaan. Hänellä on 11-vuotias tytär edellisestä liitosta ja kolme viikkoa vanha tytär nykyisestä liitosta.

Oman seksuaalihistorian läpikäyminen kannattaa

Sekä Minkkinen että Kihlström kehottavat jokaista miettimään omaa seksuaalihistoriaansa. Tosin Kihlström puhuu mieluummin rakkauden poluista.

”Se on parempi termi, koska seksuaalisuus liitetään usein pelkästään seksiin.”

Pelkästä seksistä ei ole kyse. Kihlströmin mukaan seksuaalisuus alkaa rakentua jo vauvana.

”Miten vauvaa kehutaan, katsotaan ja kosketaan hellästi? Se kaikki rakentaa pikkuhiljaa ihmisen seksuaalisuutta.”

Seksuaalisuus kehittyy läpi elämän. Menneisyyttään läpikäymällä saa eväitä itsensä ymmärtämiseen ja siihen, miksi käyttäytyy kuten käyttäytyy.

Alkuun pääsee kysymällä seuraavat kysymykset itseltään:

1) Lapsuus: Millainen oli lapsuuden perheesi ja ilmapiiri siellä? Miten seksuaalisuus näyttäytyi siellä?

2) Nuoruus: Millaiset ensimmäiset kokemuksesi ihastumisesta ja rakastumisesta olivat? Entä seksistä?

3) Nykyisyys: Miten suhtaudut seksuaalisuuteen tällä hetkellä? Millainen merkitys seksuaalisuudella on tällä hetkellä?

Jos aihe alkoi kiinnostaa enemmän, Minkkisen ja Kihlströmin kirjasta löytyy kattavampi kysymyslista pohdittavaksi. Kysymyslistoja löytyy myös netistä googlaamalla sana seksuaalianamneesi, tai esimerkiksi täältä.

Jos jokin asia ryhtyy vaivaamaan, Kihlström neuvoo kääntymään seksuaaliterapeutin puoleen. Apua voi lähteä hakemaan esimerkiksi Sexpo-säätiöstä, joka tarjoaa maksutonta neuvontaa. Varsinainen terapia on Sexpossakin maksullista.

”Ei koskaan pidä uskoa ajatukseen, että rakkaus on vain tyytymistä vallitsevaan tilanteeseen. Kyllä sen sydämessään tuntee, kun on oikealla pysäkillä.”

Kursivoidut kohdat ovat otteita Marja Kihlströmin ja Sami Minkkisen kirjasta Pannaan menemään – Kaksi tarinaa rakkaudesta (Kosmos 2017)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksi
 • Seksuaalisuus
 • Parisuhde

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

  2. 2

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  3. 3

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  4. 4

   Raketti-Madsen poliiseille heti sukellusveneen uppoamisen jälkeen: ”En muista, mikä oli toimittajan sukunimi”

  5. 5

   Jonna Tervomaan video joutui sensuurin kohteeksi – lapsinäyttelijän kasvoihin maalattu ”Bowie-salama” piilotettiin raastuvan pelossa

  6. 6

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  7. 7

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  8. 8

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  9. 9

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  10. 10

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  5. 5

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  11. Näytä lisää