Elämä

Ystävyys on kuin parisuhde, ja siitä voi myös erota – Mutta milloin ystävyyttä kannattaa hoitaa?

Tiina Arponen ja Anna Pekkanen vaalivat ystävyyttään päivittäin. Huonommin kävi Saijalle, jonka ystävä katkaisi ystävyyssuhteen kokonaan.

Valokuvassa näyttää, että sovituskopin peilin edessä seisoo vaalea nutturapää.

Tarkemmin katsoen huomaa, ettei mitään peiliä olekaan. Kuvassa on kaksi nutturapäätä samanlaisissa vaatteissa, vatsat vastakkain – ja he nauravat leveästi.

Tiina Arposesta ja Anna Pekkasesta napattu otos ei ole arkistojen aarre lapsuudesta, sillä nykyiset parhaat ystävät eivät tunteneet toisiaan lapsina. He ovat tutustuneet aikuisina, ja suhde on syventynyt vuosien myötä.

Arponen, 37, ja Pekkanen, 28, asuvat nykyään eri kaupungeissa. Heidän elämäntilanteensakin ovat erilaiset: Arponen elää sinkkuna ja asuu kolmen lapsensa kanssa Helsingissä, Pekkanen viihtyy kymmenen vuotta kestäneessä parisuhteessaan Tampereella. Pekkasella ei ole lapsia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

He jos ketkä ovat hyviä kertomaan, miten ystävyyttä hoidetaan.

Arponen ja Pekkanen tapasivat ensimmäisen kerran, kun he aloittivat vuonna 2008 työt tamperelaisessa vaatekaupassa. Ikäerosta huolimatta heillä natsasi heti. Kaksikon työvuorot menivät herkästi vitsailuksi ja pelleilyksi.

Pian keksittiin yhteinen harrastus: Arponen ja Pekkanen pukeutuivat samanlaisiin asuihin, ottivat kaksoisolentojen kohtaamisesta valokuvan ja tallensivat sen kavereidensa iloksi Facebookin kuvakansioon nimeltä Anna ja Tiina seikkailee.

Sieltä on peräisin myös kuva sovituskopissa nauravista nutturapäistä.

”Ystävyytemme syveni etenkin vuoden 2011 aikana. Silloin Anna asui ulkomailla opiskelijavaihdossa, ja minä olin toisen lapseni kanssa äitiyslomalla. Juttelimme paljon Skypessä. Kun palasimme vuoden jälkeen töihin, olimme samalla viivalla, vaikka olimme olleet eri syistä pois. Se oli tärkeää”, Arponen sanoo.

Työkuviot yhdistävät heitä edelleen: Pekkanen on tuore yrittäjä, Arponen kirjoittaa blogia ja tekee sisällöntuotantoa perhevapaansa ohessa.

”Sinä ymmärrät minua yhdestä sanasta. Jos vaikka sanon puhelimessa, että ’popcornia’, tiedät heti, että minulle on tapahtunut sellaista, minkä kertomiseen menee pitkä aika”, Arponen sanoo Pekkaselle.

Mediassa ja kirjakaupan tietohyllyillä annetaan runsaasti vinkkejä siihen, kuinka yhteyttä omaan puolisoon voi kohentaa kiireisenkin arjen keskellä. Sen sijaan ystävyyden hoitamisesta puhutaan harvemmin.

Väestöliiton psykoterapeutti, psykologi Anna Salmi tietää syyn: Suomen kaltaisessa länsimaisessa yhteiskunnassa kaiken perusyksikkö on parisuhde. Yhä edelleen ja huolimatta siitä, että parisuhteet ovat keskimäärin lyhentyneet, tai siitä, että aiempaa useampi asuu nykyään yksin.

”Aikuisiän ystävyyssuhteita ei ole tutkittu lainkaan niin paljon kuin parisuhteita, vaikka monissa ystävyyssuhteissa on samanlaisia kiintymyssuhteen elementtejä kuin parisuhteissa”, Salmi sanoo.

Milloin ystävyyttä pitäisi havahtua hoitamaan? Salmen mielestä yksi konkreettinen merkki hoitamisen tarpeesta on se, jos ei enää tiedä, mitä ystävälle kuuluu.

Silloin hyötyä saattaa olla pienistä arkipäivän teoista, jotka Salmen mukaan ovat usein riittävää hoitoa ystävyydelle.

Iltakävely ystävän kanssa voimistaa suhdetta ja lisää sitoutumista ystävään. Tekstiviestit kertovat, että täällä ollaan, vaikka ei ehdittäisi tapaamaan. Syntymäpäivän lisäksi voi huomioida toisen nimipäivän.

”Arkiset rutiinit ovat tekoja, joilla läheisyyden tunnetta voi säädellä koko ajan. Tärkeintä olisi, että molemmille syntyisi mahdollisimman usein kokemus siitä, että on toiselle tärkeä.”

Suhteen hoitamista on sekin, että molemmat avautuvat ongelmistaan toiselle tasapuolisesti.

”Suhde syvenee, kun molemmat voivat olla tarvitsevia suhteessa toisiinsa ja myös tarvittuja ystävän puolelta.”

Arponen ja Pekkanen tapaavat toisiaan kasvotusten noin kerran kuukaudessa. Viestejä he vaihtavat monta kertaa päivässä. Heille viestittely on tärkein tapa pitää yhteyttä toiseen yllä.

Usein toiselle lähtee viittaus yhteiseen sisäpiirivitsiin tai valokuva omituisesta asiasta, johon jompikumpi on törmännyt kaupungilla.

Arponen ja Pekkanen myös soittelevat, ja kerran vuodessa he matkustavat yhdessä ulkomaille.

Ystävyyden huippuhetkiä ovat tavalliset viikonloput, joina Arponen ja Pekkanen tapaavat. Silloin Arposen lapset ovat usein isällään, ja Arposella ja Pekkasella on mahdollisuus juhlia yhdessä. Seuraavana päivänä köllötellään sohvalla puimassa edellistä iltaa ja muita kuulumisia.

”Köllöttelemme yhdessä sohvalla myös niinä kertoina, kun Tiinan lapset ovat kotona. Se on ihan yhtä kivaa. Tapaamiset lataavat patteria, jonka voimalla jaksaa taas arjen. Yhteydenpito toiseen ei ole rasite vaan henkireikä”, Pekkanen sanoo.


Mutta entäs, jos ystävyys tuntuu rasitteelta?

Jos suhde ystävään on kovin kuluttava, hankala ja pääosin konfliktien sävyttämä, itseltään kannattaa kysyä, onko suhdetta järkevää pitää yllä, psykoterapeutti Anna Salmi neuvoo.

”Mutta on tärkeää huomata, että ystävät voivat ajautua huonoille kommunikaation kehille siinä missä puolisotkin. Erilaisissa tavoissa toimia ei ole välttämättä kyse siitä, että suhde itsessään olisi mahdoton.”

Jos huomaa, että etäisyys on kasvanut ja tilanne vaivaa, Salmi kehottaa ottamaan tilanteen rohkeasti puheeksi. Ystävyyden suurin uhka eivät nimittäin ole erilaiset tavat vaan puhumattomuus.

Ystävälle voi sanoa, että huomaan meidän etääntyneen ja että minulla on siitä kurja olo, Salmi neuvoo.

Kaikki eivät niin tee.

”Jos ystävä ei soita hetkeen, tilannetta saatetaan lukea niin, että oma seura ei kiinnosta tai että toinen ei enää välitä. Hankalassa tilanteessa ystävä saatetaan päästää pois omasta elämästä luultavasti helpommin kuin parisuhteen kohdalla tehtäisiin.”

Usein elämäntilanteiden mukaan vaihtelee, kuinka paljon tarvitsee ystävältä tukea ja läsnäoloa. Jos itse tarvitsisi enemmän kuin toinen, suhde voi tuntua epätasapainoiselta.

”Erot tarpeissa saattavat tulla esille, kun toinen vaikka alkaa seurustella tai saa lapsen. Jos tuntee tulleensa ystävän hylkäämäksi, kokemus voi ymmärrettävästi olla niin kivulias, että ihminen vetäytyy suhteesta.”

Kolmekymppinen Saija tietää, mihin puhumattomuus ystävien kesken voi johtaa. Pari vuotta sitten Saijan ystävä ilmoitti, että suhde Saijaan ahdistaa, koska tämä ei tunnu välittävän ystävästä kuten ystävä hänestä.

”Hän sanoi että hänen täytyy miettiä, haluaako hän minua elämäänsä ylipäätään”, Saija kertoo.

Ystävykset olivat tunteneet lapsesta saakka, ja Saijan mielestä suhde oli säilynyt läheisenä. Ilmoitus suhteen ongelmista tuli hänelle yllätyksenä, vaikka ystävyyteen oli kuulunut riitojakin.

Saijan tunteet vaihtelivat pelästyksestä vihaan, vihasta itsesyytöksiin. Lopulta hän hakeutui puhumaan olostaan työterveyspsykologille.

Tämän vuoden puolella ystävä yllättäen pyysi, että Saija tulisi hänen kanssaan terapeutin vastaanotolle. Kasvokkaisen kohtaamisen vuoksi Saijasta tuntui viimein siltä, että asia on loppuun käsitelty.

”Koin pitkään suurta vääryyttä siitä, että minut oli noin vain jätetty, ja häpeää siitä, että niin oli käynyt. Olisin toivonut, että ystävä olisi jaksanut käsitellä kokemansa ongelmat minun kanssani tai edes pysynyt rinnallani yli pahimman sokkivaiheen, joka hänen ilmoitustaan seurasi.”

Eri tutkimuksissa on päädytty siihen, että keskimäärin ihmisellä on noin viisi läheistä ystävää, ja niin taitavat asiat olla myös monilla suomalaisilla.

Kun Väestöliitto joitakin vuosia sitten kysyi ystävien määrää suurilta ikäluokilta ja näiden lapsilta, selvisi, että suurilla ikäluokilla ystäviä oli keskimäärin 6,2 ja heidän lapsillaan 4,9.

Sitäkin on tutkittu, mitä ystäviltä odotetaan: usein lojaalisuutta, salaisuuksien pitämistä, avuliaisuutta, nautinnollista yhdessäoloa – ja sitä, että toinen on ajatuksiltaan ja kiinnostuksenkohteiltaan jokseenkin samanlainen kuin itse on.

Tiina Arposella ja Anna Pekkasella on kummallakin monia hyviä ystäviä toistensa lisäksi. He ajattelevat, että ystävän ei tarvitse olla kaikessa samanlainen tai samaa mieltä kuin itse on, eikä edes parhaan ystävän kanssa tarvitse pyrkiä jakamaan kaikkea.

Eräänlaista ystävyyden hoitoa on sekin, että höllentää välillä vaatimuksistaan toista kohtaan.

Esimerkiksi: vaikka Arponen ja Pekkanen käyvät molemmat joka vuosi Helsingissä Flow Festivalilla, he eivät mene tapahtumaan yhdessä vaan kumpikin omien kavereidensa kanssa. Festarialueella moikataan jos tavataan.

”Minusta yhteinen aallonpituus riittää, ja muu on kiinni siitä, että yrittää parhaansa mukaan ymmärtää toista. Tuntuisi hassulta, että loukkaantuisin vaikkapa siitä, jos Tiinalla on sellainen tilanne, ettei hän ehdi nähdä minua. Ystävänä minun tärkein tehtäväni on haluta yrittää asettua Tiinan asemaan”, Pekkanen sanoo.

Käytännössä yritys asettua toisen asemaan on näkynyt avussa, jota vuosien varrella on annettu molemmin puolin.

Vaikkapa silloin, kun Arposen perhe sairasti rajua vatsatautia, Pekkanen kävi tuomassa oven taakse kassillisen ruokaa. Niihin aikoihin ystävykset asuivat vielä Tampereella, joten Pekkasen oli helppoa piipahtaa Arposen luona matkalla töihin.

Tauti tosin oli niin pahana, että ovea ei kannattanut avata tartuntariskin takia, eikä Pekkanen päässyt toivottamaan paranemisia kasvotusten.

Sillä kerralla kassillinen maitoa, leipää ja pinaattikeittoa puhui ystävän puolesta.

Saijan nimi on muutettu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ystävyys
 • Ihmissuhteet
 • ystävä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  2. 2

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  3. 3

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  6. 6

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  7. 7

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  8. 8

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  9. 9

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  10. 10

   Fafa’s kasvoi kioskista 16 ravintolan ketjuksi – perustaja Doron Karavani yrittää nyt viedä falafelinsa Tukholmaan ja Lontooseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää