Anni Linnavirta kärsi iho-ongelmista kunnes löysi marjat ja päätti tehdä niistä bisnestä

Kosmetiikkayritys Naviterin toimitusjohtaja Anni Linnavirta haluaa saada suomalaiset arvostamaan marjoja ja käyttämään niitä myös ihonhoidossa.

Kesällä 2010 Anni Linnavirta nautiskeli marjapiirakkaa mökillä Padas­joella. Hän oli taas viettänyt kesää kasvien parissa: uuttanut nokkosia, kerännyt piharatamoita ja kokeillut, voisiko voikukilla hoitaa kutisevaa ihoa.

”Katsoin piirakkaa ja tajusin, että siinä se vastaus oli, marjoissa. Olin jo pidempään yrittänyt löytää punaista lankaa kehitteillä oleviin ihonhoitotuotteisiin. Olin kuin uskontoon herännyt, kun rupesin tutkimaan marjojen ravintosisältöä”, Linnavirta sanoo.

Nyt Herttoniemen teollisuus­alueella Itä-Helsingissä on kosmetiikkayritys Naviterin tehdas, jossa suomalaisista marjoista ja yrteistä tehdään erilaisia ihon- ja hiustenhoidon tuotteita. Anni Linnavirta on Naviterin toimitusjohtaja.

Tehdassaliin ei hygieniasyistä päästetä vierailijoita, mutta ikkunoista näkyy laitoskeittiötä muistuttavaan tilaan. Salissa häärii suojapukuisia työntekijöitä.

Metallisammioissa muhii shampoota, vakuumipadoissa ihovoiteita. Työntekijä pursottaa rasvaa purkkeihin. Päivittäin täällä tehdään toistakymmentä tuote-erää.

Naviteria ei ehkä olisi, ellei Linnavirta olisi alkanut kärsiä aikuisiällä iho-ongelmista. Iho punoitti ja sitä kiristi. Tutkimuksissa selvisi, että hän oli allergisoitunut erilaisille kosmetiikan säilöntä- ja apuaineille.

Hän alkoi etsiä vaihtoehtoja ja kiinnostui luonnonkosmetiikasta. Vielä 2000-luvun alkupuolella se ei ollut mikään valtavirran juttu, puhumattakaan siitä, että sitä olisi myyty erityisesti kauneudenhoito­alan ammattilaisille.

”Luonnonkosmetiikka oli vihreiden anorakkien käyttäjien virtaus, ei mikään vakavasti otettava ja ymmärrettävä juttu.”

Luonnonkosmetiikka ei kuitenkaan tuonut helpotusta iho-ongelmiin. Linnavirta sai myös siitä valtavasti iho-oireita. Juuri tässä piilee hänen mielestään sitkeä harhaluulo. Se, mitä saadaan luonnosta, ei automaattisesti ole hyväksi myös ihmiselle tai iholle, hän sanoo.

”Ihminen voi aivan hyvin herkistyä ja olla allerginen myös luonnonkosmetiikalle.”

Linnavirta oli kuitenkin vakuuttunut luonnonkosmetiikan tehosta ja bisnespotentiaalista. Vuonna 2006 alkoi kuutisen vuotta kestänyt vaihe, jolloin Linnavirrat perehtyivät kosmetiikkaan ja sen valmistamiseen ja kehittivät yritysideaa.

”Halusimme tehdä tuotteita jotka olisivat tehokkaita ja hyvin siedettyjä sekä yhtä puhtaita kuin luonnonkosmetiikka.”

Anni Linnavirta kasvoi Helsingin Kruununhaassa. Sairaanhoitajaäidin ja pankinjohtajaisän perheessä elämä oli hyvää ja taloudellisesti turvattua.

Jo lapsena Linnavirta vietti kesät mökillä Padasjoella Päijät-Hämeessä, yhdessä vanhempiensa ja kahden veljensä kanssa. Siellä asui kesät myös varamummi, ämmi. Hän oli puutarhakoulun käynyt karjalainen evakko, joka hoiti Linnavirran äitiä, kun tämän oma äiti kuoli nuorena.

Ämmi opetti kaupunkilaistytön liikkumaan luonnossa. Yhdessä hänen kanssaan Linnavirta luki luonnon parannuskeinoista ja hoiti marjapensaita. Varamummi opetti Linnavirran tunnistamaan sieniä ja valmistamaan hapankaalia.

”Ämmi sytytti kiinnostuksen luontoon. Idätin itse sinimailasta jo kolmetoistavuotiaana. Omille pojilleni opetin jo varhain sieniä. Haavoja meillä hoidettiin aina yrteillä.”

Naviter valmistaa Herttoniemessä muun muassa brändinimillä Eko­pharma ja BTB13 erilaisia voiteita, kasvovesiä, öljyjä, naamioita ja shampoita. Tuotteita myydään kauneushoitoloissa ja kampaamoissa. Huhtikuun puolivälissä Naviter lanseeraa tuotesarjan apteekkeihin.

Pääraaka-aineet ovat suomalaisia marjoja: mustaherukkaa, vadelmaa, karpaloa, tyrniä. Muut raaka-aineet kuten kuusenkerkkä, ruusujuuri, väinönputki ja voikukka kuulostavat siltä, kuin ne olisivat peräisin isoäitien kauneusvinkeistä.

1990-luvulla Linnavirta teki uraa kansainvälisissä lääkeyrityksissä ensin lääke-esittelijänä ja eteni tuote- ja markkinointipäälliköksi. Hänen aviomiehensä Valto Linnavirta oli samalla alalla.

Linnavirrat olivat lääkebisneksessä ulkomailla nähneet, että lääke-esittelyn voisi ulkoistaa. He päättivät irtisanoutua työpaikoistaan ja perustivat lääkealan koulutus- ja henkilöstöyritys Capsilin.

Sen he myivät 2005. Pitkälti myynnistä saaduilla varoilla he pystyivät ostamaan oppia kosmetiikasta ennen Naviterin perustamista.

Anni Linnavirta opiskeli kemiaa Helsingissä. Hän kävi Austra­liassa, Yhdysvalloissa ja Britanniassa opiskelemassa kosmetiikan kemiaa ja perehtymässä sen valmistukseen.

Valto Linnavirta on perheyrityksen myyntijohtaja. Pariskunnan kolmesta pojasta vanhin, Arttu, ja nuorin, Santtu, työskentelevät yrityksessä. Keskimmäisen pojan, Tuomaksen, perheestä mukana on puoliso Henna Linnavirta, joka vastaa tuotannosta.

Linnavirrat ostivat Naviterin valmiina pöytälaatikkoyrityksenä. Aluksi heidän ajatuksenaan oli tuoda maahan luonnonkosmetiikkaa. Suunnitelmasta oli kuitenkin luovuttava, kun yhtään Anni Linnavirralle sopivaa sarjaa ei löytynyt.

”Tehdasvierailuilla kokeilin voiteita, ja ihoni lehahti punaiseksi. En halunnut markkinoida tuotteita, joita en voinut itse käyttää.”

”Tuotteitamme tehdään edelleen kuin minulle, sillä ihoni on tyypillinen suomalainen herkkä iho.”

Linnavirrat tiesivät, että mansikoita lukuun ottamatta melko harva on marjoille allerginen. Niihin liittyy valtavasti positiivisia mielikuvia.

Anni Linnavirta ei ymmärrä, miksi Suomessa myytävän kosmetiikan pitäisi olla made in France. Kyllä Suomessakin osataan tehdä kosmetiikkaa, hän sanoo.

Linnavirta vetoaa kuulijaan marjapuheellaan. Hän puhuu niiden ravintosisällöstä, kuten rasvahapoista ja vitamiineista. Itse hän aloittaa aamut marjasmoothiella ja nauttii marjoja pitkin päivää pakastettuna, mehuksi höyrytettynä tai kuivattuna jugurtin kanssa.

”Suomalaiset marjat ovat aivan uskomattomia. Me emme itse tajua, miten paljon niitä maailmalla arvostetaan. Marjoissa olisi paljon tuotteistamis- ja vientipotentiaalia ruoka- että kosmetiikkateollisuudessa”, Linnavirta sanoo.

Kosmetiikkatehtailijaa kismittää, kun eksoottisia ja kalliita raaka-aineita sisältäviä tuotteita tuodaan ulkomailta samaan aikaan, kun suomalaismarjat mätänevät metsiin. Monet suomalaiset kampaajat vannovat nyt marokkolaisen pähkinäpuista saatavan arganöljyn nimeen.

”Olen yrittänyt kehottaa heitä katsomaan tuotteiden aineosalistoja. Silikonia voi olla suuri osa tuotteesta, ja itse arganöljy on laitettu pienellä pipetillä. Mustaherukkaöljy olisi paljon rikkaampaa”, Linnavirta sanoo. Nyt hän haluaa saada suomalaiset tajuamaan marjojen hyödyt myös ihonhoidossa.

Ensimmäiset vuodet Naviterissa olivat syksyisin yhtä marjasavottaa, kun tehtaalle tuli marjatiloilta satoja litroja mustaherukkaa, mustikkaa, puolukkaa ja tyrniä.

”Osa marjoista pakastettiin, osa kuivattiin, osasta puristettiin öljyä. Yrityksen kasvettua emme enää pystyneet käsittelemään valtavaa marjamäärää ja päätimme keskittyä lopputuotteisiin.”

Nyt suurin osa marjoista tulee tehtaalle kuivattuna suomalaisilta marjatiloilta. Tuotteisiin käytetään öljyjä ja uutteita, joita saadaan siemenistä ja kokonaisista marjoista.

Linnavirran kokemus lääketeollisuudesta ja kemiasta näkyy muun muassa hänen tavassaan lueskella lentokenttien kosmetiikkamyymälöissä tuotteiden ainesosalistoja. ”Valkoinen takki on vahvasti mun päällä”, Linnavirta sanoo.

”Kauhistun, jos esimerkiksi vauvojen tuotteissa on vaikka silikonia. Miksi kukaan haluaisi laittaa sitä iholleen?” Apuaineilla rakennetaan perinteisessä kosmetiikassa rasvojen tuntua ja tuoksua. ”Ihonhoidon kannalta niillä ei ole merkitystä.”

Naviter tähtää myös ulkomaille. Brändi kilpailee puhtaudella, joka ulkomailla ei ole itsestäänselvää. Se näkyi, kun tehtaalle tilattiin Kiinasta tuubikone, ja yrityksen edustajat tulivat asentamaan sitä.

”Arttu haki heidät lentoasemalta. Miehet viittilöivät taivaalle ja pyysivät pysäyttämään auton. He halusivat kuvata sinistä taivasta ja melkein itkivät sen nähdessään.”

Kosmetiikan luonnonmukaisuudesta kertovat erilaiset sertifikaatit. Niitä myöntävät riippumattomat mutta teollisuuden tarpeista syntyneet tahot. Sertifikaatit eroavat toisistaan muun muassa siinä, kuinka paljon synteettisiä aineita ne sallivat.

Naviter oli yksi kolmesta yrityksestä, jotka loivat sertifikaatin Suomessa valmistetulle luonnonkosmetiikalle.

”Minulle Euroopassa luomuviljellyt pensasmustikat ovat tehoviljeltyjä, ja suomalaiset metsämustikat todellista luomua”, Linnavirta sanoo.

Valto Linnavirralla on päävastuu apteekkisarjasta. Hän osallistuu myyntiin ja valmistaa myös itse tuotteita, kuten salaisimman, patentoidun seerumin.

”Yritän hoitaa suomalaisten iho-ongelmia, ja mieheni hoitaa minua. Ilman hänen huolenpitoaan unohtaisin varmaan syödä, niin mukaansatempaavaa tämä on.”

Kuka?

Anni Linnavirta on 54-vuotias kosmetiikkayritys Naviterin toimitusjohtaja. Syntynyt Lahdessa.

Koulutus

Sairaanhoitaja ja yhteiskuntatieteiden maisteri sosiologiasta. Kemian opintoja Helsingin yliopistossa. Opintoja kosmetiikan kemiasta ja formuloinnista myös ulkomailla.

Lapset

Arttu, 29, Tuomas, 28 ja Santtu, 24.

Harrastukset

Mökkeily, ulkoilu, golf, kuntosali, kirjat, musiikki ja elokuvat.

Naviter Oy

Helsingin Herttoniemessä sijaitseva Naviter Oy valmistaa ihon- ja hiustenhoitotuotteita.

 Toiminta alkoi vuonna 2012.

 Vuonna 2016 liikevaihto oli 1,83 miljoonaa euroa ja liikevoitto 10 prosenttia.

 Vuonna 2016 liikevaihto kasvoi noin 60 prosenttia.

 Työllistää yhteensä 20 ihmistä.

 Tekee kosmetiikkaa myös muille brändeille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  2. 2

   Espanja määräsi Katalonian poliisivoimat alaisuuteensa – alueen viranomaiset kieltäytyvät tottelemasta

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  5. 5

   Panettelu on taitolaji, mutta sanasotaan ajautuneet Trump ja Kim ovat siinä korkeintaan keskinkertaisia – Nämä valtiomiehet ovat olleet paljon viiltävämpiä

  6. 6

   Sähköinen työnhaku aiheuttaa päänvaivaa jopa tuhansille työttömille – ”Tuntuu, kuin työnhakija olisi hirttosilmukassa”

  7. 7

   Helsinki antautui auringolle ”viimeisenä kesäpäivänä” – ”Ihmiset sekoavat täysin tällaisista päivistä”

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  10. 10

   Jo puoli tuntia liikuntaa päivässä voi pitää kuoleman kauempana, iso tutkimus osoittaa – silti yhä harvempi suomalainen liikkuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  8. 8

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää