Valikko
Elämä

Seksuaalikasvattaja Nina Honkanen ihmettelee julkkisten Sisäpiirin seksi­rehvasteluja: ”Kundeille pitäisi aloittaa seksuaali­kasvatus samalta tasolta kuin päiväkoti-ikäisille”

Onnelliseksi-nimisen seksuaalisuutta käsittelevän kirjan julkaissut Nina Honkanen sanoo, että Sisäpiirin kannattaisi palkata seksuaalikasvattaja.

Voitko piirtää tähän paperille, missä on klitoris?

Sellaisen tehtävän kirjailija, seksuaalikasvattaja Nina Honkanen sai eräässä ikäihmisten palvelukeskuksessa. Pyynnön esitti yli 80-vuotias mies.

”Hän oli leski ja tavannut juuri ihanan, ikäisensä gimman, kuten hän asian ilmaisi. Mies toivoi loppuelämältä seksielämää, josta molemmat nauttivat.”

Honkanen valmistui Sexpon seksuaalikasvattajaopinnoista kaksi vuotta sitten. Sen jälkeen hän on puhunut seksuaalisuudesta eri-ikäisille ihmisille.

Puhuttavaa riittää. Esimerkiksi viisikymppisille eronneille, sinkkumarkkinoille palaaville naisille pitäisi Honkasen mukaan opettaa kondomin käyttöä.

”Yli viisikymppiset luulevat, ettei heidän tarvitse käyttää kondomia, koska he eivät tule enää raskaaksi. Mutta kondomeilla ehkäistään myös seksitauteja.”

Honkasen Onnelliseksi-radio-ohjelmaa esitettiin Ylen Radio Suomessa kaksi kesää. Nyt hän on kirjoittanut Onnelliseksi – Seksuaalisuus läpi elämänkaaren -nimisen kirjan (Siltala), joka ilmestyy 11. toukokuuta.

Tällä viikolla Seiska kertoi Sisäpiiristä, johon kuuluu myös julkkismiehiä. Facebook-ryhmässä on heitetty törkeitä vitsejä ja arvioitu seksiakteja. Muun muassa rap-artisti Cheek on arvioinut aktinsa.

Honkanen osaa liittää tällaisen käytöksen tiettyyn kohtaan elämänkaarta.

”Olen käynyt puhumassa yläkouluilla, ammattikouluilla ja lukioissa. Sen ikäisillä on usein tuollaista henkselien paukuttelua.”

Honkasella on terveisiä Sisäpiirille.

”Palkatkaa seksuaalikasvattaja ringillenne.”

Honkanen pitää raskauttavana sitä, että Sisäpiiri on 50 ihmisen ryhmä.

”On eri asia jutella kokemuksistaan sen kokoisessa porukassa, joka mahtuu saunan lauteille. Jos taas kertoo seksikokemuksiaan kirjallisesti 50 ihmiselle, on puutetta käytöstavoista, seksuaalikasvatuksesta, tilannetajusta ja suhteellisuudentajusta.”

Honkanen muistuttaa vanhan kansan sanonnasta: siitä puhe, mistä puute.

”Tässä tapauksessa puutetta on aidosta kosketuksesta ja kohtaamisesta sekä kahden ihmisen välisestä sillasta. Jos arvostaa toista ihmistä, ei kirjoita kumppanistaan noin isossa ryhmässä.”

Honkanen laskeskelee, että Cheekin ikäluokkaa olevat kolmevitoset saattavat olla viimeisiä sukupolvia, jotka eivät ole saaneet kunnon seksuaalikasvatusta.

”Kundeille pitäisi aloittaa seksuaalikasvatus samalta tasolta kuin päiväkoti-ikäisille. Sen ikäisten kanssa pohditaan, millainen on hyvä kaveri, millainen toiminta tuntuu kivalta ja miten haluaa, että itsestä puhutaan. Kyse on toisen rajojen kunnioittamisesta.”

Honkanen hoksaa toisenkin asian, josta hän puhuu lapsille ja josta hän voisi puhua Sisäpiirille.

”Alakouluikäisten kanssa puhumme siitä, mitä puhelimilla saa tehdä. Jokaisen kannattaa miettiä, miten toimii sosiaalisessa mediassa. Ei kannata sanoa somessa sellaista, jota ei voisi sanoa torilla ääneen.”

Honkanen toivoo, että Facebookissa arvioiduksi tulleet seksikumppanit eivät häpeäisi.

”He voivat ajatella, että harrastin seksiä, koska halusin. Alistava tai jopa rasistinen kommentointi on kundien oma häpeä.”

Honkanen muistuttaa, että roiseja juttuja tapaavat kertoa sekä miehet että naiset, eikä suoranainen seksuaalinen häirintäkään ole aina vain miesten tekosia.

”On puumanaisia, jotka häiritsevät seksuaalisesti nuoria miehiä ja esimerkiksi ravintolatyöntekijöitä.”

Honkasen mukaan moni aikuinenkin kaipaa perustietoja seksuaalisuudesta: sen kertomista, että seksi on mukava asia, joka antaa voimaa ja hyvinvointia.

”Sitä ei tule alentamalla toisia tai toisaalta vähättelemällä omia tarpeita.”

Honkanen on oppinut seksuaalikasvattajana, että ihmiset ovat hyvinkin avomielisiä.

”Suomalainen haluaa puhua ja pussata. Luennoilla istuu pariskuntia käsi kädessä. He uskaltavat pohtia jopa muiden kuullen omaa parisuhdettaan.”

Radio-ohjelmaansa hän sai yli 400 kysymystä kuulijoilta. Osa niistä on mukana kirjassa.

Yksi mieleen jääneistä kirjeistä tuli taksikuskilta. Tämä kertoi, että vaimo ei ole koskettanut häntä 15 vuoteen.

”Kirjeitä lukiessa tuli olo, että Suomessa ei todellakaan erota helposti. Täällä ollaan pitkään lojaaleja parisuhteissa.”

Mitä hän sitten neuvoi taksikuskille?

”Jos ei ole 15 vuoteen saanut kosketusta, on oikeus pyytää vaimo viereen istumaan ja kysyä, mistä se johtuu. Jos ei löydy konkreettista syytä, kannattaa rohkeasti miettiä, onko itsellä oikeus parempaan ja mitä voisi tehdä, jotta molemmat saisivat kohtuullisen onnellisen loppuelämän.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksi
 • Sosiaalinen media
 • Seksuaalisuus

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  3. 3

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  4. 4

   Lehdet: Aromipesän ja Passeli-ohjelmiston kehittäjä Heikki Taipale on kuollut

  5. 5

   Olutta suoraan putkesta hevikansalle – saksalainen rockfestivaali pani pisteen olutrekkarallille

  6. 6

   Poliisi otti kaksi lennokkia haltuunsa presidentti Koiviston hautajaisten aikana – myös Youtube-tähden lennätys Levillä menee poliisitutkintaan

  7. 7

   Trump ei ole taipunut Pariisin ilmasto­sopimuksen taakse G7-kokouksessa – ”Hänen näkemyksensä kehittyvät, hän tuli tänne oppimaan”

  8. 8

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  9. 9

   Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

  10. 10

   Kalliolta pudonnut 14-vuotias loukkaantui vakavasti Porissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  3. 3

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  4. 4

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  5. 5

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  6. 6

   Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  7. 7

   Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

  8. 8

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  9. 9

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  10. 10

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  3. 3

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää