Valikko
Elämä

Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

Otso Sillanaukee harjaa hampaat bambusta tehdyllä hammasharjalla ja käyttää lasista eväsrasiaa. Muovia on hänen mukaansa kaikkialla. ”Miksi palasaippuakin pitää laittaa muovikääreeseen?”

Ruokasoodaa, kookosöljyä ja maissitärkkelystä. Niistä Otso Sillanaukee, 22, tekee itselleen deodorantin.

Valmiit deodorantit hän jättää kaupan hyllyyn, koska yrittää olla tuottamatta jätettä. Etenkin hän välttää muovia.

Kauppatieteitä Hankenilla opiskeleva Sillanaukee elää zero waste -ajattelun mukaisesti. Hän käyttää bambusta tehtyä hammasharjaa, kantaa mukanaan lasista juomapulloa ja jättää muoviin pakatut vihannekset ostamatta.

Sillanaukeen mukaan roskaaminen ja nopea elämäntyyli liittyvät yhteen. Kiireessä ja mukavuudenhalussa ihmiset nappaavat noutokahvin, syövät muovirasiaan pakattua ruokaa muovihaarukalla ja kuluttavat mitään miettimättä.

Hänen mielestään zero waste on tälle kaikelle kestävä vastakohta.

”Tämä on rauhoittanut hektistä arkeani. Kun teen itse ruokaa, keitän kahvia ja leivon, on minun pakko elää hetkessä. Tapa, joka edistää maapallolle kestävämpää tulevaisuutta, hoitaa myös minun henkistä terveyttäni.”

Zero waste on Sillanaukeen mukaan kokonaisvaltainen elämänkatsomus. Siinä kaikkea toimintaa ohjaa se, ettei jätettä jää.

Esimerkiksi zero waste -ruokakauppa ei käytä pakkausmateriaaleja. Zero waste -muoti taas pyritään valmistamaan niin, ettei langanpätkääkään päädy kaatopaikalle.

Vielä muutama vuosi sitten Sillanaukee eli kuten monet muutkin suomalaiset. Kierrätti kartonkinsa ja metallinsa kuuliaisesti, mutta joi noutokahvia kertakäyttökupista ja shoppaili.

”Kävin vaatekaupassa vähintään kerran viikossa. Minulla oli kaksi rekkiä täynnä paitoja. Käytin niistä noin neljäsosaa.”

Kerran hänen silmiinsä sattui Youtube-video, jossa Bea Johnson -niminen kalifornialaisnainen kertoi zero waste -elämäntyylistään. Se kolahti. Sillanaukee oli juuri vähentänyt lihansyöntiä ja miettinyt ilmastoasioita. Hän katsoi Youtubesta kaikki zero wasteen liittyvät vi­deot.

Sillanaukee teki kotona pienen kokeen. Hän ei heittänyt roskia muovipussiin vaan astiaan. Siitä hän kävi läpi, mitä kaikkea hänen roskansa sisältävät.

Vastaus: paljon muovia.

Ensimmäinen askel kohti zero wastea oli, että Sillanaukee lopetti muovisten juomapullojen ja noutokahvin ostamisen.

Hän ryhtyi myös noudattamaan tuttua ohjetta: älä osta ruokakaupasta muovipussia vaan käytä omaa kangaskassia.

”Minulla oli kotona monta kangaskassia, mutta ne eivät olleet koskaan mukana, kun menin ruokakauppaan. Nyt minulla on aina kangaskassi laukussa.”


Sillanaukee ostaa vain maatuvista tai kierrätettävistä materiaaleista tehtyjä asioita: lasia, metallia, kartonkia, paperia, puuta ja luonnonkuituja.

Muoviakin voi kierrättää, mutta Sillanaukee epäilee, kuinka kestäviä tuotteita kierrätysmuovista voi tehdä.

”Kierrätys on hyvä asia, mutta vielä paremmin luonnonvaroja säästäisi, jos muovia ei edes valmistettaisi.”

Koko maailman mittakaavassa muovia päätyy paljon kaatopaikoille ja valtameriin.

”Muovi päätyy ravintoketjua pitkin kehoihimme. Sen hajoaminen luonnossa kestää satoja vuosia. Sinä aikana se rikkoutuu pienemmiksi ja pienemmiksi hiukkasiksi, jotka le­viävät globaaliin ekosysteemiin.”

Muovin ja muun pakkausjätteen välttäminen on vaikuttanut Sillan­aukeen ruokavalioon. Hän suosii palkokasveja ja syö lähes vegaanisesti – tosin hän oli ilman zero wasteakin siirtymässä kasvispainotteiseen ruokavalioon. Siksi ei ole ollut suuri uhraus, että muoviin pakatut juustot, lihat, kalat ja maitorahkat ovat jääneet ostamatta.

Sillanaukee välttää jätettä sillä, että tekee paljon itse.

”Esimerkiksi kauramaidon valmistaminen on helppoa: vettä ja kaurahiutaleita laitetaan tehosekoittimeen, sitten neste valutetaan ti­heän siivilän läpi. Sivutuotteena muodostuvan kauramössön voi käyttää aamupuuroon.”

Sillanaukee suosii kauppoja, joissa voi ottaa tuotteita omaan rasiaan tai pussiin. Silti hän käy tavallisessakin ruokakaupassa. Esimerkiksi leipää myydään myös paperiin pakattuna.

Hän toivoo, että yhä ­useampi kauppa ottaisi pakkaamattomia irtotuotteita myyntiin. Jos jokainen voisi ottaa paperipussiin vain tarvitsemansa määrän pastaa, linssejä tai kahvipapuja, ei tulisi ruokahävik­kiäkään. Sillanaukee arvioi, että zero waste on tehnyt hänen ruokavaliostaan terveellisemmän. Kun välttää jätettä, ei tule osteltua kiireessä suklaapatukoita.

”Jos tulee kavereita käymään, saatan ostaa kierrätettäviin mate­riaaleihin pakatun suklaalevyn.”

Sillanaukee ei pidä zero wastea vaivalloisena tai aikaa vievänä.

”Opiskelen ja käyn töissä. Silti ehdin tehdä tätä. Elämäni ei pyöri tämän ympärillä.”

Hän myöntää, että aluksi uusi elämäntapa voi olla vaivalloinen. Kuitenkin uusiin tapoihin tottuu hänen mielestään nopeasti.

Jos zero waste tuntuu vaativalta, hän vinkkaa tutkimaan netistä, miten muut sen mukaan elävät.

”Verkossa on hyviä bloggareita, kuten esimerkiksi Trash is for Tossers -blogia pitävä Lauren Singer. Youtubessa on inspiroivia videoita ja Instagramissa ihmisiä, jotka kertovat avoimesti zero waste -arjestaan. Inspiraatiota löytää esimerkiksi hakusanoilla ’zero waste food’ tai ’zero waste kitchen’.”

Muiden alkuvaikeuksia helpottaakseen Sillanaukee kirjoittaa suomeksi Get Wasteless -nimistä blogia. Siellä hän jakaa tietoa toimintatavoistaan ja havainnoistaan.

Esimerkiksi: miten pakata ruoantähteet jääkaappiin, jos ei halua käyttää muovikelmua?

Sen kun laittaa astiaan ja toisen astian kanneksi.

Yksinkertaista, mutta silti moni rullaa rutiininomaisesti kelmua päälle – ja heittää kelmut yhden käytön jälkeen roskikseen.

Sillanaukeekin käyttää ruoan suojaamiseen kelmuja, mutta ne on valmistettu mehiläisvahalla pinnoitetusta kankaasta. Ne voi huuhdella, kuivata ja käyttää uudelleen. Lopulta ne voi kompostoida.

Markkinoinnin opiskelijana Sillan­aukee tietää, miten ihmisille saadaan kaupattua asioita.

”Annetaan esimerkiksi kuva, että vessassa pitää olla eri pesuaine peilin, pöntön, suihkulasin ja kaakelien pesemiseen.”

Sillanaukee itse käyttää yleispesuaineina seosta, joka on tehty ruokasoodasta ja viinietikasta. Astioita hän on pessyt pelkällä soodalla.

Sillanaukee toivoo, että yhä enemmän siirryttäisiin kiertotalouteen, jossa tuotteet, materiaalit ja raaka-aineet kiertävät.

”Luonnossa omena putoaa maahan ja eläin syö sen. Eläin kuolee ja mätänee. Ravinteet palaavat maahan, ja kasvaa uusi puu. Samalla tavalla luonnonvarojen tulisi kiertää taloudessa. Minkään ei kuuluisi mennä kaatopaikalle.”

Sillanaukee uskoo, että yritykset muuttuvat, jos kuluttajat haluavat.

”Olisi mahtavaa, jos kaikki pyrkisivät vähentämään roskaa. Yritykset kyllä alkaisivat tarjota vaihtoehtoja, jos huomaisivat, etteivät pakatut tuotteet käy kaupaksi. Miksi esimerkiksi palasaippuakin pitää laittaa muovikääreeseen?”

Sillanaukee ei enää notku vaatekaupoissa. Uutta hän ostaa vain harkiten.

Vuosi sitten hän muutti 36 neliön yksiöstä 20 neliön yksiöön. Siinä vaiheessa hän luopui muun muassa muovisista keittiötarvikkeistaan. Vaatteita hän myi valtavasti.

”Nyt minulla on vain yhdet ehjät farkut. Kahdet aion viedä paikattaviksi.”

Sillanaukeen koti ei ole täysin muoviton. Esimerkiksi ehjiä pakasterasioita voi käyttää vielä monta vuotta.

Eväsrasioina hänellä on lasiastioita, joissa on muoviset kannet. Kansien ansiosta ne eivät vuoda liik­kuessa. Vaikka Sillanaukee pyrkii välttämään muovia, hän ei ole täysin ehdoton.

”En usko totaalikieltäytymiseen missään asiassa. Jos mieleni tekee joskus soijarahkaa, ostan sellaisen.”

Ulkomaisissa blogeissa zero wasten noudattajat esittelevät, miten heiltä kertyy vuodessa vain kourallinen jätettä. Sillanaukee ei pääse siihen. Hän vie kerran kuukaudessa sekajätepussin ulos.

”Mutta se ei ole täynnä.”

Mitä Sillanaukee sitten antaa vinkiksi muille, jotka haluaisivat vähentää jätteitään?

Ensinnäkin hän suosittaa samaa, mitä itse teki: käymään läpi omat roskikset ja katsomaan, mitä siellä on. Siitä voi tehdä päätelmiä, mitä erityisesti pitäisi vähentää.

Sillanaukee kiteyttää viideksi K:ksi ohjeet, miten noudattaa zero wastea. Ne ovat: kieltäydy, käytä uudelleen, karsi tavaraa, kierrätä ja kompostoi.

”Järjestys on juuri tuo.”

Kieltäytyminen tarkoittaa, että jokaista ilmaiskynää ei tarvitse ottaa messuilla vastaan. Uudelleen käyttäminen on sitä, että kaikelle yritetään löytää uusi käyttötarkoitus.

”Esimerkiksi tyhjissä, lasisissa salsa- ja maapähkinävoipurkeissa voi säilyttää kuiva-aineksia.”

Sillanaukee muistuttaa, että iäkkäämmät ihmiset ovat kekse­liäitä.

”Vain muutama sukupolvi taaksepäin kaikki käytettiin uudelleen. Mummoni on kertonut, ettei heillä ollut maalla mitään roskikseen heitettävää. Korkeintaan nenäliina, ja sekin oli tehty ylijäämäkankaasta. Nyt sitä pidetään normaalina, että roskaa vain kertyy.”

Tämän muistan aina

Äitini osti lahjaksi suklaatryffeleitä, mutta koirani söi ne. En unohda sitä näkyä, kun koira juoksi sokerihumalassa sohvan ympäri ­useamman­ ­­minuutin ajan.

Tärkein oivallus elämästä

Jopa pienillä teoilla on suuri vaikutus. Vaikutusta ei tule vain omaan, vaan myös muiden elämään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämänmuutos
 • Kierrätys
 • ekologinen
 • Ympäristö
 • Muovi
 • Jätteet

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ainakin 19 kuollut ja 50 loukkaantunut räjähdyksessä popkonsertissa Manchesterissa, poliisi epäilee itsemurhaiskuksi – HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  5. 5

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  6. 6

   Hätääntyneet vanhemmat etsivät yleisössä olleita lapsiaan netissä – Manchesterissa paikalliset hotellit tarjosivat iskusta selvinneille lapsille suojaa ja appelsiinimehua

  7. 7

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  8. 8

   Tämä Manchesterin iskusta tiedetään: Epäilty itsemurhapommi tappoi ainakin 19 ihmistä popkonsertissa, paikalla paljon lapsia ja nuoria

  9. 9

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  10. 10

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  8. 8

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  9. 9

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  10. 10

   Diktaattori Kim Jong-un ja kansainväliset asiantuntijat ovat kerrankin samaa mieltä Pohjois-Korean tuoreista ohjuskokeista – kuvaavat niitä sanoilla ”ennennäkemätön” ja ”täydellinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää