Valikko
Elämä

Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

Kukaan muu ei voi tietää, miten stressaantunut olet, ja millaista rentoutumista kaipaat, sanoo professori Jarmo Liukkonen.

”Tärkeintä on ymmärtää, että psyykkiset taidot, kuten itseluottamus tai rentoutuminen, eivät ole synnynnäisiä. Kukaan ei synny luuseriksi tai voittajaksi, vaan menestymiseen johtavia taitoja voi opetella”, sanoo Jyväskylän yliopiston liikuntapedagogiikan professori Jarmo Liukkonen.

Liukkosen mukaan psyykkisten taitojen kehittämiselle on kysyntää.

”Ihmiset kaipaavat konkreettisia käytännön ohjeita siihen, mitä voi itse tehdä oman hyvinvointinsa ja menestyksensä suhteen.”

Liukkonen halusi koota tätä varten työkalupakin. Hänen kirjansa Psyykkinen vahvuus – Mielen taitojen harjoituskirja (PS-kustannus) ilmestyi helmikuussa, ja oli huhtikuun myydyin tietokirja Suomessa.

Liukkonen kertoo, mitkä ovat hänen mielestään olennaisimmat mielen taidot menestyksen kannalta.

Yksi keskeinen osa menestymistä on Liukkosen mukaan kyky rentoutua ja levätä.

Liukkonen on toiminut yli 30 vuoden ajan psykologisen valmennuksen asiantuntijana useassa Suomen urheilumaajoukkueessa. Hän on työssään urheilijoiden parissa huomannut, että usein syy huippu-uran katkeamiseen on tasapainon puuttuminen eli se, että treenataan liikaa eikä palauduta kunnolla ruumiillisesti ja henkisesti.

Eikä rentoutumisen puute koske vain huippu-urheilijoita. Nykyelämä on hektisempää kuin vuosituhansia sitten, mutta elimistömme toimii kuitenkin yhä samalla tavalla kuin silloin, hän huomauttaa.

”Jos ennen mentiin nukkumaan pimeällä, nykyään tehdään hommia koko ajan: ensin töissä, sitten kotona ja harrastuksissa. Vaarana on, ettei ehdi palautua. Elimistö ja mieli eivät kestä jatkuvaa ylivirittyneisyyttä.”

Kannattaisi harjoitella löytämään arjesta hetkiä, joissa voi rentoutua.

”Esimerkiksi kaupungissa voi hetkeksi pysähtyä tarkastelemaan, millaisia kävelytyylejä ihmisillä on, tai luonnossa ollessaan voi keskittyä kuuntelemaan lintujen laulua.”

Myös mielikuvamatkat tai oman kehon eri osien, kuten varpaiden ja sormien, läpikäyminen mielessä auttavat rentoutumaan hektisen päivän keskellä, hän vinkkaa.

”Kukaan muu ei voi tietää, miten stressaantunut olet. Olisi tärkeää oppia tunnistamaan, mikä tapa rentoutua sopii juuri itselle. Sitten keinoja voi soveltaa arjen keskellä, pienissä hetkissä, ilman että tarvitsee varta vasten mennä rentoutumaan joogatunnille, hiljaisuuden retriittiin tai kuunnella rentoutumisäänitettä.”

Toinen merkittävä taito, jopa ydinasia, vaativista tilanteista suoriutumiseen, on Liukkosen mukaan itseluottamus.

”Jos huippu-urheilijalla on ennen suoritusta sellainen olo, että hän on valmistautunut paremmin kuin kukaan, se on vahva lähtökohta.”

Vastaava suoritustilanne on esimerkiksi vaativa neuvottelu töissä tai opettaminen luokassa, jossa on haastavia oppilaita, Liukkonen havainnollistaa.

Itseluottamusta voi vahvistaa esimerkiksi puhumalla itselleen myönteisesti.

”Jos peilistä katsoo takaisin ’Liukkonen vaan’, se kertoo heikosta luotosta itseen.”

Puhumme itsellemme pitkin päivää, selitämme tilanteita ja niiden syitä mielessämme. Sisäinen ääni, eli tapa puhua itsellemme, voi olla joko kannustavan positiivinen tai lyttäävän negatiivinen.

Oman itsepuhelutapansa analysoimisessa voi auttaa päiväkirjan pitäminen, johon listaa, mitä sanoi itselleen esimerkiksi suoritustilanteen jälkeen, Liukkonen vinkkaa kirjassaan. Jos huomaa haukkuvansa itseään, kannattaa yrittää muuttaa sisäisen puheen sävyä.

Kolmas olennainen mielen taito on tavoitesuuntautuneisuus eli se, että keskittyy vahvistamaan mielikuvaa halutusta toiminnasta jonkin asian kieltämisen sijaan.

”Esimerkiksi jos sanot itsellesi, että tänään en ota kaljaa lätkämatsia katsoessa, aivot synnyttävät väistämättä kuvan kyseisestä toiminnasta.”

Sama mekanismi toimii lapsilla: jos lasta kielletään työntämästä sormea pistokkeeseen, hänelle syntyy heti mielikuva, jossa hän nimenomaan työntää sormen pistokkeeseen, mikä vahvistaa halua tehdä kielletty toiminta. Liukkonen selittää tämän johtuvan siitä, että mielessämme ei ole kieltoa, kuten puheessamme.

Tehokkaampi keino tavoitteeseen pääsemiseen olisi miettiä, mitä tekisi ei-toivotun toiminnan sijaan. ”Voi ajatella vaikka, että tänään otan lasin raparperimehua lätkämatsia katsoessa.”

Hänen mukaansa yleisin virhe, jonka ihmiset tekevät pyrkiessään menestymään, onkin se, ettei mielen mekanismeja ymmärretä tarpeeksi. Silloin tulee huomaamattaan toimimaan onnistumistaan vastaan.

Liukkonen puhuu kirjassaan paljon menestyjistä ja siitä, miten voi menestyä haluamallaan alalla. Menestyminen ja sen mittaaminen ovat kuitenkin jokaisen korvien välissä.

”Menestys on arvokysymys eli jokaisen itse määriteltävissä. Toiselle menestyminen voi olla sitä, että saa viettää aikaa läheistensä kanssa, toiselle taas postimerkkien keräämistä menestyneesti, vaikka se jonkun mielestä olisi täysin turhanpäiväistä”, hän kertoo.

Hyvä menestyksen mittari onkin Liukkosen mukaan se, että kokee olevansa onnellinen ja tyytyväinen elämässään, vaikkei aina painaisi sata lasissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työ
 • Menestyminen
 • itseluottamus
 • lepo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  6. 6

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  7. 7

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  8. 8

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  9. 9

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  10. 10

   Taistelevia jumalia, feminististä seksikomediaa ja Prisman hypnoottinen kassahihna – Nämä kymmenen tv-sarjaa kannattaa katsoa juhannuksena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  10. 10

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää