EUROVAALIT 2004

   LAUANTAINA 23.8.2014
   Haku Verkko-Hesarista Mitä sisältöä "Haku Verkkoliitteestä" kattaa?

   Tarkennettu hakuEU-VAALIT

2.–8. 6. ennakkoäänestys 13. 6. vaalipäivä

Rahan puute vaivaa köyhien asialle pyrkiviä

Köyhien asialla -puolue jakaa vaalitempauksissaan ilmaista leipää


Rahan puute vaivaa köyhien asialle pyrkiviä
Rahan puute vaivaa köyhien asialle pyrkiviä
Rahan puute vaivaa köyhien asialle pyrkiviä
 Kirkuva lokkiparvi lehahtaa vihreän telttakatoksen eteen. Lokit ovat havainneet leipä- ja kinkkutarjottimet telttakatoksen pöydällä ja poukkoilevat ilmassa havitellen osaansa herkuista.
      Hakaniemen torin laidalla on käynnissä köyhien asialla -puolueen eurovaalikampanja. Ilmainen leipä, kinkku ja mehu kiinnostavat monia muitakin kuin lokkeja.
     
Suuri osa paikalle sattuvista on kuitenkin siinä kunnossa, että poliittisen viestin perille meneminen vaikuttaa epätodennäköiseltä.
      "Onko se edes tarpeen! Tärkeintä on, että he saavat suuhunsa edes kerran jotain muuta kuin juomista", puolueen eurovaaliehdokas Tiina Parkkinen huudahtaa.
      Hän huomauttaa, että leipää jaetaan kaikille tarvitseville, äänestivät he ketä hyvänsä tai eivät ollenkaan.
      Köyhien asialla -puolue ilmoittaa toimivansa kristilliseltä pohjalta. EU-vaaleissa sen keskeisiä teemoja ovat muun muassa liittovaltiokehityksen estäminen ja Tobinin veron käyttöönoton ajaminen.
     
Puolueen perustajan ja puheenjohtajan Terttu Savolan poliittiset juuret ulottuvat kristilliseen liittoon, perussuomalaisiin ja remonttiryhmään.
      "En ollut tyytyväinen mihinkään niistä. Halusin puolustaa pientä ihmistä vielä enemmän tosissani kuin ne tekivät", Savola muotoilee.
      Viime eduskuntavaalit olivat ensimmäiset vaalit köyhien asialla -puolueelle, ja vieläkin se on monille suomalaisille uppo-outo.
      Puolue voi rekisteröityä, kun sille on kerätty allekirjoitukset 5 000 kannattajalta.
      Köyhien asialla -puolueen lisäksi eurovaaleihin osallistuu viisi muuta pienpuoluetta: Skp, liberaalit, Suomen kansan sinivalkoiset, eläkeläiset kansan asialla ja Suomi – isänmaa.
      Savola kertoo, että katutempauksissa päästään puhumaan politiikasta usein vasta sen jälkeen, kun ohikulkijalle on ensin selvitetty, että kyseessä on puolue.
      Näin käy myös Hakaniemen kojulle sattuvan Pekka Lärkan tapauksessa.
      "Ilmeisesti täällä jaetaan jotain propagandaa. Suhtaudun epäilevästi", Lärka sanoo.
      Hän ei ole vielä varma, äänestääkö eurovaaleissa ollenkaan.
     
62-vuotias Savola oli aikanaan Suomen ensimmäisiä malleja, tai mannekiineja, kuten silloin sanottiin. Kasvot näkyivät Hollywoodissakin.
      Sattumalta myös Tiina Parkkinen on nuorena "liehunut Vatevan lavoilla".
      Pramea elämä on jäänyt taakse jo aikaa sitten, mutta mieluusti naiset näkyisivät taas enemmän mainoksissa – nyt köyhien asialla.
     
Savola ei väsy valittamaan sitä, että puolue- ja lehdistötukea maksetaan vain eduskuntapuolueille. Hän uskoo, että puolue saisi paljon ääniä, jos sillä olisi rahaa, millä mainostaa.
      Nyt köyhien asialla on liikkeellä nollabudjetilla. Kampanjointiin – leivän jakamiseen – on voimavaroja vain pääkaupunkiseudulla. Leipä on kaupoista ilmaiseksi saatua.
      "Vaaleissa läpi meneminen on rahasta kiinni, vaikka puolueen linjassa ihmisarvo tuleekin sitä ennen", Savola sanoo.

Lisää aiheesta:
 Kuka kenenkin asialla

HANNA MIETTINEN / Helsingin Sanomat
hanna.miettinen@hs.fi


  EUROVAALIT 2004

sivun yläreunaan ^