Historia    |   HS 50 vuotta sitten lauantaina 3.12.1966

Velho tulee huomenna

Helsingin Sanomain sarjakuvapalstoille ilmestyy huomenna ”Velho”, kuningas Artun nokkela noita, jonka hauskoja tempauksia lehtemme lukijat saavat tästä lähtien seurata joka sunnuntai.

Noidan ja hirmuvaltiaan lisäksi esiintyy tässä sarjakuvassa joukko muitakin keskiaikaisia hahmoja. Mainittakoon vain Plootu eli ritari pelokas, Velhon topakka vaimo Siiri ja itse Paha henki.

Tämä riemukas tyyppikokoelma, joka arkipäivisin hauskuttaa Ilta-Sanomain lukijoita, on amerikkalaisten pilapiirtäjien Brant Parkerin ja Johnny Hartin käsialaa.

Yleinen liikenneseisaus vastalauseena veroille

Tavallista aikaisemmin alkoi iltapäivän liikenneruuhka useissa Suomen kaupungeissa perjantaina, jolloin Moottoriliikenteen keskusjärjestön julistama yleinen kahden minuutin liikenneseisaus tapahtui kello kahdelta.

Moottoriliikenteen puolesta vakuutusveroa vastaan tehty mielenosoituspysäytys toteutettiin melko rauhallisesti etupäässä kaupunkien keskustoissa.

Autojärjestöt olivat sijoittaneet Helsingin keskustan liikennesolmuihin henkilöautoja, jotka tukkivat liikenteen tasan kahdelta. Kahden minuutin seisauksen jälkeen haitallisiin ruuhkiin varautuneet poliisit alkoivat johdatella liikennettä satojen katselijoiden seuratessa tilannetta.

Kaikki sujui suuremmitta vaikeuksitta, ja autojonot saatiin kulkemaan ennen tavanomaisen iltapäiväruuhkan alkua.

Pitkät tukat poikki kadulla Djakartassa

Djakarta, 2.12. (Reuter)

Indonesian armeija yllätti perjantaina Djakartassa joukon pitkätukkaisia nuorukaisia ja leikkasi heidän tukkansa julkisesti.

Sotilaat, joilla oli konepistoolit, pitivät vastahakoisia kiinni, samalla kun muut käyttivät saksia. Monet leikattavista vuodattivat kyyneleitä, ja heidän tyttöystävänsä kirkuivat vieressä.

Presidentti Sukarno on kieltänyt pitkän tukan, tiukat hameet, farmarihousut ja länsimaiden tanssin Indonesian kansallishengen vastaisena. Viranomaiset ovat viimeksi kuluneen vuoden aikana kuitenkin katsoneet näitä ilmiöitä sormiensa läpi, ja tämä oli kuukausiin ensimmäinen julkinen toimenpide pitkätukkaisia vastaan.

Sama matka Helsingissä saattaa olla erihintainen

Helsingin liikennelaitoksen ja yhteistariffissa mukana olevien liikennöitsijöiden tariffien korotuksesta on aiheutunut merkillinen tilanne, jossa sama matka kahteen eri suuntaan ajettuna on erihintainen. Asia johtuu sarja- ja kertalippujen vyöhykeporrastuksen erilaisuudesta vyöhykelisämaksuun verrattuna. Ero tulee esille silloin, kun matkustetaan kahden eri liikennöitsijän ajoneuvossa.

Esimerkkinä asiasta on matka Kontulasta Lauttasaareen, jolloin hinnaksi tulee 105 penniä. Toiseen suuntaan matkustettaessa matka maksaa 120 penniä. Kontulasta Rautatientorille on hinta 85 penniä, ja vaihdettaessa Lauttasaaren autoon maksu on 20 penniä. Lauttasaaresta kaupunkiin maksaa 60 penniä ja vaihdettaessa Kontulan autoon joutuu matkustaja maksamaan kolmen vyöhykkeen lisämaksun eli 60 penniä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten
Luetuimmat - Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  4. 4

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  5. 5

   Tuhansia tuholaisperhosia saapui Suomeen Virosta – invaasio saattaa näkyä puutarhoissa

  6. 6

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  7. 7

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  8. 8

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  9. 9

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  10. 10

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää