Valikko
Historia

Kuva-arvoitus: Palloa tuodaan riemusaatossa

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Lukijat eivät suinkaan menneet metsään viime viikolla. Bongaa paikka -kuvantunnistuskisaan tuli 155 vastausta, ja lähes kaikki tiesivät, että rakennus oli Invalidisäätiö Ruskeasuolla. Takana näkyvä ”korpimaa” oli pala Helsingin keskuspuistoa. Kuva oli otettu 16. toukokuuta 1974.

Annetaan puheenvuoro ensimmäisenä kollektiivinimimerkille Ortonin vuodeosaston hoitajat: ”Talo on alun perin rakennettu sotainvalidien hoitoa, koulutusta ja kuntoutusta varten. Laitos on toiminut ja toimii edelleen monen lääkärin ja hoitajan merkityksellisenä työpaikkana.”

Otsikkoon nostettu asfalttitie oli Tenholantie, joka oli pitkään suosittu ja ainoa poikittaisväylä Pirkkolantien eteläpuolella Pasilan ja Ruskeasuon-Haagan välillä. Nykyisin se on kevyen liikenteen väylä. Vanha asfalttipinta näkyy yhä pusikossa.

Harri Kaijansinkko ylitti Tenholantien aina kun Ressussa oli urheilupäivä.

”Silloin käveltiin tai pyöräiltiin Laaksosta Pirkkolaan tai Pitkäkoskelle ja ylitettiin Tenholantie, jolla liikkui runsaasti autoja. Ylitysrakoa joutui joskus jopa odottamaan. Hakamäentie, jolle liikennepaine siirtyi, rakennettiin vasta 1970-luvun lopulla.”

Arto Suninen ajoi Tenholantietä viikoittain 1970-luvulla, kun hän oli töissä Elannossa. Hänen mukaansa mäkinen tie oli mukava ajettava jo maisemien vuoksi.

”Jos jakelureittini oli Espoon suunnalla, otin tavaksi syödä Ruskeasuon Teboililla höyrymakkaran ja ajaa sitten Tenholantien kautta Kallioon Elannon varastoille.”

Erja Saarinen asui nuorena tyttönä Kiskontie 19:ssa. Lasten leikkipaikkoja olivat Invalidisäätiön metsät ja kalliot.

”Säätiön takana näkyy jousiammuntarata, jonka viereisellä kentällä pelasimme pesistä ja neljää maalia. Päätalon takana metsän laidassa oli myös junavaunuja, jonka ikkunoista bongasimme kaneja ja muita koe-eläimiä”, kirjoittaa Saarinen.

”Ruskeasuolla liikkui Invalidisäätiön, Raajarikkoisten koulun ja Kiskontiellä sijainneen kehitysvammaisten koulun vuoksi paljon eri tavoin vammaisia ihmisiä. Se oli hyvä ympäristö kasvaa ja nähdä erilaisia ihmisiä ja erilaisia tapoja elää.”

Vastaajista moni muisteli omia käyntejään tai vierailujaan Invalidisäätiössä, kuten Antti Louko.

”Pohjois-Karjalassa asunut enovainajani oli hoidettavana 1960-luvun lopulla Invalidisää­tiöllä. Hänen polvensa oli vammautunut 1920-luvun lopulla onnettomuudessa, jossa poikien leikkeihin oli eksynyt sisällissodan aikainen kranaatin sytytin.”

”Invalidisäätiöllä polvi jäykistettiin, ja mies saatiin lopulta kohtalaiseen työkuntoon.”

Raimo Helppi asui 18 ensimmäistä vuottaan Invalidisäätiön liepeillä.

”Sota-aikana oli usein raskasta katsella, kun vaikeasti haavoittuneita sotilaita tuotiin paikalle. Iästäni huolimatta tutustuin moniin heistä, koska sairaalan urheilukenttä oli pojille ainoa paikka urheiluharrastuksille.”

Veteraanit vierailivat myös sodan jälkeen usein Invalidisäätiön proteesipajalla.

”Rakennuksessa oli myös majatalo pitkämatkalaisille asiakkaille, ja tarinat kertovat varsin railakkaista Helsingin-retkistä, kun sotainvalidit tulivat uusimaan proteesejaan”, kertoo Lars Nummelin.

Invalidisäätiön länsipuolella sijaitsi niin sanottu ajurikylä, jossa oli asunut 1900-luvun alkupuolella runsaasti hevosvaunukuskeja. Anneli Tennosmaan isoisä oli vossikka, joka rakennutti paikalle talon.

”Talossamme oli kaksitoista huoneistoa. Sukua oli paljon, mutta myös vuokralaisia. Lähin yleinen sauna oli Pasilassa ennen kuin Kuusitien ja Pihlajatien saunat valmistuivat.”

Vastanneiden kesken arvottiin kirjapalkinto. Arvonnan voitti Anssi Puisto, joka saa Ilpo Kontulan kirjan Provinssikirurgi (Reuna).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa näemme kreisibailaavan taksiseurueen. Tiedätkö, mistä on kyse? Entä missä kuva on otettu ja milloin? Millaisia muistoja paikka herättää tai mistä näkymä on sinulle tuttu?

Lähetä vastauksesi 17.12. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Bongaa paikka
 • Helsingin historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  2. 2

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  5. 5

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  6. 6

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  7. 7

   Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

  8. 8

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  9. 9

   Kolmea miestä epäillään raiskauksesta Ruotsissa – rikos näkyi suorana lähetyksenä Facebookissa

  10. 10

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  6. 6

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  6. 6

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää