Valikko
Historia    |   HS 50 vuotta sitten maanantaina 9.1.1967

Iltapukuna smoking

Samaan aikaan kun arkimuoti tulee yhä asiallisemmaksi, tarkoituksenmukaisemmaksi ja koruttomammaksi tulee juhlapukumuoti yhä loisteliaammaksi ja kimaltelevammaksi. Näin voi sanoa siitäkin huolimatta, että uusinta uutta iltapukualalla edustaa housupuku, naisten smoking, jonka Yves St. Laurent loi.

Mutta tämä smoking ei olekaan mitä tahansa housupuku, se on usein samettia, moareeta tai korkealuokkaista villakangasta. Sen alla käytetään mielellään röyhelöpuseroa ja juhlavaa solmiota tai solmuketta. Sanottakoon vielä, että se on erittäin vaativa asu.

Epävarmaa sitäpaitsi on, hyväksyvätkö ravintoloiden portierit, nuo meikäläisen yhteiskunnan erehtymättömät ihmis- ja muotiasiaintuntijat tällaisen asun. Todennäköisesti, mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, eivät hyväksy, joten niitä on tyydyttävä käyttämään vain yksityisissä tilaisuuksissa.

Lohdutukseksi voi mainita, että miehet tuskin suuremmin surevat vaikkei koko housupukumuotia olisikaan. Ainakin perin harvat miehet näkevät siinä mitään kaunista, olen huomannut.

Varmin tapa pukeutua miehen mieleen – jos se tuntuu tärkeältä – on ostaa jotakin kiiltävää, kireätä ja mahdollisimman avonaista. ”Täytyyhän naisen puvun näyttää, että sen alla on nainen”. En ole oikein koskaan ymmärtänyt tällaista perustelua.

Eikö naisen anatomia ole suhteellisen tuttu juttu jokaiselle miehelle. Onko tarkoitus väittää, että miehillä on huono muisti tai heikko mielikuvitus? Muuten on kovin vaikeata ymmärtää, että naisen vaatetuksen tulisi aina ja joka hetki alleviivata naisen vartalon yksityiskohtia.

Suomi kaatoi Kanadan ensimmäisen kerran: 8-2

Tampere, 8.1. (Usko Teromaa)

Onko Suomi kehittynyt vai Kanada taantunut? Tämä kysymys leijaili jäähallin katon alla kymmentuhantisen yleisö joukon ajatuksissa kun Suomen todettiin ensimmäisen kerran maan jääkiekkohistoriassa päihittävän kuulut kanadalaiset, jotka Suomen leveysasteella ovat nimenomaan tässä lajissa nauttineet arvostusta ehkä enemmän kuin ovat ansainneetkaan.

Suomen 8–2 voitto antaa edellämainitulle kysymykselle selvän vastauksen, joka kummassakin tapauksessa on myönteinen. Suomi on kulkenut aimo harppauksen eteenpäin ja se lupaa leijonarintaisille toivottavasti paljon hyvää Wienin maailmanmestaruusmittelöissä. Viides paikka ei liene aivan mahdoton saavuttaa.

Kanadan maajoukkuepaidassa esiintynyt kaivosmiesten joukkue Drumheller Miners, joka on saanut Euroopan-matkan voitettuaan vaahteralehtisen maassa arvostetun Allan-cupin, ei varmaankaan ollut samaa luokkaa kuin aikaisemmin Suomessa vierailleet Kanadan ”maajoukkueet”. Sen riveissä oli aivan liiaksi vanhaa verta.

Sääliksi kävi etenkin puolustajavanhuksia, joiden keski-ikä oli 30,8 vuotta. Vanhin heistä oli jo saavuttanut 35 vuoden kunnioitettavan iän, ja nuorinkin oli täyttänyt 27. Nämä ilmeisestikin Kanadan himmentyvän iltataivaan puolustajatähdet viettivät tuskaisia hetkiä Tampereen jäähallin katon alla.

Pienikokoiset, mutta niin uskomattoman vikkelät suomalaiset luistelivat joka puolelta ohi ja heitä tuntui olevan paljon enemmän kuin vaahteralehtisiä kanadalaisia.

Steinhauer pukkasi ME:n 20.28, John Rambo 221

San Francisco, 8.1. (UPI)

Oregonin yliopiston mahtava kuulamörssäri Neal Steinhauer pukkasi lauantai-iltana San Franciscossa järjestetyissä sisäratakisoissa uuden kuulantyönnön sisäratojen ME:n tuloksella 20.28 mikä ylittää lähes puolella metrillä Gary Gubnerin vuonna 1962 työntämän maailmanennätyksen 19.80.

Toisen tilan valtasi ulkoratojen ME-mies Randy Matson, joka sai parhaallaan 19.62. Matsonin ulkoratojen ME kirjoitetaan 23.64.

Kisojen muista parhaista tuloksista mainittakoon John Rambon voittotulos 221 korkeushypyssä, Bob Seagrenin volttohyppy 510 seiväshypyssä sekä Charlie Greenen voitto Tommy Smithistä 60 jaardin sileällä ajassa 6,0.

HS

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  2. 2

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  3. 3

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  4. 4

   Pahantekijät tietävät, miten kauhun ruuvia väännetään yhä kireämmälle

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  7. 7

   Kuva loukkaantuneesta nuoresta naisesta nousi Manchesterin tragedian symboliksi

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  10. 10

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  5. 5

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  6. 6

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  7. 7

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  8. 8

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  11. Näytä lisää