Historia    |   HS 50 vuotta sitten tiistaina 7.3.1967

City-kortteli valmistumassa

Helsingin keskustaa voimakkaasti hallitseva City-kulma on valmistumisvaiheessa ja useat rakennukseen sijoittuvista liikkeistä avaavat ovensa asiakkaille näinä päivinä. Rakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehdit Viljo Rewell ja Heikki Castrén.

City-korttelin 160000 m2 käsittävästä kokonaistilavuudesta n. 49 % eli 78000 m2 on Postisäästöpankin osuutta. Rakennuksen perustamistyöt olivat vaikeat, koska kiinteä kallioperusta löytyi paikoin vasta 17 metrin syvyydestä. Perustustyöt valmistuivat marraskuussa 1965 ja varsinaiset rakennustyöt aloitettiin saman kuun puolivälissä KK:n insinööriosaston toimesta. Töiden aikataulu on huolimatta talven 1965–1966 vaikeista olosuhteista pitänyt.

Rakennuksessa on 8 maanpäällistä kerrosta ja neljä kellarikerrosta, joissa on myös väestösuojat. Ylin kellarikerros on ns. tunnelitaso, missä sijaitsee myös liikehuoneistoja. Tunnelikerros on liukuportain yhteydessä kahteen maanpäälliseen liikekerrokseen.

Koko kolmas kerros on autojen paikoitustasona ja sinne johtavat ajoluiskat nousevat Keskuskadulta.

Katri-Helenalle kultainen levy

Katri-Helena (Turunen) on esittänyt Puhelinlangat laulaa -kappalettaan niin ahkerasti, että ostavan yleisön kukkaronnyörit ovat avautuneet ja tuloksena on meikäläisissä oloissa harvinainen kultainen levy.

Bosse ja Robert ojentavat levyn Katri-Helenalle tämän omassa show-ohjelmassa Hi Lili, Hi Lo, joka nähdään tv:ssä keskiviikkona.

Laivatyttöagentti uhkaili puukolla aluksen miehistöä

Rauma, 6.3. (PA)

Puukkoja tappelusankarit näyttävät vierailevan ahkerasti m/l Rekolassa sen vieraillessa Rauman satamassa. Tällä kertaa uhkaili puukkoaan heilutellut laivatyttöagentti laivan miehistöä jouduttuaan juopotellessaan sanaharkkaan.

Paikalle hälytettiin poliisi, mutta miekkonen ehti poistua paikalta eikä miehistö halunnut tehdä ilmoitusta rajuotteisesta vieraastaan.

Miehen seurassa oli laivaan saapunut viisi laivatyttöä, joista poliisi pidätti kolme, toimittaen heidät putkaan ja myöhemmin maanantaina edelleen sosiaaliviranomaisten haltuun. Erään laivatytön löysivät poliisit miehistöhytin vaatekomerosta lukitun oven takaa, jossa tytöllä jo ehti olla ahtaassa tilassa erittäin tukala olo.

Kahden laivatytön sen sijaan onnistui lymytä poliiseja ja he pääsivät livistämään noutajiltaan.

Seksivalistuksesta

On merkillistä miten viime aikoina radio ja televisio ja teinilehdet yksissä tuumin ovat aloittaneet oikein kampanjan nuorison sukupuolikasvatuksesta.

Tahdotaan tieten vetää nuorisomme lokaan, lokaan joka ei näy päällepäin mutta on sisältä siitäkin saastaisempaa. Nämä alkulähteet eivät ole lähtöisin kansan pohjamudasta vaan niin kuin minusta näyttää kansamme pintasakasta joka ei ole suuresta ja korkeasta sivistyksestään huolimatta oppinut kunnioittamaan kaikkein suurempia elämän arvoja, täytyy kait se mainita, ihmistä itseään.

On unhoitettu Jumala. Muistan kun olimme rakasta isänmaatamme puolustamassa ja etsimme tiukanpaikan tullen kuopastamme suojaa en tavannut yhtään miestä, jolla ei olisi ollut jumalaa. Tänä päivänä ei nämä suuret ja rohkeat opettajat enää muista tuota aikaa, tai eivät ole siellä olleetkaan.

Mitä tekevät 15–16 vuotiaat lapset ehkäisypillereillä? Minä ymmärrän että sukupuolielämä kuuluu avioliittoon, eikö siihen perustu koko yhteiskuntamme perustus.

On inhoittavaa kuulla ja lukea mitä radio ja teinilehti ovat asiasta julkituoneet. On tultu aikaan josta raamattu sanoo, ”heidän häpeänsä on heidän kunniansa”. Opettakaamme nuorillemme elämän jaloja arvoja näiden arvottomien asiain sijasta. Se luo kansaamme tulevaisuutta, yksilöön vastuuta, koteihin rakkautta ja sydämiimme puhdasta mieltä.

Ja sitten kaikille tämän palstan kirjoittajille. Miksi käyttää nimimerkkiä jos asiamme on päivänvalon kestävä. Selim Lehtinen
HS

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten
Luetuimmat - Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  4. 4

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  5. 5

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  6. 6

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  7. 7

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  8. 8

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  9. 9

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  10. 10

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää