Historia    |   HS 50 vuotta sitten maanantaina 17.4.1967

Kevätkalaa torilta ostoslaukkuun

Kesää enteilevät jo runsaat toripöydät ja villahuiveistaan kääriytyneet torimyyjät.

Koriinsa voi ostaja kierroksellaan kerätä tuoretta raparperia, kurkkua ja tomaattia sekä rapean vihreän lehtisalaatin kerän.

Hedelmissä on varaa valita niin paljon kuin vain jaksaa kotiin kantaa.

Kalapöydillä on runsaasti kalaa – silakkaa, ahventa, lahnaa, siikaa jne. Silakkaakin saa markalla kilon, joten sitä voi ostaa saman tien parin päivän tarvetta varten ja perata kerralla kaikki kalat.

Kun suolaa vielä ripotellaan huuhdottujen kalojen päälle, niin kalat ovat valmiita käytettäväksi seuraavana päivänä.

Tilliä käytetään runsaasti mausteeksi ja varret lisätään perunoiden keitinveteen antamaan pirteyttä vanhoille perunoille.

Martin Luther King: USA:n jättiläismielenosoitukset vain alkua protestien vyörylle

New York, 16. 4. (Reuter).

Jättiläismäiset Vietnamin sodan vastaiset massakokoukset keräsivät ainakin 200 000–300 000 osanottajaa New Yorkissa ja San Franciscossa viikonvaihteen aikana, kerrottiin järjestäjien taholta.

Poliisin arvion mukaan noin 125 000 henkeä osallistui seitsemän tunnin marssiin New Yorkin keskustan halki.

Marssi päättyi kokoukseen YK:n rakennuksen edustalla.

Mielenosoitukset järjestänyt ”Kevätliikekannallepanokomitea Vietnamin sodan lopettamiseksi” arvioi kuitenkin osallistujien määrän kaksinkertaiseksi.

”Liikekannallepanokomitea” on vasemmistolaisten, pasifistien ja maltillisten sodanvastustajien ryhmien löyhä yhteenliittymä.

Ihmisiä virtasi yhä tuhansittain Yhdistyneiden kansakuntien aukiolle ja läheisille kaduille Martin Luther Kingin ja muiden kansalaisoikeustaistelun johtajien päätettyä puheensa, joissa tuomittiin ankarasti Vietnamin sota.

San Franciscossa toisella puolella mannerta ainakin 60 000 mielenosoittajaa ahtautui Cezar-stadionille kahdeksan kilometrin marssin jälkeen.

Tuberkuloositapauksia lähes 7000 vuosittain

– Tuberkuloosiin sairastuneisuus on Suomessa vielä suhteellisen korkea, lähes 7000 tapausta vuosittain.

Esimerkiksi muihin pohjoismaihin verrattuna tämä luku on suhteessa asukasmääriin vielä moninkertainen, sanoi sisä-asiainministeri Martti Viitanen esittäessään valtiovallan tervehdyksen 17. tuberkuloosiviikon avajaisissa Helsingissä.

– Tuberkuloositilanteessa tapahtuneesta muutoksesta johtuen on tuberkuloosihoidon sairaansijatarve viime vuosina kuitenkin jatkuvasti vähentynyt, koska tuberkuloositoimistojen valvonnassa tapahtuvan avohoidon suhteellinen osuus on kasvanut.

– Viiden vuoden aikana on sairaansijatarpeen väheneminen ollut keskimäärin 145 sairaansijaa vuodessa.

Tästä syystä on ollut tarpeen harkita, miten tuberkuloosihoitolaitoksia voitaisiin muuttuneissa olosuhteissa käyttää hyväksi siten, että ne parhaiten palvelevat terveyden- ja sairaanhoidon kokonaistarvetta.

Sairaalajärjestelmän hajanaisuuden vuoksi tämä ei kuitenkaan ole varsin yksinkertaisesti järjestettävissä, sanoi ministeri Viitanen.

Auschwitziin muistomerkki uhreille sekä syyllisille

Oswiecim, Puola, 16.4. (AP)

Suurikokoinen kivestä ja kalliosta tehty muistomerkki paljastettiin sunnuntaina entisen natsikeskitysleirin Auschwitz-Birkenaun sijaintipaikalla Puolassa niiden neljän miljoonan eurooppalaisen muistoksi, jotka surmattiin keskitysleirillä Hitlerin käskystä.

Puolan sisäministeri Janusz Wieczorek paljasti muistomerkin ja Puolan pääministeri Josef Cyrankiewicz kiinnitti siihen korkean puolalaisen kunniamerkin Grünwaldin ristin.

Graniitista valmistettu muistomerkki käsittää symbolin krematorion savupiipusta ja varsinaisen krematorion ja kaasukammion rauniot.

Monumenttia ympäröivät valkoisesta kivestä hakatut laajalle levittyvät terassit.

Konserttia kerrakseen

Rolling Stonesien konsertissa perjantai-iltana Zürichissä syntyi täydellinen kaaos.

Muuan poliisiketjun läpäissyt teini-ikäinen poika pääsi esiintymiskorokkeelle ja kävi takaapäin yhtyeen johtajan, Mick Jaggerin, kimppuun.

Hän kaatoi Mickin pitkälleen vetäen tätä takinliepeistä.

Poliisi joutui raahaamaan riehaantuneen pojan ulos.

Viisijäseninen yhtye lopetti säikähtyneenä soittonsa, kunnes kalpeaksi valahtanut vapiseva Mick pääsi jaloilleen ja antoi heille merkin jatkaa.

Kuulijakuntaa oli peräti 12 000 henkeä ja moni loukkaantui poliisin joutuessa yleisen mylläkän synnyttyä käyttämään patukoitaan.

Kirkuva nuoriso irroitti istuimista rautaosia ja paiskoi niitä poliiseja kohti.

Rolling Stonesit vietiin 40 minuuttia kestäneen konsertin jälkeen takateitse turvaan.

Vielä tunteja esiintymisen päätyttyä poliisi joutui jäähdyttelemään riehuvaa nuorisoa.

Lopulta jouduttiin käyttämään apuna jopa tusinaa poliisikoiria.

Stadionhallissa mellastava nuoriso heitteli poliisia vastaan savupommeja.

Eräs nuori poika sai poliisin kertoman mukaan kallonmurtuman. Hän oli yrittänyt kiivetä esiintymislavalle, mutta oli pudonnut päälleen. (AP)
HS

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Espanjalaismedia: Räjähdevyöhön pukeutunutta miestä ammuttu lähellä Barcelonaa

  3. 3

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  6. 6

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  7. 7

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee tänään halki Yhdysvaltojen – HSTV:n yli kolmetuntinen suora lähetys alkaa kello 18.45
  3. Superyllätyksen tehtaillut Hyvinkään Tahko jahtaa lisää täysosumia Superpesiksen pudotuspeleissä – ”Runkosarjan ykkösen voittaminen ei ole rakettitiedettä”
  4. Espanjalaismedia: Räjähdevyöhön pukeutunutta miestä ammuttu lähellä Barcelonaa
  5. Turun puukotuksen uhreista kaksi on tehohoidossa ja epäilty siirretään toiselle osastolle hoidettavaksi – kuolonuhrit olivat syntyneet vuosina 1951 ja 1986
  6. Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta
  7. Huuhkaja-toppari Sauli Väisänen teki loistodebyytin Serie A:ssa – ”Tiedän, että olen tehnyt vaikutuksen otteillani”
  8. Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa
  9. Katalonian iskujen jäljet johtivat idylliseen pikkukaupunkiin Pyreneiden juurelle – Paikallisen imaamin epäillään värvänneen nuoria jihadisteiksi
  10. Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa
  11. Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”
  12. Näytä lisää