Historia    |   Aikakone

Hamsteri-tarrojen myynnillä saatiin suomalaisille poliiseille 51 uutta partioautoa äitienpäivänä vuosikymmeniä sitten

Suomen poliisin historiassa ei oltu koettu ennen vastaavaa kansalaisten kädenojennusta, eikä ole koettu jälkeenkään. Keräyskampanja sai aikaan tv-kasvo Niilo Tarvajärvi.

Toukokuun toisena sunnuntaina vietettävä äitienpäivä on ollut perinteisesti lasten keräämien valkovuokkojen päivä. Mutta ainakin kerran ovat huomattavaa huomiota saaneet myös sinivuokot. Tai siis poliisit.

Säännön vahvistavaa poikkeusta todistettiin 14. toukokuuta 1967, jolloin poliisille luovutettiin Senaatintorin suuressa paraatissa 58 partioautoa. Ja kaikki valkoisia.

Niitä kutsuttiin Helsingin Sanomien uutisessa ”hyvän tahdon” autoiksi, sillä ostorahat oli suurimmaksi osaksi kerätty kansalaisilta – myymällä koko kevään ajan autojen ikkunoihin liimattavia Hamsteri-tarroja.

Autohankkeen moottori oli Niilo Tarvajärvi, uransa radiossa aloittanut juontaja ja toimittaja sekä yksi Suomen ensimmäisistä televisiojulkkiksista. Siksi autot tunnetaan myös Tarva-autoina.

Suomen poliisin historiassa ei oltu koettu ennen vastaavaa kansalaisten kädenojennusta, eikä ole koettu jälkeenkään.

”Väittäisin, että tämänkaltainen kansalaiskeräys on kansainvälisestikin harvinainen, ellei ainutlaatuinen”, sanoo Mikko Paatero, heinäkuussa 2015 eläköitynyt entinen poliisiylijohtaja.


Paatero oli vuoden 1967 äitienpäivänä 18-kesäinen turkulainen abiturientti, joka pyrki heti lakkiaisten jälkeen oikeustieteelliseen tiedekuntaan, vakaana tavoitteenaan poliisin ura.

Senaatintorille Paatero ei sentään lähtenyt, mutta muistaa laajaa julkisuutta saaneen kampanjan, sillä sitä seurattiin hänen lapsuudenkodissaan myös työn puolesta. Isä Aarne Paatero oli Turun ja Porin läänin poliisitarkastaja eli läänin korkein poliisiviranomainen.

”Nyt ajatellen on täysin mahdollista, että hän oli Senaatintorilla. Erittäinkin mahdollista.”

Tarvajärvi oli hyödyntänyt televisiota jo aikaisemmin keräämällä tukea muun muassa sotainvalideille ja rajaseutujen lapsille. Saavutuksiin kuului myös Ilmasilta-keräys, jolla hankittiin SPR:lle 1965 ensimmäinen sairaankuljetushelikopteri.

Poliisin auttamiseen Tarvajärvellä oli hieman henkilökohtaisempi kulma. Rekan poikittainen perävaunu oli osunut Tarvajärven autoon Vantaalla vuonna 1966 sillä seurauksella, että hän makasi tajuttomana yhdeksän päivää. Herättyään hän olikin valmis MTV:n suunnittelupäällikön Seppo Virtasen ehdotukseen: kalustopulasta kärsivä liikkuva poliisi tarvitsee pikaisesti lisää autoja liikennevalvontaan.

Onnettomuustilastot tukivat myös tarvetta. Tai suorastaan vaativat, sillä vuonna 1966 liikenneonnettomuuksissa kuoli 1 017. Ja vertailun vuoksi: ennakkotietojen mukaan viime vuonna tieliikenteessä kuoli ”vain” 220 henkilöä, vaikka autoja oli teillä viisinkertaisesti, yli kolme miljoonaa.

”Vuosien vertailu on vaikeaa, sillä muuttujia on paljon. Mutta aivan varmasti vuonna 1966 oli parannettavaa myös asennepuolella”, sanoo Paatero.

Hän sai ensimmäisen tuntuman poliisitöihin ollessaan opiskelijana nimismiehen kesäsijaisena vuonna 1969.


Tele­vision ­ja Tarva­järven ­lisäksi kam­panjaa avitti tietysti myös tuote, ”hauska” Hamsteri-tarra. Tosiasiassa kuva esitti peikkoa, joka oli tuttu jo Tarvajärjen juontamasta suositusta Laatikkoleikki-ohjelmasta.

Markan arvoisia Hamsteri-tarroja myytiin valtava määrä, sillä rahoilla saatiin 51 autoa – tosin maahantuojien alennuksilla ja valtion verovapaudella. Kaik­kiaan autoja – merkkeinä Volvo, Volkswagen, Opel, Moskvits, Dodge, Plymouth – luovutettiin Senaatintorilla 58, sillä seitsemän saatiin vielä lahjoituksena.

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa huomautettiin viikon kuluttua 22. toukokuuta, että ”autojen tarkoituksenmukainen käyttö ja huolto edellyttäisivät automerkkien määrän tiukkaa rajoittamista”.

Samalla muistutettiin, että ”tarpeellista sympatiaa ja ymmärtämystä” synnyttänyt ”onnistunut autojen hankinta ei ole monistakaan syistä oikea tie”, sillä vastuu kalustohankinnoista kuuluu valtiolle, eikä sille saa antaa lipeämisen syitä.

Poliisiylijohtajaksi vuonna 2008 valittu Paatero päätti kokeilla kepillä jäätä ja ehdotti joulukuussa 2011 julkaistussa blogikirjoituksessaan toista kansalaiskeräystä ”Tarvajärven malliin”.

”Se oli osittainen hätähuuto, sillä rahatilanne oli erittäin heikko ja autokanta todella vanhaa”, kertoo Paatero.

”Suunnittelimme keräystä kuitenkin vakavissamme, ministerin siunauksella ja konsultin avulla. Mutta sen toteuttaminen olisi ollut paljon hankalampaa ja haastavampaa kuin Tarvajärven aikana.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
Luetuimmat - Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  2. 2

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  3. 3

   Kabulissa siepatusta suomalaisnaisesta julkaistiin uusi video – varoittaa matkustamasta islamilaisiin maihin

  4. 4

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  5. 5

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  6. 6

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  9. 9

   Game of Thronesin seuraava jakso julkaistiin vahingossa etuajassa HBO Nordicilla

  10. 10

   Hybridiautojen myynti kasvaa: Suomi-Mersu nousi tilaston yllättäjäksi – autoverossa huima ero dieseliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  2. 2

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

  9. 9

   Lihaksikas ihminen voikin olla huonossa kunnossa – Hyvä kunto tarkoittaa ennen kaikkea toimintakykyä, sanoo fysioterapeutti

  10. 10

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää