Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pystytkö kyykkäämään yhdellä jalalla?

Oman kehon painolla treenaamisesta on tullut hitti. Mutta mitä se oikein tarkoittaa?

Hyvinvointi
 
Näin saat lihakset ilman välineitä
Näin saat lihakset ilman välineitä
Fysioterapeutti ja fysiikkavalmentaja Juho Ranta näyttää, miten kuntoilija voi parantaa lihaskuntoaan ilman välineitä, pelkkää oman kehon painoa vastuksena käyttäen. Toimittaja Essi Lehto. Kuvaus Arttu Luhtala. Leikkaus Terhi Liimu.

Ensin me vispasimme reisiämme kuntosalin lähentäjälaitteessa, sitten ähkimme levytankojen ja käsipainojen kanssa bodypump-tunnilla. Nyt trenditietoisimmat hakeutuvat tyhjiin saleihin, joiden seinustalla nököttää vanerilaatikko ja jokunen kuminauha.

He vannovat kehonpainoharjoittelun nimiin. Yhdysvaltalaiskyselyssä kehonpainotreeni nimettiin tämän vuoden tärkeimmäksi maailmanlaajuiseksi liikuntatrendiksi. Se on sitä miltä kuulostaakin: vastuksena toimii vain oma keho, muita välineitä ei tarvita.

Yksinkertaisimmillaan kehonpainotreeni on tuttuja punnerruksia ja vatsalihasrutistuksia. Lajin juju on kuitenkin liikkeiden muuntelussa asteittain vaikeammiksi, jolloin vastus kasvaa siinä missä kuntosalilaitteillakin, kertoo fysioterapeutti ja fysiikkavalmentaja Juho Ranta, joka vetää kehonpainotreenejä Helsinki Core Trainers -salilla.

Liikkeitä vaikeuttamalla kehonpainotreenikin kasvattaa lihaksia – ainakin tiettyyn pisteeseen asti.

"Näyttävän vartalon voi saada, vaikka ihan kehonrakentajien tasolle lihasmassa ei kasvakaan", Ranta sanoo.

Hänen mukaansa lihasten lisäksi kehittyy kehon hallinta.

"Kehon käyttö on kokonaisvaltaista, sillä liikkeet eivät harjoita vain tiettyä, yksittäistä lihasta. Myös mielenkiinto omaa kehoa kohtaan saattaa lisääntyä, kun alkaa pohtia, miksi se toimii tietyllä tavalla ja miksi jollakulla toisella se toimii toisin."

Kehonpainoharjoittelun kiistaton etu on se, että treeni onnistuu missä vain, matkoilla tai omassa olohuoneessa. Loukkaantuminen on tässä harjoittelumuodossa yhtä todennäköistä kuin muissakin, mutta ulkoisen kuormituksen puuttuminen tekee joistakin liikkeistä turvallisempia, Ranta sanoo.

Isoin riski piilee siinä, että aloittaa liian vaikeista liikkeistä, joita ei jaksa tehdä alusta loppuun oikein.

"Moni sanoo, että totta kai minä nyt punnertaa osaan. Punnerruskin voi olla yllättävän haastava, kun pitää vartalon suorana ja käyttää koko liikerataa."

Kehonpainotreenaajallekin sallitaan joitakin apuvälineitä. Jos leuanveto ei onnistu, voi liikettä helpottaa sitomalla jumppakuminauhan lenkiksi tankoon. Kun lenkistä ottaa jalalla tukea, liike kevenee hieman.

Jos kaipaa kunnolla haastetta, voi ottaa tavoitteeksi vaikka human flagin, jossa tartutaan käsillä pystysuoraan tankoon ja jännitetään vartalo vaakasuoraan kuin lippu. Kuningasliikkeitä ovat myös leuanveto, jossa päästetään kesken vauhdinoton tangosta irti ja pyörähdetään ilmassa ympäri, sekä käsinseisontapunnerrus, joka päättyy hyppyyn käsien varassa.

"Se on niin kova suoritus kuntoilijalle, että silloin voi jo miettiä uraa kilpaurheilijana."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!