Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykologit neuvovat: Näin helpotan stressiä

Hyvinvointi
 
Kimmo Taskinen HS
Kuva: Kimmo Taskinen HS

Miten psykologian ammattilaiset selättävät stressinsä? Ottamalla työpaikalla nokosia, katsomalla valokuvia ja ajattelemalla saunomista.

1Ota nokoset

"Stressitilanteessa sympaattinen hermosto aktivoituu ja kehossa syntyy eloonjäämistaistelun kaltainen tila. Silloin yritän rauhoittaa elimistöä esimerkiksi sulkemalla hetkeksi silmät ja hengittämällä rauhallisesti syvään viitisen kertaa", kertoo Työterveyslaitoksen psykologi ja organisaatiokonsultti Anna Tienhaara.

Uni on avainasemassa stressinhallinnassa.

"Kukaan ei voi työskennellä täysipainoisesti koko päivää ilman lepotaukoja. Stressinhallinnassa puhutaan nykyään powernapeista eli otetaan unet kesken työpäivän. Ennen nokosista käytettiin myös nimeä avainuni. Nopeat nokoset voi nukkua esimerkiksi työpöydän ääressä ottamalla käteen avaimen tai kynän. Kun avain tippuu, ovat aivot käyneet unessa ja palautuneet työpäivän haasteita varten."

2Ole itsellesi myötätuntoinen

Kriisi- ja traumapsykologi Soili Poijula on kokenut hyödyllisimmäksi keinoksi myötätuntoisen suhtautumisen itseään kohtaan. Tärkeitä ovat myös tietoisuustaidot eli mindfullness-tekniikat.

"Mindfullness-ajatteluun liittyy se, ettei koko ajan arvostele itseään. Pitää myös muistaa, että kielteiset ajatukset ovat vain ajatuksia, eivät todellisuutta. Kun oppii seuraamaan omia ajatuksiaan tuomitsematta niitä, alkavat tietoisuustaidot vähitellen vaikuttaa aivojen toimintaan. Tämä lisää myönteistä ajattelua, joka taas vähentää stressiä."

3Voimaannu valokuvista

Kun terveys- ja työpsykologi Ellen Ekiä stressaa, hän kaivaa esiin kännykkänsä. Näytönsäästäjällä on valokuva psykologista joogaamassa omassa puutarhassaan. Kuvan katsominen rauhoittaa ja muistuttaa elämän moninaisuudesta.

"Luontokuvien katsominen alentaa verenpainetta. Olen harrastanut muutaman vuoden voimaannuttavaa valokuvausta ja kuulun Suomen valokuvaterapiayhdistykseen. Valokuvauksessa yhdistyy monta asiaa: luovuus, läsnäolo ja luonto. Yhdistyksen kokouksissa puhumme ensin mieltä painavista asioista ja sitten lavastamme luontoon kuvan toivomastamme olotilasta. Se jäsentää ja konkretisoi ajatuksia. Suosittelen kaikille!"

4Laita työasiat laatikkoon loman ajaksi

"Työasioista on pystyttävä irrottautumaan", sanoo terveyspsykologian erikoispsykologi Marketta Kokkinen-Jussila. Lomalle jäädessään Kokkinen-Jussila noudattaa itse konkreettisia rituaaleja.

"Ensimmäiseksi kirjoitan listan muistettavista työasioista, jotta ne eivät paina mielessä loman aikana. Laitan listan kalenterin ja työkännykän kanssa pöytälaatikkoon."

Myös kotona on hyvä olla selkeitä rajoja työn ja henkilökohtaisen elämän välillä.

"Pyrin rajaamaan työasioista huolehtimista johonkin tiettyyn hetkeen eli minulla on huolihetki. Kotona olisi myös syytä olla huolivapaita vyöhykkeitä. Minulle sellaisia ovat kotisohva ja oma sänky. Niihin en vie työasioita."

5Hengitä ja ravistele

"Stressi varastoituu kehoon, eikä sitä voi pelkällä ajattelulla tyhjentää", sanoo tunneälyä tutkinut filosofian tohtori Mikael Saarinen. Hänen mukaansa paras tapa hallita stressiä on kehollinen harjoittelu, jossa autetaan kehoa stressin purkamisessa.

Esimerkiksi stressaavasta tilanteesta selvinnyt koira ravistelee itseään päästä häntään. Samaan mekanismiin perustuvat TRE-stressinpurkuliikkeet (Tension Releasing Exercises). Liikkeet on kehittänyt yhdysvaltalainen traumapsykoterapeutti David Berceli.

"Tekniikka vaatii taustatyön, mutta kun sen on oppinut, tulevat harjoitukset selkärangasta. Itse käytän paljon syvähengitysharjoitusta, jossa vedetään kolme kertaa voimakkaasti syvään henkeä ja päästetään se ulos kolmella syvällä huokaisulla."

6Liiku kireys pois

Urheilun monitoimimies Tahko Pihkala on sanonut, että on harvoja ongelmia, joihin kävely ei auta. Urheilijoiden psyykkisen valmennuksen parissa työskentelevä Päivi Frantsi uskoo Pihkalan viisauteen.

"Liike purkaa henkistä jännitystä. Jos olen oikein väsynyt, lähden mieluiten lenkille yksin, jotta voin rauhassa ajatella."

Frantsin mukaan tuotamme hermostuneisuutta omilla ajatuksillamme.

"Pitäisi oppia haastamaan ja kyseenalaistamaan ajatuksia ja käymään itsensä kanssa sisäistä keskustelua. Kun huomaan, että stressiä alkaa kertyä, yritän miettiä, mitä asialle voi tehdä. Jos se ei riitä, yritän lievittää stressiä ajattelemalla jotain mukavaa, kuten vaikka illan saunahetkeä."

7Aikatauluta oikein

Vuonna 2012 vuoden psykologiksi valittu Soili Kajaste hallitsee stressiään selkeällä aikataulutuksella.

"Almanakassani lukee, milloin alan tehdä tiettyjä asioita. Jos minulla on esimerkiksi tulossa luento, merkkaan kalenteriin, milloin alan valmistella sitä."

Työmääränsä hän pyrkii pitämään kohtuullisena. Kieltäytymisen opettelu on ollut tärkeää.

Unettomuuden hoitoon erikoistuneella Kajasteella on vinkki asioita hautoville.

"Jos jokin asia painaa, ala tehdä sitä – vaikka vähitellen muiden töiden lomassa. Mikään ei stressaa niin paljon kuin lykätyt työtehtävät."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!