Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rasvaprosentin mittaustulos ei ole aina luotettava

Hyvinvointi
 
 

1Miksi minun pitäisi tietää kehoni rasvaprosentti?
En tiedä, pitääkö. Riittää ihan hyvin, että menee ilman vaatteita peilin eteen, se kertoo saman asian. Vyötärön mittaaminen on myös hyvä menetelmä – se ei tosin kerro rasvaprosenttia, mutta se kertoo lihavuudesta. Sitä käytetään esimerkiksi puolustusvoimissa. Terveysriskit kasvavat, jos miehillä mitta on yli 102 ja naisilla 88 senttimetriä. Vyötärönympärys on parempi mittari kuin BMI eli painoindeksi, koska lihasmassa painaa enemmän kuin rasva.

Rasvaprosentin mittaaminen on järkevää, jos haluaa numerotietoa ja seurata tarkemmin muutoksia omassa kehossaan.

2Kenelle mittauksesta on hyötyä?
Huippu-urheilussa monissa painoluokkalajeissa on tärkeää, että ei ole paljon rasvaa. Toisaalta esimerkiksi mäkihypyssä on ongelmana, että kaverit ovat liiankin laihoja, ja se on terveysriski. Mittauksesta voi olla hyötyä tavallisille ihmisille, jotka haluavat pudottaa painoaan.

3Mikä on normaali rasvaprosentti?
Ihmisessä on välttämätöntä rasvaa kolme prosenttia lähinnä sisäelimissä ja ihon alla. Tärkeintä on sisäelimiä suojaava rasva. Myös hormonitoiminta tarvitsee rasvaa. Joidenkin lähteiden mukaan miehillä normaali on alle 10 prosenttia. Naisilla taas minimi on 12 prosenttia. Jos miehillä tulos on yli 20 ja naisilla yli 30 prosenttia, ollaan pulskassa kunnossa.

4Mikä on paras ja luotettavin mittari?
Luotettavimpia ovat hydrostaattinen punnitus ja kalliit kuvantamismenetelmät, kuten DEXA eli röntgeniin perustuva kehonkoostumusmittaus ja MRI eli magneettikuvaus. Hydrostaattisessa punnituksessa ihminen upotetaan veteen ja rasvaprosentti lasketaan väistyneen veden määrän ja rasvan ominaispainon perusteella.

Yleisesti käytössä olevista menetelmistä yhdeksi parhaista on todettu ihopoimun paksuuden pihtimittaus seitsemästä eri kohdasta. Ihopoimu mitataan suoliluun yläpuolelta, lapaluun alta, käsivarresta ojentajan puolelta, navan vierestä, kyljestä kainalon alapuolelta, etureidestä reiden keskeltä ja rinnan kohdalta nännin ja kainalon puolivälistä. Neljän pisteen mittaus on myös hyvä: mitat otetaan suoliluun yläpuolelta, selästä lapaluun alta ja käsivarresta sekä hauiksen että ojentajan puolelta.

5Sähkövirtaan perustuvia kehonkoostumusmittauksia (niin sanottuja bioimpedanssimittauksia) markkinoidaan sillä, että tuloksessa on mukana myös sisäelinten ympärillä oleva rasva. Kumpi on tärkeämpi tieto terveyden kannalta, rasvan määrä ihon alla vai sisäelimissä?
Jos rasva sisäelinten ympärillä saataisiin tarkasti mitattua, se olisi tärkeä tieto, mutta kehon vesipitoisuutta mittaavassa bioimpedanssimenetelmässä on suuria virheitä. Myös ihonalaisen rasvan määrä kuitenkin kertoo terveysriskeistä.

6Samana päivänä kolmella eri laitteella tehdyissä mittauksissa oli 10 prosenttiyksikön haitari. Miten näin suuri heitto on mahdollinen?
Se on täysin mahdollista. Meilläkin tutkimuksissa eri menetelmillä saadaan erilaisia tuloksia, ja erot voivat olla kymmenen prosenttiyksikön luokkaa.

Bioimpedanssissa voi tulla vääriä tuloksia, jos nesteytystila ei ole kontrolloitu. Mittaus pitää tehdä aina samassa nesteytyksessä, vaikkapa aamulla ennen aamupalaa 12 tunnin paaston jälkeen. Ryyppyillan jälkeen tai kuukautisten aikana tulee virhetuloksia. Ihopoimumittauksessa tärkeintä on mittaajan kokemus.

7Kumpi mittaus antaa isommat lukemat?
Bioimpedanssi näyttäisi antavan ihopoimumittauksia isompia arvoja tutkimuksissa, joissa on ollut sekä urheilijoita että tavallisia ihmisiä. Uskon enemmän seitsemän pisteen ihopoimumittaukseen, jonka tekee kokenut mittaaja.

Kysymyksiin vastasi liikuntafysiologian professori Heikki Kyröläinen Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitokselta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!