Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahvi ehkäisee diabetesta

Hyvinvointi
 
Helsingin Sanomat

Kahvin on uusimmissa tutkimuksissa todettu ehkäisevän väestötasolla kakkostyypin diabetesta, joitain syöpiä ja maksasairauksia sekä Parkinsonin tautia.

Terveysvaikutusten tutkiminen on kuitenkin haastavaa, koska kahvissa on yli 2 000 kemikaalia, joista kofeiini on vain yksi. Lisäksi monia muuttujia on lähes mahdoton eliminoida tutkimuksessa. Esimerkiksi kofeiinittoman kahvin juojat ovat keskimäärin terveempiä kuin muut, mutta heillä on usein muutenkin terveellisemmät elämäntavat.

Tavallisen ihmisen on vaikea arvioida terveysvaikutusten merkittävyyttä. Hyvä esimerkki on kakkostyypin diabetes, jota kahvin on todettu ehkäisevän, mutta vain vähän suhteessa ravintoon ja elintapoihin kokonaisuudessaan.

Professori, diabetestutkija Jaakko Tuomilehdon mukaan kahvilla näyttää olevan diabeteksen ehkäisyssä itsenäinen merkitys. Vaikutus tulee ilmeisesti monen tekijän yhteisvaikutuksesta: maksan sokeriaineenvaihdunnan säätelystä, sokerin imeytymisen vähenemisestä suolistossa, nälän tunteen vähenemisestä ja aineenvaihdunnan nopeutumisesta.

Useimmat kahvin haittavaikutuksista ovat sellaisia, että ne havaitsee myös itse. Yleisimpiä ovat levottomuus, unettomuus, vapina, sydämentykytys, närästys ja muut vatsaoireet. Kofeiini voi myös voimistaa ahdistusta, masennusta ja muita mielenterveysongelmia. Lisäksi pannukahvin on todettu kohottavan kolesterolia.

Lähes kaikki kahvin hyvistä terveysvaikutuksista voi saada myös kofeiinittomasta kahvista. Kofeiini näyttäisi vaikuttavan erityisesti vain piristymiseen, näläntunteen vähenemiseen ja alentuneeseen riskiin sairastua Parkinsonin tautiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!