Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unettomuutta, sydämentykytystä, närästystä? Lopeta kahvinjuonti

Hyvinvointi
 
Aiju Salminen
Kuva: Aiju Salminen

Uskotko, että elämäsi olisi väsynyttä ja tylsää ilman kahvia? Niin minäkin uskoin. Mutta juuri lopettaminen teki minusta virkeämmän ja hyväntuulisemman.

Monet uskovat juovansa niin vähän kahvia – vain kupin tai pari päivässä – ettei siitä ole haittaa. Tai ettei se aiheuta riippuvuutta.

Niin minäkin ajattelin, kunnes eräänä päivänä olin todella pahalla päällä. Kuppi espressoa ja kas, elämä hymyili sillä siunatulla sekunnilla.

Artikkeliin liittyvät

Päätin, että en anna kahvin vaikuttaa niin voimakkaasti mielialaani ja päivärytmiini.

Jos kahvi on aivan oleellinen osa päivärutiinia, ei ehkä tule ajatelleeksi, miten paljon se voi vaikuttaa unen laatuun, mielialaan tai ylivireyteen. Itse ymmärsin sen vaikuttavan itselläni kaikkiin noihin vasta, kun lopetin kahvinjuonnin kokonaan.

Mutta milloin lopettamista kannattaa harkita?

Ravitsemusterapeutti ja ravitsemustieteiden tutkija Jaakko Mursu suosittelee vähentämistä kaikille.

"Tekee hyvää miettiä, juoko kahvia vain vieroitusoireita torjuakseen tai tavan vuoksi. Varsinkin, jos sitä vetää litratolkulla ja on koko ajan ylivirittyneessä tilassa."

Kahvinjuonnin lopetettuani tajusin kuuluvani siihen joukkoon, johon kofeiini vaikuttaa voimakkaammin kuin ihmisiin keskimäärin.

Yritin minimoida vieroitusoireet vähentämällä kahvin määrää pikkuhiljaa. Se ei ollut helppoa. Käytin asteittaiseen vähentämiseen kolme viikkoa. Silti päänsärky, armoton väsymys ja hirveä kahvinhimo vaivasivat ensimmäisellä kofeiinittomalla viikolla.

Ensimmäinen kahviton viikkoni ei ollut täysin kofeiiniton. Join vieroitusoireisiin paljon mustaa teetä. Se voi sisältää jopa puolet kahvin kofeiinimäärästä. Lisäksi kofeiinilla kestää jopa kahdeksan viikkoa poistua elimistöstä täysin.

Yhdysvaltalainen kahviasiantuntija Stephen Cherniske suositteleekin, että jos suunnittelee kahvista luopumista, kokeilua kannattaa jatkaa ainakin kaksi kuukautta.

Vieroitusoireet ovat yksilöllisiä, mutta niin ovat myös käytön vaikutukset.

Herkimmillä yhden vihreäteekupillisen kofeiinimäärä aamulla riittää jo häiritsemään unensaantia illalla. Toiset taas pystyvät juomaan useita kupillisia kahvia ilman, että kokevat sen erityisesti edes piristävän.

Yksilöllistä on sekin, miten nopeasti kofeiini poistuu elimistöstä. Kofeiinin puoliintumisaika terveellä aikuisella on 5–11 tuntia. Siihen vaikuttavat geenit, lääkitys, ikä, sukupuoli sekä alkoholin ja tupakan käyttö.

Kuvittelin ennen, että en saa tehtyä työtäni, jos en saa kahvia ainakin lounaan jälkeen. Nyt uskon, että teen työni paremmin ilman kahvia. Kofeiininhimo aiheutti huonotuulisuutta ja väsymystä, kun taas sen saanti teki nopean piikin vireystilaan. Jos en juo kahvia, vireystila pysyy vakaampana koko päivän.

Toisaalta kofeiinin on todettu lisäävän tarkkaavaisuutta työtehtävissä. Aiemmin tutkijat uskoivat tämän johtuvan siitä, että säännöllisesti kahvia juovilla tarkkaavaisuus heikkenee kun kofeiinipitoisuus laskee, ja kahvin tai kofeiinin nauttiminen palauttaa tarkkaavaisuuden alkuperäiselle tasolle.

"Uusimpien tutkimusten mukaan kahvi antaisi kuitenkin lisähyötyä perustilanteeseen verrattuna", sanoo johtaja Pertti Happonen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta.

Vaikka tuntuisi, että työnteko ei suju ilman kahvia, sillä ei pidä jatkuvasti korvata lepoa.

"Kun keho on väsynyt, se on merkki levon, ei kahvin tarpeesta", Mursu sanoo.

Vielä kaksi viikkoa lopettamispäätöksen jälkeen olin varma, että palaan päivittäiseen mustaan kupilliseeni. Vasta kolmannella viikolla vieroitusoireet hellittivät kunnolla. Enää en haikaile kahvin perään, vaikka juomattomuus herättääkin ihmetystä. Onpahan puheenaihe, josta melkein jokaisella suomalaisella on sanottavaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!