Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Masennus voidaan pian leikata aivoista pois

Hyvinvointi
 

Vesa-Matti Väärä
Satu Heinon pakko-oireinen masennus parannettiin leikkauksella, jossa aivoihin asennettiin sähkövirtaa tuottavat elektrodit.
Satu Heinon pakko-oireinen masennus parannettiin leikkauksella, jossa aivoihin asennettiin sähkövirtaa tuottavat elektrodit.

Käsien vapinan hoidossa hyväksi havaittu DBS-leikkaus tehoaa etenkin pakko-oireiseen häiriöön.

Aivoleikkauksilla on alettu hoitaa myös vaikeita psyykkisiä sairauksia. Suomessa psyykkisten sairauksien kirurginen hoito on koevaiheessa. Leikkauksia on meillä tehty neljälle pakko-oireisesta häiriöstä kärsineelle potilaalle, kaksi Tampereen ja kaksi Helsingin yliopistollisessa sairaalassa.

Tulokset ovat lupaavia. Parhaassa tapauksessa ahdistavat pakkoajatukset ovat hävinneet kokonaan. Tutkimusten mukaan kolme neljästä saa leikkauksesta selvää apua.

Hämmästyttävin tapaus on toinen Tampereella leikatuista potilaista. Kun leikkaus oli ohi, potilaan oli mahdoton tavoittaa pakkoajatuksiaan edes yrittämällä, kertoo neurokirurgi Kai Lehtimäki Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Artikkeliin liittyvät

Maailmalla leikkauksia on tehty jo sadoille psykiatrian potilaille, ja myös vaikean masennuksen hoidossa on saatu rohkaisevia tuloksia: vähintään puolet leikatuista on hyötynyt siitä.

Siksi myös Suomessa kirurgiaa aiotaan tulevaisuudessa soveltaa vaikeaan, vuosia kestäneeseen masennukseen.

Hoito on nimeltään syväaivostimulaatio eli deep brain stimulation, lyhennettynä DBS.

Teknisesti täsmälleen samanlaisella leikkauksella on jo noin viidentoista vuoden ajan hoidettu tehokkaasti käsien vapinaa Parkinsonin taudissa. Näitä operaatioita tehdään Suomessakin kymmeniä vuodessa, joten neurokirurginen osaaminen on meillä vahva.

Psyykkisten sairauksien hoidossa se on kuitenkin uutta. Varovaista etenemistä selittää paitsi hoidon uutuus, myös se, että aivojen operoinnilla on mielenterveyshoitojen historiassa huono kaiku, kertoo psykiatri, apulaisylilääkäri Kaija Järventausta Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

"Meille psykiatreille on vierasta, että mennään aivojen sisään. Leikkaukset ovat kuitenkin tehneet uuden tulemisen", Järventausta sanoo.

Ulkomailta saatujen kokemusten rohkaisemana leikkauksia voidaan Suomessakin harkita myös vaikeaan masennukseen.

"Asian voi ottaa puheeksi oman hoitavan psykiatrin kanssa, jos kaikki tavanomaiset hoitokeinot on jo käyty lävitse. Jos lääkkeet, sähköhoito ja terapia eivät auta, ja jos masennus on kestänyt vuosia."

Tampereen ja Helsingin lisäksi myös ainakin Turun yliopistollinen sairaala aikoo aloittaa DBS-kirurgian, aluksi liikeratahäiriöihin, kuten käsien vapinaan, myöhemmin myös pakko-oireiseen häiriöön.

Vaikka kyse on leikkauksesta, aivoista ei poisteta mitään eikä katkota hermoratoja, kuten tehtiin esimerkiksi pahamaineisissa lobotomioissa menneinä vuosikymmeninä.

Siksi se ei ole myöskään peruuttamaton. Tässäkin leikkauksessa on kuitenkin vaaransa. Tulehduksen tai aivoverenvuodon riski on parin prosentin luokkaa, neurokirurgi Lehtimäki kertoo.

Leikkaus tehdään poraamalla pääkalloon kaksi reikää. Aivojen hermokudokseen asennetaan kaksi elektrodia, joiden tuottama sähkövirta ärsyttää aivojen hermoratoja.

Potilaan rintaan upotetaan stimulaattori ja virtalähde, josta sähkövirta kulkee aivoihin ihonalaista johtoa pitkin.

Leikkaus tehdään yleensä nukuttamatta, paikallispuudutuksessa. Koska potilas on hereillä, hän voi ohjata kirurgia kertomalla tuntemuksistaan toimenpiteen aikana. Elektrodit saadaan näin tarkemmin juuri oikeaan paikkaan. Leikkaus kestää useita tunteja, ja siihen tarvitaan viidestä kymmeneen asiantuntijaa ja kaksi neurokirurgia.

Uusi aivoleikkaus parantaa jopa vaikeaa masennusta
Uusi aivoleikkaus parantaa jopa vaikeaa masennusta
Psyykkisiä sairauksia on alettu hoitaa aivoleikkauksella. Leikkauksia on Suomessa tehty psykiatrian potilaille neljä, maailmalla satoja. Pakko-oireisen häiriön lisäksi sillä voidaan parantaa myös vaikeaa masennusta. Videolla näkyvä sosiaaliturvatunnus ei kuulu potilaalle. Toimittaja: Satu Kaaria. Kuvaus & editointi: Antero Lynne. Grafiikka Uolevi Holmberg.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!