Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eroon tunnesyömisestä

Hyvinvointi
 
Helsingin Sanomat

1. Tunnista ja tiedosta

 

 Kun herkkuhimo iskee, yritä pysähtyä hetkeksi. Tavoitatko tunteen: onko se suuttumusta, yksinäisyyttä, surua tai pitkästymistä? Nimeä tunne. Kun löydät kipupisteen, älä tee mitään: voit vain todeta asian.

 Mieti, mitä asioita pidät loitolla syömisen avulla? Onko se selviytymiskeino stressin, väsymyksen tai vaikeiden tunteiden hallintaan?

 Kiellätkö itseltäsi liikaa? Jos ei anna koskaan itselleen lupaa syödä sitä mitä haluaa, joutuu lopulta antamaan periksi haluilleen. Siitä seuraa helposti hallitsemattoman syömisen ja kurinpalautusten noidankehä.

 Syötkö "niin kuin muutkin" tai oletko altis ruokavalioneuvoille? Luota valintoihisi.

 

2. Korvaa

 

 Mieti, mitä muuta voisit tehdä kuin aloittaa napostelun. Usko siihen, että vaihtoehtoiset selviytymiskeinot toimivat – ajan kanssa – yhtä hyvin kuin se haitallinen.

 Pyri ratkaisemaan vaikeita tunteita aiheuttavat ongelmat. Jos pomosi aiheuttaa sinulle mielipahaa, voisitko ottaa asian puheeksi? Ota myös vastuu tunteistasi: et ole uhri, jolle toiset aiheuttavat tunteita. Voit valita, miten suhtaudut toisten käytökseen.

 Kiellot aiheuttavat uhmaa. Muotoile painonhallinnan ohjenuorasi myönteisin termein. Siis ei näin: nyt elämästä loppuu nautinto. Vaan näin: saan syödä hyvää ruokaa aina, kun minulla on nälkä.

 Ole kiinnostunut itsestäsi. Kun tuntee itsensä hyvin, oman käyttäytymisen ohjailusta tulee helpompaa.

 Puhu ajatuksissa itsellesi kuin hyvälle ystävälle: ymmärtävästi ja hoitavasti. Jatkuva sättivä ääni pään sisällä ei tee kenellekään hyvää.

 

3. Harjoittele

 

 Tunnesyöminen on kehittynyt selviytymiskeinoksi vuosien, kenties koko elämän ajan. Siitä vapautuminen ei tapahdu hetkessä.

 Unohda liika ankaruus ja ole itsellesi armollinen. Muista, että joka ikinen ihminen syö elämänsä aikana joskus muuhunkin kuin nälkäänsä. Syömisen hallinta pettää toisinaan jokaiselta: vaikka jouluna tai Ruotsin-laivan noutopöydässä.

 Syö pääosin suunnitelman mukaan: kunnollisia aterioita säännöllisesti 3–4 tunnin välein. Painota syöminen aamuun ja päivään. Tämäkään ei onnistu aina, joten suhtaudu syömiseen joustavasti.

 Älä ajattele painonhallintaa loputtomana työmaana. Keskity siihen, mitä teet tänään. Terveellinen ateria tänään tuntuu helpommalta kuin loppuelämä lautasmallin orjana.

 Harjoittele ongelmanratkaisutaitoja. Sen sijaan, että keksisit esteitä terveelliselle syömiselle ("en voi ruuan mainonnalle mitään"), keksi vaihtoehtoisia ajattelutapoja ("mainostajat vain yrittävät ottaa minulta rahat pois").

 Älä arvota muita selviytymiskeinojasi; se mikä toimii, toimii.

 

Lähteet: Teemu Ollikaisen kirja Syö mitä mielesi tekee (WSOY 2012) sekä Patrik Borg ja Katarina Meskanen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!