Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

5:2-dieetti voi estää diabeteksen

Hyvinvointi
 
Kimmo Taskinen / HS
Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Paastopäiviin perustuvan 5:2-hittidieetin luvataan pudottavan painoa, ehkäisevän diabetesta, syöpää ja Alzheimerin tautia. Onko näin? Siitä kiistelevät asiantuntijatkin.

Viitenä päivänä viikossa syödään mitä tahansa, kahtena päivänä noin 500 kalorin verran. Niin toimii suosioon noussut pätkäpaastodieetti, joka tunnetaan nimellä 5:2.

5:2 tuli tunnetuksi keväällä, kun Yle esitti brittiläisen toimittajan ja lääkärin Michael Mosleyn dokumentin aiheesta. Mosleyn mukaan tilapäinen nälkiintyminen paitsi pudottaa painoa myös alentaa riskiä sairastua diabetekseen, syöpään sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Eikä siinä kaikki: on myös viitteitä, että lyhytaikainen paastoaminen pidentää ikää ja ehkäisee Alzheimerin tautia.

Voivatko tulokset todella olla näin mullistavia, jos pari kertaa viikossa pihtailee kaloreissa?

Ravitsemusgenomiikan ja -genetiikan professori Matti Uusitupa Itä-Suomen yliopistosta neuvoo laittamaan jäitä hattuun. Michael Mosley perustelee 5:2:n edut tutkimustuloksilla, mutta Uusitupa ei pidä dieetin tieteellistä pohjaa vankkana.

"Ei ole tehty pitkän aikavälin tutkimusta, miten 5:2-dieetti vaikuttaa ihmisiin. Joitakin pätkäpaastomenetelmiä on tutkittu, mutta lyhyellä aikavälillä. Lisäksi suuri osa tutkimuksista on tehty koe-eläimillä."

Uusitupa uskoo, että pätkäpaasto voi kohentaa ihmisen terveyttä – mutta syy on ainoastaan laihtumisessa. Yleensä terveydentila kohenee, kun laihtuu.

"Pätkäpaasto on yksi tapa laihtua, mutta ei sillä ole mitään erityisiä etuja. Ei siitä toisaalta ole terveelle ihmiselle haittakaan", Uusitupa sanoo.

"En silti suosittele sitä normaalipainoiselle, joka haluaa vain parantaa terveyttään. Jos haluaa esimerkiksi alentaa kolesteroliaan, se tehdään vähentämällä kovaa rasvaa ja syömällä kuituja, ei millään 5:2-dieetillä."

Myös ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on sitä mieltä, että 5:2:n terveellisyys perustuu pitkälti sen painoa pudottavaan vaikutukseen. Ja 5:2:llahan laihtuu, jos ei mässäile syömispäivinä.

"Jos normaalisti syö päivässä 2 500 kaloria ja paastopäivänä 500, viikon kalorivajeeksi tulee 4 000 kaloria. Se tarkoittaa reilun puolen kilon laihtumista viikossa."

Laihtumisesta riippumatta pätkäpaastosta voi olla apua, jos haluaa alentaa diabetesriskiään. Parin tunnin välein syöminen saattaa heikentää insuliiniherkkyyttä ja nostaa sokeriarvoja.

"Lepotauot syömisessä ovat aineenvaihdunnallisesti hyväksi. Niitä ei tosin yleensä suositella, koska monen tunnin syömättömyys johtaa helposti epäterveellisiin mielitekoihin", Laatikainen sanoo.

Paaston vaikutuksessa aineenvaihduntaan ei sinänsä ole mitään sellaista, jota ei saavuttaisi myös ruokavaliolla.

"Asiaa ei ole tutkittu. Eihän tätä ole verrattu esimerkiksi välimerelliseen tai suositusten mukaiseen laihdutusruokavalioon."

Laatikainen uskoo pätkäpaastoamisen sopivan joillekin, mutta pysyväksi ratkaisuksi se tuskin jää monelle.

Häntä myös huolestuttaa ortoreksiaan taipuvainen ihmistyyppi, jolla on pakkomielteinen halu syödä mahdollisimman terveellisesti. Tällaiset ihmiset alkavat helposti ajatella liikaa ruokaa.

Hän neuvoo kiinnostuneita kokeilemaan 5:2:sta neljä viikkoa ja tarkkailemaan tuntemuksiaan.

"Kannattaa seurailla, miten suhtautuu syömiseen. Vaaran merkki on, jos ruoka on koko ajan mielessä. Lisäksi on syytä tarkkailla, miten nukkuu ja jaksaako kuntoilla", Laatikainen sanoo. "Pätkäpaastolla yritetään välttää tiettyjä tauteja, mutta pahimmillaan voi saada syömishäiriön ja sen vuoksi muita sairauksia."

Laihtuminen tuntuu monesti olevan avainasemassa terveydentilan parantamisessa. Hiiriä ja simpansseja tutkittaessa on huomattu, että niukkaenerginen dieetti pidentää ikää.

Pitäisikö siis normaalipainoisenkin pohtia, alkaisiko hilata viikoittaista kalorimääräänsä alemmas?

"Ei sen hyödyllisyydestä ole näyttöä. Toisaalta Maailman syöpätutkimussäätiön suositus on, että tulisi pysytellä niin laihana kuin mahdollista olematta silti alipainoinen. Ihmisten pitäisi syöpäriskiä alentaakseen pysyä samoissa mitoissa kuin parikymppisenä."

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa kokeili keväällä 5:2-menetelmää kahdeksan viikon ajan. Paino putosi muutaman kilon.

"Olen sen jälkeen paastonnut epäsäännöllisemmin. Haluan pitää paastopäiviä, koska siitä tulee hyvä olo."

Palssa sanoo suhtautuvansa "dieettihöpöhöpöihin" kriittisesti, mutta Mosleyn dokumentti herätti hänen mielenkiintonsa.

"Vaikka pitkiä seurantatutkimuksia ei ole tehty, näyttäisi paastoamisesta olevan lyhytaikaisten tutkimusten perusteella hyötyä. Mosleyn menetelmähän ei ole täyspaasto, mutta sen uskotaan tuovan samat edut."

Palssan mukaan 5:2:sta on psykologisesti hyötyä: ihminen joutuu kerrankin miettimään nälkäänsä ja syömistään.

"Moni syö välttääkseen nälkää, mieliteosta tai tavan vuoksi. Todellista nälkää ja kylläisyyttä ei enää tunnisteta. Kun paastopäivänä on kerrankin nälkä, se voi herkistää miettimään syömistä ja saada elämään terveellisemmin."

Muutamat Palssan asiakkaat ovat 5:2:lla. He ovat laihduttajia, joiden paino on jäänyt junnaamaan. Perusruokavalio on kunnossa.

"Kun sellaisessa tilanteessa haluaa laihtua, pitäisi laskea joka suupala tarkkaan. 5:2:ssa ei tarvitse rajoittaa kaloreita koko ajan. Syömiseen tulee rentoutta."

Kaikille dieetti ei sovi. Palssa listaa tähän ryhmään syömishäiriöiset, rankkaa fyysistä työtä tekevät, raskaana olevat, pitkäaikaissairaat ja ahmimiseen taipuvaiset.

"Ja jos tulee pätkäpaastolla huono olo, ei kannata jatkaa."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!