Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

5:2-paasto laski testaajien kolesteroliarvoja

Hyvinvointi
 
Helsingin Sanomat

Testaaja 1: Neljä kuukautta 5:2-dieetillä tehosi taistelussa aikuisiän diabetestä vastaan.

Miksi?

En ole koskaan ollut ylipainoinen, mutta parin viime vuoden aikana paino on hiipinyt lähelle normaalin ylärajaa. Se ei käy, sillä minulla on huomattava kakkostyypin diabetesriski. Sukurasitus on kova ja raskausaikana puhkesi raskausdiabetes.

Painon nousu on pakko saada pysähtymään, mielellään paino saisi laskea normaalipainon alarajoille.

Tuliko tuloksia?

Tuli, nopeasti ja tasaisesti. Vyötärönympärys alkoi kaventua heti. Neljässä kuukaudessa vyötäröltä lähti 8 senttiä ja painosta 7 kiloa.

Verikokeet osoittavat, että kokonaiskolesteroli on laskenut, hyvä kolesteroli on ennallaan, huono laskenut selvästi. Verenpaineessa myös selvä lasku.

Miten sujui?

Olen paastonnut neljä kuukautta maanantaisin ja torstaisin. Muina päivinä syön normaalisti, herkkujakin pari, kolme kertaa viikossa.

Ensimmäinen paastopäivä oli ankeahko ja tein aloittelijan virheen: ruisleipää aamiaiseksi. Nälkä tuli parissa tunnissa.

Parissa päivässä opin, että paastopäivien ruokien on syytä olla proteiinipitoisia. Aamulla keitetty kananmuna ja desi luonnonjogurttia, päivällä pieni annos vihreää salaattia, kurkkua, tomaattia ja papuja, illalla rahkaa tai pieni broileripihvi ja vihersalaattia.

Rasva on paastopäivinä minimissään, siksi muina päivinä on syytä syödä kalaa, pähkinöitä ja avokadoa.

Paastopäivinä ja vielä seuraavinakin päivinä olo on kevyt. Paastopäivän jälkeen ei tee mieli ahmia, melkeinpä päinvastoin. Keho tuntuu tottuvan pieniin ruokamääriin aika helposti. Paastopäivän iltoina on usein nälkä, mutta ei kohtuuton. Ja ah, miten hyvältä rahka maistuu, kun on oikeasti nälkä.

Aluksi ajoitin liikuntakerrat muihin kuin paastopäiviin. Parin viikon jälkeen aloin tarkoituksella treenata myös paastopäivinä, jotta aineenvaihdunta pysyisi vilkkaana. Ensimmäisen paastopäivän kahvakuulatunti oli viedä tajun, sen jälkeen helpotti. Nyt pystyn hyvin juoksemaan 10 kilometrin lenkin paastopäivänä.

Entä jatkossa?

Tämä on yllättävän helppoa. En ole mikään itsekurin ihmenainen ja siksi tämä sopii minulle: ei tarvitse kärvistellä joka päivä.

Voisin pudottaa vielä kolmisen kiloa. Nyt tuntuu siltä, että haluaisin jatkaa tätä myös sen jälkeen, kun olen saavuttanut tavoitteeni. Voisin paastota päivän viikossa. Kokonaan en aio lopettaa, sillä en halua laihdutettuja kiloja takaisin.

Muutokset neljässä kuukaudessa: 

Paino: –7 kg

Vyötärönympärys: –8 cm

 

Kokonaiskolesteroli ennen: 4,4

Kokonaiskolesteroli jälkeen: 4,0

 

Verenpaine ennen: 135 / 85

Verenpaine jälkeen: 125 / 75

 

Verensokeri ennen: 4,9

Verensokeri jälkeen: 4,0

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!