Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveelliset rasvahapot muuttuvat paistaessa helposti haitallisiksi

Hyvinvointi
 
Helsingin Sanomat

Öljyt sietävät kuumentamista hyvin yksilöllisesti.

Karkea nyrkkisääntö on: mitä enemmän monityydyttymättömiä rasvahappoja (erityisesti omega-3:a) sitä huonompi lämmönkestävyys. Esimerkiksi pellavansiemenöljy ei sovi paistamiseen tai uppopaistamiseen ollenkaan.

Kaikkein terveellisimmät öljyt siis kannatta syödä lusikalla ikään kuin lääkkeenä, herkullisimmat vaikka salaatinkastikkeessa tai mausteena.

Lämmönkestävyyteen vaikuttaa myös öljyn puhtaus. Miltei värittömiksi ja hajuttomiksi puhdistetut öljyt sietävät kuumuutta paremmin kuin saman kasvin kylmäpuristetut öljyt. Kookosöljy on tästä hyvä esimerkki.

Paistinpannulla lämpötila nousee herkästi yli 200 asteen, jolloin moni öljy alkaa jo savuta. Osa rasvahapoista muuttuu siten jopa terveydelle haitallisiksi yhdisteiksi. Nopeassa paistamisessa vain pieni osa ehtii muuttua, mutta savuamiseen asti kuumentamista ei silti suositella.

Uppopaistamisessa lämpötila on yleensä alempi kuin pannulla, noin 180 astetta. Vaikka öljy ei savuaisi, herkimmät rasvahapot alkavat muuttua, kun rasvaa pidetään kuumana pitkään. Siksi uppopaistorasvaa ei kannata käyttää moneen kertaan.

Valmistajien suositukset kuumentamisesta saattavat vaihdella. Esimerkiksi kylmäpuristetun Virgino-rypsiöljyn valmistaja uskaltaa suositella tuotettaan myös paistamiseen ja uppopaistamiseen.

"Lehtivihreää on hyvin vähän, koska käytämme vain täysin kypsää rypsiä", perustelee Virginon toimitusjohtaja Perttu Korolainen.

Oliiviöljyt ovat yleensä kylmäpuristettua "extra virgin" -laatua, joissa jäljellä on paljon kasvin makuaineita, myös lehtivihreää. Lehtivihreää sisältävät öljyt ovat herkkiä muutoksille. Lämmön lisäksi auringonvalo on niiden vihollinen. Siksi ne pitäisi säilyttää tummassa pullossa.

Myös happi turmelee herkimpiä rasvahappoja. Jos oliiviöljyn käyttää melko nopeasti, sitä voi säilyttää huoneenlämmössä. Kaikki muut öljyt kannattaa avattuna säilyttää jääkaapissa.

Jos rasvahappojen pilaantuminen on jo alkanut, se jatkuu myös viileässä ja pimeässä. Siksi uppopaistorasvaa ei kannata säilöä vuoden ajaksi seuraavaa munkinpaistoa varten – ei edes jääkaappiin.

Pilaantuneen rasvan tunnistaa hajusta. Haitallinen rasva lemuaa niin, että sitä ei edes tee mieli käyttää ruuanlaittoon. Esimerkiksi vernissan haju pellavansiemenöljyssä kertoo, että se kannattaa lahjoittaa öljyvärimaalausta harrastavalle ystävälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!